За идеалните половинки и други дроби

Най-романтичните места и заведения в града

Модератори: FloWersOfEviL, Мила, Търговецът на кристал

Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: За идеалните половинки и други дроби

Мнение от Jamesmagno »

Съжалявам, но ще трябва да се присъединя към метафизичния отбор. Когато се "свържа" с някого, с момиче, което обичам, светът се променя. Стават магии, защото магиите са манипулация на реалността. Е да, случва се НАИСТИНА. Не, не си въобразявам, не, не отдавам специално внимание на неща, които иначе не бих забелязал. Всичко около мен и нея се настройва спрямо нас. Всичко. По радиото, по телевизията, в такситата, в подлезите, в офиса, в баровете, НАВСЯКЪДЕ пускат песни, които никога, ама никога преди не са пускали или са пускали преди 10 години, но които директно и без всякакво колебание свързвам със съответния човек по определени, съвсем реални причини. Навсякъде, по плакати, списания, обяви, реклами, седалки в градския транспорт ИЗВЕДНЪЖ се появяват знаци - думи, картини, миризми, ако щете, които крещят всякак за нея. Не, не са знаци, които преди не съм забелязвал, а са съвсем нови, току-що появили се абсурди, които сякаш някой нарочно, ама съвсем умишлено ръга във всяко свободно кътче реалност около мен. Съвпаденията стават не ежедневие, ами ежеминутие, ежесекундие. Не си въобразявам, не, стоял съм и съм се мъчил да открия обективно обяснение в собствената си субективност - не. Няма. Абсурдно е, нереално е - мисли, чувства, случки, знаци, най-най-най-точните, най-подходящите - безкрайно количество от тях, постоянно. Не е човешко, хора. Ама е много, много приятно. И най-хубавото е, че май е остро заразно.

Тъжно е, когато човек пренебрегва тези неща. Убеден съм, че така изневерява на себе си. Обикновено го прави от страх да "направи нещо така спонтанно и непридвидено, тотално различно от съставения план за деня, като да се качи в друг автобус, или да слезе не на своята спирка, или.. и аз не знам - поне да завие не по своята пресечка единствено заради.. две очи."

Страхливи сме си хората, особено от неизвестното. От нас самите обаче най-много ни е страх. А е глупаво.
Faith_no_more
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Faith_no_more »

Последните три изречения са...ъм, ужасяващо верни.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Дали човек има душа? Според мен има. Това не е нещо, което е обяснимо със знанията на науката, тъй като науката, по начина, по който съществува в момента е ограничена от нашите възприятия. Те са тези, които слагат границата и не ни позволяват да дадем конкретен и обсонован отговор на подобни въпроси. Когато говорим за подобни абстрактни понятия като душа, следва да имаме предвид, че наличието им не може да бъде доказано със знанията, които ние имаме. С доста мъки тези знания биха послужили за изграждане на някакви предположение или отхвърляне на дадени аргументи, но като цяло позоваването на физика/химия/биология не е правилно и не може да защити нито тезата За, нито тази Против.

Винаги съм възприемал душата като нещо, което съществува паралелно с организма на човека(а може би и не само). Имаме душевни потребности, възможност да изпитваме удоволствие от неща, които не можем да възприемем сетивно и да искаме неща, които не можем да усетим. Това е способност, която доста трудно бихме могли да съвржем с еволюцията или да обясним с биологията. Не бихме могли да обясним и с другите точни науки. Пак ще повторя, че и като цяло не бихме могли да ги разберем и обясним изобщо, тъй като разполагаме с естествена граница на възприятията си :)

Аз приемам, че имам душа, макар да не мога да докажа наличието или липсата й, защото вярата в това ме кара да се чувствам по-добре. И въпреки, че по принцип съм доста прагматичен човек, не намирам нищо нередно в това.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Евала, Ники. Ти имаше нервите да седнеш и да го напишеш като хората. Присъединявам се към думите ти, защото това исках да кажа и аз, всъщност, но си изтървах нервите в друга посока, която съжалявам, че поех. :)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Ангеле, с емовщината си унищожи две теми. Дано да те прави щастлив.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Георги, мисля че не си прав да ми държиш сметка (още повече публично). Какво правя и защо си е лично моя работа. Не е като да не може да се води дискусия и без моето участие. Метла и толкова.
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Съвсем извън темата, но провокиран от коментара на ники си позволявам да се намеся и аз. Написаното е толкова добъро, че си струва да се направят някои забелеки, които да донаместят нещата в полза на самия коментар.
ники написа:... Това не е нещо, което е обяснимо със знанията на науката, тъй като науката (Іаз стопІ ) ... Когато говорим за подобни абстрактни понятия като душа, следва да имаме предвид, че наличието им не може да бъде доказано със знанията, които ние имаме. С доста мъки тези знания биха послужили за изграждане на някакви предположение или отхвърляне на дадени аргументи, но като цяло позоваването на физика/химия/биология не е правилно и не може да защити нито тезата За, нито тази Против.
Напълно съм съгласен с това, изключвайки премахнатия от мен текст. В кратка перефраза: съвременната наука не може да отговори на поставения въпрос. При тези обстоятелства правилният в научно отношение отговор е: "не знам".
Какво ни остава тогава: а) да вярваме (все едно приемаме или отхвърляме); б) вярвайки или не да развиваме науката така, че да можем да получим конкретен отговор.

Несъгласието ми с ники е в следното:
ники написа:... тъй като науката, по начина, по който съществува в момента е ограничена от нашите възприятия. (Іаз стопІ ) ... Не бихме могли да обясним и с другите точни науки. Пак ще повторя, че и като цяло не бихме могли да ги разберем и обясним изобщо, тъй като разполагаме с естествена граница на възприятията си :) (Іаз стопІ )
Познанието на съвременната наука далече е надхвърлило възможностите на човешките сетива, използвайки поне два различни подхода:
+ технически - увеличава, усилва и т.н. резултата от явлението и го прави непосредствено достъпен за сетивата - пример: микроскоп;
+ мисловно - технически -
- създава се вътрешно непротиворечива (в накакви рамки) хипотеза за същността на нещата;
- търсят се и се намират следствия, позволяващи регистрирането на резултат, непосредствено или с помощта на технически средства;
- проверяват се експериментално резултатите от споменатите краен брой следствия;
- ако нито един от резултатите не противоречи на хипотезат, то тя се провъзгласява за теория, т.е. установено вече знание;
- пример: поне част от квантовите явления;
- теорията е валидна до момента, в който се открие поне едно противоречиво следствие;
- при откриването на противоречие при първоначалната проверка на хипотезата или в последствие по отношение на теорията следва опит за обобщение или развитие на теорията, или се тръгва към изграждането на нова хипотеза.
Написах вдичко това за да защитя идеята, че възможностите на човешките сетива не са бариера по пътя на познанието.
В този смисъл аз вярвам, че науката ще отговори на поставения въпрос. Рано или късно, с цената на съвсем нови представи за света или ... все едно, как.

Завършвам с едно доброжелателно намигане към ники:
ники написа: ... Имаме душевни потребности, възможност да изпитваме удоволствие от неща, които не можем да възприемем сетивно и да искаме неща, които не можем да усетим.
Всъщност имаме дори и сетивата за непознатото. Друг е въпросът, как разбираме техните сигнали.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Не вярвам в идеалните половинки, вярвам в сродните души. Отказвам да приема, че съм половината на нещо. Виж да имаш човек до себе си, с когото дори не е нужно да говорите, за да комуникирате, е много хубаво. Всъщност, ако мога само да си мълча с един човек, без никой от нас да се чувства некомфортно, това прави нещата много по-истински.

edit: не съм на любовна вълна, горното илюстрира отношенията ми с хората изобщо
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Мила написа:Всъщност, ако мога само да си мълча с един човек, без никой от нас да се чувства некомфортно, това прави нещата много по-истински.
!!!

"
– Проблемът ти е, че те е страх от мълчанието!
– Какво?
– Ами да, ясен си ми. Всяка вечер извеждаш твоето момиче, защото те е страх да не ти писне. Когато сте двама, все идва момент, когато се изприкажете докрай. Не че няма вече за какво да си говорите, но си мислите, че сте си казали всичко. Тогавва започвате да излизате. Само че, ако наистина обичаш твоята мацка, трябва да имаш куража да приемеш мълчанието. Без дапускаш радиото или телевизора. И без да я налагаш!
– Е, аз не съм от тях...
– Вярно, като ти гледам телосложението! (...) Чуй какво ще ти кажа: ако издържиш десет минути, без да ти писне, значи си падащ по нея; ако издържиш един час, значи си влюбен; издържиш ли десет години, значи това ти е орисията!"

"Мемоари на един откачен младеж"
Ф. Бегбеде
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване
Курс: завършил

Мнение от inc »

Dr Dulcamara написа:
ники написа: ... Имаме душевни потребности, възможност да изпитваме удоволствие от неща, които не можем да възприемем сетивно и да искаме неща, които не можем да усетим.
Всъщност имаме дори и сетивата за непознатото. Друг е въпросът, как разбираме техните сигнали.
С последното съм много съгласна. :D

В случая изобщо не става дума за това има ли такова нещо като душа, кой я притежава/кой-не или коя е метафизичната сила, която ни подтиква към (без)действие. Вярата е вяра не само защото не може да бъде доказана, но и защото не може да бъде опровергана с доводите на логиката.
За мен всяка случка с подобен характер на известна случайност/мистериозност/изберете си... е плод на избори, които правим - да обърнем внимание на детайла, да разчетем обстоятелствата в контекста на нещата такива, каквито се случват в главата ни, да чуем "правилната" песен, да видим точния образ и пр. Да. Има моменти, когато успяваме да се "настроим" на дадена вълна така, че да сме в сихрон с дадено друго човешко същество. В това няма нищо свръхестествено. И няма нищо по-магично. Понякога се случва съзнателно, понякога не съвсем. Колкото по-естествено и ненасилствено е - толкова по-истинско е. (Или поне така си мисля.)

Имала съм подобно (неромантично) усещане. Липсва ми. Надявам се да ме споходи отново. Вярвам, че е възможно. Тези неща се случват. Ако има позволим.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Ангел написа:Георги, мисля че не си прав да ми държиш сметка (още повече публично). Какво правя и защо си е лично моя работа. Не е като да не може да се води дискусия и без моето участие. Метла и толкова.
Когато твоите мнения са половината в темата при изчезването им остават само техните отговори и човек не може да следи развитието й. Един вид не унищожава темата непоправимо, само я рестартира. Едни вид е гг-то, без но ре-то.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Добре, добре, не се карайте. Темата - както се оказа - е за всичко друго, но не и (надявам се) за това. Ако имате някакви лични драми помежду си, ги решавайте в също толкова личен план, моля ви.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Леле, леле. Като ви чета за любовите, пък за сигналите, пък за предчувствията, пък за очите... А бре хора, да не би аз да живея в свят, различен от вашия? :mrgreen:
При мен такива работи няма.
Пък и нямам и намерение да си губя времето с търсенето на тая химера, ако ще да трябва да жертвам "живота си като на кино" за целта...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Идеални половинки не зная дали има, но знам че могат да станат такива в процеса н а редене на пъзела :cyclopsani:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Те идеални няма да станат, просто ние се "натъкмяваме" към "неидеалите" им.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Публикувай отговор

Обратно към “Любов, романтика...”