Хехе моята учителка по пиано като и казах че не харесвам модернизма тръгна по друга линия, питайки дали харсевам Пикасо, на което аз отговорих с непринудена искреност, че го намирам за отвратителен. Тя помълча и каза, че било защото съм млад

Сега чак тръпки ме побиват че някой ден ще взема и аз да ги захаресвам
xpucmo написа:Аз за първи път се позаинтересувах за текста на Carmina Burana - O, Fortuna, слушайки (комерсиалния?) кавъра на Therion. Това лошо ли е?!
Ми то че не е лошо, не е. Но ти не си тръгнал да слушаш класика след това, нали? Вероятно даже не ти харесва оригинала на Орф... какъв е снисълът тогава, щом като тъй или иначе класиката не си разширява публиката? Точно за това съм върл противник особено на кавърите - това което ще се хареса на слушателя ще е само мелодията на кл. произведение, но не и инструментите и т.н., т.е. това напрактика не е класическа музика и слушателят няма да прослуша истинска такава.
Затова казвам, че предпочитам 'капитана да си потъне с кораба', а не да се хваща като удавник за сламка само и само да привлече някой друг човек в концертната зала. Ако ще се мре да се мре с достойнство, а не да се поддържа мизерно съществуване на просешка тояга! И в крайна сметка класиката не е чак дотам замряла, всеки 5ти сигурно е свирил поне на някакъв инструмент, а в нормалните държави концертните зали са винаги пъни
А комерсиални са обикновено горе-описаните кавъри или клоунадите, които правят изпълнителите. Наистина едва ли има комерсиални композитори, макар че Бърнстейн далеч не е цвете за мирисане

Също така филмовата музика не се счита за класическа, нищо че е симфонична. Самите композитори нерядко прокарват тази линия на дистинкция в творчеството си (e.g. Malcolm Arnold)
nrggirl написа:мерси, ще имам предвид да си я потърся. само да мине тъпата сесия

...
Ох, напълно съчувствам за сесията и аз само това чакам...