Православна музика
Модератори: Ангел, Ice_Spirit
Православна музика
А слушате ли православна музика и ако да, кое ви харесва особено много?
На мен ми харесва "Достойно ест" на Богородица, разбира се в изпълнение на Борис Христов.
На мен ми харесва "Достойно ест" на Богородица, разбира се в изпълнение на Борис Христов.
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Едно време пеех в църковен хор - любимото ми беше Херувимска песен номер 9 от Добри Христов, както и ако не се лъжа Сугуба ектения - византийско песнопение, а също така "Тебе поем" - Добри Христов и "Хвалите имя Господне"
Който ме познава вероятно ще се сети, че пеех в хора заради самата музика, а не защото съм праведен и набожен. Даже се чудя кое е по-малко

Който ме познава вероятно ще се сети, че пеех в хора заради самата музика, а не защото съм праведен и набожен. Даже се чудя кое е по-малко
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
би било интересно за се чуят и някои средно-европейски песнопения - примерно православните в Полша и Чехия... там влиянието на католическата музика предполагам е по-голямо...
иначе някога бях слушал някакви много стари песнопения, още от времето на Византия... тогава църквата на изток е била много по-богата от римската...
иначе някога бях слушал някакви много стари песнопения, още от времето на Византия... тогава църквата на изток е била много по-богата от римската...
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
да, във всички случаи ортодоксалната или православната музика звучи много по-духовно, усещането за Бога е много по-близко, отколкото при католическата музика...
но не бих отрекъл множество прекрасна класическа музика, която е била повлияна от католическата вяра! (но това е една друга, но близка тема)...
поне такова усещане имам лично аз...
но не бих отрекъл множество прекрасна класическа музика, която е била повлияна от католическата вяра! (но това е една друга, но близка тема)...
поне такова усещане имам лично аз...
- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Нашите хора са записали хора на катедралата Св. Климент в Скопие и смея да твърдя, че повечето местни хорове в софийските църкви са класи над тях. Провинция, ама глуха, както във всичко!
Румънците са ми съвсем неразбираеми. Гъгниво, без чист вокал, доста се обърках.
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
за съжаление не съм чувал румънски църковен хор...Joker написа:Попадна ми православна музика от две съседни държави - Македония и Румъния. Какво да ви кажа:
Нашите хора са записали хора на катедралата Св. Климент в Скопие и смея да твърдя, че повечето местни хорове в софийските църкви са класи над тях. Провинция, ама глуха, както във всичко!
Румънците са ми съвсем неразбираеми. Гъгниво, без чист вокал, доста се обърках.
знам че има няколко добри в тази област - в руската и особено в украинската църква, разбира се нашата (предимно хора на Невски) и доколкото знам на гръцката православна църква, където е много различно...
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
- inaccessibility
- Летящите Пръсти