"Й"???

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Hugable
В началото бе словото
Специалност: Сянкология
Курс: друг

Re: "Й"???

Мнение от Hugable »

В стандарта Unicode е заложен раздел "комбинируеми знаци", който включва и знака "твърдо ударение" (grave accent). В компютърните програми, които работят с UTF-8 знаково кодиране (например Microsoft Word), поставянето на твърдо ударение става като след набиране на ударената буква се натисне и задържи левият Alt-клавиш и от цифровата клавиатура се набере десетичният Unicode номер на комбинируемия знак "твърдо ударение", който е 0768. Чрез този метод може да се постави ударение на всяка буква от азбуката. По аналогичен начин може да се постави и остро ударение (acute accent) чрез десетичен Unicode номер 0769. Разбира се, използваният шрифт трябва също трябва да е Unicode и да поддържа комбинируеми знаци (например системните шрифтове Arial или Times New Roman).
Bleak
От дъжд на вятър

Мнение от Bleak »

Въпросното "ѝ" може да се изпише с клавиатурата. Избираш "Bulgarian - Phonetic Traditional" от настройките на езика на писане и натискаш Shift + "X".

ПС: За голямо "ѝ" просто натискаш CapsLock.

Cheers!~
Изображение
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Стига да си с Уиндоус 7.... и стига програмата, с която работиш, да няма проблеми с буквата. ;)

Това за Caps Lock-а не го знаех. Мерси за което. :D
Изображение
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от Ангел »

Не е място за дискутиране на операционни системи.
Метла.
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
diamond_girl
В началото бе словото

Мнение от diamond_girl »

Scion of balance написа:Всичко е конспирация,днес ни взимат "ѝ",а утре азбуката!
и аз това викам,
но съм малко като Иванчо Йотата и обичам да пиша "Й"
пък и не използвам фонетика, че да имам друг вариант
Аватар
ChaosLegion
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от ChaosLegion »

"Й" вместо "ударено и" > "И" вместо "ударено и" (според мен). А комбинацията "Shift + X" на моята фонетика изписва "Ь" :lol: .
Така че възнамерявам да продължа да си ползвам "Й" вместо "ударено и" в интернет. Пък и както спомена някой,по-големият проблем са грешната употреба на "й" и липсата на такава.
Аватар
Scion of balance
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от Scion of balance »

diamond_girl написа:
Scion of balance написа:Всичко е конспирация,днес ни взимат "ѝ",а утре азбуката!
и аз това викам,
но съм малко като Иванчо Йотата и обичам да пиша "Й"
пък и не използвам фонетика, че да имам друг вариант
Не е много сложно да се свикне на фонетика
Изображение
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Ама вие сериозно ли... Наистина ли не знаете как? Хич не ми се вярва. Това се учи в училище, или поне би трябвало да се учи.

Колегата пък вместо да помогне, се прави на умен:
Hugable написа:В стандарта Unicode е заложен раздел "комбинируеми знаци", който включва и знака "твърдо ударение" (grave accent). В компютърните програми, които работят с UTF-8 знаково кодиране (например Microsoft Word), поставянето на твърдо ударение става като след набиране на ударената буква се натисне и задържи левият Alt-клавиш и от цифровата клавиатура се набере десетичният Unicode номер на комбинируемия знак "твърдо ударение", който е 0768. Чрез този метод може да се постави ударение на всяка буква от азбуката. По аналогичен начин може да се постави и остро ударение (acute accent) чрез десетичен Unicode номер 0769. Разбира се, използваният шрифт трябва също трябва да е Unicode и да поддържа комбинируеми знаци (например системните шрифтове Arial или Times New Roman).
Уиндоус има нещо, наречено Character Map. Намира се от старт менюто в аксесоари. Като го отворите, ще видите таблица със символи и опция за избор на шрифт. Избирате си шрифта, с който работите и искате да вмъкнете символ, намирате символа в таблицата и си го копирате чрез бутоните. Работа за около пет секунди. Ако ви се налага често, можете да запомните клавишната комбинация. Това е. Никакви фонетични, БДС и т.н. никакви Shift-ове. Неграмотността си е неграмотност. Чудесно е обаче, че някой все пак пита. Жалко за онези, които въпреки това предпочитат да пишат неграмотно.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”