Стопанско управление

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

dianavk
В началото бе словото

Re: Стопанско управление

Мнение от dianavk »

Честито! :cheers:
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Поздравления!
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Shiningbright
В началото бе словото

Мнение от Shiningbright »

Някой за стопанско управление с английски? :)))
collapsEE
В началото бе словото

Мнение от collapsEE »

Аз момче съм , какъв ти е бала ?Aз съм с 33.5 дали ще вляза ?
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Hint: Каквато и оценка да имаш, ще влезеш, дори и с 3ки от изпитите и дипломата, понеже от няколко години насам квотите не се запълват.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
cannavaro
В началото бе словото

Мнение от cannavaro »

Etiainen написа:Hint: Каквато и оценка да имаш, ще влезеш, дори и с 3ки от изпитите и дипломата, понеже от няколко години насам квотите не се запълват.
Това беше така, защото изпитите по математика и английски са доста трудни, особено по английски двойките обичайно бяха 40%. Малко хора минават през това сито, но тази година критериите са други. Матурата по математика се признава наравно с изпита, а там много хора имат високи оценки. Изпита по английски също беше доста по-лесен и оценките са високи. Очаквам баловете да се върнат на нивата от преди 4-5 години, когато бяха доста високи и се влизаше много трудно.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

Няколко неща:
Ако не можеш да изкараш дори и тройка на изпита по английски, не си нито за икономика, нито за стопанско с английски, понеже няма да разбереш за какво иде реч.
При условие, че матура по английски не се приема, а матура по математика се приема, това пак означава, че всеки изкарал каквито и да е тройки, ще влезе, понеже квотата не се запълва заради липса на желаещи, не заради трудни изпити (да не говорим пък тройка на изпита по маметатика колко лесно се изкарва, искат се елементарни познания, а за матурата да не казвам), затова освен ако всички не се юрнат да учат икономика/стопанско, не виждам баловете как ще се вдигнат.
С една дума, който е искал, е влязъл, едва ли някакви мегависоки балове са спирали който и да е.

cannavaro
В началото бе словото

Мнение от cannavaro »

Можеш да погледнеш баловете за 2004 или 2005 година например, че и годините преди това. За момчета минимален бал около 30, за момичета 32, дори за Икономика баловете са много високи. И това при доста трудни изпити, големи випуски, а местата са били по 19.
Сега всеки гледа да избута на по-лесно място, на никой не му се занимава да учи сериозно, а който е наистина способен има и опция чужбина. На всичкото отгоре випуските са доста по-малки, а местата вече са 60 (по 30 за двата пола). И въпреки това всяка година първите 15-20, които се записват са с много високи балове (30-36), т.е. знаят какво искат и къде отиват. За останалите места вече няма желаещи, както каза и ти, така че последните бройки приети са с много нисък бал. Същото е положението и с други специалности, в които преди се влизаше с над 5.50, а сега и 4 стига (КН, Информатика).
Обаче СУ от тази година се усетиха, дават шанс на всеки, както правят в УНСС, където двойки на ЕПИ почти няма и всеки участва в класиране. С висока матура по математика и доста по-лесен изпит по английски много повече хора ще могат да участват в класирането, а баловете ще скочат.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър

Мнение от Etiainen »

Ти май не разбираш какво се опитвам да кажа... тези години, за които гледаш баловете, са били години, през които наплива за специалностите е бил по-голям. След като започна кризата на мн малко хора им се учат икономически специалности, затова има и по-малко кандидати. Бройките ги нямаляват поради липса на кандидати, а не за друго. Когато аз кандидатствах, имахме 20 свободни места в специалността - това просто означаваше, че никой не е искал да влезе, понеже да изкараш тройка на двата изпита далеч не е толкова трудно (колкото да изкараш по-висока оценка). Да, има хора, които си влизат с висок бал, но има и хора, които влизат с нисък. И пак остават свободни места, затова намалят броя на местата.

Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

2004 и 2005? Стига бе, човек! Това не бе актуално дори когато аз кандидатствах!
cannavaro
В началото бе словото

Мнение от cannavaro »

Баловете спадат заради:
1. Липса на кандидати
2. Кандидатстване с математика и език е рядка комбинация, а Стопанският факултет не иска да приема засега с други предмети (литература+език, география+език и т.н., както е в УНСС)
3. Голям процент двойки по английски (40%)
4. Увеличаване на приема

Тази година вече не е необходимо да ходиш на изпит по математика в СУ, а на английския двойките са под 10% сигурно, така че много повече хора ще участват в класирането и според мен баловете ще се вдигнат с малко или много.

Иначе съм съгласен с всичко, което казваш, просто казвам че на фона на малкото кандидати по принцип, Ст. факултет имаше твърде много ограничения за това кой може да учи там. Ето вече може и само с един изпит да се кандидатства, въпрос на време е да го направят да се влиза и с география/икономика плюс език например и тогава баловете ще се качат доста.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Не знам каква икономика искаш да учиш, но да влезеш в СтФ с изпит по география е смехотворно. Литературата въобще няма да я коментирам. Без знания по математика няма да си вземеш и Математика 1, а статистиката и иконометрията, ако въобще стигнеш до там, ще ти се сторят направо метафорични :lol:
cannavaro
В началото бе словото

Мнение от cannavaro »

Не мисля, че някой изкарал 5 или 6 на изпит по География не би имал потенциала да научи и да си вземе изпитите в Стопанския, ако има желание!!! Даже вероятно ще се справи много по-добре от някой влезнал с тройки по английски и математика. В УНСС приемат същите специалности с литература и история, а в чужбина дори само по диплома и пак си учат хората. Не знам от къде извади логиката, че ако човек не кандидатства с математика значи не разбира нищо от нея. Познавам хора, които са учили в математическа гимназия с отлични дипломи и кандидатстват медицина.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

cannavaro написа:Не знам от къде извади логиката, че ако човек не кандидатства с математика значи не разбира нищо от нея.
Не съм го твърдяла. Но щом разбират от математика, защо не си кандидатстват с нея?
dianavk
В началото бе словото

Мнение от dianavk »

Защо всички се натискат за стопанско управление, поне бала е по-висок. икономиката по-тъпа специалност ли е?
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”