Тема за притежателите на електронни книги/четци

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: Тема за притежателите на електронни книги/четци

Мнение от Dr Dulcamara »

Обичам много електронните играчки, но предпочитам да се забавлявам с тях, да ги разучавам и/или разглобявам. Мразя ежедневната електронна салата - телефони (особено умните), дистанционни управления, таблети, нетбуци и т.н., а сега и четци.

Та затова питам, не може ли само с едно нещо да се прави всичко? Да кажем, че от телефона не може да се избяга (ако най-новите модели все още позволяват да се говори по тях :wink: ). Но вместо таблетите, четците и тем подобни не може ли да се използва един малък лаптоп? Верно е, че е по-тежък, но пък има възможно най-пълната функционалност. Отпадат всички проблеми с прехвърляне, форматиране, обем на паметта мрежова връзка.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

За моженето - може. Но екранът свети, а при четците се използва някакво си електронно мастило, с което се запълвали пикселите и използва отразена светлина. Вероятно го обяснявам идиотски, а може и да бъркам, но е факт, че не свети и не ми дразни очите, а това ми е много важно. Досега не съм прочела и една книга на компа, а с рийдъра нямам проблем.
Иначе и аз никак не се кефя на разните му хай-тек и всякакъв-тек глупости, а доскоро и не правех разлика между таблет/ноутбук/киндъл/рийдър. Нито се хваля с това, нито се оплаквам. И никога не съм разбирала някой като почне да ми се хвали колко мегапиксела му била камерата на телефона или как имал незнамсикакво на него, обаче пък като влезе в подлеза на СУ, и му се губи обхвата на прехваления АйФон за 1000+ лева. Моят телефон струва - цифром и словом - 5(пет!) лева и ми върши отлична работа.

Ама дай да се върнем на темата за четците, че се отклоних - имате ли си предпочитани библиотеки и подобни сайтове? Че аз, както казах, карам малко по усет и на късмет и е много вероятно да съм пропуснала някой голям източник.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

punch написа:Едно време бях навит да си купя такова нещо, но има един момент. На мен лично голяма наслада ми носи допирът със самата книга, с хартията, ако ще да е лъскаво списание или вестник (въпреки че вестници не ги обичам много, щото ръцете ми се цапат от тях), докато при електронните ридъри го няма този допир. Нищо чудно обаче да си купя в скоро време един iPad 2, който може би ще изпълнява и функцията на електронен четец на книги, но от екрана ще се изморяват очите много повече отколкото от електронното мастило. Това много хора го казват от собствен опит. Факт значи.
Извинявай, но някой като ми каже това за хартията и... възприемам го от някой по-възрастен, ама при условие, че си се родил едва ли не с комп в ръцете, да твърдиш, че електронната книга те лишава от удоволствието на четенето е ... лицемерничко.
iPad е фукня. Подобно на всички таблети, той е повече аксесоар и времегубка, отколкото нещо полезно. Съгласна съм, че на определени хора таблетът може да им върши много работа, и все пак - нито е комп, нито е телефон. iPad е лъскава играчка. Постоянната конкуренция между него и четците е безумна. Първото е създадено единствено с цел да забавлява и толкова натоварено с ненужни функции, че да ти умре коня.Второто е създадено единствено за четене.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
punch
От дъжд на вятър
Специалност: филология
Курс: друг

Мнение от punch »

Мила написа: Извинявай, но някой като ми каже това за хартията и... възприемам го от някой по-възрастен, ама при условие, че си се родил едва ли не с комп в ръцете, да твърдиш, че електронната книга те лишава от удоволствието на четенето е ... лицемерничко.
iPad е фукня. Подобно на всички таблети, той е повече аксесоар и времегубка, отколкото нещо полезно. Съгласна съм, че на определени хора таблетът може да им върши много работа, и все пак - нито е комп, нито е телефон. iPad е лъскава играчка. Постоянната конкуренция между него и четците е безумна. Първото е създадено единствено с цел да забавлява и толкова натоварено с ненужни функции, че да ти умре коня.Второто е създадено единствено за четене.
Тук възрастта няма нищо общо. Вярно че съм се родил с комп в ръцете и следвам всички трендове в областта на информационните технологии. Имах предвид нещо друго, удоволствието от допира с хартията, към който са склонни много хора. Книгите са си книги. Ако си чел истинска книга/списание поне веднъж в живота си, знаеш за какво става въпрос.
iPad може да е фукня от гледната точка на завистта. За мен лично е супер оферта, защото ти дава почти всички необходими на теб функции на ноутбук и е много по-лек от ноутбук. Когато си нощно дежурство например, е много полезен, и няма нужда да влачиш със себе си навсякъде тежки ноутбуци.
Преди месец и половина си купих iPhone 4S и съм много щастлив. Ако трябва, ще обясня по-подробно защо.
ЕВРИБАДИ ДЕНС!

Всичко зависи от това как се позиционираш
(с) Андрей Миркин
The Мацки

Welcome to St.Tropez
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

iPad e bokluk. Trqbva da e tablet PC, ama stiga samo do tablet-a. Sled kato iskash kompiutyr v podobna forma, vzemi si pone istinsko tablet PC.

Chetcite ne zamenqt knigite. Az ne sym sprqla da cheta ot obiknovena hartiq. No sa bezkraino polezni po otnoshenie na mobilnostta i funkcionalnostta.

/via mobile
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
punch
От дъжд на вятър
Специалност: филология
Курс: друг

Мнение от punch »

НЗ, аз харесвам iPad и iPhone защото са стилни. iPhone 4S наистина е супер.
Иначе, благодаря ти че ме подкрепи за обикновената хартия :)
ЕВРИБАДИ ДЕНС!

Всичко зависи от това как се позиционираш
(с) Андрей Миркин
The Мацки

Welcome to St.Tropez
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

И аз си обичам допира с хартията, усещането е много по-различно да четеш книга на хартия. Особено като трябва да уча - много по-лесно преглеждам материала, подчертавам, каквото ми е нужно и т.н. Така или иначе не мога да отрека плюсовете на един четец и тва да натъпчеш 1000 книги в него о.О

Що се отнася до таблети, смартфони и прочие - не мисля, че темата е за това, нека не я разводняваме. Всеки сам си преценява от какво устройство има нужда и каква марка и модел иска да си купи. Тук вече си опира до лични предпочитания. Факт е, че за някои хора четците са пълна загуба на ресурс, след като можеш да си купиш таблет, който също поддържа четенето на книги.

Затова има толкова много различна техника - за всеки вкус.

Ако ще дискутираме техника генерално, а не само електронни четци - нека е само по посока възможността й и удобството й при четенето на текстови файлове.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Нека не забравяме, че e-ink дисплеите освен че нямат подсветка, също така и не трептят. А това е основното. Всеки друг диплей и монитор трепти, с високи честоти, които не се забелязват с просто око, но това не им пречи да изморяват очите. Докато електронната хартия е статична, то и затова хаби толкова малко батерия.

Дулкамара като повдигна темата, не може ли едно нещо да прави всичко - може, разбира се. Но колкото повече неща наблъскаш в едно малко пространство, толкова повече компромиси трябва да направиш с качеството. Забелязала съм, че хората, които наистина държат на четенето, не си взимат iPad за целта. Към него се насочват хората, които нямат високи изисквания за продукта, който ще ползват - абе да бе, може да чета на него от време на време, ама това ще е рядко. През останалото време ще играя Angry Birds. И може би ще ползвам скайп и интернет. Или ще си гледам филми, докато съм във влака. Ама в крайна сметка не е много ясно за какво ги давам тия пари.
(Отново ще се повторя. Ако ще е таблетен компютър, нека да е компютър, моля. Щото единия слейт за едната гъзарийка... :roll: )

Ако трябва да говоря конкретно за своя четец, основните ми разочарования за него бяха две.
1. Фирмата производител, iRiver, изобщо нямат изградена система за feedback от клиентите си. Те пускат продукт на пазара, пускат 2-3 софтуерни ъпдейта и зае*ават всичко, пускайки новия модел след година-две. Което означава, че са ореантирани към печалбите много повече отколкото към произвеждането на наистина успешен пазарен продукт.
2. Срещнах доста оплаквания на хора, че четците им в рамките на около година са започнали да умират. Т.е. не толкова некачествена изработка, колкото некачествени материали.
В обобщение, следващия път ще предпочета друга марка. Може би няма да е Киндъл с всичките им преформатирания и прочее, но се надявам Нуук и Сони да се развият в добра посока и да разполагат с наистина добри модели тогава, когато ще ми се наложи да си купувам нов четец.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Pisobella написа: ... Що се отнася до таблети, смартфони и прочие - не мисля, че темата е за това, нека не я разводняваме ...
Не бях прочел внимателно заглавието на темата и предположих, че става дума за обсъждане на предимствата и недостатъците, за възможни алтернативи. Сега разбирам, че съм сгрешил. Моля за извинение!
MidwinterSun написа: ... Дулкамара като повдигна темата, не може ли едно нещо да прави всичко - може, разбира се. Но колкото повече неща наблъскаш в едно малко пространство, толкова повече компромиси трябва да направиш с качеството ...
Имам известни резерви към това, но в смисъла на по-горното няма да е подхоящо да спорим по този въпрос.

Желая на всички настоящи и бъдещи притежатели на четци успешна работа и да ги ползват със здраве!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от ники »

Ненужна гъзарийка ми се вижда.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

Dr Dulcamara написа:
Желая на всички настоящи и бъдещи притежатели на четци успешна работа и да ги ползват със здраве!
Много си толерантен. ем си по-стар, ем си по-умен. я не им позволявай да ти се отварят много много

а мене от вчера ми се иска да ви нафлудя елитарната темичка... :evil:
la douleur exquise
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

ники написа:Ненужна гъзарийка ми се вижда.

Ники, повярвай ми не е гъзарийка. О, да познавам хора, които си купуха, защото е ...trendy, обаче електронната книга, както всъщност я промотират в България е супер удобно нещо. Особено за хора, чиято работа е свързана с книги или дори студенти. Гъзарията е... де да знам, аз не го виждам по този начин. Прекалено е профилирано, за да може да е гъзарско.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Бе.. не бих си купила.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Дид, въпрос на... цел е. Аз чета повече от средностатистическия потребител и четецът ми е донякъде необходимост. Мър (осиновявам си обръщението, много ми допада), защо пък елитарна?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Бе не отричам, че е удобен и практичен, но все пак не бих си купила : )

П.П. Искам да ми подарите :lol: :lol: :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”