"Й"???
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
Hugable
- В началото бе словото
- Специалност: Сянкология
- Курс: друг
- Адрес в галерията на СУ: -
Re: "Й"???
В стандарта Unicode е заложен раздел "комбинируеми знаци", който включва и знака "твърдо ударение" (grave accent). В компютърните програми, които работят с UTF-8 знаково кодиране (например Microsoft Word), поставянето на твърдо ударение става като след набиране на ударената буква се натисне и задържи левият Alt-клавиш и от цифровата клавиатура се набере десетичният Unicode номер на комбинируемия знак "твърдо ударение", който е 0768. Чрез този метод може да се постави ударение на всяка буква от азбуката. По аналогичен начин може да се постави и остро ударение (acute accent) чрез десетичен Unicode номер 0769. Разбира се, използваният шрифт трябва също трябва да е Unicode и да поддържа комбинируеми знаци (например системните шрифтове Arial или Times New Roman).
-
Bleak
- От дъжд на вятър
Въпросното "ѝ" може да се изпише с клавиатурата. Избираш "Bulgarian - Phonetic Traditional" от настройките на езика на писане и натискаш Shift + "X".
ПС: За голямо "ѝ" просто натискаш CapsLock.
Cheers!~
ПС: За голямо "ѝ" просто натискаш CapsLock.
Cheers!~
Стига да си с Уиндоус 7.... и стига програмата, с която работиш, да няма проблеми с буквата. 
Това за Caps Lock-а не го знаех. Мерси за което.
Това за Caps Lock-а не го знаех. Мерси за което.

- Ангел
- Летящите Пръсти
- Специалност: Право
- Курс: пети
Не е място за дискутиране на операционни системи.
Метла.
Метла.
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
ФАРА!!!
- diamond_girl
- В началото бе словото
и аз това викам,Scion of balance написа:Всичко е конспирация,днес ни взимат "ѝ",а утре азбуката!
но съм малко като Иванчо Йотата и обичам да пиша "Й"
пък и не използвам фонетика, че да имам друг вариант
- ChaosLegion
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
"Й" вместо "ударено и" > "И" вместо "ударено и" (според мен). А комбинацията "Shift + X" на моята фонетика изписва "Ь"
.
Така че възнамерявам да продължа да си ползвам "Й" вместо "ударено и" в интернет. Пък и както спомена някой,по-големият проблем са грешната употреба на "й" и липсата на такава.
Така че възнамерявам да продължа да си ползвам "Й" вместо "ударено и" в интернет. Пък и както спомена някой,по-големият проблем са грешната употреба на "й" и липсата на такава.
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: трети
Не е много сложно да се свикне на фонетикаdiamond_girl написа:и аз това викам,Scion of balance написа:Всичко е конспирация,днес ни взимат "ѝ",а утре азбуката!
но съм малко като Иванчо Йотата и обичам да пиша "Й"
пък и не използвам фонетика, че да имам друг вариант

- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
Ама вие сериозно ли... Наистина ли не знаете как? Хич не ми се вярва. Това се учи в училище, или поне би трябвало да се учи.
Колегата пък вместо да помогне, се прави на умен:
Колегата пък вместо да помогне, се прави на умен:
Уиндоус има нещо, наречено Character Map. Намира се от старт менюто в аксесоари. Като го отворите, ще видите таблица със символи и опция за избор на шрифт. Избирате си шрифта, с който работите и искате да вмъкнете символ, намирате символа в таблицата и си го копирате чрез бутоните. Работа за около пет секунди. Ако ви се налага често, можете да запомните клавишната комбинация. Това е. Никакви фонетични, БДС и т.н. никакви Shift-ове. Неграмотността си е неграмотност. Чудесно е обаче, че някой все пак пита. Жалко за онези, които въпреки това предпочитат да пишат неграмотно.Hugable написа:В стандарта Unicode е заложен раздел "комбинируеми знаци", който включва и знака "твърдо ударение" (grave accent). В компютърните програми, които работят с UTF-8 знаково кодиране (например Microsoft Word), поставянето на твърдо ударение става като след набиране на ударената буква се натисне и задържи левият Alt-клавиш и от цифровата клавиатура се набере десетичният Unicode номер на комбинируемия знак "твърдо ударение", който е 0768. Чрез този метод може да се постави ударение на всяка буква от азбуката. По аналогичен начин може да се постави и остро ударение (acute accent) чрез десетичен Unicode номер 0769. Разбира се, използваният шрифт трябва също трябва да е Unicode и да поддържа комбинируеми знаци (например системните шрифтове Arial или Times New Roman).