[КСК 2012] Кандидати за Право
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- Equilibrium
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: МО
- Курс: втори
Re: кандидатстудентска кампания 2012/2013 право
Направо скоро да очаквам теми за 2015/2016..
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
1. Виж точка 3.EllieD написа:...
2. Този е учебникът. Всъщност това не е учебник, а по-скоро помагало с конспектирани теми. На Саздов учебниците по принцип са за УНСС. Препоръчителната литература за СУ е:
1) История на България от древността до наши дни. Учебник за 11 клас. Делев, П., Г. Бакалов, П. Ангелов, Ц. Георгиева, П. Митев, И. Илчев, И. Баева, Е. Калинова. С., Планета 3, 2001.
2) История и цивилизация. Учебник за 11 клас на СОУ. Гюзелев, В., Р. Гаврилова, И. Стоянов, М. Лалков, Л. Огнянов, М. Радева. С., Просвета, 2001.
3) История и цивилизация. Учебник за 11 клас на средните общообразователниучилища. Мутафчиева, В., К. Косев, С. Грънчаров, Xр. Матанов, И. Илиев, А. Василев. С., Анубис, 2001.
Аз бих ти препоръчал минимум учебник за профилирана подготовка (примерно на Просвета), защото съдържанието на посочените горе е доста рехаво. Но по принцип в повечето случаи темата съответства на урока от учебника.
3. Конспекти за всички изпити тук: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... _za_izpiti
4. Към януари-февруари 2012.
- Lithium
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
И ако още пишем във форума, значи личния ни живот куцаEquilibrium написа:Направо скоро да очаквам теми за 2015/2016..
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
-
ВРАГ
- В началото бе словото
- Специалност: Кандидат-студент
- Курс: кандидат-студент
Аз се подготвям от зеленият учебник на Милена Каймаканова и е доста удобен, написан е по достъпен начин, така че ни би трябвало да имаме някакви затруднения.
Аз искам да попитам оценката от матурата по история ли се взема или от дипломата, смисъл това по избор ли е или задължително от матурата, след като си държал такава?
Аз искам да попитам оценката от матурата по история ли се взема или от дипломата, смисъл това по избор ли е или задължително от матурата, след като си държал такава?
It’s your love that’s strong
It’s the only thing that keeps me holding on..
Оценката се взима от матурата.
Искам да попитам дали този конспект по литература е достатъчен или е необходимо да бъдат разгледани всички произведения на даден автор.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... _za_izpiti
Или е по-правилно да се използва този конспект? http://kandidatstvane-su.hit.bg/Literat ... iteratura1
Или е по-правилно да се използва този конспект? http://kandidatstvane-su.hit.bg/Literat ... iteratura1
-
ВРАГ
- В началото бе словото
- Специалност: Кандидат-студент
- Курс: кандидат-студент
Мерси! Между другото преди дни говорих с учителката ми по история и тя ме посъветва да не държа матура по история, а по някой друг неутрален предмет, който няма да влияе върху балообразуването за право, затова реших да държа по философия и оценката да се вземе от дипломата по история, тъй като там ми е 6.00, иначе може да ми е по-ниска от матурата или просто да се случи някаква издънка.mimi написа:Оценката се взима от матурата.
Според вас това добре ли е?
П.С Горе имах предвид Милияна, а не Миляна, извинявам се за грешката.
И последен въпрос, план - конспекта, който е посочен по-горе и за 2012 ли се отнася т.е. същият ли ще си е?
It’s your love that’s strong
- liv
- Стенограф
- Специалност: право
Колкото и да ти казват, че матурата е лесна и щом като си решил да кандидатстваш с история и не би трябвало да имаш проблеми, на матура по история не се явявай.
Както каза сам, може да се издъниш.
Както каза сам, може да се издъниш.
Ако желаеш, може да разгледаш произведения на съответния автор, които са извън конспекта. Творбите, които са дадени тук, са ориентировъчни и " Цитатите, въз основа на които ще се задава изпитната задача от втория тип, ще бъдат само от изрично посочените в изпитната програма литературни произведения."mimi написа:Искам да попитам дали този конспект по литература е достатъчен или е необходимо да бъдат разгледани всички произведения на даден автор.
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Това с другата матура е добре, но си помисли дали това да бъде точно философия.ВРАГ написа: Реших да държа по философия и оценката да се вземе от дипломата по история
А може ли да ми намалят оценката, ако съм разгледала само тези от конспекта.liv написа: Ако желаеш, може да разгледаш произведения на съответния автор, които са извън конспекта. [/b]
- Never
- Драскач
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Много зависи от конкретната ситуация. Не е толкова важно дали произведението е от конспекта или не, а до колко отговаря на зададената тема. Ако ще 10 произведения извън конспекта да опишеш, ако мотивът, който трябва да разглеждаш, е едва споменат в тях, колкото и локуми да разтягаш, заминаваш.
Най-добрият вариант (според мен) е, да познаваш много добре тези от конспекта, но да разгледаш и другите, да намериш някакви общи точки (или да се задълбочиш в някое, което ти харесва) и вече когато коментираш определен мотив ще можеш да го направиш надълго и широко за произведението от конспекта, но и да споменеш общото/различното/допълващото се/противоречащото си с другото произведение.
И наистина, ако ви се очертава 6,00 по история в дипломата, дори не си мислете за матура. Не твърдя, че не е възможно да изкарате 6,00, даже напротив, но най-малкото е, че някой винаги може да ви се заяде и да ви вземе точки просто ей така (познавам хора, на които им се случи). Ако няма да ви трябва оценката по език, това би било добър вариант.
Най-добрият вариант (според мен) е, да познаваш много добре тези от конспекта, но да разгледаш и другите, да намериш някакви общи точки (или да се задълбочиш в някое, което ти харесва) и вече когато коментираш определен мотив ще можеш да го направиш надълго и широко за произведението от конспекта, но и да споменеш общото/различното/допълващото се/противоречащото си с другото произведение.
И наистина, ако ви се очертава 6,00 по история в дипломата, дори не си мислете за матура. Не твърдя, че не е възможно да изкарате 6,00, даже напротив, но най-малкото е, че някой винаги може да ви се заяде и да ви вземе точки просто ей така (познавам хора, на които им се случи). Ако няма да ви трябва оценката по език, това би било добър вариант.
It's never too late
for a twist of fate.
for a twist of fate.
Колко дълги трябва да са горе-долу темите по литература и история.
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
"Препоръчително е кандидатстудентската работа да бъде в обема, определен от предоставения комплект листове (8-10 страници ) с цел дисциплиниране на изложението. Изпитът е писмен с продължителност 4 астрономически часа."
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... literatura
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... literatura
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
- Katalina_Stefanova
- В началото бе словото
Обемът не е толкова от значение, колкото съдържанието, важно е темата да бъде разработена добре. Пет странички смислен текст се възприемат от проверяващите много по-добре от 25 страници дрънкане на неща, които не са свързани с темата и са само разтягане на локуми. А и обемът е доста относителен предвид това, че всеки почерк е различен и някои пишат по-дребно, а други по-едро. 
Още ли няма никой, който ще кандидатства право другата година?