Изпитът по История на България
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Изпитът по История на България
Разбрах на скоро, че за изпита по история трябва да се готвиш по различен начин в зависимост от това в кой университет искаш да кандидатстваш.Например, ако си четеш литература от софийски преподаватели и си пишеш теми според техните книги, не можеш да изкараш на изпита във Велико Търново.А това означава, че за всеки проблем трябва да пишеш по две теми.Моля, всеки, който има някаква информация или вече опит, да сподели с останалите.
Благодаря!!!
Благодаря!!!
- Elektra
- Живее, за да пише
Така е,има разлика в изискванията.На мен скоро ми обясняваха защо точно е така,но аз нали съм русичко и.....
Просто,доколкото са ми казвали има три течения-на СУ на ВТУ и на БАН, и затова има някои различия в интерпретацията на историческите събития и процеси.Не знам дали това е вярно,казвам какво съм чувала
Може да вървя бавно, но никога назад!
duffduff написа:Е, и на другите, които няма да ходим там налиFuni написа:Така си е. Всеки гледа неговото да е. Учете си темите, то другото не е ваша работа. Успех на всички в Благоевград на 11-ти.
Е разбира се!
Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх.
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх.
- Kristinche
- В началото бе словото
Мда жалко е
, но - има разлика. Приятелка ходи на курсове в ПУ по история. На предварителния в СУ има 4.25 (май), а каза че е очаквала повече... А че има разлика съм сигурна понеже имам лекции и за СУ, и за ВТУ и за УНСС.Сравнявала съм една и съща тема от Средновековието - в две различни книги - в едната са разгледани едни събития по-конкретно, а другите по-накратко, в другата книга - е обратното...Между СУ и УНСС има разлика в уводите и заключенията, доколкото съм чула 
Но щом простре ръка душата ти да вземе,
тя в миг ще се смути:
Всевластникът Живот преварил я навреме –
и ти... отдавна без душа си ти!
Хр.Смирненски
тя в миг ще се смути:
Всевластникът Живот преварил я навреме –
и ти... отдавна без душа си ти!
Хр.Смирненски
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
А не е ли най-добре, ако четеш отвсякъде и пишеш в темата всички тези - и на тия от СУ и на тия от ВТУ... аз го правя с някои изрази от рода на: "Съществуват различни тези относно... Според някои историци..., а според мнението на други... Безспорен е факта обаче, че..."
Така не става ли?
Така не става ли?
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
And it's not my last life at all...
- sientelo
- Легендарен флуудър
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Най-добре си сглобете цялата възможна фактология в темата и относно критиката цитирайте например според някои автори това.....а според други еди какво си...... и така. Много е важно освен цялата фактология да знаете и проблематичните въпроси в една тема и съответно каква е критиката по въпроса. Иначе наистина всеки университет си е различен, но ако темите са ви изчерпателни,няма от какво толкова да се притеснявате !
Като птичка в небесата 
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Лесно е да са изчерпателни, трудно е да не са пълни с излишни подробности...sientelo написа:Най-добре си сглобете цялата възможна фактология в темата и относно критиката цитирайте например според някои автори това.....а според други еди какво си...... и така. Много е важно освен цялата фактология да знаете и проблематичните въпроси в една тема и съответно каква е критиката по въпроса. Иначе наистина всеки университет си е различен, но ако темите са ви изчерпателни,няма от какво толкова да се притеснявате !
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."
''възстановяване и укрепване на бълг.държава .....18..... до незнам си коя година''- така ме информираха, ходи разбери точно за кое укрепване става въпрос...duffduff написа:Е днеска е 11ти. Някой знае ли вече коя тема се е паднала? А и в Свищов до колкото знам днеска е изпита по историяFuni написа:Така си е. Всеки гледа неговото да е. Учете си темите, то другото не е ваша работа. Успех на всички в Благоевград на 11-ти.