Въпроси относно общежитията !!!!, vol. 2

Тук можете да задавате всичките си въпроси, които се отнасят да общежитията на СУ и Студентски град, както и за квартири в София.

Модератори: peterdi, thegirl

Заключено
Аватар
Victoria
Писаружяк

Re: Въпроси относно общежитията !!!!, vol. 2

Мнение от Victoria »

Наемът през неучебния период се оскъпява с около 1,15 лв на ден, т.е. с около 35 лева на месец.
Консумативи за юли, август и септември отсега едва ли ще можеш да платиш.
Изображение
Аватар
micobg
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: втори

Мнение от micobg »

Отивам при домакинката и и казвам, че си искам стаята и догодина и...
Victoria написа:Да, издаваш я, ако няма да я ползваш лятото.

Вече има заповед...
"На класираните от горните курсове да се осигури настаняване в стаята, която са заемали към момента на обявяване на класацията, ако са изявили такова желание. Напусналите общежитията през неучебния период при обявяване на класацията се настанява в същата стая при възможност."

Сиреч - ако не пазиш статията си лятото, едва ли ще си я запазиш.
...и излиза, че това не е никаква гаранция? Значи, единственият начин е да изръся един куп пари за летен наем?
Съквартиранта ми ми каза, че предишните години просто е казвал на домакинката, за да му запазят стаята (и са му я пазили, нищо че аз, като първокурсник се нанесох преди него).

Тук прочетох следното:
* подаване на електронни заявления от некласирани за включване в списък с цел настаняване на текущо освобождаващи се места:
- от 07.10.2011 г. до 12.10.2011 г.
- обявяване на списъка – на 14.10.2011 г.
Това играе ролята на второ класиране ли? :roll:
mixxx
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Общежития - лято

Мнение от mixxx »

thegirl написа:
mixxx написа:Здравейте, искам да попитам, как стоят нещата с общежитията през лятото. Мисълта ми е да не си местя всичкия багаж, а да си стои там, и после евентуално ако съм в друга стая да си ги преместя тогава, ако не съм пак в същата(ако ме приемат на общежитие пак де)
thegirl написа: Ако те класират на 1 класиране (юли) може директно да си оправиш документите и си оставаш и лятото и следващият курс в стаята.
Ако не си класиран на 1, но си в класираните на междинна класиция, тогава имаш право да си запазиш стаята за лятото, но не е сигурно 100%, че ще останеш в нея и след това, защото първо трябва да те класират на 2 класация.
Това се отнася и за багажа ти, тъй като нямаш право да го оставяш в стаята, ако напуснеш стаята.
А иначе може, ако някой от съквартирантите остане в стаята за лятото да оставиш багажа си при него, но имай на идея, че ако не си сред класираните на 1 класация, може да настанят друг на твоето място и той да няма къде да си остави своя багаж.

Judas написа:Ще може ли някой да ми постне инфо с минималните балове за общежития в последните години?
Заповядай :)
http://uni-campus.net/klasaciq_2010.php

Мисълта ми е, че скоро заминавам, а имам един шкаф и едно малко шкафче с чекмеджета, хладилник, а дрехите аз ще си ги подредя в кашони примерно, и ще стоят в някой ъгъл, като дойде новата класация, ще си ги взема, ако не съм в същата стая. И възможно ли е, като съм класиран, като ме приемат, да ме настанят в друга стая, при условие, че съм отбелязал да съм в същата, и как ако ме настанят в друга, да се изместя в моята си?
axl
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от axl »

здравейте,имам въпрос относно общежитията.Знам ,че е малко раничко,но да се ориентирам овреме се пак.Та интересува ме следното- брат ми е студент в медицинския университет в София, а аз кандидатствам в СУ.Имам ли възможност да живея с него в общежитието му(което е толкова зле,че даже няма съквартиарант) по легален начин,тоест не да живея тайно, а да взема удостоверение от софийски.И също така, ако ме настанят там ,какъв наем ще се плащА - като на общежитие към СУ или като на медицинско общежитие(75 лв.).Ако някой е запознат с правилата ще бъда мн благодарен
Право - 1 курс, 1 поток, 2 група.
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

За това брат ти трябва да попита в техните общежития.
Иначе от Софийския може да вземеш разменно писмо и да те настанят в общежитие на МУ, но трябва да си подал документи за общежитията на СУ, за да ти дадът.
По принцип имате шанс и за общежитие на СУ, в което да живеете заедно, тъй като имаше някакво правило, че братя, сестри, брат и сестра може да живеят заедно в общежитието на по-малкия (т.е. към неговия университет, които са), стига малкият да има успех за общежитие.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
axl
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от axl »

мерси много за отговора (bow)
Право - 1 курс, 1 поток, 2 група.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Заглавие: Тема за КС въпроси от различно естество vol.2
svetlio.varna написа:
axl написа:здравейте,имам въпрос относно общежитията.Знам ,че е малко раничко,но да се ориентирам овреме се пак.Та интересува ме следното- брат ми е студент в медицинския университет в София, а аз кандидатствам в СУ.Имам ли възможност да живея с него в общежитието му(което е толкова зле,че даже няма съквартиарант) по легален начин,тоест не да живея тайно, а да взема удостоверение от софийски.И също така, ако ме настанят там ,какъв наем ще се плащА - като на общежитие към СУ или като на медицинско общежитие(75 лв.).Ако някой е запознат с правилата ще бъда мн благодарен
Да, има възможност. Всеки има право да жевее при брат си/сестра си, който учи в друг университет. Правилото обаче е, че по-големият отива при по-малкия. Т.е. ти трябва първо да се класираш за общежитие и след това брат ти да се премести при теб в общежитията на СУ. Това е легалният начин. В този случай ако ти се класираш на общежитие, нямат право да му откажат да го настанят при теб.

По пронцип го има и другия вариант - ти да отидеш при брат си. Схемата обаче е по-сложна и зависи от Комисията по нанстаняването на МУ. По принцип МУ има много свободни общежития и не отказват, но първо трябва да питаш. Ако ти разрешат, си вземаш разменно писмо от СУ и отиваш при брат си.
Facebook
Изображение
maxxxed
В началото бе словото

Мнение от maxxxed »

С новите правила как мога да се запиша да ме класират в една стая с първокурсник?
Аватар
pacho_r
От дъжд на вятър

Мнение от pacho_r »

micobg написа: ...и излиза, че това не е никаква гаранция? Значи, единственият начин е да изръся един куп пари за летен наем?
Това е и моят въпрос. За да си запазим стаята за следващата учебна година трябва да си плащаме летните наеми, въпреки че няма да я ползваме през лятото? Това ли е вариантът? Защото както е обявено в заповедта излиза, че "към момента на настаняване (29 септември)" може да са класирали/настанили някой първокурсник от тяхната класация на 15 септември.
Изобщо няма логика, ако всъщност е така... това са толкова студенти от горните курсове и ще е такава разправия за домакини да вписват десетки нови/за тях/ студенти от горен курс в протоколи и т.н., при положение, че документите ми са в еди кой си блок и най-лесно за мен и за тях е да не ме пипат от него, за да не тичам пак на хиляда места и за да се спести попълването на разни формуляри отново. Думи нямам ако това е ситуацията. Некадърност отвсякъде. :shock:
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Мнение от thegirl »

Във форума на СБО е коментиран този въпрос.
Ако напуснеш стаята за лятото, а искаш да си в същата и другата година, то при възможност ще те настанят в нея, т.е. ако не е заета от 1 курс.
Ако си я запазиш за лятото и си плащаш наем и консумативи, отново не е 100% сигурно, тъй като след това трябва задължително да се класираш по успех, а ако нямаш необходимият успех и оставаш за социалното и допълнителното класиране, отново може да настанят някого на твоето място.
Единственото сигурно е, ако си запазиш стаята, плащаш си, без значение дали си в нея или просто си си оставил багажа и те приемат на класирането по успех.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
Аватар
Mescalito
В началото бе словото

Мнение от Mescalito »

"ВАЖНО: Ако при последното кандидатстване за общежитие нямате вписан в хартиената молба-декларация Ваш имейл, не можем да приемем заявлението Ви. Тогава остава възможността да го подадете по другия начин, описан по-долу."

Те ще ни оведомят ли, ако не сме вписали имейл в декларацията или ако сме вписали, но сега смеи зпратили молбата от друг имейл? Не помня кой мейл съм си писал, та така :oops: :lol:
~
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър
Курс: трети

Мнение от The_Viper »

Ами прати мейл със запитване и от там ще ти кажат имаш ли и какъв точно ти е мейла.
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

micobg написа:Отивам при домакинката и и казвам, че си искам стаята и догодина и...
Victoria написа:Да, издаваш я, ако няма да я ползваш лятото.

Вече има заповед...
"На класираните от горните курсове да се осигури настаняване в стаята, която са заемали към момента на обявяване на класацията, ако са изявили такова желание. Напусналите общежитията през неучебния период при обявяване на класацията се настанява в същата стая при възможност."

Сиреч - ако не пазиш статията си лятото, едва ли ще си я запазиш.
...и излиза, че това не е никаква гаранция? Значи, единственият начин е да изръся един куп пари за летен наем?
Съквартиранта ми ми каза, че предишните години просто е казвал на домакинката, за да му запазят стаята (и са му я пазили, нищо че аз, като първокурсник се нанесох преди него).
Това какво казваш на домакинката няма значение.
Класацията се изготвя от комисията по настаняване (КН), а не от домакинката.
Предни години класацията излизаше на 21.07 и горните курсове следваше да се пренастанят в срок от една седмица (ако не са напускали стаята) или да се настанят, когато пожелаят през лятото с краен срок 21.09 (а в молбата, която се подаваше при кандидатстване имаше отметка, че искаш да си запазиш стаята).
От тази година обаче класацията на първи курс ще излиза по-рано и ще ги класират в свободните стаи. После каквото остане - за горните курсове.
Определено не ми допада новата система, макар че лятото няма да напускам стаята, но така са го измислили...
Тук прочетох следното:
* подаване на електронни заявления от некласирани за включване в списък с цел настаняване на текущо освобождаващи се места:
- от 07.10.2011 г. до 12.10.2011 г.
- обявяване на списъка – на 14.10.2011 г.
Това играе ролята на второ класиране ли? :roll:
Идеята на второ класиране беше, че хората са си взели някои изпити през септемврийската сесия и са си повиши успеха, а междувременно има хора, класирани на първа класация, които са се отказали да ползват общежитие и не са се настанли => са освободили и места.
Сега класацията ще излиза след септемврийската сесия => двете класирания са едно.
Списъка с текущо освобождаващите се места се води нещо като допълнително класиране.
В него могат да те настанят както октомври, така и ноември, декември, януари и т.н. в зависимост от свободните места в общежитието, успеха ти и усепха на останалите колеги, присъстващи в списъка.
Изображение
Das Erste
Летописец Виртуоз

Мнение от Das Erste »

Има ли значение, ако човекът с който искам да живея е от различен факултет?
Тъжните момичета не получават рози
Тъжните момичета си имат кръгове под очите
и депресия в два сутринта

---
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Не, няма значение. :)
Facebook