Информационни системи или Информатика

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
vigour
В началото бе словото

Информационни системи или Информатика

Мнение от vigour »

Та въпроса е кое да запиша първо Информационни системи или Информатика. Дайте по едно мнение коя е по-добрата специалност според вас и защо.
Научни интереси:
Теория на групите -структура на крайни прости групи
Изображение Изображение
Аватар
vigour
В началото бе словото

Мнение от vigour »

изчезнаха ли хората с математика .Какво става? Втора тема и нищо не се получава.
Научни интереси:
Изображение Изображение
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

То не беше ли 'компютърни науки'? Според мен трябва да го пишеш него първо, защото е с по-висок бал. Пък и поне от това, което съм чувал, се води по-добрата специалност. Казвали са ми, че с информатика от СУ излизат учители. Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:
Аватар
cloud_9
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от cloud_9 »

Мдам, никакъв интерес не се забелязва, а това са твърде важни и интересни въпроси. Аз не знам дали мога въобще да ти помогна, не мога да се аргументирам никак - най-малкото, защото мненията за "старите" специалности във ФМИ, които получавам, са доста противоречиви, а за новите хората се въздържат, защото не знаят за какво точно става въпрос. Може би, ако Илиян беше на линия щеше да помогне, ама :roll:
Моят съвет е да прецениш за себе си кое ще учиш с повече желение и ще ти бъде по-приятно, съдейки ориентировачно по програмите и да не се водиш от това "каква е перспективата", тъй като на мен ми се струва една и съща независимо от конкретната специалност :)
slavcho
От дъжд на вятър

Мнение от slavcho »

Vaskes написа: Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:
Е, поне вашата е завършила в СУ, а нашата незнам дали и курс по информатика е завършила, щом като не може да преподаде един "Уорд" като хората, а търси копчето F13 на клавиатурата ;)
Аватар
cloud_9
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от cloud_9 »

Стига бе хора, за учител трябва да си завършил Педагогика на обучението по математика и информатика, което НЕ те прави САМО учител, а доста добре подготвен информатик, стъпил на здрава математическа основа.

Друг е въпросът, че при липса на кадри взимат, който падне със или без изкаран някакъв курс.
slavcho
От дъжд на вятър

Е, забравих да спомена...

Мнение от slavcho »

че директорката и въпросната г-жа са гъсти.. корупция има навсякъде ;) малко разводнихме темата.. нека отговорим на маняка който я създаде :)

според мен Информатика е твърде общо и се учат простотии от рода на.. какво аджеба има в компа, после какъв е основния софтуер с който ще тръгне някой комп... пък Информационни системи ми звучи по-маняшко.. ще се учат приложения и внедряване на компютърни системи в много сфери... ех мечти, жалко, че аз няма да вляза там с гадната оценка от дипломата 5.50 по физика ...
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

slavcho написа:
Vaskes написа: Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:
Е, поне вашата е завършила в СУ, а нашата незнам дали и курс по информатика е завършила, щом като не може да преподаде един "Уорд" като хората, а търси копчето F13 на клавиатурата ;)
Някои клавиатури на Sun имат F1...F24, а Reset-а се намира на задната страна на клавиатурата. Може би учителката ви е от старата генерация, които са се учили на истински компютри (VAX, Sun, IBM, SGI, ...) и истински операционни системи (VMS, Solaris, AIX, IRIX, ...), а не на недоклатени персонални калкулатори и бегли подобия на операционни системи, които умеят само да рисуват прозорци (като дори и това не умеят добре)...
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
vigour
В началото бе словото

Мнение от vigour »

само да кажа че сега не говорим за Софтуерно инжинерество и КН които поне за мен са ясни.
Научни интереси:
Изображение Изображение
sasoh
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от sasoh »

Vaskes написа:Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:
Специалността, където се учи 'коя част на дъното каква е' е КСТ и се намира в ТУ. Информатиката в СУ е приложението на софтуера, не на хардуера.

И програмист може да станеш с почти всяка специалност от ФМИ. Нужна ти е висшата математика, каквото и да влезеш сам ще се учиш, няма да ти покажат абсолютно всичко, а само основата, от която сам трябва да продължиш да се развиваш.
efegee
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от icaci »

Дори не е задължително да си във ФМИ, за да станеш програмист. Половината от най-добрите ми бивши колеги от ФзФ се занимават с програмиране и се справят доста добре.

@sasoh: Ти си един от малцината, които чувам да казват, че ти трябва висша математика за да разбираш от програмиране. Другите твърдят, че математиката била излишна в информатичните специалности на ФМИ. Но както писах в една друга подобна тема, повечето студенти във ФМИ не правят разлика между информатиката и приложното програмиране.
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

sasoh написа:
Vaskes написа:Пък като съдя по една от даскалките ни по информатика, която беше завършила информатика и не знаеше коя част на дъното каква е, май не ги учат особено добре :roll:
Специалността, където се учи 'коя част на дъното каква е' е КСТ и се намира в ТУ. Информатиката в СУ е приложението на софтуера, не на хардуера.
Акцентира се върху софтуеъра, това го знам, но преди това се учат и общи неща. Има поне един семестър, в който се учи и хардуеър.
Rodd1ck
Да живей словото

Мнение от Rodd1ck »

Не съм се задълбочавал много, но по пътя ми попадна един Справочник, аз дори си нямам такъв.. и нещо не ми допадна ИС, заради това я и написах по-назад, въпреки че написаното там не ти дава никаква представа все пак.
Някак си Информатика си ми звучи по-класическо. :)
Според мен няма значение точно каква е специалността, освен ако не е препълнена с излишни глупости. Просто ти трябват основите, пък ти ако си имаш желанието и възможностите ще напреднеш в програмирането сам. ;)
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”