Студентски стипендии и награди от Европейския социален фонд

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
OXeli
В началото бе словото
Специалност: Химия
Курс: втори

Re: Студентски стипендии и награди от Европейския социален ф

Мнение от OXeli »

ами и на факултета по журналистика мернах да е от 29.08 до 9.09 така 4е явно това ще е. Мерси :)
Всичко е химия и химията е всичко.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

RANT: ON

Тцтцтц, с 5.82 се класирах за стипендия за зимния семестър, а с 5.86 не успях за летния. За Китаистика броят стипендии е 3 и за двата семестъра. Но пък за сметка на това, за зимен семестър:

Специалност Брой стипендии Брой кандидати Брой Класирани Мин. успех

Педагогика на обучението по география и биология
Брой стипендии: 8
Брой кандидати: 5
Брой класирани: 5
Мин. успех: 4.64
3 непопълнени квоти

Педагогика на обучението по история и география
Брой стипендии: 12
Брой кандидати: 9
Брой класирани: 9
Мин. успех: 4.20
3 непопълнени квоти

Информатика (всички специалности, магистърска степен)
Брой стипендии: 51
Брой кандидати: 51
Брой класирани: 51
Мин. успех: 4.25

Немска филология
Брой стипендии: 15
Брой кандидати: 14
Брой класирани: 14
Мин. успех: 4.80
1 непопълнена квота

За летен семестър картинката е подобна. Това, което не мога да разбера, е за чий х*й, с извинение за израза, но просто не мога да се сдържа, по такъв начин се разпределят стипендиите, че да има повече квоти, отколкото кандидати??? Как изобщо е възможно човек с успех 4.20 да се класира, докато хора с над 5.80 (не визирам единствено себе си) духат супата?!? Какъв стимул имаме да трудим, да си даваме зор, да не спим, за да можем да учим, при положение, че с отличен успех не взимаш стипендия, докато хора с четворки взимат? Направо не мога да повярвам, че това е реалността.

RANT: OFF

Честито на всички, които са взели и за двата семестъра. Вярвам, че повечето от класираните наистина заслужават тези стипендии, както и че ще продължават да учат и да се развиват, без значение от специалността. Дано направят разпределението по-честно, та да не се получават такива простотии за в бъдеще.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
teddyssom
В началото бе словото
Специалност: Международни отношения

Мнение от teddyssom »

О.О

мм, тези останалите пари от непопълнените квоти къде отиват?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Интересен въпрос, на който трябва да изискваме отговор. Ясно е, че не е за изплащането на стипендии при случаи на повече класирани отколкото квоти (т.е. последните 2'ма в класацията са с еднакъв успех).
Изображение
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Don Horhe написа:Интересен въпрос, на който трябва да изискваме отговор. Ясно е, че не е за изплащането на стипендии при случаи на повече класирани отколкото квоти (т.е. последните 2'ма в класацията са с еднакъв успех).
Във Фейсбука на проекта твърдяха, че е точно за това...
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

А откъде щяха да ги вземат тези пари, ако всички квоти бяха запълнени? Пълни гпупости са това - тези пари за допълнителните стипендии са съвсем друго нещо.
Изображение
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Имах спомен, че съм го чела така (което за мен също беше абсурдно), но явно съм се объркала.
Сега намерих мнение на Пламен Славов, който се занимава с проекта и пише "Парите остават в бюджета на проекат и се преразпределят за следващата кампания!".
Изображение
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Хм и какво значи това? Че този летен семестър няма да имаме пари, така ли? Е, нали казаха, че след 25-ти ще ги дадат...или може да не съм разбрал правилно? Дано не е така... :roll:

PS.: Благодаря за следващия пост на колежката! ;)
Последно промяна от Кристиян на 18 Юли 2011, 13:05, променено общо 1 път.
Аватар
white.kitty
В началото бе словото

Мнение от white.kitty »

Това е от фейсбук страницата на проекта, може да ви се стори интересно. Изказването е на г-н Славов, представител на министерството, който отговаря за изпълнението на проекта.
Plamen Slavov По отношение на плащането нещата стоят така - необходими са ни 22 млн. лв. Проектът разполага с 20% аванс (ок. 9 млн. лв.). Останалите пари ще бъдат отпуснати от МОМН като заем. МОМН, обаче, не разполага с тези пари, тъй като и нашият бюджет се отпуска на траншове всеки месец. Затова сме подготвили искане до Министерството на финансите да ни бъде даден авансово бюджета на МОМН за няколко месеца напред (за заплати, за издръжка и т.н.), за да изплатим стипендиите. Оттук нататък ще ви държим в течение как се развиват нещата.
Plamen Slavov Ако МФ не отпуснат авансово бюджета на МОМН, ще търсим други начини. Схемата на плащанията по проекта е такава, че ни се отпускат 20% от бюджета. След като ги "изразходим" и ги отчетем със съответните документи, се отпускат следващите 20% и т.н. до края на проекта. Тъй като проектът обхваща 4 семестъра, реално към момента ни трябват 50% от целия бюджет. А ще имаме 20. Ако трябва да следваме схемата на проекта, трябва да преведем пари на висшите училища за 3 стипендии и наградите за един семестър. След това висшите училища ще трябва да преведат парите по индивидуалните сметки на студентите. Да отчетат пред нас тези суми с банкови извлечения, а ние, от своя страна, да направим междинен финансов и технически отчет по проекта и да го предадем на Договарящия орган. След като те верифицират разходите, отчетът отива в Управляващия орган, откъдето, ако всичко е ОК, дават сигнал на дирекция "Национален фонд" към Министерството на финансите (т.н. Сертифициращ орган) да преведат пари към Управляващия орган, а те към МОМН. Но не повече от отчетените, т.е. 20%. С тях ние отново ще платим 3 стипендии и другите награди и пак отчет и след това трето плащане на останалите 4 стипендии и пак отчет. Всяко едно плащане и отчитане отнема, при най-добро стечение на обстоятелствата и перфекно съдействие от висшите училища, минимум 1 месец. До 2 месеца е срокът да одобряване на отчетите. Така че, можете да си представите кога ще получат студентите всичките си стипендии! Точно затова искаме МОМН да финансира заемообразно прокета със собствения си бюджет. Да, има риск да останем без заплати, но важното е да не пипаме от парите за училищата, детските градини, университетите и т.н., че тогава е страшно!
Ето това е интересен пост.
Plamen Slavov ОК, за да няма повече сърдити - стипендиите ще бъдат преведени на 1 септември 2011 г. Ако случайно ги преведем след 10 дни, това ще бъде изненада за студентите. Ето, давам официален срок - 1 септември и се ангажирам до тогава всяка стотинка да е по сметките на студентите! Сега вече всички "мрънкащи" следва да са доволни - имат конкретна дата!
и още нещо
Plamen Slavov След 25-ти превеждаме на висшите училища. Инструктирали сме ги до 10 дни да върнат в МОМН копия от банковите извлечения за плащания към студентите, което ще рече, че до това време преводите към студентите трябва да са факт!
Остава да виним какво ще последва :salute:
"Човек никога не би се примирил да пълзи, ако почувства порив да лети"
Аватар
OXeli
В началото бе словото
Специалност: Химия

Мнение от OXeli »

Ех че прекрасни новини...чак септември...колко пари ще спестя така...пък аз си мислех на море да ходя...
Всичко е химия и химията е всичко.
Аватар
niai
От дъжд на вятър
Специалност: компютърни науки

Мнение от niai »

OXeli написа:Ех че прекрасни новини...чак септември...колко пари ще спестя така...пък аз си мислех на море да ходя...
Ако нещо в цялата работа ти представлява проблем, дай ми ги на мен тия пари, ок? Гарантирам да няма "прекрасни" новини оттук нататък, които да ти объркват плановете.
noli me tangere
svida
В началото бе словото
Специалност: кандидат-студент
Курс: кандидат-студент

Мнение от svida »

Той човекът се радва, че ще може да спести някой лев, а вие искате и него да му вземете :)
Шегата настрана, аз отдавна гледам на парите от стипендиите като на някакви допълнителни пари, които биха ми помогнали в стил "бели пари за черни дни", а не като някакви сигурни средства, и въпреки че съм се примирил, няма как да не признаете, че не би трябвало да е така ...
Аватар
petio
Пишете, о, братя

Мнение от petio »

Интересен факт за стипендиите и наградите е, че от МОМН именно са предложили схемата 10% от броя учащи се в заведението, като разделението става и по специалности, т.е. по 10% на специалност (уж е така). От тук се получават куриозите с 4ките и 6ците...самата схема не е доизмислена. Не съм много сигурен, че предишната кампания беше по този начин. Но още нещо - в НБУ четох, че са направили компромис именно с тази схема и са направили преразпределение на квотите. Идеята е да се усвоят отпусканите пари и студентите да имат стимул. Само че в милия ни университет това не стана.
Понеже изкарвате статистики за стипендиите, нека ви дам и малко за наградите:

СУ, награда зимен семестър (цифрите са по памет, има ги в сайта) -> потвърдени формуляри 680, квоти 700, класирани 300 :shock: Това се повтаря и за летния семестър и за другите университети.

Имам и няколко въпроса ако някой може да отговори :
Тези пари идват от ЕС или бъркам?
Ако идват от ЕС, то те преведени ли са на МОМН или се чака първо МОМН да подадат колко пари са "изхарчили" и тогава им се превеждат тези пари от фонда?
Ако парите са европейски и са преведени на МОМН, то тогава това е една пародия. Защо? Защото те хубаво парите остават във фонда, но кат дойде 2013 по същата тая схема всяка година ще остават по маса невзети от студентите пари...и кво праим с тия пари? Не обвинявам предварително МОМН, просто не намирам достатъчно информация...но ако е такава процедурата, то това си е направо подсъдно.
Аватар
niai
От дъжд на вятър
Специалност: компютърни науки

Мнение от niai »

svida написа:Той човекът се радва, че ще може да спести някой лев, а вие искате и него да му вземете :)
Шегата настрана, аз отдавна гледам на парите от стипендиите като на някакви допълнителни пари, които биха ми помогнали в стил "бели пари за черни дни", а не като някакви сигурни средства, и въпреки че съм се примирил, няма как да не признаете, че не би трябвало да е така ...
О, аз съм напълно съгласна, че нещата не се случват както трябва - то това да излиза класиране за стипендии след края на учебната година, в която се предполага да се получават, си е пародия само по себе си, останалото са просто "вкусни" добавки, сметанки и черешки. Ама и ти се съгласи, не е престъпление, че, след като за мен една от "вкусните" добавки е да ми стига успех в пет от осем от специалностите в моя факултет, ама моята да не е от петте, е не можах да се сдържа, като видях горното мнение, туй то, съдете ме :P

Иначе не се втелясвам кой знае колко, нито мисля, че нещо ми се полага "по право", нито че "заслужавам повече от някой-си, щото успеха, нали", хах, това последното определено не го мисля, пия си студената... биричка :lol: Кефя се, че каквото съм си избрала да уча ме кефи, и щом е такова положението - такова :)

ПП. Тоя вторият абзац беше, за да не ме съдите твърде строго... нали :lol:
noli me tangere
svida
В началото бе словото
Специалност: кандидат-студент
Курс: кандидат-студент

Мнение от svida »

Само за допълнителна информация (тъй като бях 1ви курс тази година) да питам, преди евростипендиите са се давали по факултети, а не по специалности, нали така? Ако се лъжа ме поправете, а ако е така - знаете ли случайно защо сега са на същия принцип както държавните стипендии :)
П.П. Иначе @niai, първият ти коментар прозвуча малко "хейтърски" и аз затова се включих :P
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”