Тема за притежателите на електронни книги/четци

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Тема за притежателите на електронни книги/четци

Мнение от Мила »

Вече сме поне трима души във форума, които си имаме това прекрасно чудо на техническата мисъл. Т.е. аз знам за себе си и още две дами - ще се радвам и ако някой друг се включи в темата (по темата!).
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Тема за притежателите на електронни книги/четци

Мнение от MidwinterSun »

А? Коя е третата дама? Аз знам за Манолов, ама той не пише вече тук... :lol:

<едит> Аааа, Ели. Сега видях. Мдам.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Моят ми е подарък, аз самата не бих си взела скоро - не само заради цената, но и защото не съм фен на техниката (ама хич) и не чувствах нуждата от такова чудо. Обаче истината е, че много бързо си дадох сметка, че е удобен, пести място и пари и всъщност хич не е лош. Честно казано, още му свиквам - и ще отнеме време, но, както казах, не съм голям техничар, така че това можеше да се очаква.
Иначе е на Престижио, паметта му е 2 Gb, 6-инчов екран, пуска музика, има Wi-Fi и радио, поддържа доста формати... Какво друго... А, да - беличък е, има и игри, ама не знам какви са, още не съм го разцъкала дотолкова. :)
Първата книга, която качих, бе "Сянката" поради сантиментални причини. После докопах един огромен архив (около 3 Гб) с всякакви книги за изкуство и си качих по-интересните от тях (към момента, де - другите си чакат реда на компа), още няколко - за изкуството на Ренесанса, за Рембранд, а днес - "Хазарски речник" (отново благодарности на Мила, че ми помогна).
Засега май съм доволна от filetram.com, но го намерих случайно и ще съм ви благодарна и за други големи библиотеки, от които може да се сваля.
Ми май това е. Признавам, че съм доста зарибена, но още имам трудности със самия процес на четене - след 26 години четене на хартиени носители, ми е някак странно. Предполагам обаче, че просто се иска време, за да свикна.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Лелеле.. Ели, не знаех, че с книга в ръка и научена да четеш си се родилa :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз имам един технически въпрос, въпреки, че сте само жени в темата:

възможно ли е, посредством юсб-връзка, да си кача на четец (без значение какъв) определени от мен текстове (например закон, кодекс, нормативни актове), които да ползвам в тяхната оригинална стилистика (сещате се, как са оформени законите - с членове, точки, препратки под линия и прочее специфика)?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Добре де, 22 години. :) Научила съм се да чета на 4 (първата ми дума е била театрално заглавие ("Мамут"), прочетена от афиш). Но инерцията при писане аха! да ме вкара в бисерите, факт.

Кристо, не би трябвало да е проблем. Форматирането си се запазва (поне във форматите, които аз съм чела засега).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Да, стига да не конвертираш от .doc файл, тогава понякога се чупи.

Ели, внимавай, аз съм чупила едно Престижио.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Т.е. ако имам файл пдф и направо го кача си се отваря нормално?
(примерно съм си свалил закон от раздел Книги в замунда?)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Аз моят си го купих с една от целите да качвам закони и лекции на него ;)
Теоретично е възможно. На практика усложненията варират в зависимост от файловия формат и от модела на четеца. Някои четци имат проблеми с пдф-ите, други - не толкова. В краен случай конвертираш и се молиш да стане.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

ПДФ не е файл за четци, но лесно се конвертира - както казах с един calibre (безплатен и свободен софтуер е) за точно 30 секунди правиш файла .epub или .mobi, зависи от четеца и си свиркаш.

PDF е статичен файл - все едно гледаш картинка, няма да ти позволи да си подчертаваш и т.н.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

А някой от вас има ли проблеми със свързването към компютър? Моето кабелче, което си е фабричното от комплекта, не хваща. Т.е. познава ми, че има включено ново устройство, но не мога да направя нищо с него и изобщо не ми се отваря. Оги предположи, че е защото местата за включване на юесби кабел отпред на компютъра предполагали по-слаба връзка, та го връзвахме отзад и пак нищо. После пробвах с друг кабел и в началото пак се опъваше. Отваря се от втори, понякога и трети опит дори и ми е странно. :scratch: Важното е, че работи, ама не би ли трябвало да се свързва с компютъра по-лесно?
Иначе си ми е в плътен кожен калъф и си го пазя, ама едно такова предупреждение не е излишно - джаскала съм на теракота веднъж лаптоп и два пъти фотоапарат, та... :mrgreen:
ПДФите ми ги отваря с форматирането, което си им е по принцип, но наистина едва ли ще може да се подчертава и прочее. Не ми се е налагало досега, та не съм се и замисляла. Целият този архив с книги за изкуството са ми в тоя формат. Може да взема да ги конвертирам, наистина - хем да се упражнявам, че всичко това ми е напълно ново.
В края на ноември
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Зависи какъв формат е самият документ, който качваш. Но би трябвало да се запази цялостното форматиране такова, каквото е. По принцип всеки един четец поддържа някакъв набор там от текстови (и други) формати, които може да отвори и да си ги четеш каквито са си. Някои повече, други по-малко. Имат и вече различни функции и екстри като цяло за самият документ. Например отметки, редакция и т.н. Та си зависи от четеца - гледаш там какво поддържа и чете и си правиш сметката :) Има програми за конвертиране.

Сега, аз си нямам такава играчка (макар че много много ми се иска, но по ред причини, главно финансови, не съм горд притежател), но предполагам, че така би трябвало да е.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Т.е. познава ми, че има включено ново устройство, но не мога да направя нищо с него и изобщо не ми се отваря

--> преинсталирай или
а/ драйверите за юсб-слотовете
б/ софтуера от четеца, който са ти дали...

при мен тва помага за телефона
Аватар
punch
От дъжд на вятър
Специалност: филология
Курс: друг

Мнение от punch »

Едно време бях навит да си купя такова нещо, но има един момент. На мен лично голяма наслада ми носи допирът със самата книга, с хартията, ако ще да е лъскаво списание или вестник (въпреки че вестници не ги обичам много, щото ръцете ми се цапат от тях), докато при електронните ридъри го няма този допир. Нищо чудно обаче да си купя в скоро време един iPad 2, който може би ще изпълнява и функцията на електронен четец на книги, но от екрана ще се изморяват очите много повече отколкото от електронното мастило. Това много хора го казват от собствен опит. Факт значи.
ЕВРИБАДИ ДЕНС!

Всичко зависи от това как се позиционираш
(с) Андрей Миркин
The Мацки

Welcome to St.Tropez
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Кристо, нямам такива работи. Никакви драйвъри - нито за слотовете, нито за четеца. Засега съм окей, важното е, че работи, ама... то пък, като се замисля, при мен какво ли е станало от раз... :) Сега ще се гушвам да си чета "Хазарски речник", ако не реша да си правя компания с Алмодовар и Бандерас.
Пънч, и при мен го има това, обаче рийдърът пести невероятно много място и пари, а при мен в момента и двете са си съществен фактор. Екранът изобщо не ми тормози очите, а аз съм с много висок диоптър и съм чувствителна в това отношение.

Абе, за човек, който е съвсем на Вие с техниката и не се чувства привлечен по никакъв начин от разните му там нововъведения, чистосърдечно мога да кажа, че рийдърът е много добро изобретение и може да бъде много полезно. След месец-два вероятно ще съм още по-възторжена... само да му свикна.
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”