[КСК 2012] Кандидати за Право

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
nanozetka
От дъжд на вятър

Re: кандидатстудентска кампания 2012/2013 право

Мнение от nanozetka »

Няма смисъл .... научи Териториално разширение и централизация на българската държава през първата половина на IX век и за двете сесии :) (шегувам се).

По въпроса - помагалото е добро, да.
Право - II курс, 2-ри поток
brasence
Постоянно присъствие
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от brasence »

nanozetka написа:Няма смисъл .... научи Териториално разширение и централизация на българската държава през първата половина на IX век и за двете сесии :) (шегувам се).

По въпроса - помагалото е добро, да.
Абе ти може да се шегуваш, ама след година да се окаже, че си е било пълна истина :D
КН правеж

"Jer moj je zivot igra bez granica umorna prica, trganje stranica na kojim nista ne pise Jer moj je zivot vjecito padanje kad zbrojim poraze nista ne ostane samo jos vucem navike i sve na tome ostane" Tose Proeski
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Специалност: Право
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

svetlio.varna написа:Aз пък се готвих 2 години и ми беше голям кеф, че май и юни докато другите се бяха барикадирали у тях и не излизаха по цял ден от учене, аз преговарях по 2-3 часа между плажовете и дискотеките и най-вече, че последните 3 дни преди изпита не се молех да ми се падне точно една от 6-те теми, които съм научил...
Ми аз, с подготовка, която официално започна октомври миналата година (неофициално признавам, че бях бая несериозна, на приливи и отливи :mrgreen: ), пак преговарях само по 2-3 часа юни преди историята (ама признавам, че беше дразнещо как нямаше с кого да излизам, щото всички се бяха барикадирали по къщите :д)

Какво разбрах аз покрай кандидатстването: подготовката всъщност е нещо много индивидуално и всеки трябва да успее да си прецени силите и възможностите за учене (което не е толкова трудно след 12 години престой в училище). Ако ви е по-удобно - учете две години, учете сега лятото, за ваше успокоение. На мен пък дългото дъвчене на един и същи материал ми действа наобратно - сякаш го забравям от пренавиване (горе-долу май така се получи април при мен с Крум, който уж знаех добре). След като общо взето от предварителния до към средата на юни не пипнах история, се оказа, че тъкмо преди изпита нещата са ми станали отново интересни (това е силата на ползотворана забрава :lol: ) и успях с минимален преговор да си ги възстановя в пъти по-добре, отколкото ги знаех при цялото сериозно учене през годината.

И най-показателното за мен: историята, с която бях много по-сериозна цяла година, се наложи да я вдигам на редовен. Литературата, за която честно си признавам, че четох сериозно само петте дена преди предварителния, я взех от първия път. Извод: водете се от себе си и да знаете - молбата да се падне някоя от трите теми, които сте чели, е малка вероятността да се осъществи, обаче късметът си има своето значение.
she'd started smoking poetry
mimi
В началото бе словото

Мнение от mimi »

Някой може ли да ми предложи качествени теми по литература за Софийския университет?
Аватар
yolinaA
Пишете, о, братя
Специалност: Културология
Курс: втори

Мнение от yolinaA »

mimi написа:Някой може ли да ми предложи качествени теми по литература за Софийския университет?
В раздела "Купувам-продавам" има доста обяви за теми ;)
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право

Мнение от liv »

mimi написа:Някой може ли да ми предложи качествени теми по литература за Софийския университет?
Понятието "качествени теми" е доста относително. Крайният резултат до голямата степен зависи от теб, т.е. от качествената подготовка. При всички положения трябва да познаваш добре включените в изпитната програма произведения. Не казвам може, а трябва да прочетеш анализи, критики и тем подобни. Не знам как си с литературата, но колкото повече разчиташ на собствени възможности и знания, отколкото на готови развити теми, толкова по-добре. Мое мнение. :mrgreen:
А иначе СУ имат едни книжки "Нови анализи на литературни творби" от Елка Димитрова. Не знам дали стават, но съм чувала добри отзиви. ;)
Успех!
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
Never
Драскач
Специалност: Международни отношения
Обратна връзка:

Мнение от Never »

На Елка Димитрова нещата се четат доста приятно всъщност.

Иначе така и не разбрах как ги учите тези "теми" по литература. За мен по-подходящ вариант е да си купиш 3-4 различни учебника, да си вадиш от тях нещата, които ти правят впечатление - интересно, любопитно, съгласен си с това, не си се сещал преди за онова, другото си го мислил, но не си знаел как точно да го изразиш и така нататъка, всичко това в една тетрадка, от която да си преговаряш по-късно.

Хем по един или друг начин изразяваш собствено мнение(да не решите да повтаряте като папагали всичко написано, дори да не сте съгласни с него), хем е някакво по-широко виждане по въпроса, защото не се ограничавате в това, което сте видели в произведението на пръв прочит или във вижданията на един отделен колектив автори.

Мен много ме е яд, че доста късно се сетих за това, а преди разчитах на гадните уроци, дето ме отказаха от литературата почти вовеки.
It's never too late
for a twist of
fate.
Аватар
liv
Стенограф

Мнение от liv »

Ев, темите не се учат, те се зубрят. :lol: :lol:
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
Never
Драскач
Специалност: Международни отношения
Обратна връзка:

Мнение от Never »

Е то и аз това имах предвид, ама си викам малко по-деликатно да го кажа. xD
It's never too late
for a twist of
fate.
axl
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от axl »

Според мен хора ,които учат готови теми по литература, нямат голям шанс да бъдат приети.Преди си мислех ,че проверяващите са тесногръди , но след изпитите на базата на написано от мен и получена оценка се убедих,че в СУ се търси собственото становище.В извод израз като ''качествени теми'' звучи направо комично и те съветвам да не си даваш парите за такова нещо, а също да използваш на пълна степен възможностите на своето училище и учители - запиши се на всички възможни сипове,кръжоци и т.н. , а също да ходиш на олимпиади и да пишеш сама теми вкъщи и да тероризираш учителя си по бел да ги проверява.
Право - 1 курс, 1 поток, 2 група.
Аватар
liv
Стенограф

Мнение от liv »

axl написа: израз като ''качествени теми'' звучи направо комично
:salute:
Аватар
sparklinchee
В началото бе словото
Специалност: Социални дейности

Мнение от sparklinchee »

Ако някой се готви за право и му трябва книжката по история на Каймакамова да се обажда :D :wink:
''Докато сме живи ще се надяваме ''
Аватар
MiseryChastain
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от MiseryChastain »

Съдейки по израза "качествени теми", смятам, че ти още от сега си решил|решила да зубриш темите, което е най-голямата грешка, която може да се направи, понеже за разлика от историята, където това е възможно (взависимост от таланта за зубрене, който притежаваш) поради дадените точни заглавия, в литературата може да ти се падне каквато и да е тема по което и да е произведение и нямаш право на догадки.

От цялата кандидатстудентска сага тази година покрай изпита си по БЕЛ разбрах, че за да изкараш добра оценка, трябва:
- да си чел|чела всички произведения от конспекта поне по веднъж, някои - ако се наложи, по повече.
- да си се научил през тея 12 години да разпознаваш проблеми, мотиви, символи и такива неща още, като ги видиш в текста. (В случая да си запомнил най-важните такива за един автор. Обикновено всеки автор си има любими, които са често повтаряни.)
- да можеш да разсъждаваш в/у текст и да имаш своя собствена гледна точка почти по всички въпроси (което също трябва да си усвоил през 12-те години, защото в крайна сметка целта на литературата е именно тази - да ти отвори сетивата за всякакви перспективи и възможности)
- да си прочел поне една статия литературна критика, не за друго, а да имаш поглед и в/у други гледни точки; ако нещо ти направи впечатление, подчертай го, запиши си го някъде, ако трябва - аз лично прочетох общо 4 учебника по литература - два на Булвест 2000 и два на Анубис
- последното и най-важното - НЕ СЕ ПАНИРАЙ ИЗЛИШНО. Това може да ги изиграе лоша шега и да изгубиш минимум половин час в притеснения, вместо да ти тръгне свободно мисълта.

Съветвам бъдещите кандидат-студенти|кандидат-студентки да не търсят "качествени теми", а да започнат сами да си ги пишат, съответно после да ги дават на компетентни учители, които да ги проверяват. Просто защото най-качествените теми, които могат да намерят, са в главите им. (Ако са такива, които не са спали в часовете по БЕЛ през годините.)
...
и станахме всички ветропоказатели,
еднакви по форма и еднакви по цвят.

Право, I-ви курс, 6-та група.
Аватар
nanozetka
От дъжд на вятър

Мнение от nanozetka »

Хаха, относно зубренето на теми, което според повечето от вас е абсолютна грешка, гарантираща ниска оценка, познавам едно момче (заедно кандидатствахме и съответно сме приети желаната специалност), което си нямаше и елементарно понятие от автори, произведения, теми, конфликти и пр., но пък за разлика от това притежаваше уникална памет. Та на това момче учителката му беше разработила темички за абсолютно всички автори с техните главни проблеми в размер на 2 листа (4 печатни странички), включващи основните произведения и техните внушения. Единственото, което направи този мой бъдещ колега, е да ги зазубри наизуст като по време на изпита направи уникалното ментално усилие да си измисли сам теза. На изпита ни се падна Елин Пелин. Аз, който абсолютно всичко си измислих на момента (без отчасти увод), имах 5.25, а той, който зазубри всичко и не вложи никаква мисъл, има 5.00. Неговото произведение не е било над 6 страници, което може да ви послужи като маркер за това, че не обемът е от решаващо значение за крайната оценка на писмената работа.Просто си написа зазубрената тема в посочения размер страници само като съумя да напише теза. При това допускаше и правописни грешки, свързани с употребата на пълен член. Сами се досещате, че това не трябва да бъде така. Но това е положението! Не искам в никакъв случай да ви обезверявам с този мой пост, а просто да споделя, че това е един от най - субективните изпити, провеждани от СУ. Неуспехът в никакъв случай не трябва да ви демотивира, а, напротив, трябва да се превърне в стимул за бъдещия ви личностен прогрес.
Право - II курс, 2-ри поток
EllieD
В началото бе словото
Специалност: -

Мнение от EllieD »

Здравейте, виждам, че прием 2012 още го няма, но искам да почна да се подготвям вече. Искам да кандидатствам Право и то БЕЗ уроци! Бих желала да ми кажете най-важното:

1. по литература кои точно автори и произведения влизат (имам добра подготовка по литература, така че ми трябва да знам дали са само произведенията за матура) и

2. по-важното: проблемът е по история тъй като нямам теми, а в училище сме писали само една. Има ли някъде примерни теми, за да видя структурата или по-скоро кой учебник да си купя, за да се подготвя (разбрах, че имало някакъв на СУ, зелен с Кирил и Методий на корицата, но дълго време в интернет не можах да намеря информация и чак сега в темата видях, този ли е: http://bg2.msrv.store.bg/d-prdimages/org/26568.jpg ?). Също така учебника на Саздов или на Просвета стават ли? Какъв съвет бихте ми дали за подготовката по история, тъй като информацията в учебниците не е на теми и не знам как точно да се подготвям?

3. отделно да попитам някакви конспекти или нещо такова има ли и ще ми бъдат ли от полза, защото не мога да им хвана цаката на хилядите книжки, конспекти, листи и така нататък...

4. кога почва кампания 2012/2013? :D
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”