Въпрос
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Въпрос
Имам 1 въпрос, много ще се радвам ако някой може да ми отговори. Миналата година ме приеха в СУ и тази трябваше да съм първи курс. Поради някои мои проблеми и това, че ми се наложи да съм в чужбина за половин година, така и не отидох да уча там. Не съм бил на никакви лекции, упражнения или изпити. При записването платих първи семестър, а после февруари се обадих на един приятел да ми плати и втори, за да не губя студентски права. Сега се върнах и есента със сигурност трябва да почна да уча. Въпроса ми е мога ли да платя семестъра и да започна пак същата специалност октомври като първокурсник или трябва да кандидатствам наново и каквото ме приемат? Обадих се в канцеларията, там една жена не беше много запозната и не можа да ми отговори точно, но ми каза че съм можел да си взема изпитите на септемврийската поправителна сесия и даже направо да съм втори курс есента. Аз едва ли ще успея да науча за 2 месеца материал дето са го учили цяла година, така че това ми се струва невъзможно. И се чудя дали ще може да си платя пак първи семестър и от октомври да започна специалността, в която ме приеха миналата година. Ако не може трябва да знам да кандидатствам, че май още 3-4 дни приемат документите само. Някой знаещ, ако може да ми помогне бързо, че незнам какво да правя.
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Re: Въпрос
В кръга на шегата - в СУ такива неща са възможни.cannavaro написа:Аз едва ли ще успея да науча за 2 месеца материал дето са го учили цяла година, така че това ми се струва невъзможно.
Няма да давам примери с колеги и съквартиранти...
А по темата, не мога да отговоря. Интересен казус.
Давам ти номера на шефа на учебен отдел, попитайте го лично.
98 73 488 - Георги Гешев
93 08 444 - секретарките му
п.п.
Ще ви помоля да ни информирате за развитоие по темата, защото е важна и интересна!
Приятен ден
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Re: Въпрос
относно ученето за 2 месеца - не знам, какво учиш, демек дали е нещо напълно ново за тебе, или имаш някаква идея, и дали се учат по много различни предмети, но 2 месеца са напълно достатъчно време да си научиш и да се явиш поне на някаква част от изпитите, ако не дори и на всички. Ако не работиш и не те мързи е абсолютно възможно. И ако ти се занимава, защото ще си е стрес... И после доста изпити, ще ти е нанагорно, но не е невъзможно.
cannavaro написа:Имам 1 въпрос, много ще се радвам ако някой може да ми отговори. Миналата година ме приеха в СУ и тази трябваше да съм първи курс. Поради някои мои проблеми и това, че ми се наложи да съм в чужбина за половин година, така и не отидох да уча там. Не съм бил на никакви лекции, упражнения или изпити. При записването платих първи семестър, а после февруари се обадих на един приятел да ми плати и втори, за да не губя студентски права. Сега се върнах и есента със сигурност трябва да почна да уча. Въпроса ми е мога ли да платя семестъра и да започна пак същата специалност октомври като първокурсник или трябва да кандидатствам наново и каквото ме приемат? Обадих се в канцеларията, там една жена не беше много запозната и не можа да ми отговори точно, но ми каза че съм можел да си взема изпитите на септемврийската поправителна сесия и даже направо да съм втори курс есента. Аз едва ли ще успея да науча за 2 месеца материал дето са го учили цяла година, така че това ми се струва невъзможно. И се чудя дали ще може да си платя пак първи семестър и от октомври да започна специалността, в която ме приеха миналата година. Ако не може трябва да знам да кандидатствам, че май още 3-4 дни приемат документите само. Някой знаещ, ако може да ми помогне бързо, че незнам какво да правя.
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
При мен беше същият казус - миналата година ме приеха специалност, записах се, но поради пътуване не успях да се явявам на лекции... така мина семестъра, но реших, че няма смисъл да плащам за втори, понеже не бях сигурен дали имам някакви перспективи в следването...
тази година просто реших да кандидатствам, попитах, но ми отговориха, че нямам никакви права, понеже нямам завършен първи курс
а в случая на питащия по-горе, мисля, че положението е същото - може да има права, само ако има завършен първи курс, а ще го завърши, само ако изкара всички или поне минимума изпити на поправителната...
така че нека да попита, да прецени... аз проблема го реших радикално!
и наистина, нека каже какво е решил и какво са му казали, интересно ми е и на мен
тази година просто реших да кандидатствам, попитах, но ми отговориха, че нямам никакви права, понеже нямам завършен първи курс
а в случая на питащия по-горе, мисля, че положението е същото - може да има права, само ако има завършен първи курс, а ще го завърши, само ако изкара всички или поне минимума изпити на поправителната...
така че нека да попита, да прецени... аз проблема го реших радикално!
и наистина, нека каже какво е решил и какво са му казали, интересно ми е и на мен
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
добре, ако не работиш, наистина - какъв е проблемът да седнеш, да прочетеш и да се явиш на изпити септември. повечето специалности в първи курс са с доста лесни изпити, така че напъни се и действай, можеш да запишеш и с два невзети, поне опитай...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
Значи за изпитите през септември ми се струва супер нереално да ги взема. Те са 7 и за да успея трябва да взема 5. Проблема е, че почти всички са математики и положението не е като с разказвателните предмети (сядаш,четеш учебника и учиш). А и да ги взема някак си, незнам другата година как ще уча втори курс с някакви супер минимални знания и едвам добутал до там. Вчера ходих до факултета и си изтеглих дипломата за 2 часа и подадох документи в СУ за всеки случай. По въпроса инспекторката във факултета ми обясни, че ако не мина септемврийската сесия, имам право октомври пак да съм първи курс (т.е. нещо като презаписване на годината). Това било така, защото съм платил и двата семестъра тази година. Само дето и тя много се чудеше и не ми изглеждаше никак уверена и сигурна в това, което каза. Така че проблемът още си седи и октомври да не се окаже - от два стола на земята. Сега другата седмица ще ходя на математиката и в зависимост от това какво направя ще преценявам. Ако имам шанс да вляза пак, няма да уча за септември и направо ще съм първи курс същата или друга специалност. Ако се изложа (много по-вероятно, защото от 1 година не съм пипал математика, а до изпита има 1 седмица) ще уча нещо за септември. Третият вариант е като ме скъсат и есента да презапиша първи курс (само да не се окаже тогава, че се е объркала сега). От друга страна ако третото е възможно (а то мен ме устройва най-много), ще се окаже че първите две са били загуба на време и нерви. Въобще много сложен казус и никой не може да ми отговори точно какво е положението. Ако някой знае нещо по въпроса и може да ми помогне, моля да пише тук, че с тая бюрокрация и глупости тук направо откачих.
Чакай сега, инспекторката е била права за първия курс през октомври, но по принцип може да погледнеш нещата как са в правилника, за съжаление в момента нямам възможност да ти го издиря. Имаше нещо за пазене на студ. права за 3 години, когато не си плащал, а ако си плащал трябва да е дори по-свободно.
Колкото до математиките споко, лесни са, поне нещата от първия семестър на фми са лесни (допускам, че си фми, защото там са 7 изпита през първата година, информатиката поне), според мен, след като по принцип явно си се занимавал с математика, че да влезнеш фми, ще се справиш. Поне може да се пробваш, не да си пилееш времето. Е ако ти се мързелува, вече е друг въпрос. Но ми се струва малко безсмислено да се явяваш пак на кси...
Колкото до математиките споко, лесни са, поне нещата от първия семестър на фми са лесни (допускам, че си фми, защото там са 7 изпита през първата година, информатиката поне), според мен, след като по принцип явно си се занимавал с математика, че да влезнеш фми, ще се справиш. Поне може да се пробваш, не да си пилееш времето. Е ако ти се мързелува, вече е друг въпрос. Но ми се струва малко безсмислено да се явяваш пак на кси...
cannavaro написа:Значи за изпитите през септември ми се струва супер нереално да ги взема. Те са 7 и за да успея трябва да взема 5. Проблема е, че почти всички са математики и положението не е като с разказвателните предмети (сядаш,четеш учебника и учиш). А и да ги взема някак си, незнам другата година как ще уча втори курс с някакви супер минимални знания и едвам добутал до там. Вчера ходих до факултета и си изтеглих дипломата за 2 часа и подадох документи в СУ за всеки случай. По въпроса инспекторката във факултета ми обясни, че ако не мина септемврийската сесия, имам право октомври пак да съм първи курс (т.е. нещо като презаписване на годината). Това било така, защото съм платил и двата семестъра тази година. Само дето и тя много се чудеше и не ми изглеждаше никак уверена и сигурна в това, което каза. Така че проблемът още си седи и октомври да не се окаже - от два стола на земята. Сега другата седмица ще ходя на математиката и в зависимост от това какво направя ще преценявам. Ако имам шанс да вляза пак, няма да уча за септември и направо ще съм първи курс същата или друга специалност. Ако се изложа (много по-вероятно, защото от 1 година не съм пипал математика, а до изпита има 1 седмица) ще уча нещо за септември. Третият вариант е като ме скъсат и есента да презапиша първи курс (само да не се окаже тогава, че се е объркала сега). От друга страна ако третото е възможно (а то мен ме устройва най-много), ще се окаже че първите две са били загуба на време и нерви. Въобще много сложен казус и никой не може да ми отговори точно какво е положението. Ако някой знае нещо по въпроса и може да ми помогне, моля да пише тук, че с тая бюрокрация и глупости тук направо откачих.
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
аз лично бих са напънал малко - все пак до септември има не малко време, пък и наситина математическите предмети не са трудни, ако си учил преди това математика (още повече, че кандидатстваш с нея)...
не са чак толкова много предмети - 7, два от които може да ги отложиш...
а за т.н. "разказвателни предмети" мисля не сте прави - пробвайте по същия начин да минете поправителната на коя да е филология
...
не са чак толкова много предмети - 7, два от които може да ги отложиш...
а за т.н. "разказвателни предмети" мисля не сте прави - пробвайте по същия начин да минете поправителната на коя да е филология
Моля някого за помощ!!! Ето как се разви ситуацията: В крайна сметка подадох документи като кандидат-студент и се явих на изпит по математика и английски. По математика изкарах 4,45, а по английски 4,02. Междувременно ходих много пъти до учебен отдел във ФМИ, където една жена (която е на път да ми провали бъдещето) ме уверяваше, че 1000% дори да не се явя септември на поправителна сесия ще мога да презапиша първи курс. На второ класиране бях приет Икономика, но тъй като бях сигурен, че ще мога да си презапиша информатиката, която повече ми харесва, не отидох да се запиша. Съответно август пак заминах в чужбина и в събота се върнах. Днес реших да отида и преди малко се връщам в прединфарктно състояние. След сума разправии ми обясниха, че от преди една седмица вече важало ново правило, според което студенти с нито един взет изпит ще бъдат отстранявани и няма да имат право да презаписват
Така в момента съм бил студент само още 5 дни и след това ще бъда изхвърлен. Можел съм да уча чак догодина, ако се явя на нови изпити и ме приемат евентуално нещо
Аз им обясних, че са ме излъгали и не могат да ми кажат, че ще уча чак след една година. Какво ще правя през цялото това време??? Така променят живота ми коренно и ще изостана с 2 години от връстниците ми. В момента съм направо като в бесъзнание и незнам какво да правя и към кого да се обърна? Не мога да кажа и нашите, които очакват, че от понеделник ще тръгна на училище. "Шансът" бил някой професор да ми пише 3 до петък в книжката, защото само така съм щял да мога да презапиша годината. В пълна безизходица съм и съм готов на всичко, ако някой може да ми помогне (ще платя, ако трябва). Наистина много моля някой, който може да ми помогне или да ме свърже с човек, който може да ми помогне да пише тук или на ЛС. Хора, съдействайте!!!!!
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка: