[КСК 2012] БЕЛ

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Yakarova
В началото бе словото
Специалност: Българска филология
Курс: първи

Re: [КСК 2012] БЕЛ

Мнение от Yakarova »

Аз малко позакъсняла и неразбрала.. но всъщност изпитът по БЕЛ се състои само в писане на тема така ли ? Няма ли тестови задачи, защото аз си мислех, че е г/д формулировката на матурата с тест и последен въпрос есе или лис ?! :)
Аватар
SugarWithSpice
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика

Мнение от SugarWithSpice »

m.g. дано успехът, късметът, силата и всичко останало бъдат на наша страна :D
тая работа с цитатите звучи много сладурска, но доколкото знам и без това критериите за оценяване не са ясни, а за задачата с цитатите - още по-малко. Мисля, че за нея режат още повече, но това си е лично мое мнение, може и да бъркам. В крайна сметка, ако за 1 задача не знаеш нищо, ще се наложи да скалъпиш нещо по втора :Д
"Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите."
Екзюпери
Аватар
mivira
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от mivira »

firequeen написа:
mivira написа:
flower fairy написа:
SugarWithSpice написа:qnsy поне този път ще съм спокойна. че знам накъде отивам :D
alminatora - споко не си сам и аз съм със същата завидна изключително добра подготовка да видим какво ще стане
бтв лично аз ако се падне Тютюн май няма да имам друг избор освен да напусна залата нищо не знам за това произведение :scratch:
Ние даже не сме го започнали ...
Ние го минахме за 1 седмица..Наложи ми се да прочета 2-те книги за 3 дена
Сериознооо ли :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: добре възможно ли е да дадат двата романа на предварителния?
Иначе аз искам Гераците някой да споделя моето желание ?
И аз мисля,че всичко е възможно...Тъй като книгите май трябваше лятото да ги четем...И понеже до сега даже и на матура не се е падал "Тютюн",както и "Железния светилник" май ще е полезно да сме ги чели.Днес започнах да чета "Железния светилник"...Иначе на мен май най-много ми се иска да се падне Йовков :compress:
Look, if you had one shot,and one opportunity to seize everything you ever wanted,in one moment..would you capture it or just let it slip?!
Аватар
flower fairy
В началото бе словото
Специалност: кандидат-студент

Мнение от flower fairy »

mivira написа:
firequeen написа:
mivira написа:
flower fairy написа:
SugarWithSpice написа:qnsy поне този път ще съм спокойна. че знам накъде отивам :D
alminatora - споко не си сам и аз съм със същата завидна изключително добра подготовка да видим какво ще стане
бтв лично аз ако се падне Тютюн май няма да имам друг избор освен да напусна залата нищо не знам за това произведение :scratch:
Ние даже не сме го започнали ...
Ние го минахме за 1 седмица..Наложи ми се да прочета 2-те книги за 3 дена
Сериознооо ли :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: добре възможно ли е да дадат двата романа на предварителния?
Иначе аз искам Гераците някой да споделя моето желание ?
И аз мисля,че всичко е възможно...Тъй като книгите май трябваше лятото да ги четем...И понеже до сега даже и на матура не се е падал "Тютюн",както и "Железния светилник" май ще е полезно да сме ги чели.Днес започнах да чета "Железния светилник"...Иначе на мен май най-много ми се иска да се падне Йовков :compress:
''Железния светилник'' (поклон) ! Аз искам да минава вече :D
Аватар
boriana_h
В началото бе словото

Мнение от boriana_h »

От това,което разбрах писането по цитати е малко гадно,защото:
1.Наистина режат доста (повечето 2ки са оттам)
2.Няма ясни критерии за оценяването,нито насоки за кандидат-студентите. :?
Според това,което ми казаха там също трябва да познаваш много добре текста на произведенията,но се изисква и задълбочени познания за епохата и течението,в което са писани(романтизъм,експресионизъм и т.н.).
Също така трябва да има по философско звучене.
Но,ако се падне нещо кофти като Славейков :pukeright: ,ще се пише есе 100% :)

Йовков е много як,обаче беше миналата година,така че не се надявайте на него! :?
Аватар
mivira
В началото бе словото

Мнение от mivira »

boriana_h написа:От това,което разбрах писането по цитати е малко гадно,защото:
1.Наистина режат доста (повечето 2ки са оттам)
2.Няма ясни критерии за оценяването,нито насоки за кандидат-студентите. :?
Според това,което ми казаха там също трябва да познаваш много добре текста на произведенията,но се изисква и задълбочени познания за епохата и течението,в което са писани(романтизъм,експресионизъм и т.н.).
Също така трябва да има по философско звучене.
Но,ако се падне нещо кофти като Славейков :pukeright: ,ще се пише есе 100% :)

Йовков е много як,обаче беше миналата година,така че не се надявайте на него! :?
Случва се и да се повторят..Малко вероятно е,но е възможно...Дори четох,че за 1 от всички предмети през минали години /не помня кой беше/ на предварителния и редовния изпит са се паднали едни и същи теми.. :) Надявам си се на Йовков аз :joker:
Look, if you had one shot,and one opportunity to seize everything you ever wanted,in one moment..would you capture it or just let it slip?!
Аватар
icoinb
В началото бе словото

Мнение от icoinb »

Аз лично се надявам да се падне Пенчо Славейков, защото ми е много лесен и приятен като поет. :)
Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми.
"Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми рече той - просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти."
Аватар
SugarWithSpice
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика

Мнение от SugarWithSpice »

То като цяло в СУ критериите за оценяване на писмени работи са една голяма, гъста мъгла ама ...какво да се прави
"Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите."
Екзюпери
silverdream
От дъжд на вятър

Мнение от silverdream »

Оо Славейков не искам да се пада в никакъв случай. Той ми е най-гаден от всички. Едва ли ще дадат "Тютюн" или "Железния светилик" на предварителен - все пак би трябвало да се съобразят с материала от училище. Вазов или Алеко най-добре. Как ви се струва темата за публицистиката на Ботев?
Българска филология I курс
silverdream
От дъжд на вятър

Мнение от silverdream »

http://www.slav.uni-sofia.bg/lilijourna ... winter2007 ето ги критериите за оценяване
Аватар
icoinb
В началото бе словото

Мнение от icoinb »

Аз с критериите съм запознат, колкото до публицистиката на Ботев, силно се съмнявам, че ще я дадат. Все пак ако го изтеглят и се падне Ботев, ние сме отишли за това на този предварителен изпит, за да интерпретираме и анализираме художествените му творби, а не журналистическата му дейност :)
Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми.
"Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми рече той - просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти."
silverdream
От дъжд на вятър

Мнение от silverdream »

Така е, но са включени в конспекта. Сигурна съм, че ще е тотален шок за всички ако ги дадат.
Аватар
Not`Lovesick
В началото бе словото

Мнение от Not`Lovesick »

silverdream написа:Така е, но са включени в конспекта. Сигурна съм, че ще е тотален шок за всички ако ги дадат.
Неписано правило е, че не я слагат тази тема за теглене. Би било не просто шок, а тотална секира. Не забравяйте, че образованието ни се финансира на калпак, за жалост...
Тази оргия вече прилича
на зверилник, нападнал сърцето.
Всяка чаша е доза циничност.
А пък всяка циничност е крепост.
alminatora
В началото бе словото
Специалност: Право

Мнение от alminatora »

@qnsy,

на мен надеждата ми е в тях :D

@boriana_h

Поне доколкото разбрах от книжката "Да пишем съчинение по цитати" на Милена Кирова, многото двойки идват от факта, че кандидат-студентите първо не успяват да открият точната тема на техните разсъждения, или пък ако я открият - започват да пишат общи приказки тип "разтягане на локуми".

Това, което в общи линии се изисква, е :

Да се открие точната тема, в която трябва да вървят разсъжденията;
Да се открият проблемите, заложени в творчеството на двамата автори, свързани с тази тема;

и да се съпоставят и интерпретират.

Толкова :) .

Просто каквото и да става, не трябва да се излиза от чисто литературната страна на нещата. Никакви приказки за света по принцип, личния опит и прочее простотии. Всичко трябва да бъде свързано пряко с произведенията и авторите.

Аз лично разчитам на съчинението по цитати, просто защото не познавам достатъчен брой стихотворения, за да пиша по първата задача, пък и нямах времето да го направя. Ще разчитам на това, че четох доста критика за авторите и се постарах да науча ключовите им произведения, пък каквото сабя покаже :)

А да, по-горе споменах стихотворения - ако се паднат прозаици съм загубен :D
Аватар
Mirsenstein
В началото бе словото

Мнение от Mirsenstein »

Хора, успех утре и без паника само! Каквото стане - такова. Ако ли не, имаме още един шанс. :)
Аз се запътвам към София с анализи в ръка... :mrgreen:
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”