Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: Опера

Мнение от Dr Dulcamara »

За снимките от страницата на Операта ли става въпрос?

Аз уж се каня за първи юни, но още не съм си купил билети.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Мхм, мхм, хем са доста и дават добра представа, хем изглеждат много... атрактивно. Вагнер носи на такива "футуристични" и не особено говорещи декори. Виж, каравана и палмичка не бих понесла в опера на Вагнер (че и по принцип, ама да речем, че са възможни уговорки и компромиси).
Аз все още не съм 100% сигурна, но нещата клонят към 3ти юни. На 27ми ще пее Костадин Андреев, доколкото разбрах, на 30ти съм на концерт на Заз, на 1ви вероятно пак ще е Костадин (пак правя уговорката, че го обичам и уважавам безкрайно много, просто наистина не си го представям в опера на Вагнер, като е напълно възможно грешката да е моя и изобщо да не съм права в това отношение), та остава само 3ти. Чакам последната информация, преди да реша и във вторник смятам да ходя за билети.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

На 30-ти май част от оперната компания, госпожата включително, също ще бъде на този концерт и това е част от проблема. Ще слушат и ще си мислят, че все още са в Париж. :lol:

Аз се чудя по-скоро, как да отида едновременно на "Атила" и на 29-ти юни на "Ловци на бисери" в Античен театър в Пловдив.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Оооо, Заз е възхитителна! Аз като чух, че ще има концерт тук, направо препусках към НДК за билети - че и майчето ще идва до София за концерта. Хич и не я питах - направо я информирах че на 30ти май е на концерт тук и толкоз. но то си заслужава да се чуе.
Ама да не се отплесваме, де, че не е за тая тема... обаче пък колко е сладка... От първо слушане се влюбих в нея, толкова слънчево създание!
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мдам, на 3ти юни ще се ходи. Не е баш съставът, който исках, но така и така можех да ида само на 2 дати, щеше да е чудо на една от тях да пеят всички, които ме интересуват. Та така, правя известен неизбежен компромис, но съм сигурна, че няма да съжалявам.
Докторе, това, което знам за състава на 1ви, ме кара да се съмнявам малко (не искам да пиша имена, за да не ги индексира Гугъл, че певците са доста чувствителни, но да речем, че от тримата солисти, които искам да чуя, нито един няма да пее на 1ви, а на 3ти ще пеят двама)..
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Аз се отказах. Не можах да се преодолея ... :oops:

Търговецо, а това виждала ли си!

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Точно този запис - не, не бях го гледала/слушала, но едно време имаше качени други от същия концерт, ако не ме лъже паметта. Мерси, докторе!
Аз преди малко се прибрах от "Зигфрид". Беше... ох, интересно и дълго са двете определения, които го описват най-добре, струва ми се. Не знам защо, но беше обявено, че ще свърши в 21:00, а продължи до 21:40 (няма майтап, сериозно говоря). 5 часа и 40 минути - от едната ми страна Блъд каунтис вече издивява, от другата - някакъв мъж пише смс, една жена от реда ни си тръгна, един на втори балкон си редеше пъзел на айфона... признавам, че последното действие и на мен ми се видя тегаво. Почва страхотно, музиката е прекрасна (това аз да го кажа за Вагнер...), даже в текста има доволно много смисъл... И изведнъж се почват едни уговорки от типа "Ако ти поискам, ш'ъ ли ми дадеш", които се точат в продължение на половин час и протичат с размяна на неособено смислени реплики, които разказват играта на доброто впечатление, създадено до онзи момент.

То малко не се разбра и накрая каката как му се нави на Зигфрид, ама нейсе. Иначе наистина беше доволно мащабно и внушително, мултимедията играеше добре... Костюмите на Зигфрид бяха безумни в по-голямата си част - нещо като извънземна ризница на голо, едни крилца (май трябваше да е щит, ама приличаше на 2 ракети, килнати на гърба му), дето родиха лафа за нова марка дамски превръзки ("Зигфрид с крилца"), едно брокатено червено чудо, дето му стоеше умопомрачително... Не знам за другите, щото не бяха чак толкова фрапиращи (струва ми се), обаче него го бяха обличали (и му бяха проектирали и шили) костюмите на тъмно.

Някои режисьорски решения ми бяха странни, някои сценографски - също. Драконът Фафнир беше едно чудо на чудесата, дето нито аз, нито Зигфрид го познахме отначало какво трябва да е. Самият Зигфрид излезе на сцената, яхнал огромна плюшена мечка, а едно девойче хвърчеше, омотано в ластици, изпълняващо ролята на горското пиле. Само чаках момента, в който ще оповръща Зигфрид, щото се лашка бая време във въздуха.

Съвсем не на последно място, не мога да не отбележа, че повечето от певците пяха добре, без да претендирам, че разбирам от Вагнеровата естетика в пеенето. Иска ми се да похваля някои имена, но отново - не ми се иска Гугъл да ги намира, че има и обидчиви. Да речем, че двамата, заради които отидох, съвсем не ме разочароваха. Доволна съм, но ми стига толкова Вагнер за следващата една година.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Благодаря, Търговецо!

Всичко за костюмите и сценографията го очаквах, макар че от снимките на страницата на Операта ми се сториха по-приемливи.

По отношение на репликите вероятно са биле по немски обстоятелствени и логични. :D

Важното е, че музиката е хубава. Пусни нещо.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Да пусна, да пусна, какво да пусна... Ако искаш нещо от Вагнер, мерси - стига ми за снощи. Макар че сцената с изковаването на меча е със страхотна музика, както и началото на тоя безкраааааааааааен дует на финала. И сцената с Вотан и Ерда. Ама не знам заглавия, а не ми се търсят, честно.

Аз за друго наминах - излезли са съставите за "Атила" и току-що осведомих Оги, че ще се ходи. Обаче само и единствено (и категорично), когато пеят Венци Анастасов и Камен Чанев. Ако не се засекат в никой спектакъл, Камен е с приоритет. Много се зарадвах, когато му видях името на афиша. Ама много! Изключително любим глас ми е и много ми липсва на нашите сцени.

Иначе... тия дни слушах ей тоя запис и си хапя задника от яд, че го няма с по-добро качество: http://www.youtube.com/watch?v=56zT1Bhc ... re=related. Покрай него чух и един запис на същата ария в изпълнение на Ервин Шрот (дето още не знам дали го харесвам) от 2009 - това го пиша като предупреждение: не го пускайте, мооооооля. Не го слушайте. Ужас е. Иначе ако ми се занимаваше да правя още контести, бих пробвала с тая ария. Но то се видя, че няма смисъл, та само заявявам желание.
Сега слушам един запис на Венци Анастасов и въпреки лошото качество и кофти произношението, пак е по-добре от Шрот (при това - доста): http://www.youtube.com/watch?v=hBJFVro9eks.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

И двете са много хубави. Едното обаче е страхотно.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

И като споменах Камен, http://www.youtube.com/watch?v=2pm0a2MvmGI и http://www.youtube.com/watch?v=tq5h4q5B ... ure=relmfu.
Това е човекът, чийто глас не остарява и ми звучи като... ох, като италиански сладолед. Знам, че има кусури; знам, че диша като московския патриарх, както казваше Барб, обаче наистина много ми харесва как звучи. Много наситено, интензивно, мъжки (да, това го пиша аз, дето не харесвам Корели и Дел Монако), но пък харесвам гласа на Мартин, да речем. Бе като ще е тенор, не е речено, че трябва да звучи като женчо и да мяука по сцената.
А Камен и Косьо Андреев са ми отдавнашна слабост, само че Андреев от няколко сезона нещо... издуха си гласа и сигурно за стотен път пиша в темата, че много ме е яд за него и че много се радвам на добрите му спектакли - кофтито е, че вече не са толкова много.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Племенникът ми харесва много Камен Чанев, но второто не е по моя вкус (1:25, 1:42).
Предпочитам тези:
http://www.youtube.com/watch?v=9FokROx9mxE
http://www.youtube.com/watch?v=hxdiJ74AL5Y
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Айде, той Барб май не се е мяркал напоследък, няма да го скандализирам твърде със следващите линкове, ама като заговорихме за български тенори, няма как да не споделя тези клипове (два от трите съм пускала по-рано, знам, но сега намерих и изпълнение на Андреев - малко преди финала нещо съвсем не е тъкмо ама накрая се стегна, когато всички са наострили уши и чакат финала):

Костадин Андреев
Камен Чанев
Мартин Илиев (абе, звучи ми като във фуния малко. Истината е, че не съм го чувала да я пее наживо, но до мен са стигали отлични аудио записи. И сега пее една идея по-светло, струва ми се - което, предполагам, е добре. Все пак, скъсаха се да го канят в Националната опера и много му се радвам на успехите, а гласът му си е все така характерен. Аз снощи си дадох сметка що го харесвам като тенор - ми щото не успяха да му избият докрай баритоновото начало, затова :mrgreen: Не, шегата настрана, просто неговия глас не мога да го сбъркам, много му е характерна "блендата", както е станало модно да се говори напоследък).

А сега ще лягам и няма да ви тормозя повече с Пучини тая вечер. Иначе и трите записа си имат кусури, но аз поне и трите изпълнения ги харесвам в една или друга степен.

С Корели не можеш да ме спечелиш, така и не го харесах, ако и да звучи точно "мъжки". А Доминго тия дни се скъсах да го въртя в "Amor ti vieta", нещо бях позациклила, та сега не ща ни да го чувам, ни да го виждам. Иначе тоя запис го знам, съгласна съм. Не казвам, че Камен е по-добър от Доминго, но мисля, че е най-доброто, с което разполагаме в момента. И то колко разполагаме, като пее в чужбина... Аз обаче се кефя, че много плюха Мартин, а в момента пее, та пушек се вдига и ония, дето го плюха, сега злобеят тихичко, щото им се свършиха аргументите. Ама нека, нека.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Първо, докторе, да доложа, че няма новини.
Второ, тая вечер ходих на концерт - "Тенорино", бла-бла-бла. Седмина тенори и Цветана Бандаловска.
Съвсем без да преувеличавам, мога с абсолютно чисто сърце да кажа, че двама от тях блестяха (единият - една идея повече, като се замисля): Мартин Илиев и Калуди Калудов и на двама вече е крайно време да им се забрани да стъпват на сцена. Причиниха ми физическа болка с изпълненията си и за пореден път се убедих, че публиката е глуха, предвид виковете "Браво!" (че даже не бяха и иронични) след покъртително ужасни изпълнения. Единия няма смисъл да го пиша, знаем си го кой е (и пак е с прическа на руски мужик), а другият беше Цветан Цветков. Забавното е, че - и аз май съм го разправяла тук това - го слушах в "Риголето" в Стара Загора някъде през 2004 година, струва ми се и беше толкова зле, че останахме само до "Вендетата", понеже исках да я чуя и се евакуирахме по спешност с майка ми/ На другия ден се оказа, че спектакълът не е продължил, защото Цветков бил болен, ама не предупредил, преди да дойде и в един момент гласът му просто отказал. Е, тая вечер пя "La donna e' mobile" и някаква канцонета и си звучеше все така измъчено.
Та така, резултатът е 2:2. Останалите бяха окей, но - сериозно - концертът беше и представяне на книгата "Великите тенори на България" и двама от изпълнителите просто нямаха място на тая сцена. Едва ли някой от апологетите би се регистрирал тук, само с идеята да ми противоречи, но веднага бих го питала дали е глух, ако тръгне да защитава подобни изпълнения като 3 от тазвечершните.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа: ... и за пореден път се убедих, че публиката е глуха, предвид виковете "Браво!" (че даже не бяха и иронични) след покъртително ужасни изпълнения...
Дааа, трябвало е да викат "Брави!".
Търговецът на кристал написа:...Единия няма смисъл да го пиша, знаем си го кой е (и пак е с прическа на руски мужик)...
А! Аз пък все си мислех, че е с прическа на римски император. :lol:
Търговецът на кристал написа:... и беше толкова зле, че останахме само до "Вендетата", понеже исках да я чуя и ...
Ама "Вендета"-та гузничко си я изслушахте, нали?
http://www.youtube.com/watch?v=EYIkkZYjheM
http://www.youtube.com/watch?v=XyyIK78a ... 755AD24184
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”