Събудихме ли се ?

Подфорум към Физическия факултет
Публикувай отговор
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: Събудихме ли се ?

Мнение от Dr Dulcamara »

rOyals написа: ... коментара на един юзър, че не е задължително да речем 1вата година да се запиша за спорт, а да речем 2рата?В смисъл ако в уч. план имам 2 години спорт ...може да речем 2ра и 3та година да карам спорта. ...
Погледнах в учебния Ви план и там за съответните семестри се изисква текуща оценка. Ако не я получите, ще Ви се намали успеха и може да Ви създаде проблеми за стипендия и общежитие. Все пак, спортът е нещо "по-особено", затова по-добре се консултирайте в Учебен отдел.

Има и друго много важно съображение да го "изкарате", когато му е времето. Погледнете седмичните разписи за четирите курса на вашата специалност. Ще забележите, че за І и ІІ курс времето в сряда сутринта е предвидено за спорт. Ако го оставите за ІІІ или ІV курс ще трябва да се лишите от лекции, семинари или практикум и да се молите да Ви вземат извънредно някъде.

Иначе заради спорта няма да прекъснете. :D

П.П.
Май сме писали едновременно. :D
Аватар
Luvitzata
В началото бе словото
Специалност: АМГ - задочно
Курс: първи

Мнение от Luvitzata »

rOyals написа:... ама се пак тука свои хора сме си ... ... Е, впечатления от нашия мил факултет, от колеги, преподаватели и т.н. ? :P :) :) :wink:
Задочниците (в мое лице) отбелязаха такива. Вие редовните (в твое лице) какво ще кажете? :) :D :lol: :wink:
Take care!
LightTheTorch
В началото бе словото
Специалност: Комуникации и физична електроника

Мнение от LightTheTorch »

Готино е. Аз съм доволен, от двама доценти нямам хубави впечатления но ще им дам шанс :D
Аватар
rOyals
В началото бе словото
Специалност: медицинска физика

Мнение от rOyals »

Мдааа наистина е готино .. и на мен ми харесва като цяло обстановката .. Преминаването по коридорите на "Б" или на "В" сграда - ще излъжа, събуди в мен любопитство с вратичките с надписи "Радиоактивност" :D Любопитно ми е какво се помещава в тях лаборатории, но определно не искам да си имам много работа с тях.. :D ..Ако се сетя нещо още ще пиша пак :D :)
Последно промяна от rOyals на 07 Окт 2011, 19:28, променено общо 1 път.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Радвам се, че Ви харесва! През следващите курсове става още по-интересно.

Коридорът е по-вероятно в сграда "В" на втория етаж, а също и на първия етаж в дъното.

Не се страхувайте! Всичко ще Ви бъде обяснено достатъчно добре. Във Вашата специалност ще учите "такива неща", защото те се използват в медицината. :D Има, разбира се, и много "други неща".
Аватар
Luvitzata
В началото бе словото

Мнение от Luvitzata »

rOyals написа:... вратичките с надписи "Радиоактивност" :D ...
Хе хе хе... и на мен ми направиха ОГРОМНО впечатление :) И аз като теб не ми се ще да имам взимане даване с тези неща, но няма начин... ще минем и през тях.
Аз така минах покрай една врата с надпис подобен на този и от вътре долиташе доста плашещ звук, като от нещо което ей сегичка ще избухне... да ви кажа, бях сама в коридора и не се замислих, а доста забързах да се отдалеча :Cherna_06: И тогава доста се позамислих и си дадох сметка, че ще е доста... как да го кажа... доста... впечатляващо, ако не дай си боже да стане някой фал в някоя от тези лаборатории...

Dr Dulcamara наистина се надявам да ни обяснят добре и да няма големи рискове за нас и за сградите на физическия (наистина ще е жалко)... Ще стискаме палци да нямаме колеги, които не различават зелено и червено!!! :bom:

П.П. Държа да отбележа, че не се съмнявам в квалификацията на преподавателите, както и в това, че няма да ни дадат да правим неща, ако не сме подготвени за тях, но това не попречи на предните ми разсъждения да се появят в главата ми :D
Take care!
Аватар
mazda
От дъжд на вятър
Специалност: Инженерна физика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mazda »

Активностите на радиоактивните материали са толкова слаби че фона вътре в лабораториите е колкото отвън в градината. Но има и 2-3 неутронни източника, дето са по-така... :twisted:
The 4th Law of Thermodynamics:
Don't try to explain the first 3 on a blind date.

Гласувайте и Top Gear ще дойде в България
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Благодаря, mazda, за успокоителните думи! Бързам да отбележа, че в момента mazda е запознат с "тези" неща доста по-добре от мен. :?
Luvitzata написа: ... и от вътре долиташе доста плашещ звук, като от нещо което ей сегичка ще избухне... да ви кажа, бях сама в коридора и не се замислих, а доста забързах да се отдалеча :Cherna_06: ...
Опитвам се да си Ви представя :D и примирам от смях. Не, в никакъв случай не се подигравам. Става ми смешно, защото съм наблюдавал такова поведение у други хора и най-вече ... у мен самия. Аз също доста се страхувах от някои упражненията по атомна и ядрена физика в трети курс, и по дозиметрия и лъчезащита по-късно. :D Плашело ме е най-много това, че не "виждам", не усещам, какво става. Страхът в случая идва от неизвестността, от неразбирането на нещата, а не от осъзнатите опасност и риск.
Luvitzata написа: ... доста се позамислих и си дадох сметка, че ще е доста... как да го кажа... доста... впечатляващо, ако не дай си боже да стане някой фал в някоя от тези лаборатории...
Във всекидневния живот сериозни инциденти стават непрекъснато при съвсем прозаични, обичайни обстоятелства. Затова никой не може да гарантира, че на това или онова конкретно място те са невъзможни. Важното е, че във факултета Вие сте заобградени от компетентни хора с много голям опит. Апаратурата (учебна) е построена така, че да е максимално безопасна. Задължително се провеждат инструктажи по безопасност. Вие имате възможност да се подготвите предварително за упражненията/експериментите, които предстоят. Правете го.

Между другото, много често силните гърмежи могат да бъдат съвсем безобидни. Разреждането във въздух на кондензатор, в който са натрупани само няколко десетки Джаула енергия, но при високо напрежение, предизвиква такъв трясък, че всичко живо побягва. Иначе е съвсем безобидно, стига да не се намирате между електродите му. :wink: :D

Мен ме е страх много повече, когато минавам покрай Химическия или Биологическия факултет. Не дай боже, ако трябва влизам вътре. :D
Аватар
Luvitzata
В началото бе словото

Мнение от Luvitzata »

Dr Dulcamara написа:... Мен ме е страх много повече, когато минавам покрай Химическия или Биологическия факултет. Не дай боже, ако трябва влизам вътре. :D
Ооооо... даааа.... и аз това си помислих тогава, и моето заключение беше същото! Наистина не дай си боже!!!
И даааа.... определено ще слушам внимателно инструктажите и ще се подготвям за упражненията/експериментите :salute: И най-вече по тези които споменахте (не до край известни :? )
Take care!
Аватар
ceco_sim
В началото бе словото
Специалност: АМГ
Курс: трети

Мнение от ceco_sim »

В цяла софия едва ли и ма толкова радиоактивни материали, за да се достигне критична маса, пък камо ли в нашия факултет. Съвсем спрях да се притеснявам от радиоактивността, като забелязах как нашия преподавател съвсем спокойно си пипаше източниците с ръка, без много да му пука. Единствено пипаше неутронния с клещи, което показа опасното момче в лабораторията. А и в катедрите по атомна и ядрена физика почти няма плешиви преподаватели, докато в другите катедри определено се забелязва такова присъствие. (нищо лично - просто наблюдение)

Иначе съм влизал в Биологията - не е страшно. Във химията единствено е интересно, че на всеки етаж има различни миризми - мирише на гуми, амоняк и други подобни. Този семестър съм записъл един курс оттам и трябва да чака, че преподавателката е съвсем в нормите за нашия факултет
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

ceco_sim написа:...Иначе съм влизал в Биологията - не е страшно. Във химията единствено е интересно, че на всеки етаж има различни миризми - мирише на гуми, амоняк и други подобни ...
Исках да се пошегувам споменавайки другите факултети, а и да подчертая, че човек действително е склонен да се плаши от непознатото. В тази шега "най-дълбокото" послание беше "Учете!", но очевидно съм се увлякъл. :D
ceco_sim написа: ... А и в катедрите по атомна и ядрена физика почти няма плешиви преподаватели, докато в другите катедри определено се забелязва такова присъствие. (нищо лично - просто наблюдение) ...
Ааааа, тук внимавайте много! :D :D :D Няма да забравя, как мой познат, "напреднал" доста "по въпроса", ми се обиди, когато се изненадах, че има и си носи гребенче. :D
Аватар
Luvitzata
В началото бе словото

Мнение от Luvitzata »

ceco_sim написа:... Съвсем спрях да се притеснявам от радиоактивността, като ...

Всичко ще си кажете :wink: , което беше чак - кой курс каза ?????? :wink:

Не искам да обидя никой с изказванията ми по-горе, просто ми стана много забавно, когато rOyals сподели впечатления толкова близки до мойте (сигурно и до вашите, както всички споделихте) и (не може да отречете) толкова смешни, когато ги чуете от някой друг.

Някой ще сподели ли как се учи по- лесно физика? Защото аз още на механиката "чупя краче" :-?
Take care!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Luvitzata написа:...Някой ще сподели ли как се учи по- лесно физика? Защото аз още на механиката ...
Кое Ви затруднява?
Аватар
Luvitzata
В началото бе словото

Мнение от Luvitzata »

Dr Dulcamara написа:
Luvitzata написа:...Някой ще сподели ли как се учи по- лесно физика? Защото аз още на механиката ...
Кое Ви затруднява?
Охх... не знам отговора на този въпрос! Всичко и нищо! Хем го знам, ама не точно! Затварям учебника и в глава - нищо от прочетеното! И не ми става ясно, защо формуличката от училище се превръща в такова чудовище?!?! :twisted:
Не се оплаквам - сама съм си го избрала! Ще уча!

П.П.: Благодаря за проявената загриженост!
П.П.2: Обещавам, че ще споделя крайния резултат!
Take care!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Luvitzata написа: ... Не се оплаквам - сама съм си го избрала! Ще уча! ...
Не става дума за оплакване и не се съмнявам, че се стараете. Наистина физиката се учи с четене, мислене, писане, мислене, четене ... Самотно занимание е и в това отношение друг човек трудно може да Ви помогне много.

Това, което обикновено затруднява, е осмислянето на нещата. С други думи казано "просветването". То става бавно, иска време. Нещата значително могат да се ускорят, ако се говори по проблемите с друг човек / други хора. В това отношение редовните студенти са "облагодетелствани".

Няма нищо неудобно, ако споделяте тук. Ще се радвам, ако можем да помогнем, аз и другите колеги тук.

П.П.
За коя формула споменавате?
Публикувай отговор

Обратно към “ФзФ”