[КСК 2012] Кандидати за Право
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- yanitad
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Re: [КСК 2012] Кандидати за Право
Някой може ли да ми каже колко момичета са били приети миналата година право- редовно обучение ? 

- yanitad
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
уау , благодаря , чак не мога да повярвам 
- YordanTs
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: кандидат-студент
Здравейте
Предвид излезналите резултати мисля, че влизането ми е почти сигурно - БЕЛ - 4,75; История - 5,63; (момче), но имам няколко въпроса отностно Правото и ще Ви бъда благодарен да ми отговорите.
Първо, що се отнася до 1-ви семестър и избираемите дисциплини в него - Политология и Политически науки. От анотациите на двете дисциплини разбрах, че Политологията има по-теоретичен характер(e.g. какво е консерватизъм), а ПН е по-скоро насочена към държавните функции и как те функционират. Въпросът ми е правилно ли съм разбрал и какви са другите разлики между двете дисциплини? Също така трудно ли е да се изучават и двете и има ли смисъл от това.
Второ, искам да Ви попитам за Латинския език. Разбрах че се изучава само 1-ви курс и въпросът ми е доколко наистина човек добива някаква представа за езика и възможно ли е в следващите курсове да се продължи изучаването му?
Трето, за играта juris prudentia и дипломатическия клуб - в коя година от следването е нормално човек да започне да участва в подобни мероприятия, какво представляват те и т.н. ?
Четвърто, що се отнася до учебниците. Кога е моментът те да се закупят? Как се разбира кой е учебникът (в анотациите са посочени по 20-30 книги)?
И последно, мога ли да запиша два спорта и те могат ли да съвпаднат с лекциите?
Благодаря предварително
Предвид излезналите резултати мисля, че влизането ми е почти сигурно - БЕЛ - 4,75; История - 5,63; (момче), но имам няколко въпроса отностно Правото и ще Ви бъда благодарен да ми отговорите.
Първо, що се отнася до 1-ви семестър и избираемите дисциплини в него - Политология и Политически науки. От анотациите на двете дисциплини разбрах, че Политологията има по-теоретичен характер(e.g. какво е консерватизъм), а ПН е по-скоро насочена към държавните функции и как те функционират. Въпросът ми е правилно ли съм разбрал и какви са другите разлики между двете дисциплини? Също така трудно ли е да се изучават и двете и има ли смисъл от това.
Второ, искам да Ви попитам за Латинския език. Разбрах че се изучава само 1-ви курс и въпросът ми е доколко наистина човек добива някаква представа за езика и възможно ли е в следващите курсове да се продължи изучаването му?
Трето, за играта juris prudentia и дипломатическия клуб - в коя година от следването е нормално човек да започне да участва в подобни мероприятия, какво представляват те и т.н. ?
Четвърто, що се отнася до учебниците. Кога е моментът те да се закупят? Как се разбира кой е учебникът (в анотациите са посочени по 20-30 книги)?
И последно, мога ли да запиша два спорта и те могат ли да съвпаднат с лекциите?
Благодаря предварително
Дишай малко и отиди да полееш изпитите и оценките 100 % си вътре,аз миналата година влезнах на първо класиране с 5.50 по история и 3.00 по литература,така и не се записах де,но това е друга тема.Сега най-важното за теб е да идеш и да си махнеш главата :Д
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
- Политология нямахме и доколкото помня беше, защото няма преподавател. Не знам защо са я включили, но пък не се сещам да познавам някого, който е имал изпит по това. А разликата е проста - ПН е сбор от науки, сред които е и Политологията. Ако можеш да избираш, избери по-широкото - ПН, но пък и двете са малко излишни на фона на другите предмети в първи курс, а защо не и на всичките пет курса.Първо, що се отнася до 1-ви семестър и избираемите дисциплини в него - Политология и Политически науки. От анотациите на двете дисциплини разбрах, че Политологията има по-теоретичен характер(e.g. какво е консерватизъм), а ПН е по-скоро насочена към държавните функции и как те функционират. Въпросът ми е правилно ли съм разбрал и какви са другите разлики между двете дисциплини? Също така трудно ли е да се изучават и двете и има ли смисъл от това.
- Изучаването му е факултативно - т.е. ако искаш ходиш на лекциите, учиш, а накрая оценката не ти влияе за нищо. Друг е въпроса, доколко ще ти трябва този предмет - термините се учат и по римско право, а после всеки нов предмет, като ползва римски термини, си ги казва какво значат. А латинския е неизползваем език в наши дни, освен ако не се занимаваш с римска история например. Моя съвет е - намери си из нета римските термини за разни правни понятия и готово. Не е нужно да се учи цял език.Второ, искам да Ви попитам за Латинския език. Разбрах че се изучава само 1-ви курс и въпросът ми е доколко наистина човек добива някаква представа за езика и възможно ли е в следващите курсове да се продължи изучаването му?
- Ами няма граници за такива мероприятия. Ако можеш да се справиш с тях, ходи в началото. Всичко опира до желание, до свободно време, до амбиция.Трето, за играта juris prudentia и дипломатическия клуб - в коя година от следването е нормално човек да започне да участва в подобни мероприятия, какво представляват те и т.н. ?
- А обикновенно професорите или асистентите казват, кои са учебниците. Има обаче 1 съществена разлика - по редица предмети, учебниците са едни и същи и не се пишат други такива или алтернативни. И си е ясно, намираш ги и учиш. По други предмети обаче, няма систематизиран учебник, който да включва всичко. Затова дават по 4-5 учебника, всеки отговарящ на някаква тема от целия предмет. И реално те карат да си ги купиш всички. За закупуването бих препоръчал, да си купуваш учебници, които ще ти трябват за повече от 1 изпит, останалите или ги преснимай или ползвай втора ръка. Има учебници, които след един изпит, повече няма да ти трябват като учиш по-нататъшни предмети. Примерно по гражданско право - ще ти трябва малко или много за доста изпити след самото ГП. Вкл. и за държавните изпити. Докато учебника по правна психология едва ли ще ти свърши работа за нещо повече. А самите книги струват маса пари, затова направи сметката, кои си струва да притежаваш в цял вид, кои преснимани и кои просто да минеш да прегледаш 2 пъти в библиотеката. Още повече, че зависи и кой ти преподава - всеки професор налага своя учебник, рядко някой ще каже "четете всички възможни учебници по моя предмет". Аз препоръчвам където може - да се гледа и законът - там е казано доста.Четвърто, що се отнася до учебниците. Кога е моментът те да се закупят? Как се разбира кой е учебникът (в анотациите са посочени по 20-30 книги)?
- Да, могат... и често се случва. По принцип имаш 1 спорт задължителен да запишеш, затова прегледай добре програмите на спортовете, както и твоята. Тогава избирай и го записвай, като гледай да не се засича с упражненията, а лекциите не толкова. А ако искаш втори спорт, никой не те спира, просто само по единия ще си длъжен да ходиш и ще имаш оценка. Съответно ако имаш време и/или не ходиш на всички лекции, можеш да ходиш на колкото спортове искаш. Друг е въпроса, че програмата в началото може и ще бъде изменена и докато дойде окончателната, ще изтекат сроковете за записване на спорт. Затова се записвайте на спорт рано, консултирани само с предварителната програма, а после можете да ходите в друг час, различен от записания. Ако се налага де. В моя случаи фехтовката беше всеки ден без петък, по една група от 2 и от 3, като във пон и сряда имаше и от 10 групи. А лекциите ми бяха плътно понеделник и вторник и малко упражнения в сряда и четвъртък. Затова ми се освобождаваше време сряда сутрин и четвъртък следобед за спорт.И последно, мога ли да запиша два спорта и те могат ли да съвпаднат с лекциите?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Rositsa.K
- В началото бе словото
Знаете ли кога г/д трябва да съобщят колко ще са бройките за прием тази година? И мислите ли, че ще ги намалят в сравнение с миналата година?
Ако не ме лъже паметта, миналата година беше краят на май или началото на юни.
-
alminatora
- В началото бе словото
бройките могат да бъдат само увеличени, такива са изискванията на ЕС
-
Dplayer
- От дъжд на вятър
Населението ни намалява, а бройките се увеличават
. Приемът става все по-лесен и с това действително следваме западния модел. Въпросът е после завършването да не става току-така, защото все пак трябва да бъдат подготвени специалисти
. В тази връзка бих искал да попитам, доколко може да се разчита на университета за практика по време на обучението ? В смисъл, ще бъдат ли осигурени стажове, или ще трябва сами да си търсим
? Конкретно за Право ме интересува...
Madness, as you know, is like gravity. All it takes is a little push!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Кой каквото си намери - по принцип има стаж, който е задължителен - след държавните изпити.Dplayer написа:Населението ни намалява, а бройките се увеличават. Приемът става все по-лесен и с това действително следваме западния модел. Въпросът е после завършването да не става току-така, защото все пак трябва да бъдат подготвени специалисти
. В тази връзка бих искал да попитам, доколко може да се разчита на университета за практика по време на обучението ? В смисъл, ще бъдат ли осигурени стажове, или ще трябва сами да си търсим
? Конкретно за Право ме интересува...
Най-добре е от 2-3 курс да си намерите стаж, но пък тогава едва ли ше ви карат да правите нещо сериозно юридическо, защото няма да сте стигнали до трудово право, търговско, процесуалните...
Затова както дойде - имам колеги, които работят в офиси, но не кантори, а други фирми, където правото пак помага, но не е основното занимание... пак е един вид трупане на опит, ако питаш мен...
- chik_chirik
- В началото бе словото
ужас. цяла година си мислех, че най-трудното за момента е изкарването на добри оценки на изпитите и после всичко магически ще се оправи, но не. оценките са налице, а аз нищо не вдявам от учебния план на въпросната специалност. не че някога съм си мислела, че правото е хомогенна дисциплина и от ЮФ излизат някакви юридически хомо универсале, които просто могат да вършат всичко в правната сфера, но.. се чувствам като теле в железница сред тия планове и програми.
та, ще се радвам някой с 2-3 думи за нормални разсеяни типове да обясни какво правим като влезем право - какво ни се случва накратко в началото на първи курс, кога става разпределянето по модули, например, ние ли избираме правораздаване, международно право и каквото там беше, или се определя по някакъв обективен критерий;избраното направление какво определя за нас (освен очевидното - по-различната учебна програма) и можем ли да го променим в по-късен етап от обучението, или да го съчетаем с друго.. предварително благодаря
та, ще се радвам някой с 2-3 думи за нормални разсеяни типове да обясни какво правим като влезем право - какво ни се случва накратко в началото на първи курс, кога става разпределянето по модули, например, ние ли избираме правораздаване, международно право и каквото там беше, или се определя по някакъв обективен критерий;избраното направление какво определя за нас (освен очевидното - по-различната учебна програма) и можем ли да го променим в по-късен етап от обучението, или да го съчетаем с друго.. предварително благодаря
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ок, ще го обясня почти като Декан Пелтън:chik_chirik написа:ужас. цяла година си мислех, че най-трудното за момента е изкарването на добри оценки на изпитите и после всичко магически ще се оправи, но не. оценките са налице, а аз нищо не вдявам от учебния план на въпросната специалност. не че някога съм си мислела, че правото е хомогенна дисциплина и от ЮФ излизат някакви юридически хомо универсале, които просто могат да вършат всичко в правната сфера, но.. се чувствам като теле в железница сред тия планове и програми.![]()
В началото отивате на Откриването на учебната година на ЮФ (в различен ден е от останалите) -
После имате да си намерите програмата (знаейки кои групи сте, все пак),
След като знаете програмата отивате до стая 120 на първия етаж да видите графика за спортовете и да изберете 1 - и от там отивате да се запишете на спорт.
Хубаво е да имате студентски книжки, затова вижте отдел Студенти кога бачка и си ги вземете...
После отивате на лекции (първата седмица можеби няма да имате упражнения) - носете си вестници, кола, кръстословици, особено ако е ИБДП, защото е мега-скучно и досадно.
После почвате хубавите предмети и упражненията и нещата се изясняват. Купувате учебници, едно-друго...
Препоръчвам да си четете през годината.... пфф, бъзикам се, първи курс няма по кво - четете през коледната ваканция и тва е.
След първия семестър иде сесията - изпитите са лесни, стига човек да не спече или да се панира или да е амбициран за 6. Най-често късат тези студенти, които са толкова преучили, че на изпита забравят как се казват и как изглежда майка им. А тези отиващи за 4, обикновенно изкарват 4.
След сесията пак се плаща такса от колосални неназовани от мен суми. Пак печатвате книжките и пак почва същото отначало. Спорт - първия семестър няма оценка, има само втория - годишна. И май се презаписва - но при фехтовката май си продължавате без да ходите второ записване.
И кво? Тва е май...
-
Dplayer
- От дъжд на вятър
@Kristo, много благодаря за разясненията
! Вярно, че е рано, но по-добре отрано да се ориентираме какво ни очаква, за да не се шашкаме после
.
Madness, as you know, is like gravity. All it takes is a little push!
- Rositsa.K
- В началото бе словото
Спортът задължителен ли е? Защото знам, че в Софийския има някои специалности, при които е само по желание.