Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Barberini
В началото бе словото

Re: Опера

Мнение от Barberini »

Търговецът на кристал написа:А ето какво си слушам аз тая вечер да си успокоявам нервата: http://www.youtube.com/watch?v=EbNyfv-q ... re=related. И чат-пат (на подходящи места в мелодията) троша по някоя лампичка от форумните украси. Много е весело. :lol: А това Колоратурафен, дето ги прави тия сравнителни видеа, е силно мой човек - не е включил Нетребко, дето като я чух в тая ария, ми се прииска да фрасна компютъра. Доплака ми се - глухи ли са хората, та я величаят толкова! За щастие, има и хора, дето чуват за какво иде реч, ама по-голямата част са от партията, дето пляска на Румен Дойков в захлас, явно.
Барберини ме открехна на тоя конкретен запис - помня, че с него се дивихме как може да е толкова непосилна задача да изкарат селото от нея... Без значение какво пее, няма разлика - нито като игра, нито като звучене, нито нищо. Кралица ли ще е, курва ли... все на леконравна селянка бие. Не знам дали се бях жалвала от пеенето й тук, ама тъкмо пак съм й набрала, та да споделя: http://www.youtube.com/watch?v=85gHnVo_ ... re=related. Как пък няма нищо благородн(ическ)о в нея, беее... все махленска свада подхваща.
Да си имаме уважението и уважението към Анна, записът не беше този, а видеото от Виена със същата финална кабалета, тогава дори коментирахме, че тъй като певицата полягва на сцената с деколетажа към публиката, просто е трябвало да си сложи едно лазерно фенерче между обалите, та в сублимния момент кога покрие глава с крепа, но остави достойнствата, да натисне едно копченце и то да прави "свет-свет-свет-свет"...

За мен дори не е проблем толкова излъчването, тя и Кабайе е смешна, понякога, Съдерланд също, но ти знаеш, че аз опера не мога да гледам, освен ако не е пълно с барихънкове. Слушам я обаче и тогава дори повече си личи кога работата се е спекла. Замисляла ли си се защо в нашата оперка все ходят да поставят Пучини и още някои опери на Верди? Ако можеш да ми отговориш на това ще е забавно. :wink:
Credeasi misera!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Е, щото няма кой да ти изпее Доницети, как защо? Аз съм го признала отдавна, но все повече ми се струва, че това не е истинската причина - половината певци издъхват и на нещата от Верди и Пучини, които се поставят, така че какъв би бил проблемът да сторят същото и в опера на Доницети?
Иначе разбирам какво имаш предвид и принципно съм съгласна, но има певци и в нашата опера, които заслужават внимание. Работата е там, че - познавайки те - ако се навиеш да дойдеш да ги чуеш, останалите в състава ще са под всякаква критика и ще си затвърдиш мнението за нашите сцени.
Докторът няма да е съгласен и го разбирам - аз самата ходя сравнително често на опера в София, а преди - и в Стара Загора. Също и в Русе, Пловдив (когато опера все още имаше и там), и Бургас. Наясно съм обаче, че правя известен (често - немалък) компромис с качеството. С което искам да кажа, че и теб те разбирам, защото знам какво си слушал и с какво сравняваш. Просто някои сме готови да направи въпросния компромис, други не са. То понякога и аз не съм, просто търпимостта ми е малко по-висока.

Виж, за барихънковете не съм съгласна, но това е обяснимо - в това отношение хем вкусовете ни се различават, хем търпимостта ми е по-ниска. В нашата опера пък - съвсем. Даже Делян погрозня и вече не може да мине ни за барихънк, ни за басхънк.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Barberini
В началото бе словото

Мнение от Barberini »

Как знаеш само, че ще "клъвна" на стръв като кабалетата на Лукреция, заради теб в офиса слушах нов, за мен, запис на Кабайе в същата опера, а сега подкарах на записа на Генчер от 1979 с Краус от Флоренция, но е малко късно за нея, да му се не види, само да докопам по-ранния от 60-те години. Снощи при инвентаризацията се оказа, че имам девет Травиати и едва 6 Лукреции, не можеш дори да ме упрекнеш в предубеденост. Да не говорим, че разширяваме Верди с "Бал с маски" и "Силата на съдбата".

И тъй като явно не си видяла личното ми съобщение, а и за да напомним на всички почитатели на операта, че извън Софийската и неините "прекрасни" изпълнители, има и други - миналата седмица почина една от големите изпълнителки на Моцарт и Щраус - Сена Юринац, но пък тук ще пусна клип, който няма нищо общо с тези двама композитори. Лека й пръст!

Моят последен опит беше преди 4-5 години с една злощастна "Сватба на Фигаро", за която ти си чела моето скромно мнение, не вярвам от тогава нещата да са се променили и ако ми позволите да погледна леко меркантилно и като рекламист един вид, последното не е много сигурно, но нейсе - оставете на страна любовта към този род музика и този вид изкуство, за което вие си плащате, сиреч сте клиенти, като такива имате право да очаквате качество срещу предоставените съответен брой финикийски знаци, когато обаче се сблъскате с посредственост в операта, не го изразявате по никакъв начин, напротив приемате това с примирение, ами именно затова нивото на оркестрите и изпълнителите ще е подобно, на нивото на аматьорщината донякъде. Вероятно ще ме обвините, че ако мога, да се изтъпаня на сцената и готово, я да ви продадат калпаво сирене в магазина, да видим дали няма да си потърсите правата? Може да е опростенческо мислене, но когато публиката не иска и очаква от изпълнителите, те също няма да дават - за Бога, Ското, Кабайе и Павароти са били освирквани в Ла Скала. Затова Румен Дойков ще се опитва да пее Манрико, а пък публиката възторжено ще му ръкопляска; затова някаква изстрадала женица ще изпее най-отчайващата Графиня в "Сватбата" и всички ще пляскат и викат "Браво". Пфуй :twisted:
Последно промяна от Barberini на 30 Ное 2011, 07:12, променено общо 1 път.
Credeasi misera!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Barberini написа: ... опера не мога да гледам ...
Не си спомням, някой да ми е пречил да си затварям очите в операта. :D
Barberini написа:... когато обаче се сблъскате с посредственост в операта, не го изразявате по никакъв начин, напротив приемате това с примерение ...
С това не съм напълно съгласен. Много пъти ми се е искало да свиря, но единственото, което съм правил, е било да не ръкопляскам. На другото просто не съм успял да се науча.
Barberini написа:... я да ви продадат калпаво сирене в магазина, да видим дали няма да си потърсите правата ...
За съжаление сиренето, в буквалния и в преносния смисъл, е много по-лошо, отколкото си мислим и можем да разберем на вкус. И софийския въздух дишаме ... Операта е едно от малкото останали неща, които все още не са подправени и можем да оценим. Убеден съм, че въпреки критиките е с по-добро качество от "сиренето", да не говорим за избраните "партиди".
Barberini написа: ... , но когато публиката не иска и очаква от изпълнителите, те също няма да дават ...
Тук сте напълно прав.
Аватар
Barberini
В началото бе словото

Мнение от Barberini »

Ще приема първите ви два отговора към цитатите, dottore enciclopedico, за проява на чувство за хумор, за третото, както бях посочил сиренето бе сравнение, със същия успех можех да използвам ябълки, круши, зайци, хрян, дреха или там каквото ви хрумне, та в този смисъл не разбрах опита ви за метафора и вметката за чистия софийски въздух. Оперетата е едно от най-подправените и неестествени форми на забавление, кой, когато го гръмнат, не умира, ами почва да пее с пълни гърди. Ако говорим за нешколуваността на нашите певци в Софийска опера като за неподправеност, това вече е друга история. Моята проста теза бе, че изпълненията на нашите певци, разбирай и оркестър, са посредствени, публиката обаче не изразява по никакъв видим начин своето недоволство от това, защото се радва на "неподправеност" (какъвто и да е смисълът, който е вложен в думата) или на "добро качество". :joker:
В първите страници на темата видях, че и Търговецът защитава тезата за изразяване на недоволство по някакъв начин, то в зала България на симфоничните концерти положението е същото, да от уважение не тръгнах да освиркам Тереса Берганца, когато беше тук, или Юрий Буков за ужасното му изпълнение на Третия, май, на Бетховен, или бе не знам дали да давам примери още. Просто си излязох и от тогава нашите не съм рискувал, май с едно или две изключения. С други думи се опитвам да разбера този начин на мислене на българската публика?
Credeasi misera!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Първото е шеговит и доброжелателен начин да изразя несъгласие с мнението Ви.

Второто е напълно сериозно. Не се примирявам с посредствеността в операта по свой начин. Наистина не ръкопляскам, когато не ми харесва и наистина не мога да свиря с уста, както това се прави в знак на неодобрение.

С третото исках да напомня, че ежедневно се сблускваме с куп фалшиви неща (млякото не е естествено, в сиренето няма мляко, във всички сладкши има хидрогенирани мазнини и т.н.), откровени лъжи, но нищо не предприемаме, купуваме, макар че е от решаващо значение за здравето и за живота ни. Така и за софийския въздух: изключително мръсен е, но не отиваме да живеем на друго място. Цялото това бездействие се дължи донякъде на инерцията ни, но главно на обстоятелството, че сме принудени да се примиряваме поради липсата на друга възможност.
В операта нещата са истински: певците действително пеят, музикантите действително свирят (все още я няма лъжата с пускането на записи, с цифровата "обработка" на звука), музиката действително е прекрасна. Това разбирам под неподправено. Е, много пъти качеството не задоволява, но това не е причина да изостявя ходенето/слушането на опера на фона на споменатите други много по-тежки компромиси. За мен остава удоволствието от слушането на музиката, макар и изопачена.
Оперетата познавам съвсем слабо, но никак не се смущавам от това, че няко пее вече мъртъв. Нима не сме се улавяли пред себе си да си фантазираме, какво ще стане/направим/кажем, когато умрем? :D Толкова е човешко, макар и абсурдно от гледна точка на здравия разум.

П.П.
"dottore enciclopedico" приемам като закачка. Ако е така, моля, не казвайте къде "известен съм ...". Мислех да го използвам за подписа си, но не посмях от страх, че самоиронията ми няма да бъде разбрана.
Ако пък е ирония в смисъл, че съм всезнайко, не го приемам. Нямам никакви претенции за сериозни познания в областта на операта. Слушайки тази музика изпитвам голямо удовалствие. Тук, в тази тема съм за да се "срещам" с хора с подобни интереси. Когато са ме питали за мнението ми - не съм го крил.
Аватар
Barberini
В началото бе словото

Мнение от Barberini »

Ама разбира се, че е шеговито намигване, само реших да не продължавам нататък с арията за паралитичи, асматичи, рахитичи и прочия :compress: Това за оперетата беше грешка на ръката, трябваше да е опера.

Един бас, който със сигурност не сте чували, дотторе, но ми е доста интересен, още повече, че има страхотен глас, с което не слагам край на разсъждаванията по темата, сега обаче в главата ми са цигулковите концерти на Вийотан

Изображение

Та не знам дали днес, но ще обмисля по-състоятелен отговор :wink:

Credeasi misera!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аз само наминавам да кажа, че поне още един контест със сигурност ще има. Може да съм тъпа, но за сметка на това съм и упорита.
Просто ей сега Диана Дамрау ме подсети за една ария, дето не мога да повярвам, че още не е минала на контест - чавка ми е изпила мозъка, чавка! :)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Благодаря, Barberini! Май наистина не съм го слушл, макар името да ми звучи познато.

Аз вчера вечерта пак бях на опера! :oops: :wink: :)
В "Селска чест" пяха доста добре.
http://www.youtube.com/watch?v=NAvxeJk_dVA (това ми прозвуча най-сицилиански 2:05)

Не мога да разбера, защо комбинират тази опера с "Джани Скики", а не с "Палячо".

Очаквам с интерес, Търговецо. :bounce:
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Не е като да е опера, но всъщност не му намерих по-подходяща тема. Определено най-удивителното нещо, което съм виждал на полувремето на мач.

Жалко само, че Байерн падат 5:2 ;)
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

ники написа:Не е като да е опера ...
Първото е написано. Второто е от оперетата "Цигански барон" на Йохан Щраус
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Да, знам, че е написано :) Просто видеото ми направи впечатление и реших да го споделя.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Софийската опера е поставила операта "Роберт дявола" от Майербер. Първите представления ще бъдат на 20, 21, 22 януари, а също и на 2 февруари. Попрочетох на няколко места и послушах малко, но не познавам тази опера. Някой ще разкаже ли нещо повече?
http://www.youtube.com/watch?v=W1oxubzyLGo
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мммм... благодарение на Барберини съм слушала само "Северната звезда" и "Хугеноти" и съвсем не мога да кажа, че познавам творчеството на Майербер. Обаче пък ще ми бъде интересно. Изобщо, февруари - живот и здраве, се очертава доста оперен месец.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Аз се прецелвам към втори февруари. Сега "тегля" операта, а междувременно си намерих либретото на френски и италиански. Тук вероятно ще пеят на френски. :cry:
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”