Вегетарианството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Вегетарианството

Мнение от Kristo »

Ам според теорията за еволюцията, вегетарианството в дългосрочен план (демек вие, вашите деца, техните деца, техните деца...) довежда до качествени изменения в редица органи, които водят до "прецакване" на организма, в степен, че се връщат назад еволюционно. И съответно са по-неконкурентноспособни на месоядните хора, това казано по-просто е - ако семейството ви реши да не ядете животински продукти, след няколко поколения ще имате безработни, болнави, тъпи наследници... ако изобщо се стигне до поколения...

Другия вариант, който спасява вегетарианците от този сценарии е ако има Бог и Дарвин греши.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

fak написа:мда.. а Мене месоядството
много икономически неизгодно е.
страхотен аргумент :)
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

не. такъв, за който не си се сетила сама..

За атрофирането на артериите или запушваането им в едно с инфарктите и инсултите, подаграта, и раковите образувания, причинени от хормоните и антибиотиците, с които тъпчат животните, знае всяко хлапе..

а населението е седем милиарда и расте в прогресия..
рибата ще свърши,хората ще почнат да се изхранват само от сушата. За да се добие един килограм месо, се използват в пъти повече ресурси от земята, отколкото един килограм ядлива растителна продукция.
Тва е в бъдещето де.. Вас кво ви интересува бъдещето..

друго се замислих.. верно ли не те е жал за пиленцата, прасенцата, агънцата и кравичките?
:(
другите супер много се умиляват при вида на зайче, пиленце и агънце, пасящи кротко на полянката..
а после ги папкат с леки угризения..
la douleur exquise
Аватар
gioiella
Драскач
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти

Мнение от gioiella »

Аз не виждам защо трябва да те ядосва личния избор на друг.Ако не вреди на никой и никого-това си е избор,тя е успяла да включи и семейството си в това..ок.Нито ти яде от храната,нито те тъпче теб със зеленчуци.
Аз за себе си казах-вегетарианка не съм,защото ям понякога риба.Просто всякакъв друг вид месо ме отвращава,дори цяла риба не мога да ям.Ям я на някакви парчета,защото ме е гнус цяла и да и гледам главата.
Винаги съм била така..аз по начало не обичам да ям,въпреки че ми харесва вкуса на храните.Ако можех да не ям нищо..нямаше да ям.Но огладнявам и се налага де :lol:
Та по-добре се чувствам ако ям зеленчуци,плодове и млечни продукти.Обичам сирене..не бих станала веган.Първо,че е ужасно трудно да си намериш храна навън,в заведения...второ,че..сирене...обичам сирене.
Някой ден не бих карала детето си да е вегетарианец.Да,ще му давам повече зеленчуци и плодове,отколкото месо,но мисля,че е съвсем естествено след като местото е бъкално с толквоа хормони и химии.И при зеленчуците е така и предизвикват по много проблеми,та сигурно ще ми е труднод а му намирам домашно гледани,но ще му мисля тогава. Сестра ми наскоро стана майка и яде варено жито с домашен мед.Не защото не и се яде друго,а защото не трябва да яде никакви купени зеленчуци и плодове..месо особено,защото си е направо отровно за бебето.Леля ми преди месец получи някаква алергична реакция от пилешко...пи лекарсва,ноз ащото е лакомия докато ги пиеше изяде парче краставица и пак.Та да ви кажа всичко е опасно.
Аз съм и с анемия,но мисля,че достатъчно си доставям желязо и други нужни неща с храната.Вместо да бутам месо ям неща,които едно време нямаше и да се сетя,че стават за ядене.Много по-богато ми е менюто,по-интересно и си ми харесва.Няма да го налагам на мъжа ми,на децата..ако те решат ОК....аз нямам проблем да режа шунка и да готвя пържоли.Просто не ги ям самата аз.
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

Да, животните ги тъпчат с хормони и антибиотици. Изкуственото е по-лесно и по-бързо, за съжаление. Ако чакат теленцата щастливо да припкат и растат по слънчеви полянки, хрупайки тревичка, месопроизводителите ще фалират.
Но и с плодовете и зеленчуците нещата не са читави. Преди две години се обринах от хрупане на репички. :lol: Смятайте за какви нитрати става въпрос... Само производството от село е чисто и съответно полезно - и месцето, и зарзаватите.
И все пак наистина всичко опира до личен избор. Вегетарианците мога да ги разбера, без месо спокойно можеш да си живееш, но веганите не мога и не искам.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Да не мислите, че веганите ядат само марули? :lol:
Менюто на веганите е богато и на ядки - всякакви видове, които съдържат голяма част, ако не и всички, от необходимите вещества/етц, най-често намирани в млечните продукти.
А и да си вегетарианец не винаги значи да се храниш здравословно. Аз например мога да съм вегетарианец и да се тупам в гърдите, че не ям месо, но ако през останалото време се тъпча с торти и пасти, няма да живея много здравословно, нали?
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
رویا‎
В началото бе словото
Специалност: Етнология

Мнение от رویا‎ »

Природата на човека не случайно е да бъде месояден, или по-очно всеяден. Лично мнение.
Вегетарианците да внимават с продуктите оцветени в розово, че боята се извлича от насекоми...пък и всеки който не си пада по яденето на насекоми :pukeright:
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Кой може да со позволи да замени месото с ядки?
Malka veshtica
Драскач

Мнение от Malka veshtica »

ники написа:Кой може да со позволи да замени месото с ядки?
Аз. Има ли проблем? :roll:
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

Malka veshtica написа:
Не излиза ли скъпичко? Ако ме убедите, че не е адски скъпо с удоволствие ще ям фъстъци, бадеми, кашу, орехи... ням, ням, ням :lol:
Изображение

Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Malka veshtica написа:
"Има ли проблем?" :lol:

Изображение

За мен би имало. Ядките определено не са от най-евтините заместители на месото.
Malka veshtica
Драскач

Мнение от Malka veshtica »

clinical_dead написа:
Malka veshtica написа:
Не излиза ли скъпичко? Ако ме убедите, че не е адски скъпо с удоволствие ще ям фъстъци, бадеми, кашу, орехи... ням, ням, ням :lol:
Не. Половин пакетче (цялото е 200гр.) сурови ядки = 2 и нещо. Колкото шницела ти от стола да речем :wink:
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

суровите ядки наливно вървят към 1,60-1,80 за сто грама.. което ги приравнява на цената на агнешкото по великден.. :lol:

аз обаче съм на моменти - понякога ми писват дотолкова, че със месеци не ми се дояждат, съответно не взимам.
la douleur exquise
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

На женския пазар бадемите са по 8-9лв килограма, орехите по 13, стафидите по 4-5, и фурмите по 4-5. Кашуто и другите по-екзотични ядки са по-скъпи.
Сусамът също е много полезен (калций), но не се сещам какви му бяха цените (със сигурност са под 10лв за кг).
Ядките, които се продават на дребно по сергииките из София, както се сещате, са доста по-скъпи.
Фъстъците обаче не се препоръчват за ядене в големи количества и като цяло са за избягване.

Иначе за месото, по-добре е да се яде месо в ясен вид (т.е мръвка), отколкото салами, кренвирши и т.н продукти с неизвестен състав и съмнителен розов цвят. Вярно, че в месото си има хормони и т.н (най-много в пилешкото, по-малко в свинското и телешкото), но ако ще се яде месо, по-добре наистина да е месо. Естествено най-добрия вариант е био/еко/блабла месо, но то не се намира под път и над път и не е толкова евтино.

А относно вегетариантството, както казах за съжаление има хора, които злоупотребяват с понятието. Далеч по-здравословно е например да ядеш месо и разнообразни зеленчуци и да не наблягаш толкова много на тестени продукти, бял хляб и млечни продукти, отколкото да твърдиш че си вегетарианец, да не ядеш месо, но да се тъпчеш с кофти храна ениуейс.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

мале на път съм да стана вегетарианец
http://forums.data.bg/index.php?showtopic=2090795
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”