Някой да е тук
[КСК 2012] История
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- goblinwfi
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: goblinwfi
Re: [КСК 2012] История
Софийски университет "Св. Кл. Охридски"; Ректорат-северно крило, вляво от централния вход, етаж 2, зала 252
Някой да е тук
Някой да е тук
- KrayzieBone
- В началото бе словото
- Курс: друг
Аз съм в 601. :]
"Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение."
Епикур
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
"Никога не пропускайте шанса да млъкнете."
Епикур
аз същоKrayzieBone написа:Аз съм в 601. :]
Аз съм в зала 159, в централната част на Ректората (:
... а колко е очарователен хаосът на пеперудите <3
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
- Специалност: eqfwef
- Адрес в галерията на СУ: w3fwef
Здравейте на всички
Имам един въпрос... Възможно ли е да комбинират темата за Борис с учениците на Кирил и Методий и ако ДА то как би трябвало да се формулира. Това е от мен, ще съм много благодарен за отговор ииии Весели празници 
ivannnnnnnn, според мен няма шанс, защото и двете теми (самостоятелно) са си достатъчно големи, а ако ги комбинират... 7-8 часа писане не ни мърда
Между другото темата за учениците досега не се е падала, може и тази година да не се падне
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
По принцип темите са си със стандартни формулировки и рядко от СУ си правят експерименти да разместват точки между различните теми. Учениците на Кирил и Методий са в точката за "Златния век" от темата за Симеон. Частта за учениците е свързана с цялостното развитие на славянската писменост и култура и няма логика част от "Златния век" да го прехвърлят от темата за Симеон в темата за Борис. Още повече, че излагането на даден проблем не се изчерпва с изреждането на известната ни фактология - по-важното са изводите и обобщенията, които могат да се изведат едва при управлението на Симеон.
Въпреки това учениците на Кирил и Методий така или иначе се споменават и в темата за Борис. Не помня в коя тема писах за това, но накрая при изводите от покръстването се казва нещо от сорта, че в резултат от християнизацията, териториалното обединение на славянските племена от българската група и налагането на славянската писменост и общо законодателство през X век се формира единната българскат народност.
Въпреки това учениците на Кирил и Методий така или иначе се споменават и в темата за Борис. Не помня в коя тема писах за това, но накрая при изводите от покръстването се казва нещо от сорта, че в резултат от християнизацията, териториалното обединение на славянските племена от българската група и налагането на славянската писменост и общо законодателство през X век се формира единната българскат народност.
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
Мерси за инфото
По учебника, който уча всичко, което изброихте са си отделни теми освен Симеон и Златния век, просто се чудех да не решат да направят някоя шашма да се чуди човек още в началото кое да включи в темата си. Надявам се да се падне някоя тема от Средновековие или Възраждане (без Руско-турската).Вие на какво мнение сте
... Просто ей така от чисто любопитство какво искате да ви се падне
И благодаря за информацията svetlio.varna
И благодаря за информацията svetlio.varna
аз искам да се падне аспарух и тервел
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
Подкрепям те
!!!
- KrayzieBone
- В началото бе словото
- Курс: друг
seduction написа:аз същоKrayzieBone написа:Аз съм в 601. :]това в химическия ли?
Да.
"Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение."
Епикур
Епикур
-
alminatora
- В началото бе словото
Когато темата за Симеон е формулирана "Политическо могъщество на България при цар Симеон", а тази за Иван Асен II "Политическа хегемония на България в Европейския югоизток" (както са били давани за последно темите), духовно-културните части от двете теми изключват ли се?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
По принцип не, въпреки че като цяло няма единно мнение по въпроса.
-
anesthesia
- В началото бе словото
- Курс: първи
Аз се сетих за още един въпрос. Ако може да ми изясните следното: темата "Зараждане на българската национална идея "(Паисий Хилендарски и Софроний Врачански) включва ли началото на Българското възраждане - същност, хронология и периодизация; развитие на селското и градското стопанство; развитие на вътрешна и външна търговия; промени в социалната структура на българското общество?
anesthesia, според мен не би трябвало, защото едно си е Ранно българско възраждане, друго си е да опишеш зараждането на националната идея. Мисля, че е добре да се спомене кратко за началото на Ранното възраждане, но с няколко думи