1 курс Право (2011-2012)

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Публикувай отговор
Аватар
iodine
Драскач
Специалност: Право
Курс: първи

Re: 1 курс Право (2011-2012)

Мнение от iodine »

Моридин написа:И никога не вярвайте на слухове за преподавателите. Важното е да го раздавате спокойно и без паника.
Точно така, не вярвайте на фолклорни глупости, когато аз бях първи курс най-тиражираните за проф. Токушев бяха слуховете, че:

- Идва до СУ с лимуозина и личен шофьор :lol: , а аз и много други колеги сме го виждали многократно в метрото и
- Подписал е колко там бяха смъртни присъди, а той е бил прокурор в Пирдоп до колкото помня...

Не си притеснявайте, съветите ми за ИБДП са:

1. Не се страхувайте;
2. Учете си целия семестър по тази дисциплина;
3. Гответе се добре за колоквиумите и се стремете към възможно най-висока оценка на тях - професорът ги взима предвид.

Това е.
В името на потока! Втория!
Аватар
nanozetka
От дъжд на вятър

Мнение от nanozetka »

Я кажете сега - има ли реален смисъл от ходене на лекции? Поне още в първите седмици лично аз за съжаление не намирам такъв. Знам, че има колеги, на които им е интересно да ги посещават и го правят с интерес, обаче за мене това си е пропиляно време. Ето пример - лекцията по ОТП е 3 часа; отиването и вращането ми само до общежитието е 1 час; 1 час разкарвания и глупости - и ето ги 5 часа - време, което лично аз мога да се оползотворя по много по - добър начин. Все още не съм посетил лекции по някои избираеми дисциплини като например ИППУ-то на Дачев - този изтъкнат преподавател :) . Малко ме съмнява преподавателите ни през първия семестър да успеят да запомнят физиономиите на посещаващите лекционния курс и по този начин последните да спечелят някакви девиденти. Знам, че ученето и начинът на подготовка са строго индивидуални за всеки един от нас. Та въпросът ми всъщност е по - скоро насочен към ветераните и техния основен начин за подготвяне - от лекциите ли се подготвяте, по конспекта и от учебниците ли общо взето преминава подготовката ви, или си имате и други индивидуални стратегически методи за самоподготовка. Пиша този пост с очакването за споделяне на определени начини за учене и вземане на изпит, както и с цел нашето облекчаване при описанието им и вземането им предвид. Още в началото погнаха по ОТП, половината от групата са без учебници, пък какво остава и за изграждане на начин на учене по съвършено различна методика, налагана от обстоятелствата. Мисля си, че ако споделите натрупания ви опит, може значително да ни улесните нас, зайците от 1-ви курс.
Право - II курс, 2-ри поток
Severozapad
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Severozapad »

Въпросче? на 17 ще има изобри за Избори за Студентски съвет 2011-2013. Ще има ли занятия тогава? Най-вероятно ще има, но все пак питам.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

:lol: :lol: :lol: Ще има, то повечето колеги дори не забелязват, че се провеждат избори :D
Facebook
Изображение
Аватар
aahz
Пишете, о, братя

Мнение от aahz »

nanozetka написа: Я кажете сега - има ли реален смисъл от ходене на лекции...
Аз лично ще избера по-трудното мнение - ходенето на лекции е доста важно. Не защото някой ще ви види или ще ви запомни, а защото ще чуете това, което преподавателят намира за важно, а и ще изслушате материята веднъж. По-нататък нещата стават още по-полезни - доста от преподавателите всъщност поднасят материята така, както не можете да я намерите в никой учебник, а дори да приемем, че с четене можете да постигнете същото, то ще отнеме много повече време от ходенето на лекции. Оттам нататък, лекциите могат да са полезни и за хора с добра звукова и зрителна памет - преподавателят обикновено разказва примери, които улесняват запомнянето на материята, дори жестовете, с които съпровожда думите си, могат да бъдат от полза. И, за съжаление поне в моя случай, невъзможността да ходя на лекции за голяма част от зимния семестър миналата година ми създаде немалко проблеми.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Относно лекциите всичко си е строго индивидуално.Аз си спомням,че по ИБДП пишех като луд при Токушев,защото ме мързеше да му чета и двата учебника и това ме устрои на изпита.Някои колеги обаче предпочитаха да си четат учебниците,защото не им понасяше монотонното и скучно дърдорене на професора....мен обаче ме улесни доста.
Важното обаче е да не тръгвате с нагласата,че упражненията са много по-добрия вариант от лекциите.Ще видите по-нагоре(още във 2 курс по ГП ) ,че има прекрасни лектори,които биха ви улеснили доста подготовката за изпита,ако сте редовни и съвестни.
Аватар
Моридин
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Моридин »

Специално в първи курс, първи семестър, НЕ ходете на това ИБДП, плс. Сядате, четете си учебниците и се явявате на упражнения. Личен опит - двучасовата лекция при Токушев няма как да ти остави толкова знания в главата, колкото два часа четене на тази лекция от учебника. Факт.

На ОТП ходете. Там всичко, което можете да чуете, прочетете и запомните е от полза. Освен това наместо Милкова, доколкото разбрах, ви преподава Даниел Вълчев (всяка една лекция на този човек е удоволствие, аз сега седя от 9:00 до 21:00 ч. в университета, само за да му слушам лекциите по Правата на човека), а на другия поток - Росен Ташев. ОТП-то ви е бетон, оценете го.

За останалото си решавайте по лична преценка. Няма твърда истина за това дали лекциите са полезни наистина - силно зависи от дисциплината и преподавателя.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Лекциите са въпрос на лична преценка. В целия първи курс я съм се явила на пет лекции, я не. Ходех редовно единствено на упражненията при Шопов. Но мен просто ме отегчаваха - заспивах на лекции, никога не ми беше интересно, а ако ми беше интересно, тогава пък невинаги схващах какво ми говореше преподавателят.

Моят съвет е - ходете на това, което ви е интересно. Затова първите занятия - независимо лекции или упражнения - не се пропускат. Отивате, съставяте си мнение за преподавателя, решавате дали ще се разхождате до уни, за да го слушате. Лекциите могат да бъдат полезни, наистина, но това е единствено, ако са ви интересни да ги слушате. Иначе ще е пропиляно време.

Що се отнася до реалната необходимост от лекции - нея никаква я няма. Всичко може да бъде научено от учебници, записки и форуми. Но щом така и така плащате за това уни, защо пък да не се възползвате от това, което ви предлага?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
iodine
Драскач

Мнение от iodine »

Има предмети, по които просто не си струва да ходите на лекции, както и на упражнения. Не всички, но достатъчно много... Особено ще се сблъскате с това, когато разберете понякога материалът е толкова обширен, че ако посещавате всичко няма да можете да го изучите напълно добре за изпита. Има и много полезни лекции разбира се.

Отделно и конкретно доц. Вълчев е готин...
В името на потока! Втория!
Аватар
nanozetka
От дъжд на вятър

Мнение от nanozetka »

Лекциите са въпрос на лична преценка. В целия първи курс я съм се явила на пет лекции, я не. Ходех редовно единствено на упражненията при Шопов. Но мен просто ме отегчаваха - заспивах на лекции, никога не ми беше интересно, а ако ми беше интересно, тогава пък невинаги схващах какво ми говореше преподавателят.
Нямаш си и представа това колко се отнася и за мене. :) . Благодаря ти за поста.
Право - II курс, 2-ри поток
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Да ви питам нещо за конспектите за изпитите - тези по ОТП, ИБДП, ОТД и ППУ, качени на сайта на ЮФ, актуални ли са и за тази година? Защото например въпросникът по МО в сайта доста се различава от този, който самият проф. Пантев разпространи из курса.
she'd started smoking poetry
Аватар
lordivan
Пишете, о, братя

Мнение от lordivan »

По ОТП сте много далече от изпита, че да искате окончателен конспект. Но на Ташев е от миналата година, тази едва ли ще е по-различен. Токушев ще ви уточни конспекта по-нататък, сега си четете учебниците плътно. Дачев го питайте за конпект, той ще ви даде.

За лекциите и упражненията - Шопов и Дачев си струват. По ИБДП упражненията също помагат. По ОТП вие се решавайте - ако ви влиза нещо в главата от тях, ходете. Ако не...

Като цяло пийте по-често и учете по-рядко, че със сесията ще се научите и наскучаете колкото искате.
Аватар
Brutality
От дъжд на вятър
Специалност: -

Мнение от Brutality »

Чудих се къде да си задам въпроса, накрая реших, че тук е най-подходящо.
Следващият понеделник (31.10.) учебен ли е, или ще слеят почивните дни около 1-ви ноември?
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Мнение от svetlio.varna »

Официално е учебен.
Facebook
Изображение
Аватар
Brutality
От дъжд на вятър