[КСК 2012] БЕЛ

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
icoinb
В началото бе словото

Re: [КСК 2012] БЕЛ

Мнение от icoinb »

Аз пък бях в зала 210 където бяхме към 110 души. Много ме изненада темата за Талев, но въпреки това писах за нея, защото съм чел романа и знам същността на самата творба. Темата, която се падна според мене е много хубава за ЛИС. Колкото до цитатите, много мислих в началото дали да пиша за тях но се ориентирах към Талев. Успех на всички с оценките :)
Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми.
"Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми рече той - просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти."
firequeen
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от firequeen »

А някой знае ли кои са били контролните теми ?
alminatora
В началото бе словото
Специалност: Право
Курс: кандидат-студент

Мнение от alminatora »

писах по цитатите, накрая ме беше срам да си прочета работата :|

не ми се е случвало да пиша толкова лошо досега. разсъжденията ми се движиха по повърхността на нещо, но какво беше то - никаква идея;

а най-лошото е, че не успях да постигна и бегло навлизане в това нещо.

нищо, случват се и такива работи :)

ще се ходи юли явно :lol:
Dplayer
От дъжд на вятър

Мнение от Dplayer »

Честито на тези, които са чели "Железният Светилник" . Темата може и да е приятна сама по себе си, но не и за предварителен изпит. Все пак, този роман още не е взет по програма в училищата. Та от тази гледна точка има много ощетени, сред които и аз. Съчинението по цитати беше по-приемливият вариант, но със сигурност и по-рисков. Просто не знам какво да очаквам като оценка. Струва ми се, че е целенасочено и съм се старал да се придържам към модела, даден в помагалото на СУ, но не знам доколко ми се е получило. При Ботев не би трябвало да имам проблеми, но Яворов го разгледах в по-общ план, без да се задържам много на "Хайдушки песни", с която не съм съвсем запознат. Направих аналогия с Дебелянов и, изобщо, наблегнах на проблема от гледна точка на Символизма като цяло. Съпоставих го с възрожденските виждания на Ботев (когото разгледах по-подробно) и, всичко на всичко, 4 страници. Струва ми се, че обемът ми е малко, на вас колко ви излезе ? Но и забелязах, че пиша много по-сбито в сравнение с останалите, та ще видим, каквото сабя покаже... Пожелавам хубави оценки на всички !
Madness, as you know, is like gravity. All it takes is a little push!
snow_w
В началото бе словото

Мнение от snow_w »

Аз също бях в 210 стая и писах върху цитатите. Излезе ми лист и половина, не можах да напиша нищо повече. Не съм доволна от темите, никак даже.
Аватар
Mirsenstein
В началото бе словото

Мнение от Mirsenstein »

Страшно се ядосвам на себе си, че не си наложих волята да го дочета този "светилник". От анализите, които съм чела, знаех как трябва да ми върви аргументацията, но като не съм уверена в самото поизведение... Скучен ми беше на фона на "Тютюн" и това е! Но пък поне ми стана ясно, че едно от най-важните неща за този изпит е да си знаеш много добре всички произведения... Почвам с преговора. Дано поне за тези три месеца, които имаме до редовния, да съм се стегнала малко :Д
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Хората, от 292 къде седяхте ? Аз бях на първия ред :lol: ... Какво ще кажете за квесторите ?

Аз писах по "железния светилник" 4 страници и половина ми излезе и се изчерпах, много ми беше трудоемко, защото едва миналата седмица взехме произведението и едва го почнахме. В главата ми беше такава каша, че направо ... Голямо чудене падна за името "Султана", "Андреа" пък забравих кой беше, а помних името и в крайна сметка изобщо не го споменах като име. Гръм и мълнии :?

Иначе аз посредата на изпита се обръщам и гледам в края на редицата едно момиче, с което не сме се виждали от година и няк'во яко ми стана ; ) ! Иначе в 272 познавах кажи-речи 10-12 човека :Д
Аватар
KrayzieBone
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от KrayzieBone »

"Железният светилник" е изключително въздействаща книга, разбира се, това е моето мнение, но въпреки всичко се учудвам, че много от учениците не я харесват. :shock:

ПС - и останалите три книги от четирилогията не отстъпват по нищо на първата от поредицата. :flower:
"Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение."
Епикур

Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.

"Никога не пропускайте шанса да млъкнете."
alminatora
В началото бе словото

Мнение от alminatora »

Аз бях чел Светилника още лятото, но не бях чел никаква критика за него, дори темите, дето имам :)

Просто се бях насочил супер яко към това съчинение по цитати и накрая какво - крах :)
Dplayer
От дъжд на вятър

Мнение от Dplayer »

Nemalp написа:Хората, от 292 къде седяхте ? Аз бях на първия ред :lol: ... Какво ще кажете за квесторите ?

Аз писах по "железния светилник" 4 страници и половина ми излезе и се изчерпах, много ми беше трудоемко, защото едва миналата седмица взехме произведението и едва го почнахме. В главата ми беше такава каша, че направо ... Голямо чудене падна за името "Султана", "Андреа" пък забравих кой беше, а помних името и в крайна сметка изобщо не го споменах като име. Гръм и мълнии :?

Иначе аз посредата на изпита се обръщам и гледам в края на редицата едно момиче, с което не сме се виждали от година и няк'во яко ми стана ; ) ! Иначе в 272 познавах кажи-речи 10-12 човека :Д
Аз седях точно в средата на залата "по царски" :lol: . За квесторите, какво да кажа, коректни бяха и това е най-важното. Сториха ми се готини хора. Като цяло в нашата зала беше много замряла атмосферата, всички се бяха спекли на макс и навръх 1-ви Април на никой не му беше до шеги :lol: . Даже онова момиче с различните почерци не успя да разведри обстановката :mrgreen: ... BTW вие във вашето училище сте доста напред, щом вече сте започнали светилника, ние миналата седмица тепърва подхванахме "Тютюн" :roll: .
Аватар
SugarWithSpice
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика

Мнение от SugarWithSpice »

Как сте след днес хора? Изключително разочарована съм, че се падна романа - добре, че го бях чела - юни месец и даже не помнех имената......темата може и да е хубава, но не за предварителен, ама здраве да е..чакам си 2-ката :D
"Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите."
Екзюпери
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Хахаа, да ! Момичето с почерците беше голяма скица. :lol: Аз бях на първата редица посредата, облечен в сиво, дребен съм, слаб с очила. Иначе по едно време се задавих с водата и някой използва момента да си се кашля, не знам това някакви знаци ли бяха, какво беше ...

По едно време момичето до мен ми вика през шепот "как беше името на малкия брат". А ние двамата посредата на първия ред и квесторите до нас. Еми, нищо не и' казах, едно че можеше да я объркам и друго, че не ми се рискуваше.

Иначе този младия квестор като вика "не искам бурни реакции при прочитането на темите, като дойдат". Темите пристигат, прочитат ги - гробна тишина :lol: ! Никой не беше на кеф :)
alminatora
В началото бе словото

Мнение от alminatora »

Nemalp написа:Хахаа, да ! Момичето с почерците беше голяма скица. :lol: Аз бях на първата редица посредата, облечен в сиво, дребен съм, слаб с очила. Иначе по едно време се задавих с водата и някой използва момента да си се кашля, не знам това някакви знаци ли бяха, какво беше ...

По едно време момичето до мен ми вика през шепот "как беше името на малкия брат". А ние двамата посредата на първия ред и квесторите до нас. Еми, нищо не и' казах, едно че можеше да я объркам и друго, че не ми се рискуваше.

Иначе този младия квестор като вика "не искам бурни реакции при прочитането на темите, като дойдат". Темите пристигат, прочитат ги - гробна тишина :lol: ! Никой не беше на кеф :)
Аз не бях на кеф, че се минаха близо 15 минути, преди хората на задните редици (аз бях най-отзад, вляво) да научим какви точно теми ще пишем :D От първия път даже не научих, че втория автор при цитатите е Яворов :lol:

А за това момичето с почерците така и не разбрах. Чух, че имаше нещо, ама какво беше - никва идея. Някой да разясни?
Аватар
SugarWithSpice
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика

Мнение от SugarWithSpice »

Опа и аз бях в 292...на 3тата редица отдясно второто момиче (там седях и по Журналистика) ей това с почерците беше много дебилно, ама мацката, която се изцепи с "може да пишем есе?!" ме развесели най-много :D
"Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите."
Екзюпери
Dplayer
От дъжд на вятър

Мнение от Dplayer »

SugarWithSpice написа:Опа и аз бях в 292...на 3тата редица отдясно второто момиче (там седях и по Журналистика) ей това с почерците беше много дебилно, ама мацката, която се изцепи с "може да пишем есе?!" ме развесели най-много :D
То за есето се изцепи същото това момиче с почерците, ако не се бъркам :lol: .
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”