Добрите начални/основни училища в началото на 90те?

Място за дискусии на протребителите на форума на СУ

Модератор: Плазмодий

Аватар
hakama
В началото бе словото
Специалност: мечтател

Добрите начални/основни училища в началото на 90те?

Мнение от hakama »

Напоследък ме глождят някои въпроси, опитвам се да открия липсващото звено в моето образование и къде (кой) съм се отклонил от правилния път.

Интересувам се, от прием от 1 и след 4клас, съответно в годините 1991г и 1995г - кои са били училищата, за деца с по-развити математически и логически способности (за по принцип в София, държавно)?

Не знам защо 151 СОУПИ се е водило за елитно училище, след като съм учил там 7г (91-98) и не мисля, че качеството беше по-високо от останалите, нямаше никакви допълнителни занимания или поне не знаех, от обещаващ... ум - излязох средно статистически ученик. :evil: :Alvarin_07:

В училището в Горна баня според сайта разбрах, че след 92ра е имало промени, въпроса ми е през 91г какви са били условията (тогава съм изкарал теста без затруднения, но...) - защо хора с математични наклонности са били препоръчвани да не учат там (казали са ми да се насоча към математика, български)- тогава повече на изкуства ли се е наблягало във въпросното училище? Виждам, че е имало лаборатория от създаването си още, но за математика, информатика нямам идея дали се е наблягало?
http://www.nukk.org/

Благодаря
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Добрите начални/основни училища в началото на 90те?

Мнение от alter ego »

Кажи ми, че се майтапиш! :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Като горд възпитаник на НУКК с нулев интерес към математика (и с не особено развити способности за нея) мога да кажа само хубави неща за НУКК като хуманитарно училище. Базата е страхотна - то не бяха танци (е, тях не ги обичах), дърворезба, рисуване, керамика, ансамбли, кръжоци, ала-бала. Все пак е "Национален учебен комплекс по култура" - действително се наблягаше доста на изкуства от най-разнообразен характер. Брат ми на оригами ходеше, ига ти. Аз пък още от мъник залитах по чужди езици и карах кръжоци по английски и италиански.

Е, природоматематическите дисциплини се учат в Лицея, но НУКК като начално училище и прогимназия е със силно изразен хуманитарен профил - ерго, математическите гении ще си останат недоразвити в него.

Може и да е нескромно, ама НУКК ми се струва като да е най-доброто начално училище У рОдината. Поне през 90-те беше.
(Лицеят и разнообразните скандали около него не искам да обсъждам.) Като ниво на образование и база за деца от 1 до 4 клас НУКК е на световно ниво. Или най-малкото беше - последните ми непосредствени впечатления като ученик са от 2005.
Изображение
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Да. Обаче не си го и помисляйте за гимназия.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ми на мен и в Лицея си ми беше добре. И с това, което изучих там (покрай белота и мотаенето), постигнах доста неща.
Базата за обучение я има и в Лицея. Мотивацията е индивидуална.
Изображение
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Хе, ако си имаш личната мотивация, може да постигнеш почти всичко, включително като частен ученик. 8) Въпросът, мисля, е даскалото да ти помага или поне да не ти пречи. Аз бях в такава гимназия - Езиковата в Пловдив. Не ми помогнаха извън езика, но и никак не ми попречиха. Хем искаха от мен, хем когато показах, че се старая, не ми попречиха с оценките, а се намериха и свестни учители, които ми помогнаха просто от добра душа. Затова не си спомням добре гимназията, но помня много добре някои от учителите.
За сметка на това си спомням наистина с отвращение друга гимназия в друга образователна система - беше отвратително и едва се върнах от онзи свят, по-скоро тогава малкото ми братче ми ме върна, защото държеше на мен и заради мен наруши всички възможни правила на две държави, а и на семейството, което се чудеше какво да прави с мен.
Така е и в Университета - дават, но не гарантират, трябва сам да се пребориш. Колкото повече се бориш, толкова повече шансовете ти нарастват. Ако чакаш и разчиташ на някакви гаранции, нищо няма да получиш. Животът е борба за оцеляване - повечето средства са позволени или поне не са осъдителни, освен най-крайни ексцесии... :P
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители”