[КСК 2012] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
shannna
В началото бе словото
Специалност: -
Курс: кандидат-студент

Re: [КСК 2012] Журналистика и ВО

Мнение от shannna »

Да се самодопълня-не мислете,че като четете Тема и Капитал, имате по-големи шансове, защото всички други също го правят. Казвам го във връзка със социалната насоченост. Няма нужда да нафрашкате работата си с политически събития-поне в шестиците, които четохме, нямаше нито един отбелязан факт, просто бяха социални. Пак казвам,лично аз останах с такива впечатления. И все пак говоря за влизането и по-точно за писмения. Вие си решавате дали да поемете риска да не четете вестници или да не се готвите изобщо. Просто не се вживявайте на тази тема и пишете повече.
Надявам се да съм била поне малко полезна :)
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Само да допълня - конкуренцията несъмнено я има и е изключително сериозна, дори и да изключим тези 70 човека, които са дали по 300 лв - това нищо не им гарантира :) Миналата година кандидатстващите бяха около 1200, което като имаш предвид 65 места за журналистика редовно... :)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
kalioo
От дъжд на вятър

Мнение от kalioo »

Да, но усещането да влезеш сред такава конкуренция е по-сладко ;). Аз бях с пети резултат :faroah:
Журналистика 3 курс. http://www.facebook.com/profile.php?id= ... &success=1
Аватар
redempion
В началото бе словото
Специалност: История и философия
Курс: първи

Мнение от redempion »

shannna написа:Така...
Бях на въпросния курс и ще ви разкрия тайната на успешното кандидатстване!
Затаете дъх,затворете очи и се пригответе да пристъпите една крачка по-близо до мечтата си да станете журналисти!Ето я тайната-спрете да задавате каквито и да е било въпроси,свързани с писмения изпит, и в никакъв,ама в НИКАКЪВ случай не слушайте съвети. Винаги съм мразела да го казвам,защото звучи много банално и най-вече трудно, но просто бъдете себе си. Днес лично станах свидетел колко СУБЕКТИВНО е оценяването,и не-не става въпрос за няколко стотни, става въпрос за единици. Оценяването става по следния начин-една двойка от комисията чете определен брой работи,първо единият си води бележки и подчертава, но не пише нищо конкретно, за да не се влияе другият. След втората проверка и двамата поставят оценка.Ако оценката се различава с 50 или повече стотни, работата се проверява от 3-ти човек. Ако ли не-оценката се смята средно аритметично.
Относно съдържанието-всеки преподавател изказваше различно мнение. Едни предпочитат опростен стил на писане, други смятат, че сложното писане придава тежест и журналистическа стойност на текста. Едни ти казват в никакъв случай да не пишеш това,за което другите ще се сетят (пр."Топло"-В.Топлото) и те карат да пишеш в различен жанр-интервю,разказ,диалог и т.н, други те съветват да не рискуваш. Това каква оценка ще имате не зависи толкова от стойността на работата ви,а зависи от проверяващите. Не от това дали са на кеф, а от това каква е схемата им на проверяване и какво предпочитат като читатели.Примерно, ако на тема "Смелост" напишеш само "Ето това е смелост." и си предадеш листа, работата/изречението ти най-вероятно ще бъде оценено или с пълно 6, или с 2.
На курса невероятно дълбоки есета и художествени текстове бяха оценени с 3-ки и 4-ки ,а някои по-повърхностни работи-с 5.50 и нагоре. Останах с впечатлението, че талантът, хуморът, сполучливите метафори и творческият потенциал изобщо не се ценят-напротив. Няма как да не отбележа, че двете отлични работи(пълни шестици) бяха наистина качествени. Впечатление ми направи също и едно прекрасно същество от Варна, което има невероятен талант и което не успях да поздравя като си тръгвах,защото бързах-и сега ме е много яд...Но да се върнем на изпита. Просто разберете, че изпитът е ВСИЧКО, но НЕ и СПРАВЕДЛИВ. Това ви е най-важната информация,която можете да намерите.И е единствената изпитана.Между другото, гответе се за сеч, защото се очертава конкуренцията тази година да е ОГРОМНА.Имаше към 70 човека на курса,като се предполага, че щом са дали 300 лв., значи са сериозни.И наистина са,убедих се сама :)
Успех на 25-ти и не се притеснявайте след всички успокоителни слова, които ви разкрих.

Благодаря много за изчерпателния отговор ...
Аз вече се записах за изпита на 25-ти март , а вие ?! :) :?:
If it ain't fun , don't do it! :)
Silvina
В началото бе словото

Мнение от Silvina »

Аз още не съм се записала, но ще го направя много скоро.
~ Iliana
В началото бе словото

Мнение от ~ Iliana »

А при записването онлайн пише, че накрая трябва да си отпечаташ картончето... На обикновен принтер с обикновена хартия ли ? :) Да не би после да кажат, че е невалидно..
Сори за тъпия въпрос :)
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

То си е за теб, т.е. да си знаеш номера, с който ще те допуснат до изпита.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
troll
В началото бе словото

Мнение от troll »

btw, "картонче" = хвърчащия лист който ми дадоха при записването? Защото друго освен него не получих...
...and though the words sound steady, something empty's within 'em.
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Обратна връзка:

Ако на хвърчащия лист пише на кои изпити ще се явиш и на кои дати са, заедно с личната ти информация - да, това е. И е задължително да го носиш на изпита с теб :)
Аватар
Dimitur__
В началото бе словото
Специалност: бъдещ журналист
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от Dimitur__ »

Искам да попитам просто информативно , оценката от изпита на 25 ,влияе ли по някакъв начин , може ли да те приемат с нея .. :?
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... ef=tn_tnmn
Левски & Челси до смърт !
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Да, ако те допуснат до устния и си го вземеш във втората сесия.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Обратна връзка:

Всяка оценка, изкарана когато и да е в текущата КСК, влияе положително - стига да е висока. Ако сега изкараш висока оценка това веднъж ти гарантира достъп до устния изпит (както спомена thegirl) и втори път ако наистина е висока може да ти спести грижи и притеснения за участие на втората сесия. Така че ако се чудиш - отивай, отивай, отивай! :)

Под "висока" разбирам оценка, с която балът ти спрямо миналогодишния минимален да е с единица например по-висок. Но не забравяйте устния - коренно различна оценка при него малко бъгва положението ;)
Veskou
В началото бе словото
Специалност: Кандидат-студент

Мнение от Veskou »

Да попитам директно - има ли много кандидати за журналистика? Повече ли са от местата? Защото като си правя груби сметки, с г/д високи оценки ще събера бал за второ класиране, тъй като ще имам сравнително слаба диплома - около 4 и нещо. Имам ли шанс да бъда приет журналистика или PR с такава диплома?
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Обратна връзка:

Местата за журналистика са 65, за ВО също. Това прави 130 човека. Имаш още по около 40 човека задочно - 210 общо. Кандидатите са средно около 1200 :wink: За мъже балът е по-нисък принципно, пък и не се взима цялата диплома - само оценката по история и от матурата по БЕЛ. Ако имаш ниска оценка по история и ти се рискува - бягай и на матура по това :)
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Christopher »

Боже господи! Вие знаете ли какво искате да учите и накъде отивате !? Какви са тези малоумни въпроси, които задавате? То е хубаво, че форумът е, за да се пита и да се дават отговори, но чак пък такива въпроси ?! Айде малко по-сериозно, надявам се поне, че има сериозни кандидати, които се готвят усилено и не пишат глупости из форумите като да се намират на приказка, нищо лично!
Public relations and Advertising..
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”