[КСК 2012] Журналистика и ВО
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- shannna
- В началото бе словото
- Специалност: -
- Курс: кандидат-студент
Re: [КСК 2012] Журналистика и ВО
Здравейте!
Чудя се дали да се запиша на кандидатстудентските курсове, понеже съм чувала, че са губене на време...Някакви отзиви?
Чудя се дали да се запиша на кандидатстудентските курсове, понеже съм чувала, че са губене на време...Някакви отзиви?
You MAD!
Нищо няма да им даваш, освен ако не се чудиш за какво да си изхарчиш парите
Нищо няма да им даваш, освен ако не се чудиш за какво да си изхарчиш парите
Последно промяна от Judas на 15 Яну 2012, 16:36, променено общо 1 път.
- shannna
- В началото бе словото
Това си беше достатъчно ясно. Аз имам голям мерак да се подготвям, ама освен "целулозното оръдие на четвъртата власт",сиреч вестника, друг начин не виждам. А според вас какъв е шансът и тази година да приемат с матури?
- sunny.v.b
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: първи
Никакъв ;д А и да го въведат, максималния бал, който ще съберем с матурата, пак ще е под минималния за влизане. Поне според мен..
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."
One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
живото живее в грях."
One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Специалност: Връзки с обществеността (PR)
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Искрено се надявам матурата скоро да не стане вход за този Факултет, а и за момента такива изгледи няма. Дори и да стане, наистина максималния бал с матура за момичета в повечето случаи остава под минималния по принцип (за пример - психология миналата година).
За уроците по журналистика - ако си се насочила единствено и само към този Факултет, уроците биха били полезни поне до някаква степен. Ако имаш и други алтернативи - не си харчи парите
Така или иначе миналата година уроци нямаше а местата пак се запълниха
Ако ходиш на уроци по БЕЛ или история това също ти е от полза за изпита по журналистика
И да - сериозните печатни медии са най-добрия вариант за подготовка + воденето на собствен блог, например.
Сега като разгледах по-сериозно предметите, които се изучават на подготвителния курс следните изглеждат максимално полезни:

За уроците по журналистика - ако си се насочила единствено и само към този Факултет, уроците биха били полезни поне до някаква степен. Ако имаш и други алтернативи - не си харчи парите
Сега като разгледах по-сериозно предметите, които се изучават на подготвителния курс следните изглеждат максимално полезни:
Другите също са изключително интересни, но по-скоро биха ви помогнали за последвалото образование, което ще получите първата година във ФЖМК, не толкова за самия изпит.Водещи външнополитически теми
Водещи вътрешнополитически теми
...
Методически указания за успешно полагане на писмения изпит
Шест часа – творческо писане по зададени теми
Последно промяна от Георги Герасимов на 15 Яну 2012, 16:44, променено общо 2 пъти.
O Captain! My Captain! (и O tempora, o mores от време на време)
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=18540
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... start=1500
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=19992
А, ето ви и темичките от миналата година, и там има доста полезни неща
))
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... start=1500
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=19992
А, ето ви и темичките от миналата година, и там има доста полезни неща
- shannna
- В началото бе словото
Благодарности! Много ме радвате 
- Mirsenstein
- В началото бе словото
Здравейте, виждам, че тук хората са отзивчиви, което много ме радва.
Искам да попитам относно изпита. Има ли строго изискване относно стила на писмената работа, защото от това, което прочетох, не става съвсем ясно? Дали трябва да бъде есе (защото това е един от типовете текст, които малко или много се изучават в у-ще) или може да бъде в малко по-свободен и разчупен стил?
Друго, което ме интересува е за самите специалности във факултета. Много хора ми казват, че за да успееш в някое от тези поприща трябва да си "отракан", напорист, предприемчив и дори нахален. И повечето хора, на които кажа, че подобна специалност ме интересува, смятат, че не е за мен, защото съм привидно сдържана и свита (което всъщност е от възпитание и такт, но това е съвсем друга тема). Смятате ли, че е валидно такова твърдение?
Искам да попитам относно изпита. Има ли строго изискване относно стила на писмената работа, защото от това, което прочетох, не става съвсем ясно? Дали трябва да бъде есе (защото това е един от типовете текст, които малко или много се изучават в у-ще) или може да бъде в малко по-свободен и разчупен стил?
Друго, което ме интересува е за самите специалности във факултета. Много хора ми казват, че за да успееш в някое от тези поприща трябва да си "отракан", напорист, предприемчив и дори нахален. И повечето хора, на които кажа, че подобна специалност ме интересува, смятат, че не е за мен, защото съм привидно сдържана и свита (което всъщност е от възпитание и такт, но това е съвсем друга тема). Смятате ли, че е валидно такова твърдение?
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Здравей! Ето програмата на изпита от миналата година, на която предполагам вече си попаднала. Самият изпит е журналистическо есе, което предполага разлики от това, което се учи в училище. Идеята на този изпит е да покажеш добро познаване на случващото се в обществото, да го анализираш и коментираш - адекватно и аргументирано. Напълно възможно е както във всяка една журналистическа статия да си позволяваш повече и да "разчупваш" стила - вкарвайки цитати, препратки, превръщайки есето на места или изцяло в разказ. Всичко това е изпробвано на този изпит от различни хора, където по-успешно, къде по-неуспешно. Факт е, че отделни проверяващи харесват повече творческата страна на нещата (темата да е представена, коментирана и аргументирана чрез разказ) или по-сериозната - като обективна журналистическа статия. Затова има минимум двама проверители - със сигурност и двете неща ще бъдат оценени - подобаващо 
По другия ти въпрос - в днешно време навсякъде трябва да си напорист и "нахален". Особено там където работиш и взаимодействаш с други хора. Това, че си по-притеснителна и спокойна не е проблем - една моя колежка ми сподели, че иска да учи PR именно за да промени това у себе си
Също така и в двете професии - журналистика и PR присъства ролята както на нахакания и бутащ се човек, така и на другия, който в повечето случаи стои "в сянка". От теб зависи да намериш правилната ниша за себе си 
Относно структурирането на текста - една от проверяващите, която водеше лекции на курса ни първия семестър заяви, че за нейния критерий държи да има ясно изразена теза, която е добре аргументирана - както е написано и в програмата. Моите есета обаче бяха доста отнесени и на места логиката беше всичко друго но не и свързана. На второто есе, което беше по-добре оценено дори ми беше казано като забележка, че съм се "разплул на места"
Явно не беше фатално 
По другия ти въпрос - в днешно време навсякъде трябва да си напорист и "нахален". Особено там където работиш и взаимодействаш с други хора. Това, че си по-притеснителна и спокойна не е проблем - една моя колежка ми сподели, че иска да учи PR именно за да промени това у себе си
Относно структурирането на текста - една от проверяващите, която водеше лекции на курса ни първия семестър заяви, че за нейния критерий държи да има ясно изразена теза, която е добре аргументирана - както е написано и в програмата. Моите есета обаче бяха доста отнесени и на места логиката беше всичко друго но не и свързана. На второто есе, което беше по-добре оценено дори ми беше казано като забележка, че съм се "разплул на места"
аз влезнах с оценката си от предварителния. Не мисля, че е вярно. Задължително отиди на предварителен, но е много важно, ако имаш ниска оценка, да не се отчайваш, защото много хора, който са били скъсани на предварителен и са изкарали много висока оценка после на редовния.dessie написа:Здравейте и от мен! Тази година ми предстои кандидатстване във ФЖМК. Мисля да се пусна на предварителния изпит,но разбрах,че на него пишели много по-ниска оценка,отколкото биха ти написали на редовния изпит.Има ли нещо вярно?
прочети темата от миналата кск за Журналистина и ВО, ще ти е много полезна.
- shannna
- В началото бе словото
Да, и аз доколкото знам е позволено да се пише в по-разчупен стил, даже е за предпочитане. И тук изскача въпросът за свободата на словото. Аз лично в есетата, които пиша за подготовка, обичам да споменавам доста имена от политиката и от обществото, но съм получавала доста съвети да се въздържам от засягането на авторитети. Но все пак, щом критиката е аргументирана, не виждам нищо лошо в това да си изкажеш мнението. Ако разбира се санкциите за това не ти костват местенцето в СУ
И един въпрос към така отзивчивите личности тук-какъв е шансът да си намериш работа или платен стаж по специалността по време на следването? Възможно ли е това да стане още първата година?
И един въпрос към така отзивчивите личности тук-какъв е шансът да си намериш работа или платен стаж по специалността по време на следването? Възможно ли е това да стане още първата година?
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Платен стаж или работа в самото начало без да имаш друг трудов опит и компетенция - малко трудно. Стаж обаче в добра агенция или медия - сравнително лесно стига да има желание 
Относно свободата на словото - мнението на кандидат-студента не се взима предвид. Т.е. това какви политически убеждения и нагласи имате не е от значение, стига да не са в двете крайности. Спокойно мога да заявя, че и на двете си есета солидно упражних правото си да "нахраня" г-н Премиера и това явно не ми костваше нищо
Разбира се, ако попаднете на скрит гербаджия това леко може да го подразни
Надеждата е, че в този факултет повечето колеги са демократи в онзи леко поизхабен смисъл на думата 
Относно свободата на словото - мнението на кандидат-студента не се взима предвид. Т.е. това какви политически убеждения и нагласи имате не е от значение, стига да не са в двете крайности. Спокойно мога да заявя, че и на двете си есета солидно упражних правото си да "нахраня" г-н Премиера и това явно не ми костваше нищо
- Mirsenstein
- В началото бе словото
Хрумна ми още нещо да попитам. Според мен несъмнено е от полза да се чете изобщо всякаква литература. Най-малкото за обогатяване на речника. Но дали можете да препоръчете някой вестник, списание или пък дори блог (така или иначе следя толкова много, нека поне има полза), където пишат хора с хубав стил и засягащи актуални теми.
Лесно е да се каже "чети вестници", но гледайки с какви бози вече се пълнят и всекидневници сравнително с уж добра репутация, ме е страх да рискувам
Лесно е да се каже "чети вестници", но гледайки с какви бози вече се пълнят и всекидневници сравнително с уж добра репутация, ме е страх да рискувам
To make a prairie it takes a clover and one bee,—
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
One clover, and a bee,
And revery.
The revery alone will do
If bees are few.
- Георги Герасимов
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Списък на препоръчителни източници, събрани от ФСС на ФЖМК. Аз лично препоръчвам в-к "Капитал" и сп. "Тема".
Заслужава си да се следят и другите медии (bTV, Darik радио) за да се прави съпоставка между отделните изразни средства и заеманите становища.
Заслужава си да се следят и другите медии (bTV, Darik радио) за да се прави съпоставка между отделните изразни средства и заеманите становища.
-
brasence
- Постоянно присъствие
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Аз бих ти препоръчал тази статия http://bg.wikipedia.org/wiki/Евфемизъм . Жаргонът "боза" е изключителене подходящ за изпита. 
КН правеж
"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski