[КСК 2012] История
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
anesthesia
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Re: [КСК 2012] История
Ако се падне тема за Паисий и Софроний, трябва ли към нея да се включи дамаскинарската книжнина, Йосиф Брадати, Христофор Жефарович?
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
На курсовете ни казаха , че я дават и без Ботев ... дори предимно без Ботев за да не става прекалено дълга темата
а това с годината го дадох като пример - мисълта ми беше че ако в заглавието е само каравелов и Левски , то Ботев е излишен ад се пише 
Дамаскинарската книжнина и тези двамата общо са страница г/д , така че няма значение според мен - ако ги знаеш ще е в плюс да ги напишеш :mrgreenanesthesia написа:Ако се падне тема за Паисий и Софроний, трябва ли към нея да се включи дамаскинарската книжнина, Йосиф Брадати, Христофор Жефарович?
-
alminatora
- В началото бе словото
anesthesia написа:Ако се падне тема за Паисий и Софроний, трябва ли към нея да се включи дамаскинарската книжнина, Йосиф Брадати, Христофор Жефарович?
Това е от мен. Да ме поправят колегите, ако бъркам, но ме съмнява. Мисля, че това е най-оптималният преход.Началото на Възрожденската епоха предизвикало и нови политически настроения. Те намерили израз в засилващото се национално чувство, в борбите за църковна независимост и политическо освобождение на българския народ. Засилил се интересът към миналото, бита и културата на българите. Това е вследствие на влиянието както на историографията в съседните Гърция, Сърбия и Русия, така и на идеите на Ренесанса и Просвещението. Били открити нови книжовни центрове в Рилския манастир, Етрополския манастир, Враца, Самоков, Котел. Голяма популярност придобила дамаскинарската книжнина чрез произведенията на Тодор Врачански, Йосиф Брадати, Никифор Рилски. Културният подем намерил израз и в развитието на изкуствата и занаятите. Важен помощник на този подем била печатната книга, която идвала основно от Гърция, Сърбия, Русия. Важни печатни центрове имало и в много страни от Западна Европа.
Видни книжовници от Ранното възраждане също са и Партений Павлович и Христофор Жефарович. Христофор Жефарович остава в историята най-вече със своята „Стематография”, в която са публикувани гербовете на няколко славянски държави, образи на български и сръбски светци и владетели, бележки и стихотворения към тях. Творчеството на Партений Павлович пък изразява все по-засилващата се вяра на балканските народи в освободителната мисия на Русия. Така той се превръща и в изразител на общославянската идея.
По това време много добър прием сред българските католици намерила и изготвената от Блазиус Клайнер история на българския народ. Най-значимото събитие в духовния и културния живот на българите от тази епоха обаче е свързано с името на Паисий Хилендарски и изготвената от него „История славянобългарская”.
/
-
denislawaa
- В началото бе словото
Значи, последно без Ботев, ако темата е: "Васил Левски и Любен Каравелов начело на българското национално революционно движение" .. бтв аз пък какво се филмирам толкова, и с Ботев, и без него пак същия ... 
Последно промяна от denislawaa на 18 Апр 2012, 18:40, променено общо 1 път.
-
anesthesia
- В началото бе словото
- Курс: първи
Извори пишем само в темите от Средновековие, нали така?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
-
denislawaa
- В началото бе словото
Е, добре.. аз в моите теми от Възраждането имам извори смисъл не са някакви конкретни, но в темите ми пише примерно нещо от сорта на: По проблемите свързани с подготовката, избухването, хода, значението и характера на Априлското въстание съществува богата изворова база. Основни извори са личните архиви на оцелелите участници, кореспонденцията между тях, периодичния печат и т.н. ...
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
това е историографияdenislawaa написа:Е, добре.. аз в моите теми от Възраждането имам извори смисъл не са някакви конкретни, но в темите ми пише примерно нещо от сорта на: По проблемите свързани с подготовката, избухването, хода, значението и характера на Априлското въстание съществува богата изворова база. Основни извори са личните архиви на оцелелите участници, кореспонденцията между тях, периодичния печат и т.н. ...
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Историография е друго - кои автори са писали по темата. Това са си точно извори, но именно защото са "неопределени", няма смисъл от тях.
Историографията е нещо от сорта:
"Управлението на цар Иван Асен II е обект на особен интерес от страна на историците. Основни са трудовете на проф. Васил Златарски (“История на Българската държава през Средните векове”), проф. Петър Мутафчиев (“История на българския народ”), акад. Иван Дуйчев (“Цар Иван Асен II”), проф. Иван Божилов (“Фамилията на Асеневци”), проф. Геновева Цанкова-Петкова (“България при Асеневци”), както и тези на проф. Васил Гюзелев, проф. Йордан Андреев, проф. Василка Тъпкова-Заимова и др. По тази тема са писали и много чужди автори като руснаците Ф. Успенски и Г. Литаврин и сърбинът Г. Острогорски. "
Историографията е нещо от сорта:
"Управлението на цар Иван Асен II е обект на особен интерес от страна на историците. Основни са трудовете на проф. Васил Златарски (“История на Българската държава през Средните векове”), проф. Петър Мутафчиев (“История на българския народ”), акад. Иван Дуйчев (“Цар Иван Асен II”), проф. Иван Божилов (“Фамилията на Асеневци”), проф. Геновева Цанкова-Петкова (“България при Асеневци”), както и тези на проф. Васил Гюзелев, проф. Йордан Андреев, проф. Василка Тъпкова-Заимова и др. По тази тема са писали и много чужди автори като руснаците Ф. Успенски и Г. Литаврин и сърбинът Г. Острогорски. "
Да ви попитам- задължително ли трябва да обособим абзац, който да включи всички извори или може да са пръснати из темата?
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
Най - добре е след увода да се опишат с няколко изречения най важните извори (византииски , български , други) и след това в самото изложение да се вметнатVelkata написа:Да ви попитам- задължително ли трябва да обособим абзац, който да включи всички извори или може да са пръснати из темата?
-
dilyanaa
- В началото бе словото
Ок, ако имам включени извори в темата, но не са точно след увода грешно ли е? И ще ми намали ли оценката?
Знам, че е доста дълго, но ще съм благодарна, ако някой се навие да ми отговори.
През 867г- се случват няколко важни събития. Борис изпраща втора делегация до Рим , начело оново е кавхан Петър, в състав аристократите- Сондоке, Стазис и Георги. Те носят искане до папа Николай, за духовен глава да бъде назначен или лат.епископ Формоза или Дякон Марин.
Папа Николай отказва. Края на 867г. Папа Николай умира и на негово място идва папа Адриан. Той от своя страна изпраща в България, делегация начело с епископите Доминик Тривиентски и Гримуалд Полимартийски. Те предлагат на Борис за бълг.духовен глава Римския представител Силвестър.Този път Борис отказал, защото след промените във Византия се очаквало свикване на 8ми вселенски събор. Няколко години преди събора, през 867г. И във Византия стават важни промени. Имп.Михаил 3 е свален от власт и убит. На негово място идва имп.Василий 1. Той сменя патриарх Фотий с патриарх Игнатий, който се оказва значително по-отстъпчив от Фотий, във връзка с българските искания.
Преминаването на България в лоното на Римската църква, предизвикало нов конфликт между Константинопол и Рим, в който именно решаването ва бълг. Църковен въпрос заемал основно място. Гъвкавата политика от страна на Борис принудила Византия да бъде доста по-отстъпчива и внимателна в ходовете си.
В крайна сметка въпросът за принадлежността на бълг.църковен диоцез бил решен на Осмия вселенски събор , в присъствието на официални представители на вс.хр.църкви. На 4 март, 870г. На извънредно заседание на събора, имп.Василий 1 Македонец поставил въпроса за юрисдикцията на бълг.църква. Съборът постановил България да премине под върховенството на Константинополската патриаршия , но без да бъде обособена като автономна архиепископия. За архиепископ бил ръкоположен Йосиф/Стефан.
Независимо, че претърпяла поражение в двубоя с Цариград по бълг.църковен въпрос, Римската църква не изгубила надежда отново да възвърне България в своето лоно. Доказателство за това е дългосрочната кореспонденция между римските папи с различни бълг.владетели и видни съновници, запазена във виз.архиви.
Интересува ме правилно ли са написани нещата, годините така ли са и самата подредба, че имам съмнения, че на места нещо не се връзва.
Също така искам да знам в темата за Борис трябва да спомена и за конфлика между Симеон и сърбите, но не знам къде точно трябва да включа тази точка. Ако може помощ
През 867г- се случват няколко важни събития. Борис изпраща втора делегация до Рим , начело оново е кавхан Петър, в състав аристократите- Сондоке, Стазис и Георги. Те носят искане до папа Николай, за духовен глава да бъде назначен или лат.епископ Формоза или Дякон Марин.
Папа Николай отказва. Края на 867г. Папа Николай умира и на негово място идва папа Адриан. Той от своя страна изпраща в България, делегация начело с епископите Доминик Тривиентски и Гримуалд Полимартийски. Те предлагат на Борис за бълг.духовен глава Римския представител Силвестър.Този път Борис отказал, защото след промените във Византия се очаквало свикване на 8ми вселенски събор. Няколко години преди събора, през 867г. И във Византия стават важни промени. Имп.Михаил 3 е свален от власт и убит. На негово място идва имп.Василий 1. Той сменя патриарх Фотий с патриарх Игнатий, който се оказва значително по-отстъпчив от Фотий, във връзка с българските искания.
Преминаването на България в лоното на Римската църква, предизвикало нов конфликт между Константинопол и Рим, в който именно решаването ва бълг. Църковен въпрос заемал основно място. Гъвкавата политика от страна на Борис принудила Византия да бъде доста по-отстъпчива и внимателна в ходовете си.
В крайна сметка въпросът за принадлежността на бълг.църковен диоцез бил решен на Осмия вселенски събор , в присъствието на официални представители на вс.хр.църкви. На 4 март, 870г. На извънредно заседание на събора, имп.Василий 1 Македонец поставил въпроса за юрисдикцията на бълг.църква. Съборът постановил България да премине под върховенството на Константинополската патриаршия , но без да бъде обособена като автономна архиепископия. За архиепископ бил ръкоположен Йосиф/Стефан.
Независимо, че претърпяла поражение в двубоя с Цариград по бълг.църковен въпрос, Римската църква не изгубила надежда отново да възвърне България в своето лоно. Доказателство за това е дългосрочната кореспонденция между римските папи с различни бълг.владетели и видни съновници, запазена във виз.архиви.
Интересува ме правилно ли са написани нещата, годините така ли са и самата подредба, че имам съмнения, че на места нещо не се връзва.
Също така искам да знам в темата за Борис трябва да спомена и за конфлика между Симеон и сърбите, но не знам къде точно трябва да включа тази точка. Ако може помощ
папата е Адриан ІІ
Трябва да се отбележи, че и Николай І също отказва като се има предвид, че тогава се настоява все още само за Формоза Портуенски, а след това при смяната на папите отново е поискано изпращането на Формоза или дякон Мартин
В моите теми не пише, че именно 8-ият Вселенски събор е накарал Борис да скъса отношенията си с Рим, при мен пише, че е получено предложение свързано със смяната на патриарха.
Другото смятам, че е така... само за тея шантавите имена не съм сигурен, защото те са пропуснати в моите теми
Успех!
Трябва да се отбележи, че и Николай І също отказва като се има предвид, че тогава се настоява все още само за Формоза Портуенски, а след това при смяната на папите отново е поискано изпращането на Формоза или дякон Мартин
В моите теми не пише, че именно 8-ият Вселенски събор е накарал Борис да скъса отношенията си с Рим, при мен пише, че е получено предложение свързано със смяната на патриарха.
Другото смятам, че е така... само за тея шантавите имена не съм сигурен, защото те са пропуснати в моите теми
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
В написаното по горе има доста важни неща които са пропуснати - не знам дали нарочно за да стане по кратко , но ако е така в темата ти - има сериозни пропуски
Говоря конкретно за второто пратеничество до Л.Немски , идването на папската делегация , която покръства повторно българския народ . Идването и на пратениците на Л.Немски , котито като заварват успешната дейност на папската делегация се завръщат .
Изреченията може да не са ма много правелно написани , разбираеми и т.н. , но в момента не съм адекватен за писане , паза се за неделя
Изреченията може да не са ма много правелно написани , разбираеми и т.н. , но в момента не съм адекватен за писане , паза се за неделя