И аз така, макар че при теб ми е малко странно; като те знам откога свириш можеш спокойно да кандидатстваш за консерваториятаinaccessibility написа:и аз от известно време се самообразовам в тази област... все пак никъде не съм учил професионално музикална история или теория... и от известно време се ровя да търся нещо различно...
То и аз не съм особено запознат (все още!). Но от тези които съм чувал...inaccessibility написа:не съм знаел, че има балтийски композитори (а и поначало не съм запознат особено с балтийските народности)... кажи няколко имена и мнението ти за тях, ако не те затруднявам
Вероятно най-известният е естонецът Eduard Tubin (1905 - 1982), макар че той е работил и живял основно в Швеция и чак след смъртта му започва да се възражда интересът към неговата музика в родната му страна. Основни за творчеството му са 10 симфонии (с 11 недовършена), драматични и трагчни по характер. Има и други творби, разбира се, сред които много пиано и камерна музика, две опери и един балет и т.н. Стилът му е, бих казал, поносимо модернистичен (напомня за Барток и Прокофиев на моменти), така че вероятно ще ти хареса
Heino Eller (1887 - 1970) Главна фигура в установяването на една национална естонска школа в музиката и учител на повечето значителни композитори, сред които Tubin, Pаеrt, и Lepo Sumera. Писал в стил на късния романтизъм.
Arvo Paert (b1935) Поправка: той ще да е най-известният естонски композитор
Lepo Sumera (1950 - 2000) Пак естонец и пак клони към модернизъм, но музиката му е много особена (някак си я свързвам с тазина исландеца Jón Leifs, макар че от малкото което съм чувал нямам право да правя никакви сравнения). От него съм слушал само пиано концерта - гениална творба, някак си успява да ми всее ужас, ма свършва твърде внезапно
Villem Kapp (1913 - 1964) Поредният естонец. Те всъшност са цяло семейство Каповци
Mikolajus Konstantinas Ciurlionis (1875 - 1911) е наистина достойно име - художник, освен че е композитор имал е много творби за пиано, както и камерна музика и симфонични поеми. Около 300те му картини се считат за едни от първите примери за абстрактно изкуство, като е интересно че им е давал музикални заглавия, като Фуги, Сонати и т.н. и разните елементи в тях са били съответсвия на музикалните такива...
Повече не смея да твърдя, защото не съм слушал нищо от него (а то това си беше от енциклопедия, де). Откъм литовци и латвийци и аз съм непростимо бос
То балтийският регион бе само пример. Има и други загърбени регион, като ниските старни, т.е. Белгия, Холандия и Люксембург... даже Лихтенщайн. Скандинавските страни, особено Швеция и Исландия... има толкова мног музика, която е пренебрегвана и е не по-зле от тази известните композитори!
Леле, браво бе човече. То повечето хора не знаят що е Литва и где и е почвата, камо ли композитори от там. Пък ти и в къщата си му бил... самокритиката ти определено е излишнаJoker написа:Знам за Чурлйонис от Литва. Харесва ми! Ходил съм в къщата му във Вилнюс. А друг не знам. Тъпо копеле!
Хаха, добре казаноinaccessibility написа:виж, човек не може да знае всичко... особено ако не става въпрос за чалга, която и да не искаш, я знаеш...