[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Never
Драскач
Специалност: Международни отношения
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: [КСК 2011] История

Мнение от Never »

Мерси много за отговора. ^^
Тия ще ме съсипят, аз така и така съм точно обратното на morning person, пък сега и още един час по-рано... Съвсем нищичко да не мога да напиша.
It's never too late
for a twist of
fate.
Аватар
kataklizam
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от kataklizam »

каква е вероятността темата която се падна на предварителния да се падне и сега ????
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от liv »

Голяма :lol: Ако не за писане, то Крум 100% ще е поне контролна. :P
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Специалност: Право
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Ако формулировката на темата е "Възход на Българското царство в Европейския югоизток при цар Иван Асен ІІ", както е била миналата година, това означава ли, че се включва и вътрешната политика - развитието на културата, или трябва специлно да си е упоменато "Политически и културен възход..."? :roll:
she'd started smoking poetry
Faith_no_more
Легендарен флуудър
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Faith_no_more »

^ Да, включва се :wink:
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Айде пак аз :lol:
При темата за възстановяването на българската държава (1878-1879), включва ли се съпротивата срещу Берлинския договор? Понеже на курса в СУ уж ни я предадоха само с две главни точки - ВРУ и Търновската конституция, но освен там, навсякъде друга не съм я виждала толкова съкратена.
Faith_no_more
Легендарен флуудър
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Faith_no_more »

Не съм много сигурна, но май съпротивата срещу Берлинския договор се включва чак в темата за Илинденско - Преображенското въстание...
Аватар
nanozetka
От дъжд на вятър

Мнение от nanozetka »

jenesais, включва се и Кресненско - Разложкото въстание. Лично в моите теми последователността е следната - ВРУ, въстанието и Търновската конституция. Мисля, че и в зеленото помагало на Митев и Каймакамова фигурира по същия начин (в момента нямам възможност лично да проверя). Относно съдържателната част за конституцията трябва да си по - изчерпателна, отколокото за ВРУ и съпротивата. Един мой познат в Търново обърка описаната от мен подредба, като замени последователността (писа за въстанието след конституцията). Резултатът му пак си беше отличен, макар и да не забравяме, че университетът е друг. Та... гледай така да ти е подредбата на темата. Въстанието е съществен елемент от темата ти.
Право - II курс, 2-ри поток
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

jenesais написа:Айде пак аз :lol:
При темата за възстановяването на българската държава (1878-1879), включва ли се съпротивата срещу Берлинския договор? Понеже на курса в СУ уж ни я предадоха само с две главни точки - ВРУ и Търновската конституция, но освен там, навсякъде друга не съм я виждала толкова съкратена.
Много ясно, че се включва.Как ще изтървеш, доста важна част от темата е даже.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Искам да помоля някой да ми разясни нещата относно политическата дейност на Софроний Врачански, че ми е много неясно :(
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

^Аз мога, ако искаш (него, кой знае защо, много го харесвам :mrgreen: ).

А за ВРУ - мерси, хора. Проверихме и в една книжка с планове, писана от Милияна Каймакамова и компания (чак пет дни преди изпита да открия за съществуването на тая книжка...). Там е без съпротивата против Берлинския договор. Темата наистина става ужасно кратка и лесна, ама пък шанс.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

jenesais, много ще съм ти благодарна.
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Ами нещо конкретно ли ти е сложно и нацяло да давам?

Основните неща са така:

-> в Букурещ край Софроний се формира постепенно първият български емигрантски политически кръг (в историографията се срещат дори названия за него - Временно правителство, Българска революционна организация, но по-вероятно си е нямал конкретно име. а и според това, което съм срещала извън кандидатстудентските теми - кръгът си е приличал по-скоро на приятелска сбирка :mrgreen: ).
-> 1804-1808 в Русия се извършва мисията на двама от членовете на този кръг - Иван Замбин и Атанас Некович. Целта е да представят теглото на българите под турска власт (носят и писмо от Софроний, в което се говори за тия теглила). Обърнато им е внимание едва 1806, след като избухва поредната Руско-турска война (дотогава Русия не е заинтересувана да се меси в балканските проблеми).
-> в хода на войната самият Софроний оказва значителна помощ на руските войски: помага им да установят разузнавателна мрежа на юг от Дунав, посочва къде най-добре ще стане прехвърлянето на войските през реката, пише две възвания до българския народ (1810), в които призовава да се оказва помощ на русите, тъй като от тях смята, че ще дойде освобождението.
-> в края на 1810г. отново по молба на Софроний до руския главнокомандващ ген.Кутузов е сформирана Българска земска войска (около 2000-2500 души), която се включва в боевете при Силистра и Тутракан
-> 1811г. Софроний пише молба за създаването на автономна българска област в пределите на Русия (в Южна Бесарабия), в която българите да се ползват с административна автономия, да имат собствени магистрати и независима църква и да имат възможност за развитие на самостоятелна стопанска инициатива. Това всъщност е и първата реална програма, свързана с въпроса за националното освобождение. Наред с това Софроний пръв достига и до извода, че българите ще могат да се освободят единствено чрез съчетанието на въстание във вътрешността на българските земи, подкрепено от руската армия (тоя човек наистина е бил гениален...).
-> молбата на Софроний остава непогледната: 1812г. Наполеон започва да се готви за война с Русия и русите бързат да сключат мир с Турция (Букурещки мир от 1812г.).

И това е най-общо политическата му дейност. :D Ако още нещо специфично ти трябва, кажи.
Аватар
DeschainBG
В началото бе словото
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: втори

Мнение от DeschainBG »

Бъдещи колеги (дано), какво искате да учите с този изпит по история?
Аватар
Never
Драскач
Специалност: Международни отношения
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Never »

Право или МО. (as if THAT is going to happen)
Иначе май ще свърша в Психология (даноданодано) или Социология.
It's never too late
for a twist of
fate.
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”