Освен към буболечките, мишките (и други дребни бозайници), които се гонят от полянките и храстите си, за да може там да стане нива за хора. Винаги и навсякъде животът произлиза от смъртта. Дали се колят прасета и пилета заради месото или се унищожават екосистеми заради зърното, все нещо умира, за да живеем ние (и домашните ни любимци).Ecoholic написа: За тези, които не разбират защо - от уважение към живота, най-точно и кратко казано.
Вегетарианството
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Re: Вегетарианството
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
http://revita.bg/8616/zdrave-i-krasota/ ... 3%D0%B0-3/
из текста има цитати като:
Но ако така възпитава децата си и препоръчва такъв тип хранене е вече опасно...
пс: според скорошно проучване, сърдечно-съдовите болести са основен виновник за смъртта на все повече българи, което значи, че и тези дето не са вегани са застрашени... цялостно страната е застрашена от инсулти, инфаркти и тем подобни, без значение как се храним... а кво остава ако сами се лишаваме от елементи, които могат да ни предпазят...
из текста има цитати като:
Разбирам човек да го прави за себе си = личен избор, окНай-застрашени са стриктните вегани. Те имат нужда от допълнителен прием на желязо, цинк, витамин В12 и Омега-3. “С течение на времето хората, които спазват подобни диети могат да развият атеросклероза, да получат кръвни съсиреци, които да запушат главни кръвоносни съдове и да се стигне до редица опасни сърдечно-съдови състояния ”,
Но ако така възпитава децата си и препоръчва такъв тип хранене е вече опасно...
пс: според скорошно проучване, сърдечно-съдовите болести са основен виновник за смъртта на все повече българи, което значи, че и тези дето не са вегани са застрашени... цялостно страната е застрашена от инсулти, инфаркти и тем подобни, без значение как се храним... а кво остава ако сами се лишаваме от елементи, които могат да ни предпазят...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- alekth
- От дъжд на вятър
- Специалност: японистика
- Курс: трети
На мен най-големият личен проблем с яденето само на растителни храни е, че или не ме засищат (зърнени, бобени), или не ме хранят (разните зеленчуци). Дори при някакви по-бавно смилаеми неща след 2 часа пак съм гладна. Докато като си изям закуската от месо, яйца и сирене в 7, съвсем спокойно си минава денят без да трябва да търся какво да ям навън по обяд (пък и м/у две лекции читав обяд не се получава).
-
Ecoholic
- В началото бе словото
- Специалност: ЕООС
- Курс: първи
Лорд Носферату, предполагам ако знаеше, че повечето земеделска земя съществува, за да се изхранва добитъка, а не хората, нямаше да пишеш това. Между 80% и 90% от всичкото зърно на земята е за изхранване за прасета, крави, птици, хипотетично, ако всички 7 милиарда хора бяха вегетарианци, човечеството щеше да се нуждае от десетки пъти по малко земеделска земя за изхранването си! Очевидно е, че един всеяден човек е отговорен за унищожаването на много повече плодородна земя, отколкото един веган или поне вегетарианец. Ако се поразтърсиш, ще видиш, че дори ООН в своите доклади посочва животновъдството като водещата причина за парниковия ефект (а не транспорта, тежката промишленост или т.н.), животновъдството е отговорно и за пресушаването на много местности, както и за световния глад. Хубаво е, когато се разглежда един казус, да бъде погледнат от повече страни, преди човек да изкаже мнение... В цифри - за 16кг зърнени култури получаваш 1кг месо! Извинявай, но поста ти звучи нелепо.
Kristo, стриктните вегани и дори вегетарианците са застрашени от недостиг на жизненоважни елементи, само ако не се хранят правилно - диетата им е еднообразна и/или наситена с 'некачествена' храна. Има хиляди публикации - стотици защитаващи едната страна - стотици защитаващи другата. В такива случаи най-лесно може да се намери истината когато се осланяме на факти, а най-добрите факти са живите примери - хора, които десетки години живеят без да консумират нищо животинско и са в разцвета на силите си, независимо от възрастта. Нещата не са толкова прости колкото изглеждат, тялото ни не просто се нуждае от разни протеини и т.н. и учените, не просто защитават теза, а също и много силни лобита, които стоят зад огромната месна индустрия. От дефицит на Б12 страдат колкото вегетарианците, толкова и всеядните. Причината - Б12 е бактерия, която се прозивежда в микроорганизми в червата на всяко животно (вкл. човек!), единственото услове е средата в тях да бъде подходяща за развитието им, добра храна, добро здраве, добра чревна хигиена, добра микрофлора... Всеядните го поемат чрез чуждата плът, често те не могат да го прозивеждат в големи количества, защото стомашно-чревния им тракт е запушен с утаечен слой от неусвоени месни протеини. Ние, веганите, си го самосинтезираме
За омега-3 няма какво да говоря, има ги в достатъчно растения.
Всеки има право да отгледа и възпитава както намери за добре своето дете, стига да се вписва в някакви морални норми. Има си начини за всичко и нека не забравяме, че кравешкото мляко е кравешка кърма и не ни е работа да го консумираме, то е предназначено за малкото теленце, а хората от един момент на порастване нататък, дори не могат да го усвояват добре. Много хора имат непоносимост към лактоза, без дори да подозират. А месото дори не можем да го обработваме сурово.
Защо тогава бягаме от еволюцията и заклеймяваме стремежът към консумация само на храни, които по естествен път можем да усвоим, за нещо опасно и ненормално?

Kristo, стриктните вегани и дори вегетарианците са застрашени от недостиг на жизненоважни елементи, само ако не се хранят правилно - диетата им е еднообразна и/или наситена с 'некачествена' храна. Има хиляди публикации - стотици защитаващи едната страна - стотици защитаващи другата. В такива случаи най-лесно може да се намери истината когато се осланяме на факти, а най-добрите факти са живите примери - хора, които десетки години живеят без да консумират нищо животинско и са в разцвета на силите си, независимо от възрастта. Нещата не са толкова прости колкото изглеждат, тялото ни не просто се нуждае от разни протеини и т.н. и учените, не просто защитават теза, а също и много силни лобита, които стоят зад огромната месна индустрия. От дефицит на Б12 страдат колкото вегетарианците, толкова и всеядните. Причината - Б12 е бактерия, която се прозивежда в микроорганизми в червата на всяко животно (вкл. човек!), единственото услове е средата в тях да бъде подходяща за развитието им, добра храна, добро здраве, добра чревна хигиена, добра микрофлора... Всеядните го поемат чрез чуждата плът, често те не могат да го прозивеждат в големи количества, защото стомашно-чревния им тракт е запушен с утаечен слой от неусвоени месни протеини. Ние, веганите, си го самосинтезираме
Всеки има право да отгледа и възпитава както намери за добре своето дете, стига да се вписва в някакви морални норми. Има си начини за всичко и нека не забравяме, че кравешкото мляко е кравешка кърма и не ни е работа да го консумираме, то е предназначено за малкото теленце, а хората от един момент на порастване нататък, дори не могат да го усвояват добре. Много хора имат непоносимост към лактоза, без дори да подозират. А месото дори не можем да го обработваме сурово.
Защо тогава бягаме от еволюцията и заклеймяваме стремежът към консумация само на храни, които по естествен път можем да усвоим, за нещо опасно и ненормално?
- Звездица
- Пишете, о, братя
Така е, млякото не е препоръчително за възрастни, но за деца е необходимо - до края на пубертета. Разбира се истинското мляко, не сухото и наблъсканото с консерванти мляко от магазина. За съжаление в днешно време по-голямата част от хората нямат достъп до естествени млечни продукти и трябва да се примирят с купешките. Затова, хора, четете етикетите - колкото по-малко Е-та, толкова по-добре.Ecoholic написа: ...кравешкото мляко е кравешка кърма и не ни е работа да го консумираме, то е предназначено за малкото теленце, а хората от един момент на порастване нататък, дори не могат да го усвояват добре.
"Човек без правда е като трън в полето. Който и вятър да духне, все ще го отвее."
В. Петлешков
В. Петлешков
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Знам. Проблемите ми с тъпченето на животните със зърно, вместо трева, и липсата на органично месо в т.нар. органични магазини са друга тема. Унищожаването на плодородна земя е въпрос на практика, не на това за какво се използва. Животните могат да си пасат спокойно, а могат и да опоскат поляната до последно стръкче, което е лошо. Въпросният доклад (един) на ООН си е наред, но най-малкото различните животни влияят различно. Кравите се уригват много и наистина изпускат доста метан. Прасетата и пилетата - многократно по-малко. И различните животни превръщат различно количество зърно в месо, но 16 към 1 е много завишено. При пилетата съотношението е по-близо до 3 към 1. За прасетата - 6-7 към едно (смяташ количеството, което яде, разделено на теглото). Като махнеш костите, пак не става 16 към 1.Ecoholic написа:Лорд Носферату, предполагам ако знаеше, че повечето земеделска земя съществува, за да се изхранва добитъка, а не хората, нямаше да пишеш това. Между 80% и 90% от всичкото зърно на земята е за изхранване за прасета, крави, птици, хипотетично, ако всички 7 милиарда хора бяха вегетарианци, човечеството щеше да се нуждае от десетки пъти по малко земеделска земя за изхранването си! Очевидно е, че един всеяден човек е отговорен за унищожаването на много повече плодородна земя, отколкото един веган или поне вегетарианец. Ако се поразтърсиш, ще видиш, че дори ООН в своите доклади посочва животновъдството като водещата причина за парниковия ефект (а не транспорта, тежката промишленост или т.н.), животновъдството е отговорно и за пресушаването на много местности, както и за световния глад. Хубаво е, когато се разглежда един казус, да бъде погледнат от повече страни, преди човек да изкаже мнение... В цифри - за 16кг зърнени култури получаваш 1кг месо! Извинявай, но поста ти звучи нелепо.
Но не ме разбра, нямах предвид, че животновъдството не вреди на околната среда - така е, поне при сегашните индустриални мащаби, нужни за изхранването ни. Знам, че живея от смъртта на други животни, че ядат много Исках да кажа, че и най-стриктният вегетарианец е виновен за смъртта на нещо. Ако всяка осма нива е за хора, пак е направена някъде, където са живели други организми. Орана е с трактори, наторявана е, продуктите са превозени до магазина, понякога са опаковани в найлони и хартия. Да, по-малко е от месото. Но го има.
И аз извинявай, но да обвиниш само животновъдството за световния глад, при наличието на толкова други фактори, е също толкова нелепо.
Морални норми да, но и здравословни трябва да има. Да лишиш детенцето си от месо преди да е достатъчно голямо да знае какво е "протеин" и "микроелемент" е опасно. Вярно е, че повечето хора все още имат тази непоносимост (не си представям как може да я имат, без да подозират, обаче), но поносимостта се е развила у хората през последните 7-9 хиляди години. Започнали са да консумират мляко и с това са получили добър нов източник на храна, затова и мутацията се е разпространила. При липса на непоносимост, може дори да се живее на мляко за известно време, макар да не е особено препоръчително.Ecoholic написа: Всеки има право да отгледа и възпитава както намери за добре своето дете, стига да се вписва в някакви морални норми. Има си начини за всичко и нека не забравяме, че кравешкото мляко е кравешка кърма и не ни е работа да го консумираме, то е предназначено за малкото теленце, а хората от един момент на порастване нататък, дори не могат да го усвояват добре. Много хора имат непоносимост към лактоза, без дори да подозират. А месото дори не можем да го обработваме сурово.
А защо реши, че не можем да обработваме сурово месо? Дори днес много култури го консумират, има множество ясия със сурово месо. Разбира се, при сегашния начин на добив никога не бих ял сурово месо, освен ако не съм си го отгледал сам.
Чакай, чакай - Да не искаш да кажеш, че еволюционно не сме пригодени да ядем месото, което ядем от милиони години (още преди да станем хора) и е подхранило развитието ни, но сме пригодени да ядем зърно, което консумираме масово от едва 10-20-30 хиляди години?Ecoholic написа: Защо тогава бягаме от еволюцията и заклеймяваме стремежът към консумация само на храни, които по естествен път можем да усвоим, за нещо опасно и ненормално?
- alekth
- От дъжд на вятър
Растителните храни далеч не се усвояват по естествен път от хората, смилателната ни система не може да направи нищо или почти нищо с целулозата, а от нея са стените на растителните клетки. Готвенето особено на неща като зърнени и бобени храни е далеч по-наложително отколкото на месо що се отнася до способността да се извлича енергия, или най-малкото механичната обработка.
Оставете хората да ядат каквото си искат. Аз лично много обичам месце и не мога без него, но не ми пука дали някой не яде месо. Имам приятелка вегетарианка, тя е супер готин човек и никога не ми е говорила глупости да ставам и аз като нея. Просто не яде месо и това е. Познавам и други хора (повечето жени), които просто не обичат месо, ядат го, но рядко. Аз пък мразя копър и магданоз и грам не ме интересува колко са полезни, няма как да ме накара някой да ям нещо с такава миризма. На някои хора пък така им мирише месото, ами тяхна си работа. Друг е въпросът, че понякога по финансови съображения съм ставала почти вегетарианка. Но след период на безмесие, просто изпитвам неистова нужда от мръвка, така че явно си е необходима. Някой спомена нещо за кръвните групи. Може пък и да имат нещо общо с нуждата от месо. Коя кръвна група е момичето, което каза, че мрази месо? Аз съм 0 и без месо не мога, ние нали сме първата кръвна група, така да се каже сме наследници на ловците, затова може би на нас ни трябва месо. Но това са си мои разсъждения, сега проверявам дали са верни 
И не че нещо, но от двете ми баби, едната е вегетарианка, а другата не. Невегетарианката си е доста дебела освен това. Другата ми баба май вече започна да яде месо, но дълги години си беше твърда вегетарианка, тя пък е слаба. Ами познайте коя е здравата баба - бинго, вегетарианката. Но това може би има връзка с наднорменото тегло, всеизвестно е колко е вредно човек да е дебел.
И не че нещо, но от двете ми баби, едната е вегетарианка, а другата не. Невегетарианката си е доста дебела освен това. Другата ми баба май вече започна да яде месо, но дълги години си беше твърда вегетарианка, тя пък е слаба. Ами познайте коя е здравата баба - бинго, вегетарианката. Но това може би има връзка с наднорменото тегло, всеизвестно е колко е вредно човек да е дебел.
- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
Да, това за връзката между кръвните групи и вегетарианството е наистина интересно. 
Доколкото знам, хората с нулева кръвна група се нуждаят от месо, тъй като в организма им се съдържа голямо количество стомашна киселина, благодарение на която смилат месото и поемат максимума хранителни вещества от него.
За група А (каквато съм и аз) казват, че месото не е препоръчително, защото не го усвояваме добре, а ни се препоръчват зърнени и бобови култури, както и зеленчуци. Съдейки по собствения си организъм, това май ще се окаже вярно, защото действително предпочитам растителните храни пред месото.
Доколкото знам, хората с нулева кръвна група се нуждаят от месо, тъй като в организма им се съдържа голямо количество стомашна киселина, благодарение на която смилат месото и поемат максимума хранителни вещества от него.
За група А (каквато съм и аз) казват, че месото не е препоръчително, защото не го усвояваме добре, а ни се препоръчват зърнени и бобови култури, както и зеленчуци. Съдейки по собствения си организъм, това май ще се окаже вярно, защото действително предпочитам растителните храни пред месото.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Аз съм потвърждението за А-група. Майка ми е отрицанието - и тя е А, но е месарка от класа
Макар че и тя напоследък, през последните 2-3 години, не яде много месо, започна също като мен да й става тежко от него. Веднъж си приказвах с личната си лекарка на тази тема, именно тя ме просвети за теорията, че кръвната група е свързана донякъде с храната, подходяща за съответния организъм.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
+ 1 и от мен. Не че искам да съм вегетарианка, но просто не ми харесва вкуса на месото. Как ли не ме насилваха в детството да ям и просто не става и не става до ден днешен.MidwinterSun написа:Аз съм потвърждението за А-група.

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
За пръв път чувам да е по-скъпо да ядеш плодове и зеленчуци отколкото месо
Аз като пазарувам точно мръвката ми излиза най-скъпо, да не говорим, че ако се готви, изисква повече време, следователно повече ток... Нещо не схващам.
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Казах, че би ми било скъпо ежедневно да си ги купувам по принцип, а не че са скъпи в сравнение с месотоdete написа:За пръв път чувам да е по-скъпо да ядеш плодове и зеленчуци отколкото месо![]()

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
- alekth
- От дъжд на вятър
Е, дали в теорията с кръвните групи има поне нещо вярно (според уики май не), не знам. Аз си оправдавам моята О за месото и недоволството от зърнени и бобени неща, но пък си харесвам млечните продукти и яйцата, а те не са много ловци-събирачи тип храна. И Нутела!
Иначе зеленчуци е хубаво да си ядем всички, те не са там за енергийната си стойност.
За цените... млечни продукти и яйца правят нещата по-лесни (и евтини) ако ще липсва месо, но пък чисто растителна (веганска) диета е вероятно доста скъпа поне в бг реалността.
П.П. Уф, и аз ненавиждам магданоз, копър и подобни, и всъщност и други тъмнозелени неща като спанак, лапад, коприва.
За наднорменото тегло... абе общо взето се дебелее от въглехидрати, а месото ги няма. Но пък и вегетарианци, и всеядни, могат да прекаляват със сладките, хляба, захаросаните газирани напитки и какви ли не боклуци. Някакви бланширани картофки, изпържени в транс мазнина, не помагат нито за теглото, нито за разните сърдечно-съдови критерии, пък са вегетариански до мозъка на костите си (които нямат).
Иначе зеленчуци е хубаво да си ядем всички, те не са там за енергийната си стойност.
За цените... млечни продукти и яйца правят нещата по-лесни (и евтини) ако ще липсва месо, но пък чисто растителна (веганска) диета е вероятно доста скъпа поне в бг реалността.
П.П. Уф, и аз ненавиждам магданоз, копър и подобни, и всъщност и други тъмнозелени неща като спанак, лапад, коприва.
За наднорменото тегло... абе общо взето се дебелее от въглехидрати, а месото ги няма. Но пък и вегетарианци, и всеядни, могат да прекаляват със сладките, хляба, захаросаните газирани напитки и какви ли не боклуци. Някакви бланширани картофки, изпържени в транс мазнина, не помагат нито за теглото, нито за разните сърдечно-съдови критерии, пък са вегетариански до мозъка на костите си (които нямат).
Последно промяна от alekth на 24 Окт 2011, 20:21, променено общо 1 път.
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Дебелее се когато количеството приемана енергия е по-голяма от изразходваната.
It's that simple really
It's that simple really