Карлос Руис Сафон
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Re: Карлос Сафон
Ух, само мен ли "Сянката..." не ме грабна така бясно?
Да, хареса ми, много ми хареса. Но не е моята книга, която да не искам , да НЕ МОГА да пусна докато не я довърша от раз.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Dr. Dulcamara също не ми се стори особено възторгнат, макар и той да каза, че я е харесал.
Но то нали затова има различни автори и различни книги - да може всеки да си намери по нещо за себе си... някъде. Аз го намерих у Сафон и с другите си книги само ми показа, че наистина е така.
"Сянката", "Играта", "Принцът", "Дворецът"... всичко дотук, без "Марина". Като правя уточнението, че и в нея начинът му на разказване си е също толкова прекрасен и се бях попрехласнала. Просто историята изобщо не струва, което е тъжно, уви.
"Сянката", "Играта", "Принцът", "Дворецът"... всичко дотук, без "Марина". Като правя уточнението, че и в нея начинът му на разказване си е също толкова прекрасен и се бях попрехласнала. Просто историята изобщо не струва, което е тъжно, уви.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Побутвам темата нагоре, за да се похваля, че съм сред първите в България, които прочетоха новата му книга (The Prisoner of Heaven), излязла на английски преди 4 дни - да не кажа и вероятно първата, предвид умопомрачителната отдаденост и любовта, която изпитвам към тоя автор (е, тя въпросната книга излезе на испански през ноември 2011, но там не бих могла да се меря с конкуренцията. Ако обаче изпитвах и най-малкото съмнение, че преводите - на английски и български - не са добри, с кеф бих почнала да уча испански. Само заради него)
Таааа... за книгата. Тя е третата от тетралогията "Гробището на забравените книги", включваща още "Сянката на вятъра" и "Играта на ангела" и до голяма степен обединява събитията от първите две, намества и изяснява някои неща, заплита други и "подлага" много добре за големия финал, очакван с последната книга.
Това, което искам да кажа е, че поне според мен тази книга е написана не само много красиво (който е чел Сафон, знае как умее да ниже думите и не мисля, че някой може да му го отрече), но и много умно (предвид наблюденията ми, изложени по-горе). Още повече, че има и бонус - човек може спокойно да прочете само нея, без предните две, и пак да разбере достатъчно добре историята. Но за запознатите със "Сянката" и "Играта" има бонус ефект, изразяващ се в онзи момент, в който си казваш: "Ахаааа... ето каква била работата", а много от героите се завръщат като стари приятели или врагове.
И този път като че ли героите бяха по-малко от имената в телефонния указател на окръжен град в България. А може и пак да бяха толкова, но "новите" лица бяха много добре подбран брой (поне според мен). Старите вече ги познаваме.
Обаче докато разбера каква е историята на Гробището, какво се е случило с Давид Мартин и дали подозренията ми ще се оправдаят (както и как Сафон ще оправи кашата, която забърка с финала на "Играта..." и която, предполагах, ще остави там), има да почакам бая време и да изпадам в периодични абстиненции.
Книгата е много красива. За пореден път. Писах го и във Фейсбуук, пиша го и тук - и съжалявам, че се повтарям, но тази формулировка най-точно описва чувствата ми към този автор: Бог да го благослови. Такъв разказвачески талант, такова търпение при разгръщането на историята, такава любов към героите и толкова изразителен изказ се срещат рядко - още по-малко пък накуп. В безсилен опит да обясня на Огнян за какво иде реч като емоция, изтърсих: "Само дано Сафон умре преди мен." Та после се наложи да пояснявам, че макар да му желая ужасно дълъг и все така продуктивен творчески път, трудно бих понесла мисълта, че няма да доживея да прочета негова книга. Сигурно звучи идиотски.
Таааа... за книгата. Тя е третата от тетралогията "Гробището на забравените книги", включваща още "Сянката на вятъра" и "Играта на ангела" и до голяма степен обединява събитията от първите две, намества и изяснява някои неща, заплита други и "подлага" много добре за големия финал, очакван с последната книга.
Това, което искам да кажа е, че поне според мен тази книга е написана не само много красиво (който е чел Сафон, знае как умее да ниже думите и не мисля, че някой може да му го отрече), но и много умно (предвид наблюденията ми, изложени по-горе). Още повече, че има и бонус - човек може спокойно да прочете само нея, без предните две, и пак да разбере достатъчно добре историята. Но за запознатите със "Сянката" и "Играта" има бонус ефект, изразяващ се в онзи момент, в който си казваш: "Ахаааа... ето каква била работата", а много от героите се завръщат като стари приятели или врагове.
И този път като че ли героите бяха по-малко от имената в телефонния указател на окръжен град в България. А може и пак да бяха толкова, но "новите" лица бяха много добре подбран брой (поне според мен). Старите вече ги познаваме.
Обаче докато разбера каква е историята на Гробището, какво се е случило с Давид Мартин и дали подозренията ми ще се оправдаят (както и как Сафон ще оправи кашата, която забърка с финала на "Играта..." и която, предполагах, ще остави там), има да почакам бая време и да изпадам в периодични абстиненции.
Книгата е много красива. За пореден път. Писах го и във Фейсбуук, пиша го и тук - и съжалявам, че се повтарям, но тази формулировка най-точно описва чувствата ми към този автор: Бог да го благослови. Такъв разказвачески талант, такова търпение при разгръщането на историята, такава любов към героите и толкова изразителен изказ се срещат рядко - още по-малко пък накуп. В безсилен опит да обясня на Огнян за какво иде реч като емоция, изтърсих: "Само дано Сафон умре преди мен." Та после се наложи да пояснявам, че макар да му желая ужасно дълъг и все така продуктивен творчески път, трудно бих понесла мисълта, че няма да доживея да прочета негова книга. Сигурно звучи идиотски.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
Оф, оправям заглавието, че така ми боде очите.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- jenesais
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Карлос Руис Сафон
Търговец, а книгата на английски от някоя книжарница тук ли я намери (и коя) или трябваше да си поръчаш по интернет? Че съм голям фен и аз и ми се чете...
she'd started smoking poetry
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
По Интернет. Коричната й цена е 17 паунда, на мен книгата+доставката от Амазон ми излезе 18.35. И пристигна изключително бързо (пак да ги похваля).
Което ми напомня, че не съм виждала тук негови книги на английски. Във Флоренция си намерих The Prince of Mist от някаква супер забутана книжарничка, дето дори не беше в самия туристически център на града, преди месец в Прага ми казаха, че очакват The Prisoner of Heaven в първата книжарница, в която попитах (просто й беше рано още)... само тук май не съм виждала - а не е като да не е популярен и да няма фенове.
Което ми напомня, че не съм виждала тук негови книги на английски. Във Флоренция си намерих The Prince of Mist от някаква супер забутана книжарничка, дето дори не беше в самия туристически център на града, преди месец в Прага ми казаха, че очакват The Prisoner of Heaven в първата книжарница, в която попитах (просто й беше рано още)... само тук май не съм виждала - а не е като да не е популярен и да няма фенове.
В края на ноември
В края на ноември
- Ambrosio`
- Паисий
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Отдавна не бях влизала във форума. Трябва обаче да споделя магията, която ми предаде Сафон. Научих за него точно от тази тема, но чак този месец имах възможност да се докосна до него. Първо Сянката, а след това и Ангелът. Изчетох ги на един дъх. Една след друга за 4 дни. Мога само да кажа, че Сафон е ВЕЛИК! Не мислех, че след "Сянката на вятъра" друга книга ще може да ме плени така. Сгреших. Карлос Сафон е магьосник с мастило. Пленява и завладява по такъв начин, че не усещаш как минава времето. "Играта на ангела" е мрачна, тъмна, зловеща и загадъчна, но точно това я прави неповторима. Ако трябваше да избирам само една книга, която да спася и запазя в "Гробището на забравените книги" щеше да е именно тя. Обожавам и се кланям пред таланта на Фредерик Бегбеде, но Сафон е с една идея по-близо до сърцето ми. А това някой да измести Бегбеде от първото място за мен, до преди няколко дни, беше непостижимо. Явно съм една от малкото, които избират "Играта на ангела" пред Сянката. Може би фактът, че по-мрачните и зловещи книги, и поезия винаги са ме грабвали повече изигра голяма роля при претеглянето на везните. "Играта на ангела" ме омагьоса и плени за цял живот. Искам да ви благодаря, че ме накарахте да се докосна до Карлос Сафон. Сега нямам търпение да се сдобия със "Затворникът от Рая".
Don't lose who you are, in the blur of the stars.
- originalsin
- Пишеща машина
- Курс: първи
За тези, които искат да имат триптиха на колоса Сафон в библиотеката си: http://knigazateb.com/knigi/hudojestven ... -namalenie 
"Ах, чувствам, че на човек е нужно нещастие или беднота, или болест. Иначе, току-виж, си се забравил..."
-
Ер Малка
- Вазов
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: втори
Току-що прочетох Сянката (след дълго прекъсване и отлагане) и само минавам, за да споделя колко очарована съм, въпреки че я започнах с много високи очаквания. Прекрасна. Сега знам, че всичко сафонско трябва да бъде прочетено и докато пиша това, до мен си лежи "Играта на ангела" и чака да бъде разлистена. Нямам търпение, но и същевременно не ми се иска да я започвам, защото колкото по-скоро го направя, толкова по-бързо ще свърши историята.
п.с. Страх ме е да чета в такива теми, спойлвате ми
п.с. Страх ме е да чета в такива теми, спойлвате ми
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
- Персей
- Пишете, о, братя
- Специалност: Магьосничество с елфически езици
Страх ме е да започна "Затворникът от Рая", защото после ще трябва да чакам да излезе четвъртата книга, за да разбера как свършва историята.
Между другото, през месец май ще излезе на български и първата книга на Сафон - "El príncipe de la niebla", под името "Принцът на мъглата".
Между другото, през месец май ще излезе на български и първата книга на Сафон - "El príncipe de la niebla", под името "Принцът на мъглата".
Последно промяна от Персей на 19 Мар 2013, 01:50, променено общо 1 път.
Не притежаваме ний щит за пред смъртта:
към беден и богат е безразлична тя.
За да живееш с радост, живей за радостта,
останалото тук е просто суета.
Аз пък съм малко възмутена от "Затворникът от Рая" - как може да е има-няма 200 страници?!
Това знаете ли какво значи?! Че или ще има пета книга или в четвъртата ще са наблъскани един куп неща и поне някаква от тях ще са претупани.
Мрън
Това знаете ли какво значи?! Че или ще има пета книга или в четвъртата ще са наблъскани един куп неща и поне някаква от тях ще са претупани.
Мрън
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Персей
- Пишете, о, братя
- Специалност: Магьосничество с елфически езици
Наскоро попаднах на едно негово интервю, където казва, че скоро ще завърши четвъртата книга, която ще бъде и последната. Остава само да чакаме.
Не притежаваме ний щит за пред смъртта:
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Оф, аз искрено се надявах четвъртата всъщност да не бъде последната (въпреки първоначалния замисъл) - именно поради причините, които изтъкна Мила.
Персей, ако знаех, че и ти си му фен, на последната форумна определено щях да гледам да седна по-близо до тебе - поне да се наприказвам със съмишленик. Макар Рени пък да компенсира откъм театрално разлафване.
А в началото на май на английски излиза и The Watcher in the Shadows.
Колкото до "Принцът на мъглата" (аз се надявах да го преведат "Принцът на мъглите") - не очаквайте кой знае колко, честно. Четох я на английски още като излезе ииии... не съм кой знае колко възхитена, макар да не беше лоша. В личната ми класация е втора отзад-напред (след "Марина").
Персей, ако знаех, че и ти си му фен, на последната форумна определено щях да гледам да седна по-близо до тебе - поне да се наприказвам със съмишленик. Макар Рени пък да компенсира откъм театрално разлафване.
А в началото на май на английски излиза и The Watcher in the Shadows.
Колкото до "Принцът на мъглата" (аз се надявах да го преведат "Принцът на мъглите") - не очаквайте кой знае колко, честно. Четох я на английски още като излезе ииии... не съм кой знае колко възхитена, макар да не беше лоша. В личната ми класация е втора отзад-напред (след "Марина").
В края на ноември
В края на ноември
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Едно нестройно ревю на The Watcher in the Shadows - излезе преди месец и подозирам, че пак съм била сред първите в България, които са се докоснали до нея: http://eli-finland.blogspot.com/2013/06 ... html#links
(Мила, пускам линк, понеже текстът е доста - ако не е окей така, кажи да го копирам)
Дотук са ми степенувани така:
1. Сянката на вятъра
2. Играта на ангела/Затворникът на рая (невъзможно ми е да избера фаворит измежду двете - уж Играта ми харесва ееееедна идея повече, но веднага като го напиша това, ме обзема страшна вина
4. The Watcher in the Shadows
5. Принцът на мъглата
6. The Midnight Palace
7. Марина (чак ме е яд, че е на Сафон, толкова не ме кефи как реши финала)
(Мила, пускам линк, понеже текстът е доста - ако не е окей така, кажи да го копирам)
Дотук са ми степенувани така:
1. Сянката на вятъра
2. Играта на ангела/Затворникът на рая (невъзможно ми е да избера фаворит измежду двете - уж Играта ми харесва ееееедна идея повече, но веднага като го напиша това, ме обзема страшна вина
4. The Watcher in the Shadows
5. Принцът на мъглата
6. The Midnight Palace
7. Марина (чак ме е яд, че е на Сафон, толкова не ме кефи как реши финала)
В края на ноември
В края на ноември
-
Faith_no_more
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Ели, не си честна... "Играта на ангела" ме чака от началото на април и вероятно ще чака още месец :/ А пък за другите да не говоря... Мрън!
Vanity, definitely my favorite sin...
There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...
Вяра чете... и от време на време пише...
There is a fire inside of this heart in a riot about to explode into flames...
Вяра чете... и от време на време пише...