black_lady написа:Може би щеше да си прав, ако съвършенството наистина съществуваше или ако красотата у хора беше някаква константа във времеви план. Но винаги в един момент ще има по-красива, привлекателна, млада, добре сложена и т.н. жена от въпросната Афродита. Това значи ли, че ще се*влюбиш* във всяка следваща такава, която срещнеш? Факт е, че в този случай обичаш повърхността, опаковката, заради уж духовните чувства, които предизвиква тя у теб. Аз съм по-съгласна със Стендал в случая. Докато не става дума за любов между личност към личност, то аз не мога да припиша на въпросните чувства статуса "любов".
Всички теоретици, които се опитват в няколко страници да опишат природата на човешкото влюбване, изпадат в ужасно едри категоризации. В нашия случай под "любов от пръв поглед" разбираме много неща, взети накуп, като че ли са едно и също. Да, ама не са. Първо, че не споменаваме колко точно време трябва да се е развивало и до какво състояние трябва да е стигнало едно чувство, за да го наречем "любов от пръв поглед". Още по-далеч сме от това да определим въз основа на какви процеси се развива любовта - лошото в случая е, че приемаме, че винаги процесите са еднакви или достатъчно сходни, за да не не задълбаваме в това. Как обаче приемаме за ясно какво съм харесал в случайното момиче? Дали изобщо става дума за харесване на нещо? Харесването задължителна основна съставка на любовта ли е? Колкото повече го мисля и го отнасям към реални хора, толкова повече ми се струва, че за някои харесването е нужно, а за други - не. Кълна се, познавам хора, които са влюбени в други такива, които не понасят от гледна точка на личностните им качества. Това значи ли, че те са влюбени непременно в телата им? И тук мисля, че понякога последното се отговаря положително, друг път - отрицателно. Защото тялото е най-важното за едни, но не толкова важно за други. Последното се потвърждава от самото съществуване на любовта при онези хора, които физически няма как да я изконсумират или пък очебийно телесността е на заден план за тия личности. Тъй като има хора, които и иначе си се подлагат на строги лишения, а в любовта толкова спестяват физическите близости, че за тях понятието "любов" е изпълнено с повече психически смисли, отколкото да се отнасят към неща от реалността.
Давайки по-конкретно и ясно, мога да изтъкна, че като видя едно момиче и се влюбя внезапно в нея, реалистично е да съм харесал нещо от личността ѝ, а не от тялото ѝ. Така например аз още в началото виждам стойка, поглед, израз на лицето, начин на обличане, на държание, на гримиране, избор на прическа. Ако под "любов от пръв поглед" се разбира и такава, създала се в рамките на 5 минутен разговор, то оттук пък мога да извлека сто пъти повече информация за характера, за изказа, за отношението ѝ, за възпитанието ѝ, за много други неща.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).