Писането в сегашно историческо време не е задължително, особено за средновековието. В почти всички учебници и помагала се използва минало свършено време. Сегашното историческо време на мен лично ми звучи по-добре и създава по-добро впечатление.
Името на Крумовия брат не е известно. Има разни хипотези по въпроса - не много убедителни според мен. Едната е включително, че това е един от въпросните Докум, Диценг и Цок, дето не е ясно какви точно са били и каква точно роля имат в управлението на страната непосредствено след смъртта на Крум. Според някои извори името му пък е Борис, Богарис, Муртагон, Волгарис... Като цяло има разни предположения, но това само в рубриката "За любознателните". На изпита не пиши нищо повече от "брата на хан Крум"
Btw братът на Крум се споменава не само при въвеждането на административното разделяне в Тракия. Според изворите именно той ръководи обсадата на Адрианопол преди Крум да цъфне там и да изсели ромеите от града зад Дунава.
Ичиргу-боилът е третият човек във властта след хана и кавхана. Управлява вътрешните крепости на страната и столицата.
Боилади е нещо като синоним на боили, аз бих използвал именно термина боили. Във Второто българско царство се използва повече боляри.
Аз имам едни темички по история, прати ми мейл
на ЛС и ще ти ги пратя, ако искаш малко допълнително за четене, не са ръкописни : )