за стипендиите в СУ

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
dimo
Site Admin
Специалност: РСМТ, магистратура
Курс: семестриално завършил
Обратна връзка:

Мнение от dimo »

Във ФМИ и по 10 ще имаш на семестър :). И то без да учиш за изпит дори - примерно в 4-и курс втория семестър, ако си си оставила повечко точки за взимане.
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

Beam написа:за семестъра 3 оценки, които се изкарват с половин отворено око
Ама тук нещата стават с половин отворено око?????? Малеееййй, мечта! Жестоко!!!!! Влизам в СУ и хич не ме ебе.
rado
В началото бе словото

Разпределение на стипендии

Мнение от rado »

Вижте как се рапределят стипендиите в УАСГ http://www.uacg.bg/ss/stipendii.htm и ще видите че разпределението им е 100% по-справедливо от това в СУ (В СУ липсва най-важния фактор - доход), защото в СУ ако един студент има успех 5.60 и родителите му взимат общо 1000лв, а друг има 5.50 и родителите му взимат общо 300лв, то в СУ стипендия ще взима стипендия този с 5.60, а в УАСГ с предимство ще е този с 5.50. Личи си че разпределението на стипендиите в СУ се прави от прависти(които си нямат и представа от математика), а в УАСГ от математици. А между другото в УАСГ повечето стипендии се дават на студенти с нисък доход, а в СУ липсва стипендия с приоритет на дохода.
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

Това с дохода добре, че го махнаха... 'Щото в прав текст е смешно...
Макар че в СУ по някаква причина искат да вписваш доходите, но не
искат бележки за тях, нито ги гледат ...
А да обясня и защо е смешно... Голям процент от хората в частния сектор ги осигуряват на минимална работна заплата, а всъщност получават "подаръци" в пликове всеки месец от шефовете си... Върху които нямат данъци... И не ги декларират съответно...
А и стипендията е стимул, не ти я дават да се
издържаш... Значи който е изкарал повече той трябва да взима... Ако тръгнат да правят това с доходите ще се прецака идеята... Най-добрите трябва да си взимат стипендия, тя е за успех... Системата в СУ си е добра, на мен ми харесва.../макар че следващия семестър може и да не взимам сипендия, ще го преживея някак си.../
Това е... Доходите не трябва да се включват... /не като в УНСС, където сестра ми, ми искаше служебна бележка от училище, за да декларира и стипендията ми от там като част от семейния доход... /
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

И аз много се чудя защо тогава трябва да попълваме цифрите на заявленията... много ми е неприятно да издирвам цифри, да ги смятам там и т.н.

И аз мисля, че това с приоритета на дохода не е хубаво. В крайна сметка стипендиите са за успех, съвсем различно нещо от социалните стипендии.
ninjaaah
В началото бе словото
Специалност: Публична администрация
Курс: първи

Re: за стипендиите в СУ

Мнение от ninjaaah »

Здравейте !Аз съм 1-ви курс,публична администрация.Искам да попитам дали имам право на стипендия с оглед на това,че не съм се явила на изпит по реторика,който се води факултативна дисциплина.Благодаря предварително ! :D
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Не знам каква е процедурата при вас, най-добре е да попиташ във факултета. Мисля, че щом е факултатив, не би трябвало да оказва влияние. Това си е като един вид свободноизбираема дейност. Все пак по-добре да питаш хората, които ще ти отговорят най-сигурно.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
DanielaNT
В началото бе словото
Специалност: БФ
Курс: четвърти

Мнение от DanielaNT »

Съгласна съм, че понякога по- заможни хора взимат стипендии, но все пак разберете- СТИПЕНДИЯТА Е НАГРАДА, СТИПЕНДИЯТА НЕ Е ПОМОЩ! (поне не тази за отличен успех), така че сори, ама като си учил повече и си дал повече- взимаш повече! Ако не ви харесва- залягайте над книгите, не се оправдавайте с мама и тати!
"The leaders are not born, leaders are made and they are made by effort and hard work!"
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

DanielaNT, не е точно както го представяш,
защото стипендиите, които се водят социални
също се вадят от бройката за отличен успех,
така че на някои се явяват помощ и то сериозна
помощ. Не казвам, че отличниците са някому криви,
че не взел заветната пачка, но пък и не мисля, че
СУ-то има някаква "хуманна" политика по отношение
на по-бедните си и направо злочести, понякога, питомци.
bubetooo
В началото бе словото

Мнение от bubetooo »

Има ли стипендия за първокурсниците , които са с един родител ?
Търсих в сайта обаче нищо не намирам.Надявам се някой по-опитен да ми каже как стои този въпрос .
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

bubetooo написа:Има ли стипендия за първокурсниците , които са с един родител ?
Търсих в сайта обаче нищо не намирам.Надявам се някой по-опитен да ми каже как стои този въпрос .
Вероятно няма и да намериш, а и да питаш,
може и да не ти кажат. Трудна работа, със
сигурност имаш право на стипендия от II
семестър, но за I не знам, все пак, чиновничките
от Учебен отдел, които заверяват успеха, би
трябвало да могат да ти кажат. Попитай ги!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”