Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

Бе то беше един... много запомнящ се спектакъл в много отношения. :) И хич не я слушахме гузно, аз нямах търпение да мине, че с майка ми взаимно се дърпахме по ръкавите да си ходим по-скоро. Обаче хем нямах търпение да се махна оттам, хем знаех, че без "Вендета"-та няма да си тръгна. Та доста мазохистично я добутахме дотам и геройски се спасихме. Обаче и днес беше много страшно, честно.
Ама какво темпо дават на Еторе, м?

А онзи само е минал покрай римските императори...

Айде и нещо от концерта тази вечер, ама в изпълнение на Марио дел Монако (да се отбележи кой запис споделям - знаете, че не ми е сред любимците, но го харесвам като Отело): http://www.youtube.com/watch?v=5EPK_Ft1sjY. Но вижте и това изпълнение (на мой любимец, когото обаче рядко сме споменавали тук): http://www.youtube.com/watch?v=Uaen8W7E ... re=related
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Пфффффффффффф! :)
Ох, ако ти кажа, че тая вечер съвсем не ми е забавно (по ред причини), ама сега се засмях.

Айде - лека вечер Вам желая! :)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ето едно интермецо от "Федора'. Боже, колко я обичам тая опера... Как няма кой да я постави и как няма кой да я изпее... ама не би им и хрумнало да я поставят, щото не е от стандартния оперен репертоар. А е тоооооооолкова красива, че понякога се улавям, че супер първосигнално я соча като любимата ми опера, а после в съзнанието ми почват да се прескачат всички останали, коя от коя по-любими.
http://www.youtube.com/watch?v=UajyTKpbN8o
Слушайки го, се наревах едно хубаво, без даже да знам що плача. Обаче наистина е толкова нежно и толкова красиво, че сърцето ми се разтапя, докато го слушам.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Много е хубаво!

"Връщам" интермецото
http://www.youtube.com/watch?v=9MqTvfXIzug
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Пък да ви разправям. Тоя линк, дето ще ви го пусна по-долу, не е опера, но е свързан с операта, защото е изпълнение на един много популярен (и дълбоко нехаресван :mrgreen: от мен) тенор - Роберто Аланя. Истината е, че концертът (щото това, какво ще видите от клипа и клиповете, които YouTube предлага като related) е интересен, а го намерих заради първото парче.
Тези дни в СтЗ имаше джаз-фест, аз си бях там и просто няма нужда да обяснявам нататък. Но свириха и едни страшни сладури от "Роял Дикси Бенд - Велико Търново", като едно от парчетата, които изпълниха, го бях чувала само веднъж и нямах никаква идея как се казва, чие е и прочее, а ми беше харесало ужасно много. Сега, благодарение на тях, вече знам - на Коул Портър е и се казва "C'est magnifique".
Taaaaa... ето го в изпълнение на Аланя - през него лесно можете да намерите всички части на концерта, ако ви интересува: http://www.youtube.com/watch?v=Zf5wOpoPIvo (Боже, не мога да го гледам, толкова ми е противен! Обаче концертът наистина е интересен).
И! Едно аматьорско видео на въпросните чаровници от Търново (същата песен) - http://www.youtube.com/watch?v=DCISruVaKP0. Ей така трябва да звучи това парче, умрях си от кеф, докато ги слушах (това не е от СтЗ, там (и наживо) звучаха дори по-добре). В началото се чува някакъв телефонен разговор в публиката, но е за кратко.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

А, и за да компенсирам джазовия уклон на предното мнение, качили са няколко цели опери в Ютюб.
Ето една "Травиата" от 1988, например. Слушах само части от първо действие, не е никак зле: http://www.youtube.com/watch?v=49UZa0TO ... re=related
Вдясно има и други цели опери - мернах "Набуко", "Тоска", "Атила", имаше и други.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Еха, троен пост - отдавна не ми се беше случвало. :lol:
Аз май се отказах да ходя на "Атила" - съставите са излезли и ситуацията е малко... :pukeright:
Камен ще пее само на една дата, на която никой от останалите не ме устройва. Мисля за 24-ти, ама за тогава я има билети, я няма. Голямо чудене пада. А като добавим и очаквано безумната режисура... :|
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа:... съставите са излезли и ситуацията е малко... :pukeright:
" 28.06. - Участват:
Светозар Рангелов , Венцеслав Анастасов, Баясгалан Дашням, Калуди Калудов , Пламен Папазиков, Ангел Христов "
http://www.youtube.com/watch?v=LpK2llaiyac
:D
Търговецът на кристал написа:... А като добавим и очаквано безумната режисура... :|
Само да има късмет ... ! :mrgreen:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

"Атила" 28.06.2012, в парка на Военната акадмия.
Доста добро представлвние благодарение на Светозар Рангелов, Венцеслав Анастасов, Калуди Калудов. За Одабела не ми се говори. Мъжката част на хорa звучеше, особено в началото, като почти случайна сбирщина. В отделни моменти диригентът имаше не едно и две странни хрумвания.

Режисьорката беще друга! С някои малки изключния нещата бяха съвсем нормални.

http://www.youtube.com/watch?v=OinrsUXy ... re=related
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Пък аз каква "Тоска" гледах тая вечер... малииииииииии... То не знам откъде да почна.
Ама айде, да почнем оттам, дето няма какво да се говори особено - брилянтен тенор. Името вече е ясно, ама ако още някой може да обърка, че иде реч за Румен Дойков - тц, Мартин Илиев пя. И пя чудесно, а играта му надмина и най-смелите ми очаквания :mrgreen: (Докторе, това намигване нали го видя - ти нещо не го долюбваше преди време в това отношение). На последния концерт му предрекоха "космическа кариера" - аз тогава много се смях на формулировката, ама се присъединявам.
Тоска беше някаква японка - много фина, елегантна, радост за окото. Обаче наблюденията ми, свързани с японки в операта, се потвърдиха - държеше се като обладана от зли духове, мяташе се по сцената със или без повод и често заемаше една поза, характерна за сумистите - с разтворени крака и леко приклекнала с доста безумен (и заплашителен) израз на лицето. Освен това в началото едва се чуваше до 8ми ред на партера, а за балкона не ми се мисли. После се преместих на 4-ти ред и не знам дали от това, или тя се разпя, ама се чуваше повече. :mrgreen: Едно много голямо нищо особено, честно казано. А, да - и шъшкаше, така че вместо "стасера" пееше "щасера" и подобни такива. Добре, че към любимия си се обръщаше с "Марио", а не по фамилия, че "Каварадоши" щеше да се запомни. Обаче пък колко японски звучи! :mrgreen:
И Скарпия... не знам какво е правил Бисер Георгиев в няколкото години, в които не съм го чувала, но беше много болезнено преживяване. Звучеше кофти, преиграваше и го докарваше на склерозирал дядка, дето много му се иска, ама не му пускат и от това се е озлобил, та рита невинни клисари и малки кученца. Неприятна гледка беше. Пък за Скарпия няма нужда да говоря много - просто властта е в него, няма нужда да издребнява и ходи да рита тоя и оня, като това нито го има в текста му, нито го има в музиката. Може да е зъл, колкото си ще, но до голяма степен е контролиран и сдържан. Докато тоя беше... Оф...
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Хубаво си го написала, благодаря! Миналата вечер бях доста изморен и за мой срам драснах само няколко реда за "Атила".
Търговецът на кристал написа:... - брилянтен тенор. ... Мартин Илиев пя. И пя чудесно, а играта му надмина и най-смелите ми очаквания :mrgreen: (Докторе, това намигване нали го видя - ти нещо не го долюбваше преди време в това отношение). На последния концерт му предрекоха "космическа кариера" - аз тогава много се смях на формулировката, ама се присъединявам.
Много се радвам за Мартин Илиев! Ще го слушам и гледам с най-голямо удоволствие.
Търговецът на кристал написа:... Тоска беше някаква японка - много фина, елегантна, радост за окото. ... държеше се като обладана от зли духове, мяташе се по сцената ... с доста безумен (и заплашителен) израз на лицето ... Едно много голямо нищо особено ... вместо "стасера" пееше "щасера" ...
Много жалко! Вероятно е била японка от golfu di Nàpuli. :lol:
Търговецът на кристал написа: ...И Скарпия... не знам какво е правил Бисер Георгиев в няколкото години, в които не съм го чувала, но беше много болезнено преживяване ... докарваше на склерозирал дядка, дето много му се иска, ама не му пускат и от това се е озлобил ...
Изоставил се е. :D Когато аз ти разправях подобни неща, не ти се вярваше, нали! Най-после да дойдем на едно мнение по въпроса! Е, знам, че ще се окаже, че не е точно това, което съм разбрал, но както и да е. :D
Много голяма е разликата между героя и ... един певец :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=frjxdUv70qQ
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецо, виж този Скарпия. :D :cheers:
http://www.youtube.com/watch?v=9xXJyfe2 ... re=related
1:12:00 ...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Имам изключително силни подозрения, че именно това е постановката на "Тоска", която гледах в Ковънт Гардън (пък и е продукция на БиБиСи). Не мога да се закълна, защото са снимали предимно близки планове и твърде много детайли, но като гледам стълбището в първо действие и костюмите... мдам. И да, именно Брин беше Скарпия тогава (специално си го подбрах и оттам тръгна цялата история с ходенето там изобщо). А, сега проверих - не съм видяла, защото превъртях първата минута - баш тази постановка е, само че Тоска и КаварадоШи бяха различни.

Да, той прилича на добродушен мечок, обаче като се постарае... :cheers: :oops: Според мен тръпката я има, давах го за пример и в едни реплики, които разменихме с Алтер его във Фейсбуук. Брин просто изпитва огромно удоволствие да пее Скарпия и искрено вярвам, че усеща онова, което аз имам предвид, когато говоря за образа. Не знам дали е на 100% онова, което искам да видя, но знам, че категорично бяга от онова, което НЕ искам да виждам на сцената в "Тоска".
В заключение - харесвам го. Много.

Само чуй какво казва в мини-интервюто в началото - как казва, че неговият герой всъщност е в музиката. И е абсолютно, съвършено прав. Това е нещото, което съм се опитвала да изразя с твърде много думи и хората не ме разбират. Харесва ми начинът му на мислене. :salute: А Те Деум-а ще си остане едно от двете неща в операта, които ме карат да настръхна или очите ми да се напълнят със сълзи (според зависи от вълната, на която ме хванат). Просто... носят ми една по-особена емоция - дори и чисто музикално.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Брин Терфел се държи като пълен хъшлак. :wink: :lol: :lol: :lol:

Много е добър и наистина ми харесва! Когато е на сцената, "завърта" всичко около себе си.
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”