[КСК 2011-2012] Славянски филологии
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- lindorcheto
- От дъжд на вятър
- Специалност: Славянски филологии
- Курс: първи
[КСК 2011-2012] Славянски филологии
Не видях да е направена такава тема.Реших и тези,които сме приети или искаме тази специалност да си имаме отделна тема.Тъъ,нека тук се съберем.Да си обсъждаме специалността,всеки да каже кой език би искал да изучава като първи и всякакви такива. 
Re: [КСК 2011-2012] Славянски филологии
Здравейте. Аз още нямам представа кой език бих искала да уча. Ако някой може да предостави по-подробна информация относно избора на език за Славянската филология ще се радвам.
)
- lindorcheto
- От дъжд на вятър
Езиците са: чешки,словашки,полски,украински и сърбо-хърватски със специализация по словенски(дано не бъркам нещо).
Доколкото съм запозната,при откриването на годината ни раздават листчета,на които си пишем от 1 до 5 подредбата на тези езици.Важно е на 1-во място да напишеш езика,който искаш да учиш най-много.Тъ,според подредбата на желанията ни и баловете,с които сме приети в специалността,ни разпределят кой какъв език ще учи.
Вече кой ще ни е втория славянски език...там мисля,че зависи кой ти е първия и по подразбиране се знае и втория.Има някаква закономерност,но не помня каква.Не помня на кой език кой друг отговаря.
Не знам какво друго да кажа...Ако имаш по-конкретен въпрос-питай.Ще се опитам от това,което съм прочела като информация последните дни да съм полезна,а ако не-някой,който не е заек като нас дано се включи и ни разясни неща за специалността,впечатления и т.н.
Доколкото съм запозната,при откриването на годината ни раздават листчета,на които си пишем от 1 до 5 подредбата на тези езици.Важно е на 1-во място да напишеш езика,който искаш да учиш най-много.Тъ,според подредбата на желанията ни и баловете,с които сме приети в специалността,ни разпределят кой какъв език ще учи.
Вече кой ще ни е втория славянски език...там мисля,че зависи кой ти е първия и по подразбиране се знае и втория.Има някаква закономерност,но не помня каква.Не помня на кой език кой друг отговаря.
Не знам какво друго да кажа...Ако имаш по-конкретен въпрос-питай.Ще се опитам от това,което съм прочела като информация последните дни да съм полезна,а ако не-някой,който не е заек като нас дано се включи и ни разясни неща за специалността,впечатления и т.н.
Мда това ми е ясно.Ако някой знае кой език с кой е обвързан,нека да каже. 
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Девойки, не мислете от сега за втори език, той идва в 3-и курс.
Но чешката група учи словашки, полската - украински и съответно обратното. Сърбохърватистите не знам учат ли трети език.
Но чешката група учи словашки, полската - украински и съответно обратното. Сърбохърватистите не знам учат ли трети език.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- absolutelymagic
- В началото бе словото
- Специалност: Славянска филология СУ
Всяка година можете да избирате между 4 основни езика, а всеки от тях върви в комплект с втори, който (както каза колежката) започва в 3 курс. Езиците са: полски с втори украински, чешки с втори словашки, сърбохърватски с втори словенски; всяка година се редуват словашки и украински като съответно вторите им езици са чешки и полски. Миналта година беше словашки и би трябвало тази да е украински. Освен тях имате един задължителен руски, който се учи 3 семестъра. Иначе на първия ден като отидете в университета си подреждате желанията и се гледа при класирането бал и най - желан език или нещо такова - не е ясна май точно системата, но ако имате сравнително висок бал на фона на останалите е почти 100% сигурно, че ще ви класират по първо желание.
друго не знам какво да кажа... ако искате, питайте.
-
anesthesia
- В началото бе словото
- Специалност: Право
И аз съм приета в тази специалност, но все още се колебая дали да я записвам. Много ще съм благодарна, ако някой сподели впечатления дали си струва : )
- absolutelymagic
- В началото бе словото
- Специалност: Славянска филология СУ
Има доволни, има и недоволни. Специалността не е никак лека и още след първата година доста хора отпадат или се отказват – няма да се радвате на голям поток с много колеги. Аз лично съм много доволна. Езиците се учат по много добра система и съм сигурна, че поне първият ще бъде научен перфектно (доколкото може да се знае чужд език, разбира се). Имайте предвид, че няма лесен и по – лесен език; който и да изберете като първи, ще трябва да залягате здраво. Изучава се доста литература. Няма да е зле да разгледате учебните планове и да видите какви дисциплини има и дали ви харесват. Преподавателите и материалът, който е включен в програмата, допринасят максимално за подобряването на общата култура. Преподавателите са ерудирани, добри специалисти, търпеливи и преподават с желание. Аз съм очарована от повечето. Надявам се, че няма да срещнем такива, които отбиват номера, но и това се случва (винаги има по някое изключение). Най – малкото, на което ще бъдете научени, е грамотност и един рядък език, най-малкото. Предимство е, че Славянската филология е 5 години и се излиза директно магистър, при това едновременно българист и славист. Друго не знам какво да ви кажа. Аз ще съм едва 2 курс сега, но съм наистина очарована от първата си година в университета, в тази специалност.
- Balance&Harmony
- В началото бе словото
- Специалност: Славянска филология
- Курс: трети
Още при първо класиране се записах Славянска филология. Много ми харесва програмата. Макар да знам, че ще е трудно, защото предметите са тежки. Колебая се кой език да ми е първи, но ще реша. А вие колеги избрали ли сте вече?
Поздравления на всички приети!
Славянска филология, ІІІ курс
- lindorcheto
- От дъжд на вятър
Аз днес се записах.Спряла съм се на полския,дано се получат нещата.Balance&Harmony написа:Още при първо класиране се записах Славянска филология. Много ми харесва програмата. Макар да знам, че ще е трудно, защото предметите са тежки. Колебая се кой език да ми е първи, но ще реша. А вие колеги избрали ли сте вече?
- Balance&Harmony
- В началото бе словото
Всичко ще се разбере на 3 октомври. Даже след откриването ще отида да се запиша на спорт. Колебая се между тенис и фехтовка(ако може и двете ще е най - добре).lindorcheto написа:Аз днес се записах.Спряла съм се на полския,дано се получат нещата.Balance&Harmony написа:Още при първо класиране се записах Славянска филология. Много ми харесва програмата. Макар да знам, че ще е трудно, защото предметите са тежки. Колебая се кой език да ми е първи, но ще реша. А вие колеги избрали ли сте вече?
P.S Май си пишем само двете (от приетите тази година).
- lindorcheto
- От дъжд на вятър
Май да.
Досега не съм видяла други зайци да са се отчели във форума,че са в тази специалност.Сега ми е интересно на 3-то класиране колко човека ще приемат(предполагам ще има свободни места и за 3-то).На второ 12 човека са приели...
Иначе аз искам тенис.И аз мисля още на 3-ти ако успея,да ходя да се запиша.Ако не се доредя до тенис ще са танци,а ако и до тях не се-ще е аеробика.
Ти кой език искаш най-много?
Иначе аз искам тенис.И аз мисля още на 3-ти ако успея,да ходя да се запиша.Ако не се доредя до тенис ще са танци,а ако и до тях не се-ще е аеробика.
Ти кой език искаш най-много?
- Balance&Harmony
- В началото бе словото
Когато отидох да се запиша на 4ти август, преди мен се бяха записали сам 15 души(момичета и момчета). Така, че е твърде вероятно на трето класиране да има огромна вълна.lindorcheto написа:Май да.Досега не съм видяла други зайци да са се отчели във форума,че са в тази специалност.Сега ми е интересно на 3-то класиране колко човека ще приемат(предполагам ще има свободни места и за 3-то).На второ 12 човека са приели...
Може би чешки, харесва ми как звучи, но съм чувала, че граматиката му е трудна.lindorcheto написа:Ти кой език искаш най-много?
- lindorcheto
- От дъжд на вятър
То всичките са си трудни.
Цялата специалност не е лека.Така,че не мисли за граматика-което ти харесва,което те влече-това записвай.
Тоест пиши като първо желание. 
- Balance&Harmony
- В началото бе словото
Доста е изнервящо до началото на академичната година да не знаеш с какъв език ще бъдеш. По - добре щеше да е при самото записване да дадеш желанието си и след третото класиране да се направи разделението.
P.S. Като се съберем повече зайци предлагам да си организираме среща, ще бъдем разделени по различни филологии(полска, чешка....), но и ще имаме доста общи предмети. Ще е страхотно да се опознаем и преди да почнем.
P.S. Като се съберем повече зайци предлагам да си организираме среща, ще бъдем разделени по различни филологии(полска, чешка....), но и ще имаме доста общи предмети. Ще е страхотно да се опознаем и преди да почнем.