[КСК 2012] Журналистика и ВО
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Re: [КСК 2012] Журналистика и ВО
А и плюс това балът ще се формира по друг начин.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Кандидатстващите надали ще са по-малко, не разчитайте на това. Най-малкото последните години ФЖМК държи изключително висок наплив (журналистика се подрежда на трето място, мисля, по желание за кандидатстване - заедно с Право и Психология). Друг е въпросът как ще се отрази устният на това кой и как приемат 
Nafarforii, с уважение към опита и желанието ти - независимо колко и къде си учил, убеден съм, че ако не е било във ФЖМК не си съвсем наясно за какво става въпрос. Ако си колега от някоя от специалностите моля да ме извиниш
Nafarforii, с уважение към опита и желанието ти - независимо колко и къде си учил, убеден съм, че ако не е било във ФЖМК не си съвсем наясно за какво става въпрос. Ако си колега от някоя от специалностите моля да ме извиниш
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
-
Nafarforii
- В началото бе словото
- Специалност: Политология
Гошко, ако съм във ФЖМК дали щях да пиша в тази тема? Също така не мисли, че приличам на хората, на които се опитваш да се харесаш.
Проблемът при мен е, че си падам доста сериозен реалист, което заедно с факта, че живея в България, а положението тук не е цветущо/меко казано/, кара хората да си мислят, че съм песимист, депресиран и т.н. И все пак гледам, че хората ги интересува устният изпит. Ще напиша едно коментарче по този повод. Моля, съобразете се, че в момента съм на около 200 - 300 грама невероятна кайсиева ракия и слушам "Назад моме, Калино".
Устният изпит не се различава особено от писмения. Даже е във ваше предимство. Защо? При писмения изпит имате темата и белия лист. О, и химикалката разбира се ... Ще трябва обаче да сътворите нещо в рамки. Проверителите ви ще очакват най - малкото езикова култура от вас. За съдържанието да не говорим - определено трябва да имате дар - слово. Но за съжаление при написаното черно на бяло не можете да общувате с човека срещу вас. Не знаете кой е той и не можете да му влезете под кожата. Тоест на практика не знаете кой е адресатът на вашето съобщение. А да не знаете с кого разговаряте е лошо нещо, ако искате да постигнете резултат/оценка/. Устният изпит обаче ви предоставя доста информация за хората, с които разговаряте. А това определено си е полезно, нали? Най - простото нещо - ако виждате човека, с когото разговаряте, и той е с шалче на Левски, няма да му кажете "Само ЦСКА". В такъв случай най - важното умение, което трябва да притежавате за устния, е да можете да реагирате бързо в напрегната ситуация - да не се притеснявате като момченце на първа среща в 8 клас и да бъдете словоохотливи. Ако се притеснявате като си говорите с непознати или по принцип преди нещо важно като изпит - опитайте се да говорите със себе си пред огледалото. Един приятел ми каза, че му е помогнало много. Надявам се да съм помогнал поне на 1 човечец =)
Проблемът при мен е, че си падам доста сериозен реалист, което заедно с факта, че живея в България, а положението тук не е цветущо/меко казано/, кара хората да си мислят, че съм песимист, депресиран и т.н. И все пак гледам, че хората ги интересува устният изпит. Ще напиша едно коментарче по този повод. Моля, съобразете се, че в момента съм на около 200 - 300 грама невероятна кайсиева ракия и слушам "Назад моме, Калино".
Устният изпит не се различава особено от писмения. Даже е във ваше предимство. Защо? При писмения изпит имате темата и белия лист. О, и химикалката разбира се ... Ще трябва обаче да сътворите нещо в рамки. Проверителите ви ще очакват най - малкото езикова култура от вас. За съдържанието да не говорим - определено трябва да имате дар - слово. Но за съжаление при написаното черно на бяло не можете да общувате с човека срещу вас. Не знаете кой е той и не можете да му влезете под кожата. Тоест на практика не знаете кой е адресатът на вашето съобщение. А да не знаете с кого разговаряте е лошо нещо, ако искате да постигнете резултат/оценка/. Устният изпит обаче ви предоставя доста информация за хората, с които разговаряте. А това определено си е полезно, нали? Най - простото нещо - ако виждате човека, с когото разговаряте, и той е с шалче на Левски, няма да му кажете "Само ЦСКА". В такъв случай най - важното умение, което трябва да притежавате за устния, е да можете да реагирате бързо в напрегната ситуация - да не се притеснявате като момченце на първа среща в 8 клас и да бъдете словоохотливи. Ако се притеснявате като си говорите с непознати или по принцип преди нещо важно като изпит - опитайте се да говорите със себе си пред огледалото. Един приятел ми каза, че му е помогнало много. Надявам се да съм помогнал поне на 1 човечец =)
.... THIS SHIT !
А на устния си говорим, докато не ни спрат, или общуваме с комисията? Имам предвид кое е по- удачно— да започнем ние диалога или да изчакаме да ни зададат някакъв въпрос.. И смятате ли, че облеклото е важно и до каква степен? 
- Christopher
- Пишете, о, братя
- Специалност: Връзки с обществеността
Имаш записани няколко теми..след като влезнеш започваш да говориш, хората ще ти обяснят кога да започнеш и с какво да започнеш, а за облеклото- желателно е да се облечете прилично, все пак отивате на изпит, не на дискотека..luiza__ написа:А на устния си говорим, докато не ни спрат, или общуваме с комисията? Имам предвид кое е по- удачно— да започнем ние диалога или да изчакаме да ни зададат някакъв въпрос.. И смятате ли, че облеклото е важно и до каква степен?
Public relations and Advertising..
-
tydi
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Искате ли като някой реши някоя тема за важна да я сподели и да я обсъдим тук?Мисля ,че може това да ни помогне.Според мен непременно ще ни питат нещо свързано с ЕС и евентуалното разпадане,Шенген ,Шистов газ.Не знам от какво естество биха били въпросите...Някой да помага
)) Нещо от сорта на "Какво мислите за....." или по-конкретни неща ?
-
brasence
- Постоянно присъствие
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
- Обратна връзка:
До изпита ви има още няколко месеца и никой не знае колко много неща ще се случат дотогава. Не става дума да назубриш всички "светски" теми, а да си наясно с обкръжаващия те свят и да можеш да го представяш заинтригуващо през своято гледна точка.tydi написа:Искате ли като някой реши някоя тема за важна да я сподели и да я обсъдим тук?Мисля ,че може това да ни помогне.Според мен непременно ще ни питат нещо свързано с ЕС и евентуалното разпадане,Шенген ,Шистов газ.Не знам от какво естество биха били въпросите...Някой да помага)) Нещо от сорта на "Какво мислите за....." или по-конкретни неща ?
КН правеж
"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
- shannna
- В началото бе словото
- Специалност: -
Какъв е вариантът да разберем по какви теми ще говорим (имам предвид в деня на изпита, разбира се)? Щом са написани на дъската, това означава, че първият може да ги каже на всички останали...или се бъркам нещо? 
-
radi.dobrich
- В началото бе словото
- Специалност: Книгоиздаване (след година)
- Курс: друг
Четох, че предните години (когато е имало устен) са взимали телефоните на кандидат-студентите, но някои са си носели по два и по този начин са разбирали предварително какви са въпросите.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Обратна връзка:
Темата се тегли в някоя от аудиториите (272 или 65), след което по квесторите се разпределя във всички зали. Ако сте много далеч (например в другото крило, последния етаж) се чака до 10-15-20 минути. През това време тя вече е изнесена отвън на таблото, но няма особен смисъл и значение дали ще я разберете през това време. Колкото до устния - има няколко комисии, които едновременно изпитват, всяка от тях си има зала с теми. Как и защо ще ги разбирате предварително - вие си знаете 
P.S. Телефоните и сега се взимат, конкретно за писмения. Няма причина устният да е изключение.
P.S. Телефоните и сега се взимат, конкретно за писмения. Няма причина устният да е изключение.
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
- velichkov
- В началото бе словото
Имам голям мерак да уча ВО
Как се подготвяте за изпита и колко е полезен подготвителният курс към СУ ? Ще е хубаво някой, който е ходил да сподели впечатленията си. 
П.С Темата може да е слабо активна, защото регистрацията е голям зор, 3 пъти се регистрирах, че да ми се прати имейл за потвърждаване ...
П.С Темата може да е слабо активна, защото регистрацията е голям зор, 3 пъти се регистрирах, че да ми се прати имейл за потвърждаване ...
A man's dreams are an index to his greatness !
- shannna
- В началото бе словото
- Специалност: -
Имал си мерак,регистрирал си се...
Иначе аз мислех да ходя на втората сесия на кандидатстудентския, въпреки че всички ми казват, че е губене на време и пари. Доколкото знам, освен че ти разясняват изискванията за есето и тем подобни, всеки път те карат да пишеш текст в рамките на един час, прочиташ го и те оценяват.
Иначе аз мислех да ходя на втората сесия на кандидатстудентския, въпреки че всички ми казват, че е губене на време и пари. Доколкото знам, освен че ти разясняват изискванията за есето и тем подобни, всеки път те карат да пишеш текст в рамките на един час, прочиташ го и те оценяват.
-
tydi
- В началото бе словото
Знам ,че е така и далеч не мисля да зубря.Нямам и нуждата да го правя.Но не мисля ,че само някакво четене на вестници или гледане на новини ще е достатъчно. Затова и предложих да ги обсъждаме помежду си ,да си правим тренинг ,да спорим...и тн.Все пак в спора се ражда истината.Много по-наясно ще бъдем с обкръжаващия ни свят ,ако видим различни гледни точки по актуални въпроси .Но това си е моето скромно мнение . : )))brasence написа:До изпита ви има още няколко месеца и никой не знае колко много неща ще се случат дотогава. Не става дума да назубриш всички "светски" теми, а да си наясно с обкръжаващия те свят и да можеш да го представяш заинтригуващо през своято гледна точка.tydi написа:Искате ли като някой реши някоя тема за важна да я сподели и да я обсъдим тук?Мисля ,че може това да ни помогне.Според мен непременно ще ни питат нещо свързано с ЕС и евентуалното разпадане,Шенген ,Шистов газ.Не знам от какво естество биха били въпросите...Някой да помага)) Нещо от сорта на "Какво мислите за....." или по-конкретни неща ?
-
tydi
- В началото бе словото
shannna написа:Имал си мерак,регистрирал си се...![]()
Аз много исках да се запиша на такъв курс.Но приятели ,които са ходили, (а също и учителката ми в училище) ме посъветваха да не си давам парите излишно.Превели главно реклама на книгите си и тн. И все пак мисля ,че няма да е излишно...
Ако имаш излишни пари - ходи. Щом има хора, които изкарват хубави оценки, без да ходят на курсове, значи не е голяма загуба, ако пропуснеш.