[КСК 2012] История
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
anesthesia
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Re: [КСК 2012] История
867г.
- в Рим пристига второ българско пратеничество;
- папата отказва да удовлетвори желанието на бълг. владетел Формоза Портуенски да бъде ръкоположен за български архиепископ.
Оценка: Една от най-големите грешки на папа Николай I в отношенията му с българите, съдбоносна за българо-римските отношения.
ноември 867г.
- умира папа Николай I, нов папа - Адриан II;
- новият папа също не е съгласен да избере Формоза Портуенски и дякон Мартин;
- изпраща поддякон Силвестър в България за архиепископ;
- Борис го връща и изпраща заплашително писмо до папата с условието да се изебере архиепископ между Дякон Мартин или Формоза.
- в Константинопол - нов император - Василий I; нов патриарх - Игнатий;
- настойчиви призиви от Константинопол за възстановяване на църковните отношения;
края на 869 г. - 8-ми вселенски народен събор, за да се възстанови единството между църквите;
4 март 870г. - учредява се Българска архиепископия под юрисдикцията на Константинополската патриаршия;
879-880г. - нов събор в Константинопол; потвърдена е автокефалната българска църква;
Конфликтите на Симеон със сърбите (917г., 921г., 923г.) би трябвало да фигурират единствено в темата за Симоен. Може би имаш предвид поражението на българските войски и Владимир Расате от сърбите през 863г. (според някои изследователи годината е 870г.). Най-добре да се спомене към външната политика на Борис.
- в Рим пристига второ българско пратеничество;
- папата отказва да удовлетвори желанието на бълг. владетел Формоза Портуенски да бъде ръкоположен за български архиепископ.
Оценка: Една от най-големите грешки на папа Николай I в отношенията му с българите, съдбоносна за българо-римските отношения.
ноември 867г.
- умира папа Николай I, нов папа - Адриан II;
- новият папа също не е съгласен да избере Формоза Портуенски и дякон Мартин;
- изпраща поддякон Силвестър в България за архиепископ;
- Борис го връща и изпраща заплашително писмо до папата с условието да се изебере архиепископ между Дякон Мартин или Формоза.
- в Константинопол - нов император - Василий I; нов патриарх - Игнатий;
- настойчиви призиви от Константинопол за възстановяване на църковните отношения;
края на 869 г. - 8-ми вселенски народен събор, за да се възстанови единството между църквите;
4 март 870г. - учредява се Българска архиепископия под юрисдикцията на Константинополската патриаршия;
879-880г. - нов събор в Константинопол; потвърдена е автокефалната българска църква;
Конфликтите на Симеон със сърбите (917г., 921г., 923г.) би трябвало да фигурират единствено в темата за Симоен. Може би имаш предвид поражението на българските войски и Владимир Расате от сърбите през 863г. (според някои изследователи годината е 870г.). Най-добре да се спомене към външната политика на Борис.
Хора, не ме отчайвайте така. Темата за Борис сама съм си я писала, като съм направила компилация от различни източници и ми е малко боза в главата. Благодаря за разясненията.
Аз пак като дебилите да попитам- славянската писменост влиза ли тук, и ако да какво най-общо?
Аз пак като дебилите да попитам- славянската писменост влиза ли тук, и ако да какво най-общо?
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
- Специалност: eqfwef
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: w3fwef
Хора ако се падне темата "Политическо могъщество при управлението на Симеон" това е без Златния век нали 
-
anesthesia
- В началото бе словото
seduction, мисля, че трябва да се отбележи само, че 25 години по-късно в страната се въвежда славянската писменост, която е косвена последица от приемането на християнството. По-напред бяха обяснили, че Кирил и Методий не влизат в конспекта. Темата, паднала се като контролна през 2008, е формулирана по следния начин: "Покръстване на българите и основаване на българската църква при цар Борис", което също не включва тази точка. Учениците на Кирил и Методий се споменават при Симеон и "Златният век".
ivannnnnnnn, доколкото знам не трябва да се включва Златния век, ако темата се касае до политическото могъщество. Може би само да се спомене.
ivannnnnnnn, доколкото знам не трябва да се включва Златния век, ако темата се касае до политическото могъщество. Може би само да се спомене.
подкрепям казаното от anasthesia
Нямаш ли темите от миналата година.seduction написа:Хора, не ме отчайвайте така. Темата за Борис сама съм си я писала, като съм направила компилация от различни източници и ми е малко боза в главата. Благодаря за разясненията.
не знам до колко може да се вярва на това твърдени, въпреки че има известна доза логика
Анастейша- благодаря за отзивчивостта = )
п.с- с колко научени теми ще се явите в неделя и от кой раздел?
assault написа:Нямаш ли темите от миналата година.seduction написа:Хора, не ме отчайвайте така. Темата за Борис сама съм си я писала, като съм направила компилация от различни източници и ми е малко боза в главата. Благодаря за разясненията.
Аз пак като дебилите да попитам- славянската писменост влиза ли тук, и ако да какво най-общо?Или наново си ги писала.
Имам я, но още тогава ми се разминаваха някак нещата ...
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
- Специалност: eqfwef
- Адрес в галерията на СУ: w3fwef
Мерси
аз мисля, че нямам повече въпроси и освен да пожелая успех на всички на изпита, друго няма
Дано да се падне нещо от Средновековие 
-
dilyanaa
- В началото бе словото
Аз с 13 теми - от Средновековие и Възраждане, и 1- от Ново време, а вие?
-
Dplayer
- От дъжд на вятър
Аз съм с всичко от Средновековие. Днес и утре ще гледам да попреговоря и няколко по-ключови от Възраждане, но не разчитам на тях
. От Ново Време стават само темите за Съединението, за управлението на Стамболов и за Балканските войни, но за тях ми остана най-малко време да ги разгледам. Като цяло училището ми попречи на пълноценната подготовка, сигурно ще се ходи на редовен...
Madness, as you know, is like gravity. All it takes is a little push!
-
denislawaa
- В началото бе словото
5 теми Средновековие, 6-7 - Възраждане 
Стига да знаете перфектно 4-5 теми от Средновековие, смятам, че сте вътре.Просто трябва да сте уверени в себе си и спокойни.Пишете всички факти, които са по темата.Всякаква фактология е от полза.
- liv
- Стенограф
- Специалност: право
- Курс: втори
Фактологията е изключително важна, но не забравяйте и изводите и заключенията.
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
-
anesthesia
- В началото бе словото
Ако не се падне Средновековие, със сигурност ще има много разочаровани. Все пак всички кандидатстващи залагат основно на тази част от историята. Дано да имаме късмет! Някой знае ли измежду колко теми се избират двете, по които се пише?