Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Re: Опера

Мнение от Crippled Alice »

Не, не умряхме от скука, за разлика от децата на предния ред :lol: На мен ми хареса всичко, освен частта, в която не разбирах какво точно пеят :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Дам, аз май ви споменах, че това може да е проблем. В операта си пеят на съответния език - италиански, френски, немски, руски... според операта. И, съответно, на софи'тата над сцената има платно, на което вървят субтитри на български (а в Софийска опера - и на английски, щото са гъзари :)). Докато в оперетата се е наложила практиката текстовете да се превеждат и, съответно, отпада нуждата от субтитри. Ама никой (освен нещастните зрители, де) не си дава сметка, че нашите певци масово мажат и нищо не им се разбира (а то понякога и самото съчетание текст-музика пречи на доброто артикулиране на думите). И накрая - хем не разбираш, хем няма субтитри. Хем пеят на български. :) :) :) То пак добре, че след комунизма оперите се изпълняват на съответния език - че преди '89та огромна част от оперните текстове също са се превеждали (аз съм гледала "Бохеми" на български и едно, че тая опера по принцип не я обичам, и второ, че грам не им се разбираше).
Обаче, Милена, аз и тук да кажа: тоалетът ти беше просто възхитителен вчера и ти стоеше страхотно. Супер елегантна беше. :girl_in_love:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Не умряхме от скука в никакъв случай. Беше приятно като цяло, но самата постановка според мен можеше да бъде представена и доста по-добре. Това, че не разбираш, какво се пее, е доста неприятно.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Crippled Alice и ники,
дайте линк към нещо, което ви хареса.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, Докторе, как да го намерят това нещо? То аз не им знам имената на ариите в "Цигански барон" (айде, като видя списък, ще се сетя коя коя е, ама така...). Ако не се лъжа, нямат особен опит с опери и оперети, та не очаквай да могат да ти кажат име на музикален номер, че и линк да намерят. :) Има време.

(както казах, то и аз не се сещам. А прима виста мога да ти кажа един музикален номер - http://www.youtube.com/watch?v=MQH565zA-1s, дето го свирят на всяка Нова година Виенската филхармония. И предполагам, че им е харесал, защото е популярен и познат). :)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Какво толкова има да търсят? Пишат "Zigeunerbaron", после щракат, щракат, докато открият нещо, което им харесва.

Ако искаш много да знаеш, ние с ники вече сме си говорили за това:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... &start=675
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Увертюрата беше много приятна. След антракта веднага имаше една сцена с балет, която беше направена много хубаво.

Иначе представянето на свинаря:

http://www.youtube.com/watch?v=lycKBvwCjeU

Това е немски вариант и на немски звучи доста по-добре от българския. Ние седяхме на горе-долу хубави места, но просто от песните не се разбираше нищо. На това клипче текстът звучи доста по-ясно, а това поне за мен е важно.

Намерих и цял запис в youtube, Но качеството е доста лошо и е само звук, така че ми е трудно да определя кое точно, какво беше, затова и не си направих труда да го прегледам цялото.

Имаше някои доста добри моменти: едни малки балеринки (не повече от 7-годишни) бяха наистина много готини.

Имаше обаче и неща, които не бяха като хората и най-вече заради това, че не се разбираше, какво се пее. Може би грешката е била наша, че не сме си взели програма, но за нас е по-скоро събитие да отидем на подобно мероприятие и логично не бяхме подготвени по никакъв начин :) Аз лично изобщо не разбрах, когато Баренхайт се залюби с циганката, а това си беше доста основен момент.

Интересен ми беше и изборът на участниците/актьорите. Любимият на дъщерята на свинаря беше горе-долу набор на майка си, а пък циганката, за която се ожени Баранхайт беше също доста по-възрастна отколкото трябваше да изглежда. Разбира се, това не би било проблем, ако разбирахме текста и знаехме, какво точно се случва.

Вие малко погрешно ни разбирате. Беше наистина приятно и бихме отишли отново с удоволствие. Аз съм ходил като малък на доста от "известните" опери, оперети и балети (Травиата, Риголето, Сивилският бръснар, Кармен май, Царицата на чардаша, Лебедово езеро, Лешникотрошачката) и, макар да нямам много спомени, у мен остана впечатлението, че постановките, на които сме ходили с Милена (3 на брой) не бяха на нивото им. :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ееее, оттеглям коментара си.
Просто идеята ми беше следната: аз, да речем, не съм голям фен на рапа. Озовавам се на рап-концерт и после докладвам - според обещаното - в темата за рап и казвам, че не е било толкова зле и е имало 1-2 неща, които са ми били окей. И разни фенове ме питат кои са били те, ама аз като не ги знам, хич няма и да ми се занимава да ги търся. Ама това е от моята гледна точка, де - затова и писах, че оттеглям коментара си. Исках да спестя на Ники ровенето.
Обаче, Ники, ще ходим на опера и заедно - сега ти видях бекграунда от линка на Доктора. Има и други неща, които биха ти/ви харесали със сигурност.
В края на ноември
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Ели, много благодаря за коментара :)
Ще ви кажа коя беше любимата част на един от нас (сами ще се сетите на кого) - имаше 5 момичета с едни къси червени сакенца и ботуши :lol:
Малките балеринки бяха очарователни, наистина :) Обаче аз съм вече сигурна, че най-харесвам балет, после театър. Операта и оперетите мисля, че не са за мен, въпреки че ги оценявам и се възхищавам на хората за гласовите им данни. Огромни гласове, много красиви :)
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Crippled Alice и ники,

Издадохте се! Харесало Ви е!
И на мен, както и на Търговеца, ми се струва, че има още доста неща, които бихте слушали с удоволствие. До края на сезона няма почти нищо подходящо, но наесен ще Ви поканя при първата обещаваща възможност.

И внимавайте, какво ще отговорите тогава! :lol:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Леле, какво ми попадна - Майк Олдфийлд свири увертюрата на "Вилхелм Тел". Голям кеф, пичът наистина е талантлив, без задължително да прави класическа музика. Обаче потресох колко прилича на Джейсън от "Максимус" (че даже Джейсън по едно време беше с абсолютно същата прическа). Ееееееениуей:
В края на ноември
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

e, kak го позна, като тоя е облечен?
la douleur exquise
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, че аз и в лицата ги гледам, ти кво си мислиш? ;)
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

"Атила" !!!
Преди малко погледнах страницата на Софийската опера и с голяма изненада видях, че през юни ще има представления на "Атила":
22-06-2012 20:00 Премиера
23-06-2012 20:00
24-06-2012 20:00
28-06-2012 20:00
30-06-2012 20:00
01-07-2012 20:00
За съжаление всичките са в парка на Военната академия. Там се чува зле, но да се надяваме, че героичната опера на Верди ще звучи по-добре от "Mадам Бътерфлай" и "Норма".

http://www.youtube.com/watch?v=wVTzwxo4CL8
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Уууу, гледах снимки от "Зигфрид" - едно нещо мога да кажа: сценографията определено ме впечатли. Вече нямам търпение да го видя наживо. Освен това, като гледам, ще има и мултимедия и наистина ефектно художествено осветление, та има всички предпоставки да бъде един наистина гледаем спектакъл.
Аз вероятно ще ходя на 3-ти, но още не е 100% сигурно. Обаче много ми се гледа, предвид видяното от снимките.
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”