предполага се, че в християнския рай човек получава едно единствено нещо, което никога не е получил в живота си и то компенсира останалите. Горе-долу така е и в ада.
Вяра и религия.
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Re: Вяра и религия.
Лузър,
предполага се, че в християнския рай човек получава едно единствено нещо, което никога не е получил в живота си и то компенсира останалите. Горе-долу така е и в ада.
Into the endless we ride... 
T'ва трябва да е едно от най-нелепите неща които съм чувал/виждалlunatic_moon написа:Нещата се обезценяват, когато знаеш, че не можеш да ги загубиш.The Stig написа: Пък и не виждам защо вечния живот би ги обезсмислил
Аз например високо ценя мъжкото си достойнство дори и без да очаквам да се разделя с него в обозримото бъдеще
The more you want, the easier you are to exploit
- Насето
- В началото бе словото
- Специалност: Стопанско Управление
- Курс: първи
Много интересна тема. До едно време бях...не бих казал че атеист е точната дума , но не виждах смисъл в религията или вярата в нещо по-више защото всичките ни религиозни догми , суеверия и прочие имат логическо обяснение.
Например задгробния живот. От както има цивилизация има и идея за живот след смърта. Но погледнато логично е изключително просто , защото човек както всяко друго живо същество на планетата е подвластен на инстинктите си. И ето инстинкт за само съхранение. Бидеики че сме интелегентни , измисляме концепцията че физическото ни съществуване не е края. Но понеже идеята да отидеш в изцяло друго измерение сам самичък без опит и знание за него е плашеща също колкото и идеята смърта да е необратимия краи на всичко се появява и концепцията за всемогъщи създания които да се грижат за теб след като напуснеш света.
Така че всичко се обяснява с прости инстинкти.
Но ръсаждавайки над въпроса от по зряла гледна точка стигнах до извода че нищо не опровергава съществуване то на задгробен живот или божества. Също така и цялата борба между вярващи и не вярващи е абсолютно безмислена.
Вярата и религията не опровергават научни открития. Всеки от двете страни на барикадата просто не е абсолютно сигурен в убежденията си защото ако беше не би се занимавал с това да опровергава другите и обратно.
Все пак имам си и едно на ум че религийте са направени от хора , и светите писания и догми са направени от хора така че е напълно правилно интелегентни хора да посочват грешките и пропуските в тези неща. Но небива да се забравя че дори и човешките опити да обяснят необясниммо да имат пропуски доказването на тези грешки не опровергава цялата концепция.
Лично аз вярвам в Слаанеш (Ако има някои запознат с вселената на Warhammer 40k ще знае) богиня на хаоса , удоволствието и прекомерноста.
Допадна ми концепцията за това божество защото идеята ми за всемогъщо създание е подобна. На Нея не и пука за мен , за теб или за когото и да било а само за собственото и забавление и удовослтвие. Всичко което се иска от човек за да я боготвори е да изпитва удовоствие и да се стреми към все по голямо такова. Какъвто и да е копнежа ти , дали да убиеш за тръпката или да се жертваш за някой всичко е с нейната благословия.
Например задгробния живот. От както има цивилизация има и идея за живот след смърта. Но погледнато логично е изключително просто , защото човек както всяко друго живо същество на планетата е подвластен на инстинктите си. И ето инстинкт за само съхранение. Бидеики че сме интелегентни , измисляме концепцията че физическото ни съществуване не е края. Но понеже идеята да отидеш в изцяло друго измерение сам самичък без опит и знание за него е плашеща също колкото и идеята смърта да е необратимия краи на всичко се появява и концепцията за всемогъщи създания които да се грижат за теб след като напуснеш света.
Така че всичко се обяснява с прости инстинкти.
Но ръсаждавайки над въпроса от по зряла гледна точка стигнах до извода че нищо не опровергава съществуване то на задгробен живот или божества. Също така и цялата борба между вярващи и не вярващи е абсолютно безмислена.
Вярата и религията не опровергават научни открития. Всеки от двете страни на барикадата просто не е абсолютно сигурен в убежденията си защото ако беше не би се занимавал с това да опровергава другите и обратно.
Все пак имам си и едно на ум че религийте са направени от хора , и светите писания и догми са направени от хора така че е напълно правилно интелегентни хора да посочват грешките и пропуските в тези неща. Но небива да се забравя че дори и човешките опити да обяснят необясниммо да имат пропуски доказването на тези грешки не опровергава цялата концепция.
Лично аз вярвам в Слаанеш (Ако има някои запознат с вселената на Warhammer 40k ще знае) богиня на хаоса , удоволствието и прекомерноста.
Допадна ми концепцията за това божество защото идеята ми за всемогъщо създание е подобна. На Нея не и пука за мен , за теб или за когото и да било а само за собственото и забавление и удовослтвие. Всичко което се иска от човек за да я боготвори е да изпитва удовоствие и да се стреми към все по голямо такова. Какъвто и да е копнежа ти , дали да убиеш за тръпката или да се жертваш за някой всичко е с нейната благословия.
I was told i could become anything , so i chose to become everything.
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Насето
- В началото бе словото
- Специалност: Стопанско Управление
А сега , този въпрос е от по-трудните.
I was told i could become anything , so i chose to become everything.
-
Георги Арийски
- В началото бе словото
Който не вярва в праведния Бог е изгубен...
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
Или както биха казали в Омния: "Който не вярва във Великия Бог Ом не ще бъде изгубен, дори напротив - той ще бъде намерен. От Инквизицията."

- vetinari
- В началото бе словото
- Специалност: История
Мда, за съжаление детскоградинското "Аз ще извикам моя бог и той ще набие твоя бог." е поредният пример за колективен проблясък на идиотизъм сред хората. Това що се отнася до религията.
А вярата като се замисли човек е нещо наистина прекрасно, тъй като те прави Някой, тоест не си само кокали, мръвка и карантия.
А вярата като се замисли човек е нещо наистина прекрасно, тъй като те прави Някой, тоест не си само кокали, мръвка и карантия.
'Let's have no fighting, please. This is, after all, a council of war.'
Странно, аз си мислех точно обратнотоvetinari написа: А вярата като се замисли човек е нещо наистина прекрасно, тъй като те прави Някой, тоест не си само кокали, мръвка и карантия.
The more you want, the easier you are to exploit
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
Аз се възприемам като торба месо,има ли нещо нередно в това?vetinari написа:А вярата като се замисли човек е нещо наистина прекрасно, тъй като те прави Някой, тоест не си само кокали, мръвка и карантия.

- vetinari
- В началото бе словото
- Специалност: История
Повтарям, говоря за вяра, не за религия. Ако следваме строго биологията и нейните закони моя първа и последна мисъл трябва да е да ям, да оцелявам и да се размножавам. Но човекът именно затова е толкова прекрасно /и толкова ужасно/ същество. Защото природата го е надарила с въображение, за да надрасне тези елементарни потребности.The Stig написа: Странно, аз си мислех точно обратното
Все пак човекът е единственото същество, което изпитва нужда да остави нещо след смъртта си, спомен за себе си. В тази връзка, разбира се че няма лошо човек да се възприема като торба с месо. Но слава Богу, че имаш този ум, който да не ти го позволява.
'Let's have no fighting, please. This is, after all, a council of war.'
- Siss
- Пишете, о, братя
- Специалност: Биотехнологии
- Обратна връзка:
Винаги ми е било интересно като започнат да спорят "дарвинисти" и "креационисти", и най-силния коз на някой религиозен е бил: "Ама вижте сега, великите умове до един са казали, че има или че е възможно съществуването на Бог - и Айнщаин е казал, че е имало създател, и откривателите на структурата на ДНК говорят, че подобно нещо не може да възникне по пътя на естествения отбор ==> Вселената е създадена от Бог и ти не можеш да ме убедиш в противното!" Въпросният човечец обаче се опитва, наред с този факт,упорито да те убеди да ходиш на църква, да се молиш на въпросното същество и да вярваш в още един куп безсмислици, които идват в комплект с убеждението за Създателя на Вселената.
Чакайте бе, хора! Това, че фактите говорят, че имаме интелигентен произход, съвсем не значи, че доказват съществуването на вашия Бог! Аз например не откривам никакви научни доказателства за Бог, Аллах, Антихрист, Ад, Рай и т.н. Защо си присвоявате факти от науката и най-безсрамно ги обвързвате с вашата религия??? Това, че древните текстове говорят за сътворението на света, досущ като съвременните научни трудове, не обвързва директно науката с религиозния Бог!
Добре, съгласна съм да спорим е ли животът случайно или направлявано явление, съгласна съм за спора кое е първо - разум или материя, ама в една такава дискусия все ще се намърда някой, който ще тръгне да говори за Ад, Рай, ангели и разни други църковни суеверия. Не ме разбирайте погрешно - уважавам религията дотолкова, доколкото идеите и за по-праведен живот наистина помагат за по-добрите отношения между хората, но не мисля, че науката трябва да се омесва с останалата част от религиозните митове. Учените доказват, че имаме създател, но за мен това не е онзи Създател, за когото чупим яйца на Великден, палим свещи в църквата, за когото ислямистите водят Свещенни войни и на когото индииците вярват, че правилно ще ги насочи към следващото им прераждане.
Моля, не бъркайте единия с другия!
Чакайте бе, хора! Това, че фактите говорят, че имаме интелигентен произход, съвсем не значи, че доказват съществуването на вашия Бог! Аз например не откривам никакви научни доказателства за Бог, Аллах, Антихрист, Ад, Рай и т.н. Защо си присвоявате факти от науката и най-безсрамно ги обвързвате с вашата религия??? Това, че древните текстове говорят за сътворението на света, досущ като съвременните научни трудове, не обвързва директно науката с религиозния Бог!
Добре, съгласна съм да спорим е ли животът случайно или направлявано явление, съгласна съм за спора кое е първо - разум или материя, ама в една такава дискусия все ще се намърда някой, който ще тръгне да говори за Ад, Рай, ангели и разни други църковни суеверия. Не ме разбирайте погрешно - уважавам религията дотолкова, доколкото идеите и за по-праведен живот наистина помагат за по-добрите отношения между хората, но не мисля, че науката трябва да се омесва с останалата част от религиозните митове. Учените доказват, че имаме създател, но за мен това не е онзи Създател, за когото чупим яйца на Великден, палим свещи в църквата, за когото ислямистите водят Свещенни войни и на когото индииците вярват, че правилно ще ги насочи към следващото им прераждане.
Моля, не бъркайте единия с другия!
I'd rather be a climbing ape than a falling angel.
- aikaeimin
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Японистика
- Курс: втори
^Какво по...

Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.