[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Katalina_Stefanova
В началото бе словото

Re: [КСК 2011] История

Мнение от Katalina_Stefanova »

Дали има шанс да бъде формулирана тема от сорта на Възстановяване на България (1878-1885) или (1878-82) примерно, а въобще има ли шанс да бъде даден вариант с интервал (1881-1885)? Доколкото знам стандартната формулировка е 1878-79. :roll:
Аватар
MimSiTyYyYy
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от MimSiTyYyYy »

Аз имам 2 теми Възстановяване на България. Едната ми е 1878-1879, другата 1878-1885. В програмата на изпита е така: "Възстановяване и развитие на българската държава (1878-1885)
Временно руско управление. Подготовка на Органическия устав. Учредително събрание и приемане на Търновската конституция. Избор на български княз. Държавно-политическо развитие на Българското княжество до Съединението." :flower:
" Sometimes the smallest things take up the most room in your heart. " - Winnie the Pooh
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

MimSiTyYyYy написа:Аз имам 2 теми Възстановяване на България. Едната ми е 1878-1879, другата 1878-1885. В програмата на изпита е така: "Възстановяване и развитие на българската държава (1878-1885)
Временно руско управление. Подготовка на Органическия устав. Учредително събрание и приемане на Търновската конституция. Избор на български княз. Държавно-политическо развитие на Българското княжество до Съединението." :flower:
1878-1879 биха дали.Просто е абсурд да я пуснат до 1885г., защото за този период могат да се изпишат десетки страници. :wink:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Katalina_Stefanova написа:Дали има шанс да бъде формулирана тема от сорта на Възстановяване на българия (1878-1885) или (1878-82) примерно, а въобще има ли шанс да бъде даден вариант с интервал (1881-1885)? Доколкото знам стандартната формулировка е 1878-79. :roll:
Доста минимален. По принцип дават Възстановяване на Българската държава без режима на пълномощията (1878-1879) или Възстановяване на българската държава + режима на пълномощията (1878-1883) и отделно Съединението (1885). Прекалено е обемна материята, за да бъде натъпкана в една тема, според мен.
Facebook
Изображение
Аватар
goblinwfi
От дъжд на вятър

Мнение от goblinwfi »

За Второто БГ царство - има вариянт да се падне до 1207 г. (т.е. Асен и Петър + Калоян) а може да се вкючи и Иван Асен "две" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

За Руско-турската и пълномощията на курса ни бяха казали че вече трудно формулират по дълги теми , т.е. би се паднало само войната + участието на българите в нея , но не мисля , че ще дадът до 1885 .... темата би ми станала повече от 30 странци :roll:
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

goblinwfi написа:За Второто БГ царство - има вариянт да се падне до 1207 г. (т.е. Асен и Петър + Калоян) а може да се вкючи и Иван Асен "две" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:roll:
Е да, ако в тази тема включат и иван асен 2ри никак няма да е дълга. не мисля, че това има как да стане, не и с тази продължителност на изпита :D
Аватар
Katalina_Stefanova
В началото бе словото

В темата Възстановяване на България 1878-79 влизат ли съпротивата срещу Берлинския договор, Родопските метежи, комитетите Единство и Кресненско-Разложкото въстание? :bounce:
Аватар
jenesais
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от jenesais »

Katalina_Stefanova написа:В темата Възстановяване на България 1878-79 влизат ли съпротивата срещу Берлинския договор, Родопските метежи, комитетите Единство и Кресненско-Разложкото въстание? :bounce:
Тъкмо щях да питам същото :lol:

Тогава друго от мен: при темата за Съединението (много блага тема, впрочем) възможно ли е да се изпусне първата точка за устройството на Източна Румелия? Поне така ни я предадоха на летния курс в СУ (въпреки че някои неща от тази първа точка се оказаха разпръснати по другите), обаче въпреки това ме съмнява да се съкрати така лесно?
she'd started smoking poetry
axl
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от axl »

доколкото мен са ме учили провинциалните "светила" в темата за Съединението е много важно устройството на Източна Румелия и не бива да се изпуска
Право - 1 курс, 1 поток, 2 група.
Аватар
goblinwfi
От дъжд на вятър

Мнение от goblinwfi »

Katalina_Stefanova написа:В темата Възстановяване на България 1878-79 влизат ли съпротивата срещу Берлинския договор, Родопските метежи, комитетите Единство и Кресненско-Разложкото въстание? :bounce:
Не . Темата е до берлинския договор :)
Аватар
Katalina_Stefanova
В началото бе словото

jenesais написа:
Тъкмо щях да питам същото :lol:

Тогава друго от мен: при темата за Съединението (много блага тема, впрочем) възможно ли е да се изпусне първата точка за устройството на Източна Румелия? Поне така ни я предадоха на летния курс в СУ (въпреки че някои неща от тази първа точка се оказаха разпръснати по другите), обаче въпреки това ме съмнява да се съкрати така лесно?
И ти ли беше на курса от 4 до 19 юни, който беше? :flower: И аз бях на него, така че предполагам сме се виждали, ама може и да не сме се запознали :mrgreen:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

jenesais написа:Тогава друго от мен: при темата за Съединението (много блага тема, впрочем) възможно ли е да се изпусне първата точка за устройството на Източна Румелия? Поне така ни я предадоха на летния курс в СУ (въпреки че някои неща от тази първа точка се оказаха разпръснати по другите), обаче въпреки това ме съмнява да се съкрати така лесно?
Не може да се изпусне. Това е вежна част от аргументацията, без нея нама как после да обясниш в изводите защо присъединяването на Източна Румелия е станало възможно. Устройството на Източна Румелия е един от факторите, които спомогнали за по-бързото й приобщаване към Княжеството, тъй като Конституцията на Княжество България била по-либерална от Ограническия устав на Източна Румелия и т.н.
Facebook
Изображение
Аватар
alice.
От дъжд на вятър
Курс: първи

Мнение от alice. »

само аз ли не знам нищо от нова история :|
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от liv »

Споко. Аз нищо не знам, но пак ще си ходя на изпит. :lol:
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
assault
Танцуващия с клавиатури

Мнение от assault »

Аз пък всичко знам (или знаех допреди 2 месеца) и няма да ходя. :mrgreen:
Даже вЕрно ме е яд, че няма никва интрига. :? :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”