fak написа:Щото аз се намирам в крайно югозападна точка и ама хич не ме грее, че някъде по добричко има някакъв шанс, макар и минимален, нещо да се прецака...
Шистов газ
- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
Re: Шистов газ
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
На мен ми звучеше доста сериозно, но щом казваш...
А по темата за шистовия газ май действително има информационен вакуум.
Нещо не ми изглежда редно... Чуваме само едната страна, а именно колко опасно и вредно е, но за (евентуалните) ползи нищо не се споменава.
А по темата за шистовия газ май действително има информационен вакуум.
Нещо не ми изглежда редно... Чуваме само едната страна, а именно колко опасно и вредно е, но за (евентуалните) ползи нищо не се споменава.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
То концесиите се дават да печелят компаниите, не държавата, инак няма логика някоя фирма да иска концесия, ако няма да печели от нея? Икономика, брат, така стоят нещата...fak написа:Аз не помня за последните 20 и кусур години народа да е спечелил от някаква концесия.. аре моля ви са, замислете се над това
Концесията се дава на фирма, да развие нещо от страната, което държавата сама не може или няма средства, а трябва да го стори, за благото на гражданите. Прост пример - концесия на плаж - държавата не печели нищо освен едната такса, но гражданите са на плюс, че плажът е поддържан, чист, има спасители, кенефи, душове... все неща, които държавата няма да направи...
Ако имахме държавна фирма за производство на шистов газ, нямаше да го даваме на Шеврон. Не мислите ли?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
То вие какво очаквате, от компанията концесионер да ви плащат на вас лично закуската? Облагодетелства се на първо място държавата. Ние, разбира се, сме свикнали да гледаме само в нашите панички, затова казвам, че от добива на газ в България икономически ползи биха имали всички потребители газ или изобщо на стоки и услуги, чието производство е свързано с газ.
Иначе аз продължавам просто да не намирам никаква достоверна информация, която да доказва твърденията на еколозите.
Иначе аз продължавам просто да не намирам никаква достоверна информация, която да доказва твърденията на еколозите.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
А къде търсиш? Защото аз ясно си спомням, че бях чела експертни становища на някакви професори и поне един инженер, така че такива сто на сто се намират и са достъпни.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- ники
- Легендарен флуудър
Ами, не търся особен усилено. Отварям линкове, които ми попаднат в някоя дискусия.
Мисълта ми е, че трибуна се дава само на поддръжниците на едната позиция и това води до изключително маинулиране на населението.
Мисълта ми е, че трибуна се дава само на поддръжниците на едната позиция и това води до изключително маинулиране на населението.
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
О, дава се доста трибуна на поддръжниците на шистовия газ, особено на посланик Уорлик. Интернет е залят с негови интервюта, в които обяснява как българите имали право да знаят имат ли шистов газ и как трябвало поне проучване да се направи , защото то не било толкова рисково. А проучването и добивът са еднакво рискови, защото се правят по един и същи начин - с хидравличен удар.
Другият яростен защитник, залял медиите в последните дни е т.нар. дипломат и експерт по енергийна сигурност Илиян Василев, всеизвестен до скоро таен сътрудник на ДС с псевдоним „Сашо 11”.
Относно експретни мнения, а не приказки на облагодетелствани посланици и агенти на ДС, вчера в 24 часа излезе становището на хидрогеолога проф. дгн инж. Константин Щерев, който е много против. Има още много становища из Интернет, но не ми се рови, а и особено ценно за мен е Становището на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН) относно: Оценка на риска при проучване и добив на шистов газ. Публикувам кратък откъс:
А иначе информационен вакуум имаше до някаква степен и за протестите. Доста от тях бяха слабо отразени/неотразени, та Нона Караджова успя на 12-13-ти януари да се изцепи, че протестиращите са 10-15 човека (а вече беше имало големи шествия в доста градове из България). Общонационалният протест на 14 януари се проведе в 13 града + Париж, Копенхаген и Лондон, като в София се събраха 5-6 хиляди души. Повечето медии отразиха само софийското шествие, с кадри от 15 минути преди обявеният начален час, съответно с няколкостотин човека. Само БНТ направи преглед на протеста в повече от 1-2 града. А протестът на 18-ти вечерта, който събра 2000 човека в София (според мен повече, ама хайде) бе отразен ЕДИНСТВЕНО от Нова телевизия и от 1-2 сайта. Затова пък Youtube е пълен с внушителни кадри, предимно качвани от Place for Future.
Но въпреки всичко това, си се усети голямото недоволство и самите политици явно се притесниха, защото дадоха на заден. Но приетата забрана за шистовия газ няма статут на закон (доколкото ни беше обяснено, преди гласуването на такъв закон първо трябва да се внесат изменения в закона за околната среда и в закона за подземните богатства) и може лесно да падне. Така че битката все още не е спечелена докрай.
Другият яростен защитник, залял медиите в последните дни е т.нар. дипломат и експерт по енергийна сигурност Илиян Василев, всеизвестен до скоро таен сътрудник на ДС с псевдоним „Сашо 11”.
Относно експретни мнения, а не приказки на облагодетелствани посланици и агенти на ДС, вчера в 24 часа излезе становището на хидрогеолога проф. дгн инж. Константин Щерев, който е много против. Има още много становища из Интернет, но не ми се рови, а и особено ценно за мен е Становището на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН) относно: Оценка на риска при проучване и добив на шистов газ. Публикувам кратък откъс:
... и така нататък.ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Рискът за околната среда, при прилагане на технологията за хидравлично разбиване за проучване и експлоатация на находищата от шистов газ, при наличната научна информация не може да бъде оценен като пренебрежим или допустим за всички възможни случаи. Неблагоприятните въздействия могат да настъпят и десетилетия след изчерпване на находищата.
При възникване на неблагоприятни въздействия в резултат от замърсяването на дълбоките хоризонти възможностите за предприемане на противостоящи мерки са силно ограничени и биха били слабо ефективни.
А иначе информационен вакуум имаше до някаква степен и за протестите. Доста от тях бяха слабо отразени/неотразени, та Нона Караджова успя на 12-13-ти януари да се изцепи, че протестиращите са 10-15 човека (а вече беше имало големи шествия в доста градове из България). Общонационалният протест на 14 януари се проведе в 13 града + Париж, Копенхаген и Лондон, като в София се събраха 5-6 хиляди души. Повечето медии отразиха само софийското шествие, с кадри от 15 минути преди обявеният начален час, съответно с няколкостотин човека. Само БНТ направи преглед на протеста в повече от 1-2 града. А протестът на 18-ти вечерта, който събра 2000 човека в София (според мен повече, ама хайде) бе отразен ЕДИНСТВЕНО от Нова телевизия и от 1-2 сайта. Затова пък Youtube е пълен с внушителни кадри, предимно качвани от Place for Future.
Но въпреки всичко това, си се усети голямото недоволство и самите политици явно се притесниха, защото дадоха на заден. Но приетата забрана за шистовия газ няма статут на закон (доколкото ни беше обяснено, преди гласуването на такъв закон първо трябва да се внесат изменения в закона за околната среда и в закона за подземните богатства) и може лесно да падне. Така че битката все още не е спечелена докрай.
~ Кътчето ~
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
А трябва да питам: МОГАТ ли да НЕ настъпят такива последици? Примерно ако имаме късмет, или ако земята ни е здрава и не се поддава лесно на манипулации?Неблагоприятните въздействия могат да настъпят и десетилетия след изчерпване на находищата.
Щото всички експертни заключения са, че "може да стане нещо лошо, ама може и да не стане". И за капак - шистовия газ едва от последните десетилетия е форма на енергия, която се добива, и то първо в САЩ. Как страната ни - без находища, без добив и без подкрепа от "американското БАН" е успяла да изгради учени-капацитети в тази област?
Другия плашещ фактор е - няма независими български медии. Но това означава и още нещо - НЯМА НЕЗАВИСИМИ БЛОГЪРИ. Всеки защитава някаква кауза (финансова, не екологична), както дадена телевизия може да е про-БСП, про-ДПС, про-ГЕРБ, така и обикновенните хора с достъп до нета, може да са...
А и за закона, нали се сещате, че КОЙТО и да е на власт сега, щеше да се лакоми за находища на газ? БСП или АТАКА да управляваха, щяха да сторят същото като ГЕРБ. Защото най-малкото - никъде в програмата им няма да пише "искаме да обречем българите на глад, мизерия и енергийна зависимост"
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/ ... a_gaz_bez/
Тру стори?
Тру стори?
Риск има при всеки сондаж. Няма човешка дейност, която да е 100 % сигурна. Но както бе споменато на дискусията в парламента, застрахователните компании, застраховащи добив на шистов газ в САЩ и Европа, работят на минимален риск. Въпросът е да претеглим рисковете - дали са овладяеми и дали си струва да бъдат поемани. В същото време самата добивна компания има интерес да спазва абсолютно изискванията при вертикалния сондаж. Защото той е най-важният, хоризонталният вече не е толкова рисков. Ако вертикално сондажът е добре изолиран от водата, няма как да се получи пробив и замърсяване. А тези участъци от сондажа задължително се уплътняват двойно – тройно – четворно, циментират се и се тества здравината на цимента, преди да се продължи с пробив към находището.В този смисъл, правилото в мораториума, което забранява употребата на над 20 атмосфери налягане, означава, че се блокира всякаква сондажна дейност. Което е абсурдно. Например ако хората на сега действащите сондажи в България спазват този мораториум, при един внезапен приток на газ те няма да могат да упражнят отгоре налягане и да го потиснат, а така газът ще фонтанира и ще запали сондажа. И тогава наистина ще пострадат хора.
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
- това съм 100% съгласна.Kristo написа:А и за закона, нали се сещате, че КОЙТО и да е на власт сега, щеше да се лакоми за находища на газ? БСП или АТАКА да управляваха, щяха да сторят същото като ГЕРБ.
Но иначе, има риск и риск. Опитът на достатъчно много държави ни показа, че рискът с шистовия газ е твърде голям. В САЩ са необратимо замърсени огромни райони, хора са разболени от рак и други ужасни болести. Еквадор и Бразилия пропищяха, Германия пропищя. Сигурно и други държави, но за тези има купища информация в интернет - новини, филми, журналистически разследвания.
Относно професор Кристалина Стойкова, чието интервю си цитирал, тя е платен консултант за България на „Тексако“, дъщерна компания на „Шеврон“. И това не го казвам като слух и клюка с цел очерняне и неглижиране на думите й, това е факт, който отдавна стана широко известен. И да, това прави изказванията й за шистовия газ доста съмнителни.
~ Кътчето ~
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Остави тва - всеки е ЗА някоя кауза, фирма или прочее, няма независими в страната...
Мен ме притесни друго - заглавието, което идеално пасва на моите страхове, както и на масовата практика България да е мега-неадекватна държава със съмнителни действия, които будят смях у целия свят.
Ако в Странджа имахме злато, какво щеше да избере народа? Да си оставим националния парк, или да започнем някакво балканско Ел Дорадо... И глупавото е, че управляващите, от които зависи такова решение, биха слушали 10-20 хил протестиращи, а не експерти или поне простата логика - "златото си е злато, и дори древните траки са го избирали пред природата си, която по тяхната религия е свещена". Но, сме в България, под краката ни може да има злато, нефт, платина, уран, но ние си искаме нашето...
и още нещо//
// страни като Бразилия, Сащ или Германия, Франция и т.н. имат десетки милиони души население, стабилни икономики и множество енергийни източници (примерно най-големите ВЕЦ-ове в света са баш в Бразилия и САЩ), а Франция има над 10 АЕЦ-а... На тях шистов газ не им трябва, докато си имат тяхна си енергия. Вкл. и възвръщаема. В България енергетиката се крепи на... 1 АЕЦ, няколко ТЕЦ, ВЕЦ-а и каквото внесем. Ние сме в позицията да се налага да търсим други източници. След 10-20г ще разберете. Сега тока и парното са все още в някакви разумни граници... като цени...
Мен ме притесни друго - заглавието, което идеално пасва на моите страхове, както и на масовата практика България да е мега-неадекватна държава със съмнителни действия, които будят смях у целия свят.
Ако в Странджа имахме злато, какво щеше да избере народа? Да си оставим националния парк, или да започнем някакво балканско Ел Дорадо... И глупавото е, че управляващите, от които зависи такова решение, биха слушали 10-20 хил протестиращи, а не експерти или поне простата логика - "златото си е злато, и дори древните траки са го избирали пред природата си, която по тяхната религия е свещена". Но, сме в България, под краката ни може да има злато, нефт, платина, уран, но ние си искаме нашето...
и още нещо//
// страни като Бразилия, Сащ или Германия, Франция и т.н. имат десетки милиони души население, стабилни икономики и множество енергийни източници (примерно най-големите ВЕЦ-ове в света са баш в Бразилия и САЩ), а Франция има над 10 АЕЦ-а... На тях шистов газ не им трябва, докато си имат тяхна си енергия. Вкл. и възвръщаема. В България енергетиката се крепи на... 1 АЕЦ, няколко ТЕЦ, ВЕЦ-а и каквото внесем. Ние сме в позицията да се налага да търсим други източници. След 10-20г ще разберете. Сега тока и парното са все още в някакви разумни граници... като цени...
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
След 10-20 години нищо чудно учените да са изнамерили по-безопасен начин за извличане на шистов газ - той няма да изчезне от самосебе си. Освен че сме бедни на енергия обаче, сме бедни и на вода. А Североизточна България най-вече. И трябва да си я пазим...
И пак относно "обективната" журналистика и баланса на мненията - довечера в Панорама са поканили министър Трайков и посланик Уорлик да говорят за шистовия газ. Само тях, без опонент. Найс, а.
И пак относно "обективната" журналистика и баланса на мненията - довечера в Панорама са поканили министър Трайков и посланик Уорлик да говорят за шистовия газ. Само тях, без опонент. Найс, а.
~ Кътчето ~
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз винаги съм бил за обществените обсъждания на важни общонационални проблеми или въпроси.
НО...
това важи само ако дискусията ще е за нещо, от което ВСЕКИ разбира. Няма как ние студенти да даваме мнение за шистов газ, като не сме експерти. Ако имаше дискусии за абортите или евтаназията, ок, нормално е обществото да вземе отношение. Но за някакви супер-сложни неща, как искате от слабообразования българин да вземе отношение и да даде акъл на управляващите.
// колкото до Панорама, аз мнението за журналистика го казах вече...
Не знам какво да добавя - освен да прочетете интервюто, което пуснах, там имаше точно идеята, че когато през 2015, почнат да пробиват земята, може би технологиите ще са напреднали достатъчно. Но тогава ще е само проучване, а не добиви. Рано или късно, ще трябва да се случи, по мое мнение - въпроса е дали нашите внуци ще ги слушат главите или е по-добре да почне тва още от нас?
НО...
това важи само ако дискусията ще е за нещо, от което ВСЕКИ разбира. Няма как ние студенти да даваме мнение за шистов газ, като не сме експерти. Ако имаше дискусии за абортите или евтаназията, ок, нормално е обществото да вземе отношение. Но за някакви супер-сложни неща, как искате от слабообразования българин да вземе отношение и да даде акъл на управляващите.
// колкото до Панорама, аз мнението за журналистика го казах вече...
Не знам какво да добавя - освен да прочетете интервюто, което пуснах, там имаше точно идеята, че когато през 2015, почнат да пробиват земята, може би технологиите ще са напреднали достатъчно. Но тогава ще е само проучване, а не добиви. Рано или късно, ще трябва да се случи, по мое мнение - въпроса е дали нашите внуци ще ги слушат главите или е по-добре да почне тва още от нас?
- ники
- Легендарен флуудър
Добре, това наистина са първите са по-сериозни източници на информация, която налива вода в мелницата на еколозите. Направих си труда да ги прочета. Ще коментирам само становището на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, тъй като другото си е просто едно тенденциозно мнение, макар да си давам сметка, че позицията на съответния професор може би наистина е подкрепена с някакви знания.
Та, изчетох всичките 8 страници от становището (при това, докато дават мач на Байерн!
). Като цяло нещата изобщо не са както ги представя Шепот. На първо място за част от рисковете се казва, че могат да бъдат овладяни. Други са оценени като по-големи и евентуални вреди са по-вероятни и по-трудно възстановими. ОК, за това предполагам, че спор няма.
Но горепосоченият цитат далеч не е есенцията на становището.
А това с политиката на правителствата просто не е вярно. И то толкова не е вярно, че се чудя, как може да сте го написали. Политиката на правителствата относно това, накъде трябва да се ориентираме при снабдяването с горива не просто не е еднаква, ами е една от малкото основни точки, по които платформите се различават.
Та, изчетох всичките 8 страници от становището (при това, докато дават мач на Байерн!
Но горепосоченият цитат далеч не е есенцията на становището.
Това всъщност е оценката и препоръката на института. И това е и идеята. Когато за едно нещо се докаже, че е рисковете са твърде големи, е основателно да се наложи забрана. Не може обаче като коне с капаци да гледаме само в едната посока и поради потенциален, но недоказан риск да теглим чертата. Противно на разбиранията прекомерното презастраховане не е полезно за обществото. Това не е крачка напред. Вероятно не е и крачка назад, но на този етап е една пропусната възможност.Препоръчваме да се следва принципът на предпазливостта и преди издаване на разрешителни за търсене на шистов газ да бъде предписано изготвянето на Предварителен доклад по ОВОС
А това с политиката на правителствата просто не е вярно. И то толкова не е вярно, че се чудя, как може да сте го написали. Политиката на правителствата относно това, накъде трябва да се ориентираме при снабдяването с горива не просто не е еднаква, ами е една от малкото основни точки, по които платформите се различават.