3 курс Право (2011-2012)

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Аватар
aahz
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: 3 курс Право (2011-2012)

Мнение от aahz »

Не разбирам къде се намира добивът в този пример - реално това не е наем, а ненаименован договор, по силата на който едната страна предоставя ползването на недвижим имот срещу прехвърляне на право на собственост върху стока. Какъв добив е това? А с приращението къде му е връзката, не знам...
Все пак, приращението, добивът и другите оригинерни придобивни способи са създадени от законодателя с причина - да си отговорим на въпроса чия е вещта. Защо са ни сложни еквилибристики и хипотези, за да обосноваваме наличието им, когато спокойно можем да се позовем на вещно-прехвърлителното действие на договора? Проблемът възниква, когато няма договор, той е нищожен и т.н. - тогава въпросът със собствеността може да увисне.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Аватар
iodine
Драскач
Курс: първи

Мнение от iodine »

Гл. ас. Зл. Орсов докладва от името на к-ра „ГПН”:
Катедрата предлага следното разпределение на изборните
дисциплини изнасяни от членове на катедрата по гражданскоправни науки:

(...)

5. Поземлено право - гл. ас. Златимир Орсов
Досега дисциплината е изнасяна в V курс, зимен семестър, а от учебната 2011/2012 предлагаме да се изнася в III курс, летен семестър.

http://www.law.uni-sofia.bg/FS/DocLib/Р ... 11%20г.pdf

Честито! Ще имаме смислена изборна дисциплина втори семестър, която ще можем да запишем след като е задължително поне една.
В името на потока! Втория!
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Всичко хубаво, но в протокола пише, че това се въвежда от учебната 2012/2013, което повдига въпроса какво правим тези, които тогава ще бъдем четвърти или пети курс.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Караме го в пети курс, както е според нашия учебен план.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Силно се надявам да си права, но фактът, че иде реч за избираема дисциплина поражда у мен известно съмнение... Anyway, напълно логично и очаквано е да бъде така, както казваш. Дано :)
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Бидейки избираема дисциплина, най-много могат да изберат да не я провеждат. Или да я провеждат, но с друг преподавател. Но това са неща, които си се случват с избираемите on a regular basis, дори и без изменения в учебния план и преместване на дисциплините между курсовете. Уи шел сий.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Rumito Shalqlq
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Rumito Shalqlq »

Колеги, извинете, че ви занимавам след като не съм от вашия курс, а съм една година по-малка. Имам едно малко и кратко питане относно изборните предмети този семестър. Те са 4 както може би си спомняте и заради новата процедура трябва да се запишем сега, а ние масово сме се записали и на 4те, бихте ли споделили дали някой от тези 4 изпита е много труден или изисква нещо повече и дали да се отписваме от някой докато можем. Благодаря предварително.
П.С. лично аз не съм бележкарка и не ми е зор да имам успех, но не ми се занимава да влача на септември и т.н. особено изборен изпит,който сама съм си насадила :)
Аватар
iodine
Драскач

Мнение от iodine »

Единствения от тях, който може да ви затрудни повече е Правата на човека при доц. Вълчев, за него се иска да си знаете презентациите чудесно и дословно. Той каза, че е скъсал 30% от явилите се след това (В "Нека говорят" на Росен Петров). Миналата година до колкото помня изпита беше много близо до първия задължителен изпит. Аз лично минах с курсова работа по това така че не ме засегна тази подробност. Ако трябва да се откажете от някой - това е. Пък иначе, честно ви казвам, има един изключително ОГРОМЕН аргумент който според мен е решаващ - от тук нататък ви е задължително да се пишете на поне един изборен на семестър. Това значи, че до края на 5ти курс, трябва задължително да вземете ПОНЕ още 8 изборни дисциплини, но не общо, а разделени по една минимум за семестър... Това трябва да ви наведе на мисълта, че щете, не щете ще ги покриете специализациите и без да се напъвате сега до ходите на всичко. Аз миналата година отидох на 5 изборни първия семестър, първи курс също ходих на всички изпити изборни и да ви кажа... това го правехме за да можем да си покрием специализацията в трети курс и после да не ходим на изборни до края на следването... сега, макар, че иначе щях да държа последния си изборен този семестър, ще трябва да ходя и на по един всеки следващ семестър, значи още ПОНЕ 6 изборни изпита... и така... можеше да го карам по-леко, ама исках да го карам по леко след трети курс, първи семестър... сега работата е все тая... Щях да мога ако бях карал полеко, пак да покрия специализация или дори 2... сега ще я изкарам по-рано... но пък е все тая, пак ме чака по поне 1 изпит допълнително на семестър и ще трябва да си запълвам времето с избиране на по-малкото зло всеки летен семестър, когата естествено са по-тежките изпити и няма да ми се занимава с изборни... ама на...

Просто си премерете силите, вече бързането за изборни стана безсмислено... ходете САМО на каквото наистина ви е поне малко интересно. Безсмислено е иначе... ако сте втори поток обаче - 100% парламентарно право е първо в списъка.
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя

Мнение от Гуньо Простия »

iodine написа:Единствения от тях, който може да ви затрудни повече е Правата на човека при доц. Вълчев, за него се иска да си знаете презентациите чудесно и дословно. Той каза, че е скъсал 30% от явилите се след това (В "Нека говорят" на Росен Петров).
Гледайки това негово участие останах с впечатлението,че е скъсал 15 % от явилите се и то не на тази,а на задължителната дисциплина ОУД,която води на I курс-т.е. скъсал е 15 % от колегите на Rumito Shalqlq.
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
Моридин
В началото бе словото

Мнение от Моридин »

И двата потока по парламентарно сме при Близнашки :)

Аз си мислех, че тестът при Вълчев ще е най-лесен и вече се писах там (дее*а). Абе какво представлява изпитът по парламентарно всъщност?
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Ама стига сте ги стряскали с тези Права на човека! Да, не е като при Бойчев, където имаш 6+ без да си отворил каквото и да е книжко или виртуално четиво, но изпитът си е съвсем нормален - с 2-3 прочитания на презентациите нещата се научават. Това, което лично мен ме изненада неприятно, беше че имаше поне 2 въпроса с дати - нещо, което аз по принцип смятам за ненужно да уча :mrgreen: Но за сметка на това оценяването беше доста облагоприятстващо - малко на принципа на това в УНСС при кандидатстудентските изпити - т.е. няма фиксирана скала с оценките, а Отличен има този, с най-висок резултат, като останалите се равняват по него ;)
Така че не съжалявайте, че сте го записали - нито е трудно като материя, нито е толкова обемно, нито изпитът е болка за умиране. Още повече че, както спомена и колегата преди мен, има вариант и да не ходиш на изпит, а да напишеш курсова работа ;) ( което лично на мен ми се вижда по-трудоемко, но всеки сам си преценява - избор има :) )

А по отношение на Парламентарното право -
Ако сте ходили на УКУ - знаете за какво иде реч :) Учи се от лекциите на професора, като на колегите от 2ри поток няма да им е излишно да попрочетат някоя от книжките на Близнашки ( ще ви трябват така или иначе за Конституционното ;) ) - но това по желание :mrgreen: На самия изпит влизате в кабинета няколко души, като всеки от вас има възможност да разкаже "любимия" си въпрос :P Естествено, бива прекъснат още в началото с някое допълнително въпросче ( обикновено от друга тема ). Оценките са масово 6ци, както можете да се досетите ;)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Моридин написа:И двата потока по парламентарно сме при Близнашки :)
Да, но втори поток освен това са при него и по конституционно право. ;)
Изображение
Аватар
Моридин
В началото бе словото

Мнение от Моридин »

Мерси много за информацията ^^
Аватар
iodine
Драскач

Мнение от iodine »

Гуньо Простия написа:
iodine написа:Единствения от тях, който може да ви затрудни повече е Правата на човека при доц. Вълчев, за него се иска да си знаете презентациите чудесно и дословно. Той каза, че е скъсал 30% от явилите се след това (В "Нека говорят" на Росен Петров).
Гледайки това негово участие останах с впечатлението,че е скъсал 15 % от явилите се и то не на тази,а на задължителната дисциплина ОУД,която води на I курс-т.е. скъсал е 15 % от колегите на Rumito Shalqlq.
Възможно е спомените ми за това вече да за избледнели...
Аватар
what_is_love
Драскач
Курс: трети

Мнение от what_is_love »

Ми по Защита правата на човека за сега нищо няма споменато за курсова работа, така че при нас явно ще си е само изпит.
Но благодаря все пак за инфо-то!!
Най-трудното нещо на този свят е да живееш в него!

ПРАВО- 1-ви поток,3-та група
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”