Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

Ох, да... Това Ангел ми го прати онази вечер и още не знам какво мисля по въпроса. Хвърли ме в голяма чуденка, признавам.

Докторе, какво стана с "Тоска"? Няма състави из нета, няма нищо. 'Па те спектаклите минАха. Ако чуеш нещо, знаеш кои имена ме интересуват. Аз може да се занеса до операта тия дни, ама не знам кога ще е. Така или иначе ме интересуват спектаклите на 27ми и 29ти ноември.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

fak написа:http://vimeo.com/27949634
Никак не съм сигурен, че такива "костюми" биха ми харесали в операта. Предпочитам нещата едно по едно, едно след друго.
Търговецът на кристал написа:... какво стана с "Тоска"? Няма състави из нета, няма нищо. ... Ако чуеш нещо, ...

От операта най-нахално не съобщават съставите. В сряда сутринта ходих до касата и пак попитах. Все още не знаели и тогава си купих билети за идния вторник, 15ти. По-късно ме "зарадваха" с неофициалната информация, че "любимецът" май-нямало да пее на примиерата, с което вероятността да попадна на него силно се увеличава. Друго не знам, но ако чуя нещо, ще се обадя.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Оф, аз утре и на 15ти изобщо не мога, надявам се дотогава истерията около съставите да се е уталожила. Знам едно - М. няма да тръгне на война с колегите си, за да пее на премиерата, така че ако са му я дали, си е заслужено отвсякъде и е голямо признание. Предполагам обаче, че К. ще пее. (т.е. е пял) Няма как да проверя, но ще се чуе.
Очертава се да я гледам 2 пъти, ще опитам 27ми И 29ти и ще разчитам да избегна "любимеца" ни (но то тогава ще са се кротнали нещата и ще могат да ни кажат конкретен състав).

Нарочно пиша инициали, предпочитам тия дискусии да не се откриват с конкретни имена в търсачките.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа:...надявам се дотогава истерията около съставите да се е уталожила ... (но то тогава ще са се кротнали нещата и ще могат да ни кажат конкретен състав)...
Не знам дали има артистични страсти около съставите. За липсата на информация съм склонен да подозирам един "пламемен" началник.
http://www.youtube.com/watch?v=BKp89i1XXGk
(... само заради сцената, не за да те дразня :wink: )
Търговецът на кристал написа:...Нарочно пиша инициали, предпочитам тия дискусии да не се откриват с конкретни имена в търсачките.
Някъде четох, че условният език е най-трудния за разбиване шифър. :D
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ииииии? Как беше? :P
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Беше хубаво, даже много. Тоска и Каварадоси пяха доста добре, но Скарпия ... нямаше да ти хареса. Приятно ме изненада голямото старание на Кварадоси да се движи и жестикулира "с жар" през цялото време :wink: . Дори в последната сцена прерита няколко пъти.
Извадих късмет.

Обаче за една друга страна на представлението/постановката просто нямам думи. В края на второ действие Скарпия беше вече гол до кръста, а Тоска си показваше черния комбинезон. Нещата не свършиха с това. В началото на трето действие пастирчето теглеше на връв една играчка на колелца. След това Каварадоси, целият окован с вериги, дълго и мъчително изпълзяваше от една дупка на замъка Сан Анджело. През цялото време можехме ясно да чуваме стърженето (не звънтенето) на веригите му.
Имаше и една интересна идея: един "таван", който се спускаше и сякаш притискаше певците, създвайки чувството на безизходица. Лошото беше, че формата му напомняше кръст, а това не беше така уместно, както при "Дон Карлос".

Както и да е, представлението беше хубаво и сме доволни!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, стига де! Не бъди такъв моралист - къде-къде по-ужасни неща съм виждала по сцените от гол до кръста баритон. :) Да не говорим, че принципно се смята, че Бисер е атрактивен и в това отношение (не споделям мнението, не е мой тип, ама...).
Радвам се, че са пели добре (М. ли беше Каварадоси?), ама наистина не бих понесла кофти Скарпия - знаеш ми отношението към тая роля като цяло. Аз трябва да взема да ида за билети за 27ми и 29ти, че другата седмица я съм в София, я не, пък да не останат само от най-скъпите, че и те прекаляват направо.

Колкото до кръста... не съм го видяла, но предполагам, че си прав.
В края на ноември
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Яяяя, тримцата разбирачи, отзовете се, моля!

Ако един оперен новобранец (разбирайте нивкаж не бивавал на такава) желае да посети постановка от този вид изкуство, коя точно бихте му препоръчали, като.. сефтосовална?
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мммм... аз бих заложила на нещо на Верди, примерно "Травиата", "Риголето", "Трубадур", "Аида"... или пък - извън Верди - "Кармен", "Севилският бръснар"... разни такива бих избрала аз като проверени. От друга страна, има хора, дето от раз се засилват към Вагнер и, на всичкото отгоре, им харесва. Аз мисля, че и "Тоска", дето я коментираме тук, е подходяща за целта, но доста народ разправя, че била тежка. Така че е малко деликатен въпрос.
Предполагам, че докторът ще каже, че всичко става, стига да имаш желание, но аз съм малко обременена, тъй като ходя от съвсем малка и в началото просто е било красиви костюми и още по-красива музика, без да се питам дали ми харесва или не. Някакво приключение, разбираш ме. А след това вече бях свикнала дотолкова, че някои традиционно тежки опери, непопулярни заглавия и т.н.т. са ми истинско блаженство. За друг обаче може и да не са - та затова избягвам да препоръчвам опери, различни от изредените по-горе. Залагам на клишето, един вид.
В края на ноември
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мдааам, разбирам. Мисълта ми с кое от всички клишета да започна : )

Може би ще е "Севилският бръснар", понеже съм гледала филма. Проблемът е, че го няма в програмата на Софийската опера :lol:

Благодаря, Ели : )
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа:Е, стига де! Не бъди такъв моралист - къде-къде по-ужасни неща съм виждала по сцените от гол до кръста баритон. :) ...
Не, не става дума за морал и пуритански разбирания. Музиката е толкова впечатляваща, че такива неща са просто напълно излишни и стоят като пришити насила.
Търговецът на кристал написа:... Да не говорим, че принципно се смята, че Бисер е атрактивен и в това отношение ...
Е, това не мога да преценя. :D
FloWersOfEviL написа:Яяяя, тримцата разбирачи, отзовете се, моля!

Ако един оперен новобранец (разбирайте нивкаж не бивавал на такава) желае да посети постановка от този вид изкуство, коя точно бихте му препоръчали, като.. сефтосовална?
Много се радвам, че един запален форумец идва тук! :) Ще направя всичко възможно да Ви "задържа", стига да не ме баннат преди това. Както казва Търговецът, според мен всичко би могло да се окаже подходящо, защото то е една "тайнствена хармония от красоти различни"
http://www.youtube.com/watch?v=Wx3nd9c3spA
или
http://www.youtube.com/watch?v=6nZB6nBV7_I
Верно е, че има по-подходящи опери за начало, но според мен всичко е въпрос на индивидуална чувствителност и предварителна нагласа. За първото смятам, че всеки човек го притежава, друг въпрос е доколко и в каква посока и степен го е развил, и иска да го развива. За второто ние, "разбирачите" де, сме насреща, стига да издържите и да не избягате :D . Аз си въобразявам, че мога да накарам човек да хареса дори и физиката, но ... не е по темата. :D

Най-близките представления са на "Селска чест" и "Джани Скики" (25 ноември), "Тоска" ще бъде на 27 и 29 ноември, накрая на месеца пак "Селска чест" и "Джани Скики" (30 ноември). "Селска чест" и "Джани Скики" са едноактни опери, слушал съм ги малко и не ги познавам добре. Затова предлагам "Тоска". Наистина е трагична, но не мисля, че е чак толкова тежка, а е много хубава :bounce: . Само кажете, че Ви интересува и съм готов да Ви я разкажа тук с линкове, вечер след вечер.

Ако експериментът мине добре, през декември - направо "в дълбоките води" с "Бохеми".
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

За "Бохеми" аз съм с резерви - но, държа да подчертая - просто никак не я обичам тая опера. Тегава ми е, опитвала съм да я харесам - е, не става и не става. Не е като да не съм я гледала 10 пъти и да не съм я слушала отделно още толкова, ама... И пак стигаме до личните предпочитания.
Виждам, че докторът също препоръчва "Тоска" - да, трагична е, но пък, като се замисля, историята е бая увлекателна, има много ярък/ярки персонаж/и и провокира доволно силни емоции у мен (макар двама от тримата тенори, изпълняващи партията на Каварадоси в тая постановка да са ми ужасно симпатични, продължавам да си мисля, че Тоска е тъпа, заблудена патица, дето толкова рита за тоя поплювко). Нужно обяснение - опираме до силния герой, който ми е една от най-големите оперни тръпки изобщо - барон Скарпия. Ноооо... тъй като бас ловя, че нищо не разбра, оставям на доктора да разказва, а ти, Дид, при желание, си повече от добре дошла да чуеш и видиш за какво става дума. Впрочем, гледах снимки от спектакъла - истината е, че видяното много ми допадна. Ще видим и наживо, ще чуем, ще отсъдим. ;)
В края на ноември
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Хм.. сега, като пуснах двата линка на @Dr Dulcamara стигнах до извода, че не желая да ги гледам. В смисъл не така на клипче. Реших, че е по-добре да отида направо ^^

Всъщност къде човек може да се осведоми (прочете) самата история на дадена опера, защото съм убедена, че ако се изтипосам просто така - нищо няма да разбера. А като сюжет нямам понятие от нито една.

Благодаря и на двама ви : )
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика

Мнение от Mushmul »

Дид, на сайта на Операта има инфо за всичко, включително и за сюжета: http://www.operasofia.bg/calendar_play.php?p_type=1
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Принципно може и на сайта на Националната опера, но аз си имам един по-любим, затова ти давам линк към него. Правен е с много душа, сърце и любов, даже аз имам известни заслуги за някои от нещата вътре (не обръщайте внимание на пунктуационните пропуски, моля): http://operata.net/opera_contents/tosca_puccini/
Най-отдолу има линкове към арии - изпълнителите не са онези, които аз бих избрала (даже съвсем не), но Поли (уебмастърката) е преценила така.

Иначе "Тоска" определено си има интрига и съспенс, макар че то... хем не е лошо да знаеш за какво става дума, хем така пък ще знаеш как свършва и си е спойлър отвсякъде. При все това, струва ми се, че е по-добре да знаеш историята, за да не си разхвърляш вниманието на 100 места и да не ти е съвсем чуждо всичко.

А, Поли, писали сме едновременно. :lol: Е, Дид, поне не можеш да се оплачеш от липса на мат'риал за четене.

Но много ми се иска да чуете ТОВА: http://www.youtube.com/watch?v=bVkLY-EJLLc. Това е краят на първо действие, в църквата. Пее Еторе Бастианини (моя безкрайна, фанатична, тъжна, нежна и безнадеждна оперна любов). Благородник.... зъл...
Ама го чуйте цялото, към края настръхвам цялата - след 02:25 и особено след 03:30, когато той казва: "Тоска, ти ме караш да забравя и Бог." - един от любимите ми оперни цитати изобщо. Как избухва финалът, бррр... наистина настръхвам. И очите ми се насълзяват, ама причините за това са твърде лични и нямат общо с евентуалното ни групово ходене на опера. :)

И - съвсем последна редакция - чуйте и това: http://www.youtube.com/watch?v=T849d2nv ... re=related. Няма нищо общо с "Тоска", но е доволно познато, всички сте/сме го чували в намсиколко изпълнения, но това продължава да ми бъде най-най-любимото от всички. Сериозно, кому са нужни тенори, питам се аз? Впрочем, имаше един лаф: "The tenor gets the girl during the performance [обикновено тенорите са любовчиите в оперите, а баритоните най-често са лоши], the baritone gets her afterwards."
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”