Какво четете в момента 3

Модератори: Мила, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Какво четете в момента 3

Мнение от Мила »

Абе останала съм с впечатление, че като цяло е по-добре да отбягваш раздела ;)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Специалност: Право
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

allshallperish написа: Българската литература винаги ме е приспивала...
Много съм се дразнила и аз на новата българска литература, ама е факт че се намират стойностни неща.
Терзийски за момента хем ми харесва, хем ми е леко скучен. Но Виктор Пасков например си е майстор - един от най-любимите ми писатели, който не е добър само поставен на български фон.
she'd started smoking poetry
Аватар
Siss
Пишете, о, братя
Специалност: Биотехнологии
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Siss »

Чели ли сте нещо на Севда Костова? "Пенелопеида"? "Деца на Вотан"? "Тристан и Изолда" ? Това са едни от най-хубавите романи (не само български, а изобщо), които съм чела.
I'd rather be a climbing ape than a falling angel.
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Японистика
Курс: втори

Мнение от aikaeimin »

Вчера започнах "Кафка на плажа", но днес се занимавах с някакви странични работи и книгата събира прах на масата.
Но, леле, преводът на български е толкова... странен, нарушава ми концентрацията и ми пречи да се потопя в текста. >.> Струва ми се, че ще го издържа още максимум 5-10 страници и ще си намеря английския превод...
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Специалност: Право
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Преводите на Харуки Мураками са кофти, щото са преводи на преводи (японски->английски->български..). Ама честно казано, при "Кафка на плажа" май самата книга е проблемът, не толкова преводът. Една от най-странните (не съм сигурна дали в добрия смисъл) книги, които съм чела. И в същото време Мураками си ми остава любим с другите си неща.
she'd started smoking poetry
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Японистика
Курс: втори

Мнение от aikaeimin »

Всъщност самият стил и изказ (в превода) са странни и въобще не пасват на историята. Погледнах превода на английски и разликата е значителна. Видяло се е, че на английски ще го чета...
Иначе странностите в авторовия стил са хубаво нещо и аз ги посрещам с отворени обятия.
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Мила написа:Абе останала съм с впечатление, че като цяло е по-добре да отбягваш раздела ;)
Защо пък да го избягвам? Защото чета по-стойностни неща от теб ли? :)
Ах, разбира се...
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Разбира се, как ме разгада. Аз съм такъв литературен плебей, чета за удоволствие, а не защото ми влиза в учебната програма... Ах!

Сега сериозно: Избягвай раздела,защото той е мирно и тихо, доста дзен място, а ти имаш навика да изтипосваш незащитени, крайни мнения, незачитайки мнението на останалите и отказвайки да признаеш, че хората имат право на различен от твоя вкус.

А по темата, днес ужасно много харесах един разказ на Паланюк, написан специално за сп.Плейбой и публикуван къде? в сп. Плейбой. Защо го издават на български с такава скорост... Изобщо няма да ги чакам, ще си го чета на английски, доколкото ми е по силите.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Мила написа:Разбира се, как ме разгада. Аз съм такъв литературен плебей, чета за удоволствие, а не защото ми влиза в учебната програма... Ах!

Сега сериозно: Избягвай раздела,защото той е мирно и тихо, доста дзен място, а ти имаш навика да изтипосваш незащитени, крайни мнения, незачитайки мнението на останалите и отказвайки да признаеш, че хората имат право на различен от твоя вкус.
Хаха, незащитени друг път :Д, по-скоро на теб не ти се харесват. А и кой говори за учебни програми :Д. Ох, както и да е, имам си по-интересни неща за правене от спор точно с теб :Д.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
rogertaylor
Летописец Виртуоз
Специалност: Международни отношения

Мнение от rogertaylor »

Мила написа:
Перифразирано : "Ти си крадец, крал си преди, така че стой в затвора, защото може да откраднеш отново, макар само да предполагаме, че ще стане така, без да сме сигурни". :roll: Само аз ли мисля, че това е :scratch:
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Че кой спори? Аз мислех, че си говорим за литература...
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

rogertaylor написа: Само аз ли мисля, че това е :scratch:
Да
:lol:

Моля хората, които ще предпочетат да уважат литературния вкус на олшелпериш пред този на Мила, да го направят сега или да замлъкнат завинаги!
la douleur exquise
rogertaylor
Летописец Виртуоз
Специалност: Международни отношения

Мнение от rogertaylor »

Аз говорех принципно, литература чета само по учебния план :D
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

fak написа:
rogertaylor написа: Само аз ли мисля, че това е :scratch:
Да
:lol:

Моля хората, които ще предпочетат да уважат литературния вкус на олшелпериш пред този на Мила, да го направят сега или да замлъкнат завинаги!
Хахаха, извинявам се, че предпочитам да си чета мирно и тихо навън или вкъщи, вместо да парадирам с това, което съм чела У ФОРУМО! :Д

Егати, как се изложих!
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

rogertaylor написа:Аз говорех принципно, литература чета само по учебния план :D
Говорейки принципно, не може да си пропуснеш избирателно конкретния случай. а именно:
allshallperish написа:
Защо пък да го избягвам? Защото чета по-стойностни неща от теб ли? :)
:roll:
Нелепо е просто..
allshallperish написа: Хахаха, извинявам се, че предпочитам да си чета мирно и тихо навън или вкъщи, вместо да парадирам с това, което съм чела У ФОРУМО! :Д
Ники!
Марина, такава е темата, мацко. не е за хвалене, за споделяне е. (впрочем това е и основният смисъл на форумното общуване ;) )
аз примерно съм влюбена в поезията и прозата на терзийски.. не се хваля, споменавам. Друг казва, че му е малко скучноват.. което си е нaпълно в естествения ред на нещата, понеже не сме еднакви, че да възприемаме едни и същи неща по сходен начин.

и понеже Мила ше ме бамне пак от форума, съм принудена да споделя (с лека доза неудобство), че днес започнах една книга на Дънов - За добродетелта и успеха.
la douleur exquise
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”