[КСК 2012] История
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Re: [КСК 2012] История
Забележка : От кандидатстудентите не се изисква в увода да посочват автори и изследвания по проблемите, които са предмет на темата.
Това е от програмата. Тоест, ако пиша извори няма проблем, но историографията не е задължителна? Правилно ли съм разбрала? А ако случайно я напиша това носи ли допълнителни точки?
Това е от програмата. Тоест, ако пиша извори няма проблем, но историографията не е задължителна? Правилно ли съм разбрала? А ако случайно я напиша това носи ли допълнителни точки?
- Lithium
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Re: Теми История 1990-2010
Планове, графики, таблици, аз даже си бях направила карта на военните действия 
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Не е задължително да пишеш историография. Знам за случаи, при които историографията е била задрасквана. Бонус дават, ако напишеш мненията на историци по определен проблем. 
-
Nemalp
- Да живей словото
- Курс: първи
Хора, колко трябва да са нормално темите ?! Защото моите ми се струват много големи, сравнени с тези на мои познати.
Например "Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018) е 13 пълни страници и малко (напечатани, формат A4, Word, нормален шрифт).
В конспектът под името на темата пише "управление на цар Петър. Цар Самуил и неговите наследници в борба за запазване на българската държавна независимост. Завладяване на Б-я от Василий 2-ри."
Тези неща какво представляват ? Само те трябва да са включени в темата или просто са "най-важните". Защото на мен ми се струва, че информацията е прекалено излишна.
Та, много бих бил благодарен, ако някой "хвърли малко светлина" по въпроса. : )
Например "Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018) е 13 пълни страници и малко (напечатани, формат A4, Word, нормален шрифт).
В конспектът под името на темата пише "управление на цар Петър. Цар Самуил и неговите наследници в борба за запазване на българската държавна независимост. Завладяване на Б-я от Василий 2-ри."
Тези неща какво представляват ? Само те трябва да са включени в темата или просто са "най-важните". Защото на мен ми се струва, че информацията е прекалено излишна.
- Lithium
- Легендарен флуудър
- Курс: втори
Никой не може да ти кажа, колко да е дълга темата. Има хора писали по 8-9 страници и имат отлични оценки. Има и такива ( като мен), които написаха по 25 страници и пак имат отлични оценки.Nemalp написа:Хора, колко трябва да са нормално темите ?! Защото моите ми се струват много големи, сравнени с тези на мои познати.
Here come the bass, thunder in the guts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
-
Christinaa
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Здравейте!Искам да ви попитам,какви други специалности,освен право,могат да се запишат с изпит по история и бел? Търсих в сайта на Софийски,но нещо не намерих,надявам се вие да ми помогнете.
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Погледни тук: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... ski_izpiti
Кандидатстване с един конкурсен изпит - само българския и само история.
Кандидатстване с два конкурсни изпита - с двата.
Кандидатстване с един конкурсен изпит - само българския и само история.
Кандидатстване с два конкурсни изпита - с двата.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
-
Christinaa
- В началото бе словото
Благодаря.Имааа доста възможности (:
Искам да попитам още нещо,ако примерно тази година оценките не ми стигнат за профил Право и запиша да речем..Археология или Психология.. имам ли възможност 2рата година да се прехвърля в Право ?
Искам да попитам още нещо,ако примерно тази година оценките не ми стигнат за профил Право и запиша да речем..Археология или Психология.. имам ли възможност 2рата година да се прехвърля в Право ?
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Да, можеш. Виж изискванията:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=20043 ,
но може и малко да се променят докато завършиш първата година.
Успех сега да те приемат право.
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=20043 ,
но може и малко да се променят докато завършиш първата година.
Успех сега да те приемат право.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
-
Christinaa
- В началото бе словото
Благодаря ти.Подготвям се по история още от декември,но се притеснявам,че няма да успея.
Благодаря ти много за бързите отговори (:
Благодаря ти много за бързите отговори (:
моят съвет е да си направиш т.н, наречените хронологии- на лист си вадиш годините от темата и срещу тях записваш събието, също така можеш да си направиш списъци със спорни моменти и въпроси. примерно в първата тема е спорен въпросът колко точно са синовеге на кубрат- според едни са петима, според други само трима и т.н. във всяка тема или поне в моите има поне по 2-3 такива неуточнение събития : ) и още една таблица с географските места. също така четене и разказване може би. не мога да дам май други съвети, тъй като историята определено не ми е сила. иначе ако се сетиш нещо друго- питай 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
- reckless
- В началото бе словото
- Специалност: -
- Адрес в галерията на СУ: -
Благодаря ви страшно много НА ВСИЧКИ! ^^
Проблемни ми остават само местата, на които са се извършвали дадени събития. Просто през четирите си години в гимназията не съм работила с карта по история, защото учителят ни СЪЩО не работи с такава. И се получава едно наизустяване само на името на мястото и нищо повече. Лично на мен ми е много по-лесно да възприема (а от там и да науча) за дадена битка, например, ако видя къде точно се е случила тя.
Та.. дали можете да ми кажете за хубав атлас с карти за исторически събития или подобен сайт?
Предварително благодаря ^^
Проблемни ми остават само местата, на които са се извършвали дадени събития. Просто през четирите си години в гимназията не съм работила с карта по история, защото учителят ни СЪЩО не работи с такава. И се получава едно наизустяване само на името на мястото и нищо повече. Лично на мен ми е много по-лесно да възприема (а от там и да науча) за дадена битка, например, ако видя къде точно се е случила тя.
Та.. дали можете да ми кажете за хубав атлас с карти за исторически събития или подобен сайт?
Предварително благодаря ^^
So I wanna live in a wooden house,
I wanna live life, always be true,
I wanna live life, and be good to you,
I wanna fly, and never come down,
And I live my life, and have friends around.
We never change, do we?
We never learn, do we?
I wanna live life, always be true,
I wanna live life, and be good to you,
I wanna fly, and never come down,
And I live my life, and have friends around.
We never change, do we?
We never learn, do we?
-
preferinta
- В началото бе словото
Аз ползвам този на издателство "Атласи" за 11-12 клас и съм доволна.

Няма смисъл да си взимаш нов, из борсите и сайтовете го има втора ръка. Има и още един атлас на издателство "Картография" за 11 клас, но картите са по-бледи и лично аз не го харесвам...

Няма смисъл да си взимаш нов, из борсите и сайтовете го има втора ръка. Има и още един атлас на издателство "Картография" за 11 клас, но картите са по-бледи и лично аз не го харесвам...
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... _b_lgariya
С ужас забелязвам сливане на теми. На някой друг да му е направило впечатление?
С ужас забелязвам сливане на теми. На някой друг да му е направило впечатление?