Boilad написа:
Има ценности, които са непреходни и винаги ще бъдат - честност, вярност, жертвоготовност и др. Становището, че всеки си имал личен морал е оправдание за тези, които вече нямат морал.
Най-големият проблем на гражданското общество или по-точно липсата му, е ниското национално самочувствие на българина. Малоумно е да се твърди, че национализмът е отживелица, която по "цивилизования свят" вече не се среща. Когато българинът отиде като имигрант в чужбина, вижда следната картинка - всички народности са сплотени, а българите си правят номера помежду си, заради което са обект на подигравки. Но повечето даже не се замислят защо, не се замислят, че причината е точно в ниското национално самочувствие и заради малоумният им идиотски срам някой да не ги нарече националисти
Не знам честно казано откъде да започна. Първо, моралът на личността не е вродена, а придобита характеристика. Не се раждаш морален, а ставаш морален. Очакваш ли една среда да възпита морал у един подрастващ човек, когато повече от половината от възрастните и авторитетните реват, че нямат пенсии и как по Татово време всички имали пенсии, пък сега нямало? А половината от "младите" - вече не знам по какви съображения, решават, че да си националист, патриот, да обичаш и защитаваш родината си означава по някаква съвсем грешна аналогия с немските "патриоти" от средата на миналия век, да си обръснеш главата и да биеш циганчета на улицата. Това е стереотипът, от който българският националист не може да излезе, колкото и да се старае. Едни и същи идеи, прочетени-недочетени в учебника по история и политикономия и безумната фантазия колко е хубаво да си в прединдустриална национална държава, "щото няма цигани". И да правим национализация. Затова национализмът в България няма масова подкрепа освен сред хора, нуждаещи се от повод да набият някого.
При свободно движение на хора, стоки, идеи и капитали няма как да се въведат някои от основните "преимущества" на националната държава от 18ти - 19ти век - икономически протекционизъм, сегрегация на малцинствата и ограничаване раждаемостта им, наборна армия и държавно организирана публична мастурбация на държавния флаг при всеки повод. Не е важно да го развяваме, а да го уважаваме. С държавата си ли да се гордея? С министър-председателя си или с главния си прокурор?

В Германия в понеделник излиза закон, в петък те осъждат по него и лежиш. Това не е, защото в Германия няма цигани или турци (срещу които се вдигат най-големите протести у нас), а защото Германия е правова държава. Да се гордея, че тук са живели едни други народи, които са били велики? Ако питам Божидар Димитров, българите идват от Атлантида, преди това - от Космоса, и са транзит за друго измерение. Гордея се, че когато аз нося българския флаг, знам защо го правя. Не съм националист.