[КСК 2011] Химия и Биология

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

[КСК 2011] Химия и Биология

Мнение от svetlio.varna »

ХИМИЯ и БИОЛОГИЯ 2011
| Прочетете правилата на раздел КСК |

Програма (конспект) за изпита по БИОЛОГИЯ :arrow: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... /biologiya
Програма (конспект) за изпита по ХИМИЯ :arrow: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... iti/himiya
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
С оценката от изпита по ХИМИЯ можете да кандидатствате за следните специалности...
С оценката от изпита по БИОЛОГИЯ можете да кандидатствате за следните специалности...
С оценките от изпитите по ХИМИЯ и БИОЛОГИЯ можете да кандидатствате за специалност Медицина.
С оценката от държавните зрелостни изити по ХИМИЯ и БИОЛОГИЯ можете да кандидатствате за тези специалности...
Тук можете да направите справка за минималните балове на приетите през миналите КСК в дадена специалност...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Теми, падали се на изпита по биология през минали години:

2010: предварителен: Реализиране на наследствената информация
редовен: Екосистеми. Същност, структура и продуктивност на екосистемите. Видове екосистеми. Кръговрат на веществата и поток на енергията в екосистемите

2009: предварителен: Клетъчна мембрана взаимодействие между клетака и околната среда
редовен: Обща характеристика на клетката. Устройство на прокариотната и еукариотната клетка

2008: Същност и биологично значение на клетъчното делене и клетъчен жизнен цикъл

2007: предварителен: Реализация на генетичната информация
редовен: Популации-състав,структура,численост,свойства

2006: Изменчивост и развитие на екосистемите

2005: Двумембранни органели

2004: Начини за реализация на генетичната информация
Често задавани КС въпроси от различно естество
Преди и по време на изпита - всичко за кандидатстването
[КСК 2010] Химия и Биология Горещо ви препоръчвам да прочетете тази тема, само 7 странички е, но ще си отговорите на 90% от въпросите си :)
Учебници: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 28#p738928 (Специални благодарности на frigor) Учебниците са сканирани и могат да бъдат свалени безплатно от линковете под изображението на съответния учебник.

Успех! :)
Facebook
Изображение
Ростислава
В началото бе словото

Молекулярна биология

Мнение от Ростислава »

Искам да попитам за по-подробна информация, относно кандидат-студентските изпити.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Re: [КСК 2011] Химия и Биология

Мнението е преместено в подходящия раздел. Можеш да намериш отговорите на въпросите си в първия пост. Успешно кандидатстване!
Facebook
Изображение
JadedAdam
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Кандидатстване с химия

Мнение от JadedAdam »

Ами ако си учил профилирано, по-скоро конкурсния, матурата - като повече екология - ще е по-лесна за непрофилирано училите се до този момент.
Аз имам въпрос обаче:
Изпитът по химия - имам предвид конкурсния - съдържа тест и логически задачи. Последните как трябва да се решат точно: чрез развиване и подробно описание (например защо една реакция протича така, а друга - инак), или като за олимпиада (където си върви по точица на реакцийка, наименованийце и кратко обясненийце на въпрос)? Проверих на сайта, и там пише "само за това, за което се пита", но държа на второ мнение и колкото може по-малко двусмислие :Р Може би е малко рано да питам, след като нещата може да се променят (11-ти клас съм), но искам да се подготвям адекватно и трябва да убедя преподавателя ми, че имам актуална и еднозначна информация. Надявам се да е второто ми - и поне така изглеждащо - по-вероятно предположение, защото съм мързелив тийнейджър, който просто обожава химията :)

Мнението е преместено в тазгодишната тема.
svetlio.varna
Аватар
Dikson
В началото бе словото
Специалност: Радиохимия, магистратура
Курс: семестриално завършил

Re: Кандидатстване с химия

Мнение от Dikson »

Здравей JadedAdam,

Логическите задачи на кандидат-студентския изпит се оценяват точково, така както и на олимпиада /за написано хим.уравнение, за обозначен хим.процес, за наименовани продукти на хим.реакция и т.н/.
Примерен тест от 2009 година с решенията може да разгледаш на сайта на факултета:
http://www.chem.uni-sofia.bg/

Към коя специалност си се насочил?

Мнението е преместено в тазгодишната тема.
svetlio.varna
vanderwoodsen
В началото бе словото

Биология 2011

Мнение от vanderwoodsen »

Здравейтеее!Понеже има хиляди теми за биология,химия и т.н,но във всички става въпрос за медицина ,мисля ,че трябва да има и една само за биолози (и ние сме хора все пак :) )

Та така бъдещи колеги (надявам се !!),споделете как се подготвяте-сами или с уроци,по кои учебници и т.н :rr:
И най-вече към каква специалност сте се насочили. :)
Аватар
stelianna
В началото бе словото

Re: БИОЛОГИЯ 2011

Мнение от stelianna »

какви специалности мислите да запи6ете с биология : )
"Който поеме предизвикателството, управлява щастието си.
alveola
В началото бе словото
Курс: първи

Re: БИОЛОГИЯ 2011

Мнение от alveola »

имам въпрос. кандидатствам догодина обаче се чудя при подготовката трябва ли да уча и фигурите, които ги има в уроците? благодаря предварително :)
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Сливам двете теми за биология.
Facebook
Изображение
Аватар
oddy
В началото бе словото

Мнение от oddy »

Здравейте!

Знам, че пиша по никое време, но чак сега ми дойде музата да кандидатствам медицина в СУ... та това естествено може да се случи най рано през 2012.

Направих си труда да прочета подробно де що е писано по темата изпити-био-хими-медицина-учебници-СУ, но така и не разбрах откъде и кога и дали сега мога да си купя учебниците по химия, които са кандидат-студентите. Моля ако някой знае да ми отговори и ще се радвам още почече, ако това е скоро :)

Благодаря :rr:
panta rei
cupoftea
В началото бе словото

Мнение от cupoftea »

oddy написа:Здравейте!

Знам, че пиша по никое време, но чак сега ми дойде музата да кандидатствам медицина в СУ... та това естествено може да се случи най рано през 2012.

Направих си труда да прочета подробно де що е писано по темата изпити-био-хими-медицина-учебници-СУ, но така и не разбрах откъде и кога и дали сега мога да си купя учебниците по химия, които са кандидат-студентите. Моля ако някой знае да ми отговори и ще се радвам още почече, ако това е скоро :)

Благодаря :rr:

Аз лично не съм учила по учебниците за СУ, а по тези за МУ. Въпреки това изкарах хубави оценки и ме приеха. Единствено тестът ми се видя труден, защото въпросите са наистина по учебниците за СУ. По биология някой от Биологическия факултет по-добре ще ти обясни за учебниците. А химията е една и съща, независимо от къде я четеш.
Аватар
oddy
В началото бе словото

Мнение от oddy »

Благодаря за отговора, но въпросът ми беше откъде да си ги купя материалите (независимо за СУ или МУ, даже МУ е за предпочитане) :)))
panta rei
cupoftea
В началото бе словото

Мнение от cupoftea »

oddy написа:Благодаря за отговора, но въпросът ми беше откъде да си ги купя материалите (независимо за СУ или МУ, даже МУ е за предпочитане) :)))
Значи по химия са 2 учебника - органична и неогранична, на издателство "Регалия". Предполагам ги има в книжарниците до медицинска. Сборникът със задачите и решенията се купуват от центъра по хигиена. По биология учебниците са обикновени, от тях се учи в някои училища и предполагам можеш да си ги вземеш от всяка втора книжарница.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”