[КСК 2012] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори

Re: [КСК 2012] Журналистика и ВО

Мнение от Christopher »

Judas написа:Ако имаш излишни пари - ходи. Щом има хора, които изкарват хубави оценки, без да ходят на курсове, значи не е голяма загуба, ако пропуснеш.
Така си е, тези курсове са измислени, за да се печелят допълнително парички..или го можеш, или не го можеш, тълкувай го както пожелаеш.. :wink:
Public relations and Advertising..
Аватар
velichkov
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от velichkov »

Christopher, навярно си прав .. и все пак си е по-добра подготовка от четене на вестници. Аз съм от Сливен и тук едвали ще намеря подобен курс. Ти лично как се подготви за изпита и колко изкара ?

П.С Come on, Chelsea !!!
A man's dreams are an index to his greatness !
troll
В началото бе словото

Мнение от troll »

Че какво по-добро от вестници, телевизия и интернет може да е по-добра подготовка за изпит по ЖУРНАЛИСТИКА :?: Колкото и пари да имаш никой не може да те научи как да пишеш. Или го умееш или не :wink: Купувай вестници (някой спомена "Капитал"), гледай си btv (примерно), следи новините в интернет (Google news вършат чудесна работа при правилна настройка) и ти гарантирам, че в деня на изпита ще си по-подготвен от всички които са ходили на въпросните курсове :D
...and though the words sound steady, something empty's within 'em.
Nafarforii
В началото бе словото
Специалност: Политология

Мнение от Nafarforii »

Ама вие специално само заради изпита ли бихте се интересували от това, което се случва около вас ?
.... THIS SHIT !
tydi
В началото бе словото

Мнение от tydi »

Nafarforii написа:Ама вие специално само заради изпита ли бихте се интересували от това, което се случва около вас ?
Вероятно има и такива. :scratch:
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Ако сте се насочили само към ФЖМК, курса е повече от полезен - така или иначе надали ходите на други уроци :) Аз ви съветвам обаче за резервни варианти около кандидатстването (вече имате 91 такива :roll: ) защото в този факултет дори и с уроци влизането ви не е гарантирано (няма го правилото "знаеш си всичко и изкарваш висока оценка").

Освен плюсовете, посочени по-горе ще се повторя за още нещо - чрез уроците ще се запознаете с хора, които евентуално ще ви бъдат на устния. Ще имате възможност както се изразяваше някой по-рано да ги "усетите" :) Ако вече ходите на някакви уроци обаче, парите наистина не е нужно точно за този вид уроци да ги давате :)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя

Мнение от Christopher »

velichkov написа:Christopher, навярно си прав .. и все пак си е по-добра подготовка от четене на вестници. Аз съм от Сливен и тук едвали ще намеря подобен курс. Ти лично как се подготви за изпита и колко изкара ?

П.С Come on, Chelsea !!!
На този курс не могат да ти обърнат специално внимание, евентуално ще ти помогне да свикнеш с обстановката на изпит.Най-добре ще се подготвиш като се упражняваш да пишеш по различни актуални теми, намери си някоя учителка, която да ги чете и да те напътства :!: . Трябва да умееш да покажеш, че си информиран, но по нестандартен начин, имам предвид, че новината просто ще ти е основата..Аз се подготвях по подобен начин, пишех от време на време и ги давах на една учителка, която ги проверяваше + четене на вестници и следене на новините, изкарах 4, което ми беше достатъчно да влезна..в заключение ще ти кажа, че донякъде зависи и от късмета ти и от настроението на проверяващия, пожелавам ти успех.. :wink:
Аватар
Yordan Enev
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Yordan Enev »

За устния; днес си говорих с една колежка 3 курс, която е минала през устния, обясни ми, че дават един въпрос от вътрешната политика на България, един въпрос за процесите (политическите) в Европа или Света и един въпрос, свързан с родните медии по някакъв начин, накрая претупват кандидатите, защото така или иначе си става досадно да ти говорят цял ден на главата, така че ги грабнете по някакъв начин, с визия например :D
Иначе не е нищо сериозно.
I love TraNce
valio
В началото бе словото

Мнение от valio »

Честно ви казвам - не знам какво само пишете за четене на вестници, списания, новини и т.н. (за курсовете няма и да говоря). Ако имаш мисъл, която може да грабне човека, който го чете, ако имаш малко късмет и ако си горе-долу грамотен - влизаш във ФЖМК. Що за глупости говорите ?! Това, че се борите с 1500-1600 човека, не означава, че поне 1100-1200 от тях нямат нито правилна (за писане на добро есе) мисъл, нито правилен правопис и пунктуация. Понапънете се малко да знаете във всяка главна новина за какво става въпрос. Подготовката ви с информацията е до тук!!! Ако нямаш обща култура, ако до сега не си гледал и веднъж новините, ако не ни поне малко навътре с литературата - няма защо да се явяваш на този изпит. Това са ключовите елементи (отново казвам според мен).

P.S. - И слушайте какво ви говорят хората като нас, които сме влезли, защото ние знаем къде се намира разковничето. И проявете малко уважение, а не се правете на интересни. А пък ако искате ходете и на 150 курса. Както каза Christopher - и аз, като него, писах есета при един много добър учител, но основно залагах на това какво ми казват хората тук, тези които вече са влезли. С тези съвети изкарах 5,25 и 5,50. И не се хваля (съжалявам, ако звучи така), но поне се вслушвайте, затова се стараем да ви помогнем. А ако не - тогава не задавайте въпроси, на които тук преподавател от ФЖМК няма да ви отговори. Извинете ме, ако на някого тонът ми е прозвучал остър.
Аватар
sunny.v.b
Форумозавър Рекс
Курс: първи

Мнение от sunny.v.b »

Аз искам да кажа колко много благодаря на всички, които се отзовават и ни отговарят на понякога малоумните въпроси. Може и да не пиша често, но определено чета всеки коментар и се опитвам да запомням съветите.

А сега имам един доста странен/глупав въпрос, но...
Та, искам да питам какви листя дават на изпита? ;д Колко чернова, колко белова? И, ако ни се свършат, как искаме нови? И ние ли трябва да оставяме поле, или то си е оставено?

Моля Ви, не ме съдете за глупавия въпрос, просто не искам да ми намалят оценката заради такива грешки. И без това съм се панирала достатъчно...
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."

One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя

Мнение от Christopher »

sunny.v.b написа:Аз искам да кажа колко много благодаря на всички, които се отзовават и ни отговарят на понякога малоумните въпроси. Може и да не пиша често, но определено чета всеки коментар и се опитвам да запомням съветите.

А сега имам един доста странен/глупав въпрос, но...
Та, искам да питам какви листя дават на изпита? ;д Колко чернова, колко белова? И, ако ни се свършат, как искаме нови? И ние ли трябва да оставяме поле, или то си е оставено?

Моля Ви, не ме съдете за глупавия въпрос, просто не искам да ми намалят оценката заради такива грешки. И без това съм се панирала достатъчно...
Спокойно, на изпита отиваш с химикал и мноооого желание и кеф, хората ще ти дадат предостатъчни листи. Ще ти дадат сглобена книжка, чийто листи са бели А4, там си пишеш името и входящия номер, а после и темата естествено. Нито е задължително полето, нито нищо. Просто гледай да ти е подредено и да хваща окото, полето можеш да си го пускаш сам/а на око..Можеш да оформиш текста както смяташ за добре..Това е един от най-либералните изпити! :wink:
Аватар
Георги Герасимов
Пишеща машина
Специалност: Връзки с обществеността (PR)
Обратна връзка:

Мнение от Георги Герасимов »

Пише се само със син химикал. Листовете са без редове, така че ако не можете - започнете да пишете на празни бели листове за да си поизправите почерка. Не е нужно да е особено красиво, но е от изключително значение да е четливо - за тези, които пишат нечетливо начинът е малко да си поразтеглят почерка - но не до 3 думи на ред :wink:

Полета и оформление на страниците няма значение - пишете черновата там, където пожелаете - на първата страница, на последната, някъде между тях. Единственото условие е да напишете, че това е чернова. Тя не се проверява и не влиза в оценката, каквито и глупости да сте писали по нея. НО са забранени всякакви рисунки и драсканици. Ако искате може да задрасквате (две скоби и черта между тях), да вмъквате със звездичка но отново без да прекалявате.

Добре подредена и изглеждаща работа до голяма степен ви гарантира до към 50 стотни отгоре, ако есето е качествено. А това се постига с малко практика и фантазия - чести новоредия, разделяне на абзаци и т.н. Нежелателно е поставянето на по няколко препинателни знака (!!!, ???) - единствените регламентирани са ?! и ... :)

ПРЕДИ и ПО ВРЕМЕ НА изпита... - много полезна тема относно подаването на документите и протичането на самия изпит.

sunny.v.b, за изпита по Журналистика листовете, които ще ви дадат ще са напълно достатъчни - ще разполагаш с около 2-3 страници за чернова и до към 7-8 за белова. Ако въпреки всичко имаш нужда - вдигаш ръка, квестор идва до теб и казваш от какво имаш нужда. Казваш си имената и ти носят. Дори и да не ги изпишеш ако си ги взела веднъж трябва да ги приложиш към предаваните листове. Няма ограничения, но наистина не разпилявай обема :) И за да не те обърквам - листовете не са определени за чернова и белова - как ще ги използваш решаваш ти. Може без чернова. Понеже аз пишех обеми до към 8 страници си спомням, че ми оставаха още 2-3 за чернова. Може да напишеш белова страничка, чернова 4 страници - няма значение. Важното е крайният резултат да е качествен ;)
O Captain! My Captain!O tempora, o mores от време на време)
Аватар
sunny.v.b
Форумозавър Рекс
Курс: първи

Мнение от sunny.v.b »

Много благодаря! :D :D
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."

One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
Аватар
shannna
В началото бе словото
Специалност: -

Мнение от shannna »

Наскоро четох едно кандидатстудентско есе, оценено с 5.75. Текстът изобилстваше от жаргонни думи, "Ъъъъъ"-та, "ама"-та и тем подобни. На мен отвътре винаги ми е идвало да пиша точно по този начин и с много сарказъм, но реших, че така няма да ме оценят добре и изказът ми стана доста по-сериозен и не толкова злободневен. Как мислите? Дали се оценява положително, или звучи като безвкусно оригиналничене? И все пак-5.75!!!
Аватар
Christopher
Пишете, о, братя

Мнение от Christopher »

shannna написа:Наскоро четох едно кандидатстудентско есе, оценено с 5.75. Текстът изобилстваше от жаргонни думи, "Ъъъъъ"-та, "ама"-та и тем подобни. На мен отвътре винаги ми е идвало да пиша точно по този начин и с много сарказъм, но реших, че така няма да ме оценят добре и изказът ми стана доста по-сериозен и не толкова злободневен. Как мислите? Дали се оценява положително, или звучи като безвкусно оригиналничене? И все пак-5.75!!!
Всеки по-оригинален прочит на нещата носи позитиви, ти сама решаваш обаче колко саркастична да бъдеш, т.е. сама трябва да откриеш границата, до която можеш да се простираш..усети нещата.. :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”