Ден на отворените врати във Физически факултет
- Cassie
- Драскач
- Специалност: Астрофизика
- Курс: завършил
Re: Ден на отворените врати във Физически факултет
В обсерваторията има специални времена за посещения на граждани - обществени лекции, денят на отворените врати, защити на дипломни работи, кръжокът към обсерваторията, наблюдения на интересни астрономически явления. Т.е. не е отворено винаги за външни лица. Мога да помогна, като препратя желаещите към фейсбук групата на кръжока. Там винаги има обявления за предстоящи събирания на кръжока по астрономия (обикновено са публични лекции).
http://www.facebook.com/groups/175589772526666/
Добре е да отбележа, че обектите, подходящи за наблюдения, не са много, заради светлинното замърсяване в София - Слънце, Луна, планети и, може би, няколко от най-ярките звезди. Не си спомням да се е наблюдавало друго.
http://www.facebook.com/groups/175589772526666/
Добре е да отбележа, че обектите, подходящи за наблюдения, не са много, заради светлинното замърсяване в София - Слънце, Луна, планети и, може би, няколко от най-ярките звезди. Не си спомням да се е наблюдавало друго.
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
Опитах се да разбера нещо днес, но просто не ми остана време да потърся и говоря с най-подходящите хора. Предполагам, че при лоша видимост ще са подготвили нещо друго, което да е интересно.MidwinterSun написа:... Обърнах внимание на прогнозата за времето в събота - дават предимно облачно време. Пък аз се бях ореантирала към демонстрациите и лекцията в обсерваторията. За последната е ясно, но какво се случва, ако няма условия за наблюдение?
Междувременно разбрах, че по случая е открита страница във Фейсбук:
http://www.facebook.com/events/402652153079717/?ref=ts .
Аз обаче не разбрах много-много, какво има там, защото си нямам такова нещо.
На какво се дължи това светлинно замърсяване, Cassie? На обратното разсейване на "софийската" светлина от мръсния въздух / аерозолите ли?Cassie написа:... обектите, подходящи за наблюдения, не са много, заради светлинното замърсяване в София ...
Последно промяна от Dr Dulcamara на 19 Апр 2012, 22:08, променено общо 1 път.
- Cassie
- Драскач
Точно така, Dr Dulcamara. Градските светлини се разсейват от атмосферата и повишават фона на небето (в София небето си е направо светещо в оранжеви нюанси) => слабите обекти стават трудно различими, ако въобще се виждат. Неслучайно в НАО Рожен няма външно осветление, макар да има лампи, а пък през зимата астрономите често се оплакват от силното светене на ски-пистите в съседно Пампорово.
А що се отнася до фейсбук - има си своите лоши страни, но ако човек го използва интелигентно (не извършвайки виртуална селскостопанска дейност
), може да му е изключително полезен.
А що се отнася до фейсбук - има си своите лоши страни, но ако човек го използва интелигентно (не извършвайки виртуална селскостопанска дейност
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Благодаря, Cassie! Учудва ме това за Пампорово. Нали там въздухът е много по-чист?
Това пък какво означава?Cassie написа:... интелигентно (не извършвайки виртуална селскостопанска дейност)...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Това е референция към фармвил... 
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Разбирам ... Благодаря, MidwinterSun!
Сега се сещам, че при лошо време бихте могли да попитате, стига да ви е интересно, следното:
- защо при облачно време небето е бяло, сиво или дори тъмно сиво - все едно;
- защо при хубаво време небето е синьо;
- защо при липса на облаци не е черно - нали "зад него" няма нищо.
Ако обаче сте мечтателна натура, по-добре не питайте
.
Сега се сещам, че при лошо време бихте могли да попитате, стига да ви е интересно, следното:
Ако обаче сте мечтателна натура, по-добре не питайте
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Е, за синьото небе знам най-общо, че се получава така, защото светлината се разпръсква в атмосферата.
За облаците не знам какво да кажа - все едно някой да ме попита "защо креслото ти е червено?" Ами, защото е червено
Винаги съм намирала за интересно това, че облачното небе нощем е светло. Мога само да предполагам, че това е защото светлината се отразява обратно, но ефектът е доста приятен.
За облаците не знам какво да кажа - все едно някой да ме попита "защо креслото ти е червено?" Ами, защото е червено
Винаги съм намирала за интересно това, че облачното небе нощем е светло. Мога само да предполагам, че това е защото светлината се отразява обратно, но ефектът е доста приятен.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Да, така е, но по-подходящо е да се каже "разсейва".MidwinterSun написа:... Винаги съм намирала за интересно това, че облачното небе нощем е светло. Мога само да предполагам, че това е защото светлината се отразява обратно, но ефектът е доста приятен.
За останалото обаче ...
MidwinterSun написа:Е, за синьото небе знам най-общо, че се получава така, защото светлината се разпръсква в атмосферата ...
И като се разпръсква, защо да не е жълта? ...
То и за това си има просто обяснениеMidwinterSun написа:... все едно някой да ме попита "защо креслото ти е червено?" Ами, защото е червено
И ... нама да "издавам" повече!
- Cassie
- Драскач
Да, концентрацията на аерозоли е значително по-ниска, но ефектът е налице - не е толкова забележим както в София, но всяко завишаване на небесния фон дава по-лоши резултати.Dr Dulcamara написа:Учудва ме това за Пампорово. Нали там въздухът е много по-чист?
Това ми напомня за още интересни въпроси, които оптиката обяснява отлично:Dr Dulcamara написа:Сега се сещам, че при лошо време бихте могли да попитате, стига да ви е интересно, следното:
* Защо водата в кофа с бели стени е безцветна, а водата в басейн с бели стени е синя?
* Защо няма зелени звезди - има сини, бели, жълти, оранжеви, червени, кафяви, но не и зелени?
* А защо няма розови?
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Да, много са интересни, а отговорите са напълно разбираеми за всеки. Ще трябва да се кажат и две-три думи за анатомията на окото.Cassie написа: ...Това ми напомня за още интересни въпроси, които оптиката обяснява отлично:
* Защо водата в кофа с бели стени е безцветна, а водата в басейн с бели стени е синя?
* Защо няма зелени звезди - има сини, бели, жълти, оранжеви, червени, кафяви, но не и зелени?
* А защо няма розови?
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Великолепен завършек на лекцията на доц. дфн Асен Пашов "Физика на китарата"!
Казвам завършек, защото бях ангажиран в една от лабораториите и присъствах едва на последните десетина минути след 16:15. Поканен бе известният ни цигулар Йосиф Радионов, който не само съдействаше при демонстрациите, но и демонстрира майсторски изпълнения. Музикантът не беше никак лаконичен и по историята на някои музикални произведения.
Съжалявам много за пропуснатото, но да се надяваме, че догодина ще е още по-хубаво.
Как ми се иска и аз да подготвя подобна лекция за ... едно друго нещо, но за разлика от Асен, който може да свири на китара, аз не мога да пея.

Казвам завършек, защото бях ангажиран в една от лабораториите и присъствах едва на последните десетина минути след 16:15. Поканен бе известният ни цигулар Йосиф Радионов, който не само съдействаше при демонстрациите, но и демонстрира майсторски изпълнения. Музикантът не беше никак лаконичен и по историята на някои музикални произведения.
Съжалявам много за пропуснатото, но да се надяваме, че догодина ще е още по-хубаво.
Как ми се иска и аз да подготвя подобна лекция за ... едно друго нещо, но за разлика от Асен, който може да свири на китара, аз не мога да пея.
- Cassie
- Драскач
Анкета и снимки от събитието на http://www.phys.uni-sofia.bg/doors_open_day/
Hope for the best,
plan for the worst.
plan for the worst.
-
kvg
- В началото бе словото
- Курс: втори
И отново ще има ден на отворените врати - 13 април!
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/u ... nite_vrati
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/u ... nite_vrati
- Ангел
- Летящите Пръсти
- Специалност: Право
Желаещи за колективно посещение?
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
ФАРА!!!
- clinical_dead
- Вазов